به گزارش راهبرد معاصر؛ با اعلام توئیتری وزیر آموزش و پرورش، حذف کنکور 98 در دستور کار این وزارتخانه قرار گرفت و برای 85 درصد رشته ها کنکور حذف شد. این تصمیم در حالی اتخاذ شد که سال ها است نمایندگان و مسئولان از حذف کنکور سخن می گفتند اما به دلیل لابی سنگین مافیای کنکور این اتفاق نمی افتاد، لابی بزرگی که وزیر آموزش و پرورش نیز بارها از آن سخن گفته بود. بر این اساس لیست رشته های بدون کنکور دانشگاه سراسری 98 اعلام و امکان ثبت نام بدون کنکور دانشگاه برای متقاضیان فراهم می شود.
کنکور حذف میشود
متن توئیت بطحایی، وزیر آموزش و پرورش درباره حذف کنکور 98: «امروز چهارشنبه ساعت 6:30 صبح جلسه تعیین تکلیف نهایی کنکور سال آینده برگزار شد. ورود به 85درصد ظرفیت دانشگاه ها نیازی به شرکت در کنکور و تحمل اضطراب های طاقت فرسا ندارد و صرفاً سوابق تحصیلی ملاک عمل است. از همراهی وزارت علوم برای این موفقیت متشکرم. خداحافظ کنکور.»
لیست رشته های بدون کنکور دانشگاه سراسری و آزاد 98 و رشته های بدون کنکور سال 98 از طریق لینک زیر به اطلاع شما خواهد رسید:
لیست رشته های بدون کنکور دانشگاه سراسری 98
قانون سنجش و پذیرش دانشجو (حذف کنکور) در سال 92 به تصویب رسید و 5 سال از تصویب آن می گذرد که تا کنون اقدامات کافی در راستای آن برداشته نشده بود. طبق این قانون وزارت آموزش و پرورش در سال 97 موظف به حذف کنکور برای 85 درصد از رشته ها شده است و در این رشته ها افراد بر اساس سوابق تحصیلی خود مستقیما از طرف دانشگاه پذیرش خواهند شد.
با حذف کنکور 98، سال آینده اولین سالی خواهد بود که ورودی های بدون کنکور دانشگاه ها از ورودی های کنکوری بیشتر خواهند بود. به تعبیری شاید حذف کنکور 98 ادعای دقیقی نباشد چون هنوز برخی رشته ها از طریق کنکور دانشجو جذب خواهند کرد که طبیعتا رشته های پرطرفدار خواهند بود.
طبق رویه جدید، متقاضیان باید مدارکشان را در زمان اعلامی به دانشگاه ها ارائه دهند و پس از بررسی مدارک اعلام پذیرش خواهند شد. متقاضیان می توانند به چندین واحد آموزشی درخواست ارائه کنند اما فقط در یکی امکان تحصیل خواهند داشت و زمان ثبت نام در دو نویت بهمن و مهر خواهد بود که جزئیات آن در اطلاعیه سازمان سنجش آمده است.
باید دید مافیای قدرتمند کنکور نسبت به حذف کنکور 98 چه واکنشی نشان می دهند و اینکه آیا کنکور حذف میشود و خبر حذف کنکور به عمل تبدیل خواهد شد یا باز با هزار تبصره و شرط به انحراف خواهد رفت. تضعیف کنکور می تواند مقدمه ای برای حذف کامل آن باشد اگر مسئولان بر تصمیم خود جدی باشند و موانع پیش رو را بردارند.
در مورد این تصمیم برخی فرهنگیان و معلمان هم ابراز نگرانی کردند که حذف کنکور به ایجاد مافیای جدید فروش نمره و دستکاری سوابق تحصیلی دانش آموزان منجر نشود که تمهدیات وزارت آموزش و پرورش را می طلبد.
شایان ذکر است در سال 93 و 94 کنکور با تاثیر قطعی 25 درصدی سوابق تحصیلی دانش آموزان برگزار شد که با برخی اعتراضات مواجه شد و نهایتا با حکم دیوان عدالت اداری تغییراتی در آن ایجاد شد و از سال 95 این تاثیر به صورت مثبت و نه قطعی اعمال شد.
پیوست؛ در اطلاعیه سازمان سنجش در این خصوص این گونه آمده است:
اطلاعيه مهم سازمان سنجش اموزش کشور در خصوص مصوبات پانزدهمين و شانزدهمين جلسه شوراي سنجش و پذيرش دانشجو در رابطه با پذيرش رشتههاي صرفاً براساس سوابق تحصيلي در ازمون سراسري
به اطلاع داوطلبان عزیز ميرساند، براساس قانون سنجش و پذيرش دانشجو مصوب 10 شهریور ماه 1392 مجلس شوراي اسلامي و مصوبات پانزدهمين و شانزدهمين جلسه شوراي سنجش و پذيرش دانشجو مورخ 8 و 12 ديماه 1397، می بایست پذيرش حداقل 85 درصد از ظرفيت پذيرش دانشجو در كل كشوردر تمامي زير نظام هاي آموزش عالي صرفاً براساس سوابق تحصيلي با ملاك معدل كتبي ديپلم داوطلبان و بدون نياز به شركت در كنكور انجام شود لذا با توجه به مصوبات فوق پذيرش رشته محل های صرفا سوابق تحصيلي مستقل از كنكور انجام خواهد شد و آزمون سراسري براي مابقي رشته محل هايي كه پذيرش آنها از تلفيق نمره كنكور و سوابق تحصيلي است برگزار مي شود و از سال 1398 و بعد از آن پذيرش صرفا سوابق تحصيلي با توجه به قوانين و مقررات مربوطه مستقيما توسط دانشگاه ها و موسسات آموزش عالي خواهد بود كه محورهای مهم این روش عبارتند از:
1- داوطلبان براي اخذ پذيرش بايد، طبق فراخوان دانشگاهها و مؤسسات پذيرنده، مدارك لازم را در زمان تعيين شده به دانشگاهها و مؤسسات ارسال كنند. دانشگاهها و مؤسسات بايد با رعايت تمامي قوانين و مقررات مربوطه مانند سهميهبندي نسبت به پذيرش دانشجو در سقف ظرفيت تعيين شده توسط شوراي گسترش آموزش عالي اقدام و نسبت به ثبتنام مشروط پذيرفتهشدگان اقدام و اسامي آنها را براي تائيد به سازمان سنجش آموزش كشور اعلام نمايند.
2- در اين روش داوطلبان ميتوانند به چندين دانشگاه يا مؤسسه پذيرنده موجود در اطلاعيه سازمان سنجش آموزش كشور درخواست پذيرش دهند ولي در نهايت فقط ميتوانند در يكي از رشته محلهايي كه با پذيرش آنها موافقت شده است، ثبتنام نموده و ادامه تحصيل دهند.
3- ساير شرايط و ضوابط در اطلاعيه ها و دفترچه هاي راهنماي پذيرش صرفا سوابق تحصيلي از طريق سازمان سنجش آموزش كشور اعلام خواهد شد.
با توجه به موارد فوق پذيرش دانشجوي صرفا سوابق تحصيلي در بهمن ماه 1397 و مهر ماه سال 1398 در دو بخش به صورت زير خواهد بود:
الف) پذيرش صرفا سوابق تحصيلي برای بهمن ماه 97
- اطلاعيه مربوط به نحوه پذيرش و شرايط و ضوابط داوطلبان و نحوه درخواست پذيرش از موسسات و مدارك و سوابق موردنياز در اطلاعيه سازمان سنجش آموزش كشور در تاريخ 25 دي ماه 1397 منتشر مي شود.
- داوطلبان واجد شرايط و متقاضي پذيرش بهمن ماه از تاريخ 29 دي لغايت 6 بهمن ماه براي پذيرش به موسسات پذيرنده كه در اطلاعيه 25 دي ماه منتشر مي شود مراجعه مي نمايند.
- اطلاع رساني به پذيرفته شدگان مشروط توسط دانشگاه در تاريخ 6 تا 10 بهمن صورت خواهد گرفت.
ب) پذيرش صرفا سوابق تحصيلي براي مهرماه 98
- اطلاعيه به انضمام دفترچه راهنماي پذيرش صرفا سوابق تحصيلي براي سال 1398 در اواسط بهمن ماه 1397 توسط سازمان سنجش آموزش كشور منتشر خواهد شد.
- تمامي شرايط و ضوابط و نحوه مراجعه و مدارك و مستندات لازم براي اخذ پذيرش توسط موسسات در اطلاعيه مذكور درج خواهد شد.
- زمان مراجعه داوطلبان براي اخذ پذيرش رشته هاي محل هاي صرفا سوابق تحصيلي از 20 اسفند 97 تا اواخر مرداد 98 خواهد بود.
تذكر مهم 1 : داوطلبان متقاضي پذيرش رشته محل هاي صرفا سوابق تحصيلي نيازي به شركت در كنكور سراسري سال 1398 كه ثبت نام آن از تاريخ 97/11/24 لغايت 97/12/02 مي باشد ندارند و مطابق اطلاعيه مذكور و اطلاعیه های بعدی سازمان سنجش آموزش کشور اقدام نمايند.
تذكر مهم 2 : پذيرش رشته محل های صرفا سوابق تحصيلي در دانشگاه آزاد اسلامي مطابق ضوابط سایر دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و براي پذیرش در بهمن 97 و مهر 98 نيز همزمان با پذيرش ساير موسسات است كه در اطلاعيه هاي بعدي اعلام خواهد شد.
تذكر مهم 3 : در خصوص نحوه پذيرش صرفا سوابق تحصيلي در ساير آزمون ها ( فني و حرفه اي، كارداني به كارشناسي و جامع علمي كاربردي اعم از كارداني و كارشناسي ناپيوسته ) متعاقبا اطلاع رساني خواهد شد
واقعا سوال اصلی اینست چرا اصلا اینهمه دانشگاه و دانشجو داریم؟ آیا همه برای تحصیلات عالیه ساخته شده اند؟!!! نتیجه کار این شده که در سالهای اخیر مهندسین زیادی تولید کردیم که حتی یک انتگرال ساده بلد نیستند بگیرند!! چرا؟ چون ظرفیت دانشگاه ها (آزاد و دولتی و پیام نور و غیرانتفاعی و ...) را به حدی افزایش دادیم که هرکس ثبت نام کند قبول میشود با هر رتبه ای. بعد از چند سال هم بیکار تحویل جامعه میدهیم که به هیچ دردی نمیخورند بخصوص در رشته های علوم انسانی.
بسیاری از دانش آموزان به این دلیل به سمت دبیرستان میروند که در مناطق اطراف منزل آنها هنرستان وجود ندارد. برای کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال باید در همان دوران هنرستان به آنها شغل یاد داد و آن را در مرحله هنرسراها (به منزله تحصیلات تکمیلی برای هنرستانها) تکمیل کنند. در اینصورت دیگر خودبخود معضل و بساط کلاسها و کتابهای تست زنی و سوالات کنکور و کلاسهای خصوصی جمع میشوند. همه مشاغل برای دریافت مجوز باید دارای تحصیلات هنرستانی و هنرورزی مربوطه باشند مانند نجاری، آرایشگری، تعمیرات موبایل، وسایل برقی و بنایی و برقکاری وتاسیساتی و .... و برای بانوان هم رشته های اشتغال آفرین مربوطه مانند خیاطی و هنرهای دستی و خدمات بهداشتی و ...
حذف فیزیکی کنکور ممکن نیست چراکه دارای نقاط قوتی هم هست مانند ایجاد عدالت آموزشی و رقابت عادلانه در همه نقاط کشور که چنین چیزی در دنیا کم نظیر هست. لذا راه حل، پاک کردن صورت مسئله نیست (حذف کنکور) بلکه ترمیم و تدبیر آن هست (یعنی با کاهش تقاضا بوسیله تبدیل دبیرستانها به هنرستان).
به نظرمی رسد باتوجه به برخی دلایل تصمیم حذف کنکوراشتباه است
1- عادلانه بود ازسه سال قبل اطلاع رسانی می شد.
2- برخی ازمدارس پایین شهر بدون سخت گیری نمرات بالاتری رابرای دانش آموزان اعمال ودرنتیجه بدون تلاش معدل بالاتری نسبت به دانش آموزان مدارس دیگردارند وسواد پایین تر وبااین تصمیم درصدرقبول شدگان هستند که بی عدالتی محض است.
3- برای برخی دانشگاهها ازجمله فرهنگیان این تصمیم اشتباه است.
4- دانش آموزانی که ازلحاظ مالی پایین تربوده اند ونتوانسته اند درمدارس تیزهوشان وغیرانتفاعی تحصیل نمایند اینجاهم متضررمی شوندوحقشان پایمال می گردد وبشدت تبعیض پیش میاد.
بهتربوداین تصمیم اعلام وبرای سالهای آینده اجرایی گردد.باتشکر
#نه_به_حذف_کنکور
چون قبلا تنها راه رفتن به دانشگاه عالی فقط کنکور بود و اگه کسی رتبه عالی نمیاورد دانشگاه نمی تونست بره و از نظر پدر و مادرش دیگه همه چی تموم بود
نداره همیشه هم یه فرقی بین دانش آموزایی که تو مدارس غیرانتفاعی درس خوندن با دانش آموزایی ک دولتی بودن هست... :(