جزئیات و شرط عرضه زمین رایگان به خانواده‌های پرجمعیت-راهبرد معاصر

جزئیات و شرط عرضه زمین رایگان به خانواده‌های پرجمعیت

اظهارات وزیر راه و شهرسازی در رابطه با عرضه زمین به خانوارهای دارای فرزند چهارم، در راستای عمل به قانون حمایت از خانواده و فرزندآوری بوده و حداکثر مساحت این زمین‌ها 200 متر است.
تاریخ انتشار: ۱۵:۲۵ - ۲۵ بهمن ۱۴۰۰ - 2022 February 14
کد خبر: ۱۲۲۲۰۵

به گزارش راهبرد معاصر، یکی از مؤلفه‌های اقتدار در نظام سیاسی، سرمایه انسانی و جمعیت است که به عنوان رکن مهم توسعه تحت عنوان سرمایه انسانی مشخص می‌شود. به عبارت دیگر جمعیت با در نظر گرفتن مؤلفه‌هایی نظیر حجم، ساخت، ترکیب و پراکندگی یکی از ارکان قدرت ملی است.

 

بر همین اساس همه کشورها به جهت تأثیر زیاد جمعیت بر اقتدار خود و حرکت شتابان به سوی توسعه همواره تلاش کرده‌اند تا سیاست‌های جمعیتی مشخصی را تدوین و اجرا کنند.

 

بسیاری از اسناد بالادستی در کشور نیز با توجه به این مسئله راهبردی همواره توصیه ‌کرده‌اند که سیاست‌های کشور همراه با پیوست نگاه به پویایی جمعیت تدوین شده و در این جهت اجرا شوند.

 

در همین راستا، روز گذشته، رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی در حاشیه جلسه هیئت دولت با اشاره به اهمیت مسئله افزایش جمعیت گفت:« خانواده‌هایی که فرزند چهارم به دنیا بیاورند، قطعه زمینی در شهرهایی که دولت زمین دارد، دریافت می‌کنند.»

 

این اظهارات وزیر راه و شهرسازی با واکنش‌ مثبتی از سوی مردم در فضای مجازی مواجه شد و همزمان سوالات بسیاری برای آحاد جامعه پیرامون این مسئله مطرح شد.

 

بر همین اساس بیان جزئیات تصمیم وزارت راه و شهرسازی می‌تواند به روشن شدن پاسخ سوالات مردم کمک شایانی کند.

 

* آیا اظهارات وزیر راه و شهرسازی در راستا اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است؟

بر همین مبنا به نظر می‌رسد، اظهار نظر وزیر راه و شهرسازی پیرامون اعطای زمین به خانواده‌‌های دارای چهار فرزند در راستای تکلیفی است که مجلس شورای اسلامی در قالب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب مهر ماه سال 1400 بر عهده دولت قرار داد.

 

 ماحصل کنش 10 ساله سیاست‌گذاران حوزه جمعیت در مواجهه با هشدار کارشناسان این حوزه پیرامون تغییر ناگهانی ساختار سنی و حرکت جامعه به سوی پیری، تدوین طرحی موسوم به حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در مجلس یازدهم که بر اساس فوریت زمانی با رأی نمایندگان جهت استفاده از ظرفیت کمیسیون‌های خاص برای تسریع در فرآیند قانون‌گذاری با استناد به اصل ۸۵ قانون اساسی به کمیسیون مشترک واگذار شد.

 

در این شرایط سرانجام این طرح در جلسه 24 مهر ماه سال 1400 کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و طی نامه‌ای توسط رئیس مجلس به تاریخ 24 آبان ماه سال جاری به رییس جمهور ابلاغ شد.

 

*جزئیات اعطای زمین به خانواده‌های پر جمعیت

بر اساس مستندات ماده یک آئین‌نامه اجرایی ماده 4 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، وزارت راه و شهرسازی مکلف است، نسبت به تامین مسکن خانوارها پس از تولد فرزند سوم و بیشتر، در صورت عدم استفاده از امکانات دولتی تامین مسکن (فرم ج سبز) اقدام کند.

 

بر این اساس، تامین مسکن خانوار با اعطای یک قطعه زمین حداکثر به مساحت 200 متر منطبق با ضوابط حد نصاب تفکیک به صور مشترک و بالمناصفه به پدر و مادر در شهر محل سکونت فقط برای یک بار بر اساس قیمت کارشناسی روز زمان واگذاری به صورت فروش اقساطی و با بازپرداخت 10 ساله بدون اعمال تخفیف و سود واگذار نماید.

 

همچنین بر اساس تبصره 1 ماده 1، واگذاری اراضی موضوع این ماده مشروط به ساخت واحد مسکونی است و در صورت عدم احداث مسکن، پس از 2 سال اراضی مورد واگذاری بر اساس ضوابط مورد عمل در وزارت راه و شهرسازی مسترد خواهد شد.

 

بر اساس ماده 2 آئین‌نامه مذکور، استفاده مجدد خانوارها ( فرم ج قرمز)، از امکانات دولتی مسکن پس از تولد فرزند سوم مشروط به شرایط زیر است:

 

1- حداقل 5 سال از زمان استفاده خانوار از امکانات دولتی مربوط به تامین مسکن برای بار اول گذشته باشد.

2- خانواده در زمان درخواست استفاده مجدد از امکانات دولتی تامین مسکن باید مطابق دستورالعمل‌های ابلاغی وزارت راه و شهرسازی فاقد واحد مسکونی شناخته شود.

3- خانوار باید سابقه سکونت در شهر محل تقاضا را بر اساس دستورالعمل‌های ابلاغی وزارت راه و شهرسازی داشته باشد.

 

*یک تیر و دو نشان دولت با عرضه زمین به خانواده‌های دارای فرزند چهارم

 با توجه به شرایط عنوان شده در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به نظر می‌رسد، جزئیات ارائه زمین به خانواده‌های دارای فرزند چهارم نیز در راستای آیین نامه قانون مذکور و با جزئیات مورد اشاره انجام شود.

 

با توجه به اهمیت مسکن در سبد هزینه خانواده‌ها به نظر می‌رسد، طرح مذکور در راستای کاهش هزینه خانواده‌های فاقد مسکن می‌تواند تاثیر مطلوبی بر معیشت مردم و به خصوص خانواده‌های پر جمعیت ایفا کند. از سوی دیگر عرضه زمین در شرایط کنونی بر ساماندهی بازار مسکن تاثیر مثبتی دارد و کاهش قیمت زمین نیز می‌تواند جزء دیگر دستاوردهای طرح مد نظر دولت باشد./فارس

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده