به گزارش «راهبرد معاصر»، یوسف کاووسی، کارشناس بانکیوارزی درگفتوگو با «راهبرد معاصر» درخصوص اعطای مجوز از سوی بانک مرکزی به صرافیها بابت خرید ارز اسکناس صادر کنندگان با نرخ توافقی و عرضه نامحدود، گفت: تصمیم اخیر رئیس بانک مرکزی که بعد از دیدار با جمعی از صرافان اعلام شد تصمیم بجا و منطقی است از این جهت که صادرکنندگان تاکنون ملزم بودند بخش عمدهای از ارز خود را به سامانه نیما بفروشند و همچنین میتوانستند درصدی از آن را در بازار متشکل ارزی عرضه کنند، آنهم با قیمت پایینتر از نرخ آزاد.
وی در این باره افزود: تا پیش از اعلام این سیاست بانک مرکزی، اگر نرخ ارز نیمایی را 25 هزار تومان در نظر بگیریم اعلام نرخ در صرافی ملی با 26 هزارتومان به این معنی بود که صادر کنندگان ارز خود را اگر در بازار متشکل ارزی عرضه میکردند دچار زیان میشدند، اما با تصمیم اتخاذ شده به صادر کنندگان و صرافان اجازه داده شد ارز صادرات را در بازار سنا خریداری کنند که نرخ معاملاتی آن نزدیک به بازار آزاد است، یعنی اگر امروز دلار 32 هزار تومان در بازار آزاد خرید و فروش شود ارز خود را می توانند 31 هزار و 500 تومان به صراف بفروشند تا صرافیها نیز ارز مورد نیاز مردم را تامین و به آنها بفروشند.
این کارشناس بانکی، خاطر نشان کرد: این اقدام به این معنا است که اینک علاوه بر تامین ارز مورد نیاز دانشجویان و خانوادههای آنها برای سفرهای خارجی یا ارز مورد نیاز حجاج مردم میتوانند ارز مورد نیاز خود را در سامانه سنا خریداری کنند.
کاووسی درخصوص مزایای طرح جدید بانک مرکزی تشریح کرد: این اقدام بانک مرکزی از این جهت حائز اهمیت است که پس از صدور مجوز بازار آزاد زیر نظر بانکمرکزی و توسط صرافان رسمیت مییابد و باعث میشود بازارهای زیرزمینی و غیرشفاف ذیل سیستم نظارتی و صرافی متمرکز قرار بگیرند. حسن این کار این است که برخی از صرافیهای شهرستانها و مناطقی که تا به حال قادر به فعالیت با نرخ نیما نبودند و نمیتوانستند به صورت حوالهای فعالیت کنند، از این پس بتوانند ذیل این مجوز فعالیت کنند. پیش از این این صرافان به صورت نقدی فعالیت میکردند و مشکلاتی در راستای تامین ارز مورد نیاز و خرید و فروش داشتند که با این تصمیم درست بانک مرکزی به نوعی دست صرافان برای اینگونه معاملات باز گذاشته خواهد شد.
وی در این باره تصریح کرد: پیش از این صادر کنندگان علاقهای نداشتند ارزی که با مشقت به دست میآورند را با نرخ پایین و در حدود 20 تا 25درصد ارزانتر از قیمت واقعی به فروش برسانند، در حال حاضر این سیاست برای صادر کننده ایجاد انگیزه میکند تا بخشی از ارز مورد نیاز بازار را از این طریق به بازار عرضه کند، این اقدام تا حد بسیار زیادی روند عرضه و تقاضا ارز را در جهت ایجاد توازن در بازار تسهیل میکند. با این تفاوت که در این سیاست ارزی، جابهجایی زیاد ارز نیز صورت نمیگیرد.
یوسف کاووسی درباره تاثیر این سیاست در بازار پر التهاب روزهای اخیر بازار ارز، گفت: برای درک تاثیر این سیاست مثالی میزنم؛ شما درنظر داشته باشید اگر بانک مرکزی و دولت بر مبنای این سیاست جدید روزانه 10 میلیون دلار نیاز بازار را تامین کند، بازار اسکناس ملتهب نمیشود و تورم انتظاری از دلار بالا نمیرود، لذا بازار ارز مدیریت میشود. این اقدام بانک مرکزی به سادگی التهاب بازار اسکناس را کاهش خواهد داد و از تورم انتظاری این بازار جلوگیری خواهد کرد.
این کارشناس اقتصادی در پایان خاطر نشان کرد: تداوم روند تامین ارز مورد نیاز مردم از طریق سیاست اعلامی بانک مرکزی قطعا منجر به کاهش التهابات بازار ارز میشود و از میزان تبادلات فیزیکی (اسکناس) بشدت میکاهد. بیتردید این سیاست نوید اخبار خوبی به بازار ارز میدهد و از سوی دیگر این امکان را به بانک مرکزی فراهم میکند تا نرخ دلار را به زیر 30 هزار تومان برساند.