غریب آبادی: صنعت غنی سازی وجه‌المصالحه مذاکرات نیست/ نه به رفع تحریم بر روی کاغذ گروسی پس از دیدار با عراقچی در تهران: «دیپلماسی» به شدت مورد نیاز است دیدار مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با وزیر امور خارجه + عکس استقبال کمالوندی از گروسی در تهران + عکس کرملین: روسیه آماده است از همه ظرفیت‌های سیاسی و دیپلماتیک خود برای حل‌وفصل مسئله برنامه هسته‌ای ایران استفاده کند صدا و سیما: دور دوم گفت‌و‌گو‌های هسته‌ای ایران و آمریکا روز شنبه آینده در ایتالیا برگزار می‌شود/ عمان میزبان این دور از گفتگوهاست تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران گروسی وارد تهران شد واکنش بقائی به اظهارات ویتکاف گروسی: بدون آژانس، هر توافقی با ایران فقط یک تکه کاغذ است ویتکاف: ایران برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود را نابود کند دیدار گروسی و اولیانوف درباره ارتباط بین ایران و آژانس انصارالله: سفر ترامپ به منطقه امن نخواهد بود رایزنی وزیران خارجه ایران و مصر درباره گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم تهران و واشنگتن «غریب‌آبادی» به روسیه سفر می‌کند
«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛

تهدید علیه ژئوپلیتیک غزه

تسلط صهیونیست‌ها بر کریدور موراگ، یکی از آخرین شانس‌های مردم غزه برای دسترسی به مواد غذایی را پایان داد، زیرا در ۱.۵ سال گذشته، مردم جنگ‌زده بارها برای فرار از آتش جنگ و بالا بردن شانس زنده ماندن به مناطق جنوبی نوار غزه و گذرگاه رفح پناه می‌بردند.
محمد بیات؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۲۰:۵۴ - ۲۷ فروردين ۱۴۰۴ - 2025 April 16
کد خبر: ۲۷۵۶۹۲

تهدید علیه ژئوپلیتیک غزه

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ با آغاز جنگ میان حماس و رژیم صهیونیستی در هفتم اکتبر 2023 میلادی، بارها ارتش صهیونیستی برای محدودسازی این جنبش فلسطینی اقدامات نظامی متعددی انجام داده است. صهیونیست‌ها علاوه بر هدف قرار دادن مناطق مسکونی و درمانی نوار غزه، با بمباران نواحی حساس نظامی قصد نابودی تسلیحات حماس را داشتند و با پیش‌روی به مناطق مرزی اهداف ژئوپلیتیکی را دنبال می‌کردند.

 

این عملکرد از همان ابتدا که صهیونیست ها از دیگر نقاط جهان به فلسطین اشغالی آمدند، قابل مشاهده بود. نقشه‌های قدیمی و قلمرو گسترده مردمان عرب زبان حاکی از نقشه‌های شوم دشمن و گستردگی قلمرو آنان است. با این پیشینه تاریخی، به تازگی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سخنرانی اش از تسلط بر «کریدور موراگ» خبر داد.

آتش‌بس فرصتی برای رژیم صهیونیستی فراهم کرد تا مقداری از فشارهای داخلی خود را برای دستیابی به افرادی که در بند حماس بودند، بکاهد

 

کریدور موراگ که بیشتر نقش خط مرزی و تقسیم‌بندی جغرافیایی در ناحیه جنوبی نوار غزه را نشان می‌دهد، نشان دهنده اهداف سیاسی نتانیاهوست. عملیاتی شدن این کریدور سبب خواهد شد میان خان یونس و رفح جدایی بیفتد و در عمل مرز مشترک غزه- مصر تبدیل به منطقه امنیتی شود.

 

 

مقام های صهیونیست برای دسترسی به اهداف کلان خود در این جنگ از جمله آزادی اسیران، از بین بردن حماس و تغییر در ژئوپلتیک نوار غزه از حمایت‌های خارجی به صورت مالی و اقدامات طرفدارانه به سود خود بهره بردند. در نهایت مشخص شد استفاده از ابزار نظامی برای دستیابی به اهداف کافی نیست و گزینه آتش‌بس موقت را قبول کردند. بنابراین ژانویه با میانجی‌گری برخی کشورهای منطقه (قطر و مصر) آتش‌بس میان دو طرف با هدف رساندن کمک‌های بشردوستانه به غزه اجرایی شد.

 

با توجه به پیش‌نویس توافق در دو مرحله تبادل اسیران از هر دو طرف انجام شد و در واقع آتش‌بس فرصتی برای رژیم صهیونیستی فراهم کرد تا مقداری از فشارهای داخلی خود را برای دستیابی به افرادی که در بند حماس بودند، بکاهد؛ زیرا بلافاصله بعد از اتمام آتش‌بس، صهیونیست ها حملات موشکی خود را بر سر مردم غزه آغاز کردند. علاوه بر این، رسیدن به اهداف کلان و تغییرات در سرزمین فلسطین در دستور کار نتانیاهو قرار گرفت.

 

کریدور موراگ از سمت دریا در غرب نوار غزه آغاز می‌شود و تا شرق امتداد پیدا می‌کند و در آخر به گذرگاه صوفا می‌رسد. به عبارتی دیگر، این منطقه نقش اساسی کریدور در جداسازی دو منطقه خان‌یونس و رفح از یکدیگر است. پیامد این جداسازی، بحرانی کردن وضعیت ساکنان غزه و عبور نکردن آنان به سمت رفح است.

 

رژیم صهیونیستی با پررنگ کردن کریدور موراگ به دنبال امنیتی کردن منطقه یادشده و محدود کردن شیوه انتقال سلاح به نیروهای مقاومت است. به همین علت در روزهای اخیر ارتش صهیونیستی با پیاده کردن نیروهای خود در منطقه، کنترل آنجا را در دست گرفت و ارتش صهیونیستی در این منطقه مستقر شد. استقرار ارتش نشان‌دهنده پیاده‌سازی اهداف از پیش تعیین شده رژیم صهیونیستی است. به این ترتیب ارتش صهیونیستی کار خود را با تخریب بقایای به جا مانده در منطقه آغاز و حضور نظامی اش را به این شیوه نمایان کرد.

 

تنها چند ساعت پس از تثبیت موقعیت ارتش صهیونیستی در کریدور موراگ، یسرائیل کاتص وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به ساکنان غزه هشدار داد، برای نجات جان خود خانه هایشان را رها کنند و به سایر نقاط جهان پناهنده شوند. وی با بیان طرح دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای انتقال ساکنان غزه، با زبانی پیروزمندانه مدعی شد رژیم صهیونیستی شرایط آواره شدن ساکنان فلسطین را تسهیل خواهد کرد.

رژیم صهیونیستی با پررنگ کردن کریدور موراگ به دنبال امنیتی کردن منطقه یادشده و محدود کردن شیوه انتقال سلاح به نیروهای مقاومت است

 

کارشناسان معتقدند، نهایی شدن این طرح توسعه‌طلبانه زمینه الحاق غزه در کوتاه مدت و کرانه باختری را در میان مدت فراهم خواهد کرد. در نظم مطلوب صهیونیست‌ها، عربستان و امارات امکان بیشتری برای بازیگری در غزه (حماس زدایی شده) دارند و می‌توانند به دنبال سرمایه گذاری در سواحل شرق مدیترانه باشند. در عین حال کشورهایی مانند ایران، ترکیه و قطر با از دست دادن یکی از متحدان کلیدی خود در منطقه، باید در دکترین امنیتی خود برای مهار رژیم صهیونیستی تجدیدنظر کنند.

 

بهره سخن

یکپارچه کردن سرزمین فلسطین اشغالی از گذشته تاکنون با جنایت‌های جنگی در فکر مقام های صهیونیست بوده است. آنان با انواع جنایت‌های جنگی ازجمله بمباران مناطق مسکونی، بیمارستان‌ها (به نوعی تمام ساختمان‌های موجود در نوار غزه)، چادرهای آوارگان، منع کمک‌های بشردوستانه به مردم غزه و ... اهداف شیطانی خود را برای این سرزمین در سر می‌پروراندند.

 

تسلط صهیونیست‌ها بر کریدور موراگ، یکی از آخرین شانس‌های مردم غزه برای دسترسی به مواد غذایی را پایان داد، زیرا در 1.5 سال گذشته، مردم جنگ‌زده بارها برای فرار از آتش جنگ و بالا بردن شانس زنده ماندن به مناطق جنوبی نوار غزه و گذرگاه رفح پناه می‌بردند. اما این بار اقدامات نظامی رژیم صهیونیستی مسیر را برای مقام های صهیونیست برای رسیدن به نوار غزه هموارتر کرد.

 

ارسال نظر