برجام بدون کاهش تحریم‌های ایالات متحده امریکا نمی‌تواند به حیات خود ادامه دهد-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد
عضو تیم هسته‌ای آمریکا:

برجام بدون کاهش تحریم‌های ایالات متحده امریکا نمی‌تواند به حیات خود ادامه دهد

«ریچارد نفیو» معتقد است که تصمیم به کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران نتیجه اقدامات ترامپ است.
تاریخ انتشار: ۱۸:۱۵ - ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ - 2019 May 11
کد خبر: ۱۰۸۷۵

به گزارش راهبرد معاصر ، شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه ۸ مه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد این کشور اجرای برخی اقدامات در چارچوب برجام را متوقف می‌کند.

 

این تصمیم با نامه مستقیم حسن روحانی به اطلاع رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه رسیده و به آن‌ها ۶۰ روز فرصت داده شده تا تعهدات خود در قبال توافق هسته‌ای را اجرا کنند و در غیر این صورت، ایران محدودیت‌های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.

 

فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه روز چهارشنبه ساعتی پس از اعلام تصمیم تازه تهران گفت اروپا خواهان حفظ برجام است اما اگر ایران اقدام به نقض توافق اتمی کند مسئله وضع تحریم‌های اروپایی قابل طرح خواهند بود.

 

وزارت خارجه چین در واکنش به اقدام ایران در کاهش اجرای برجام اعلام کرد توافق اتمی باید به صورت کامل پیاده شود و همه طرف‌ها مسئولیت دارند تا از اجرایی شدن آن اطمینان حاصل کنند.

 

در خصوص این موضوع خبرنگار ما گفتگویی با «ریچارد نفیو» عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای آمریکا و کارشناس امور تحریم‌ها و امنیت بین الملل و عدم اشاعه تسلیحات در وزارت خارجه آمریکا و محقق دانشگاه کلمبیا آمریکا انجام داده است که متن این گفتگو در زیر آمده است.

از نفیو به عنوان طراح اصلی تحریم‌های ایران در دولت «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده آمریکا یاد می‌شود.

 

*باتوجه به اینکه نیازهای ایران توسط برجام تأمین نمی‌شود، امریکا از آن خارج شده، تحریم‌ها مجدداً اعمال شده و اروپا منفعل بوده واقدامی جدی در این زمینه انجام نداده است، ایران اعلام کرده فروش اورانیوم غنی شده و آب سنگین مازاد را به مدت ۶۰ روز تعلیق می کند. ایران به طرف‌های برجام مهلت ۶۰ روزه داده پای میز مذاکره حاضر شوند در غیر این صورت غنی سازی اورانیوم با غلظت بالاتر را از سر خواهد گرفت. نظر شما در این مورد چیست؟

این مسئله عمیقاً مربوط به این است که ایران در حال آماده شدن برای تعلیق اجرای این بخش‌های کلیدی از برجام است به ویژه بخش مربوط به غنی سازی اورانیوم با درصد کم. اگر چه من می‌توانم درک کنم که چرا ایران این کار را انجام می‌دهد و نمی توان تمام مسئولیت‌هایی که دولت ترامپ منجر به این وضعیت شد را انکار کرد.

واقعیت این است که بازسازی ذخایر اورانیوم از سوی ایران را باید اقدامی جدی تلقی کرد.

 

*معاهده هسته‌ای ایران توافق نامه‌ای بر اساس شفافیت و تعهد هر دو طرف است. با توجه به نقش مهمی که ایالات متحده در طرف دیگر داشت و حالت انفعالی کشورهای اروپایی در مقابل آمریکا، ایران همچنان متعهد به این توافق است. با توجه به وضعیت فعلی، آینده این توافق را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

من همواره معتقد بوده ام که برجام بدون کاهش تحریم‌های ایالات متحده امریکا نمی‌تواند به حیات خود ادامه دهد. اقدام اخیر ایران نشان می‌دهد که ایران به تعهدات هسته‌ای خود پایبند نخواهد بود زمانی که امتیازات اقتصادی مورد نظر خود را طبق برجام دریافت نمی‌کند. در واقع ایران به تعهدات خود در برجام عمل کرده بدون اینکه امتیاز اقتصادی نصیبش شود.

به همین دلیل اعتقاد دارم که آینده برجام بسیار غم انگیز است و این توافقنامه ممکن است تا چند ماه آینده از بین رود.

 

*پس از کودتای شکست خورده در ونزوئلا، به نظر می‌رسد نقش جان بولتون در روند تصمیم گیری ترامپ کاهش خواهد یافت. آیا این احتمال وجود دارد که در نتیجه شکست فعالیت‌های تهاجمی بولتون، نقش جناح تهاجمی در دولت ترامپ کاهش یابد؟

من باور ندارم که این یک ارزیابی منطقی از نقش بولتون در دولت ترامپ باشد. او با توجه به تنوع سیاست‌هایش، به ویژه در مورد ایران، در سمت خود باقی خواهد بود و حتی اگر او از سمت خود کنار گذاشته شود، دیدگاه‌هایش نسبت به ایران توسط بسیاری از افراد دیگر در دولت ترامپ تداوم خواهد داشت.

 

*رئیس جمهور روحانی برجام را بازی برد-برد یا باخت-باخت نامید. مفهوم این پیام برای طرف‌های دیگر برجام چیست؟

خوب، به طور واضح، رئیس جمهور روحانی در حال تلاش برای تشویق ایالات متحده امریکا جهت بازگشت به توافق است و خواهان ایجاد فشار بر ایالات متحده جهت ورود مجدد به برجام از طریق سایر کشورهای امضا کننده برجام است.

من می‌فهمم چرا او این کار را انجام می‌دهد. من فکر می‌کنم که در این لحظه احتمالاً این یک ژست بی فایده است با توجه به عدم کفایت فشار کشورهای اروپایی، روسیه و چین بر ایالات متحده امریکا تا از تصمیم خود در قبال برجام منصرف شود.

مهر

ارسال نظر