به گزارش راهبرد معاصر ، نشست خبری فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی با اصحاب رسانه صبح امروز در سالن جهاد اقتصادی این وزارتخانه برگزار شد.
دژپسند با بیان اینکه سال ۹۷ درآمدهای غیرنفتی با کمترین تغییر ادامه یافت، گفت: سه ماهه اول سال ۹۸ صادرات غیرنفتی روند قابل قبولی داشت شاید روند مطلوب خیلی سخت باشد اما در شرایط کنونی قابل قبول است که از نظر وزنی و ارزش رشد مثبت دارد. همچنین درآمدهای مالیاتی نیز همین گونه است. در بحث سرمایه گذاری خارجی نیز سال گذشته 1.7 میلیارد دلار را داشتیم که نگران کننده بود و با تلاش مسئولان شرایط بهبود پیدا کرد و در سه تا چهار ماه آخر سال به 3.5 تا 4 میلیارد دلار رسید.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: راهکار های ۱۲ گانه برای استفاده تهاتری از نفت و قوام بخشیدن به درآمدهای ارزی کشور سرمایهگذاری خارجی و پیمانکاری داخلی طراحی شده است.
*ارسال لایحه مالیات فعالیتهای اختلال زا به دولت در هفته آینده
وی در مورد فعالیتهای اقتصادی مزاحم تصریح کرد: برای این گونه فعالیتها یه مزاحم محدودیت ایجاد خواهیم کرد و این مسئله در شرع و قوانین وجود دارد به همین منظور مالیات فعالیتهای اختلال زا را پیگیری میکنیم که هفته بعد به دولت ارسال میشود.
دژپسند در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه چرا علیرغم دستور رئیسجمهور مبنی بر کاهش رسوب کالا در گمرکات ۸۵ هزار کانتینر کالای تولید شده طبق آخرین گزارش یک هزار کانتینر افزایش یافته است تصریح کرد که موجودی متفاوت است قبل از ورود به گمرک موجودی محسوب میشود و گمرک نسبت به آن ماموریتی ندارد.
وی افزود: دوباره از برخی گمرکات و بنادر بازدید کردم که در مورد کالاهای اساسی وجود موضوعیت ندارد حتی تعدادی از کشتیها در نوبت هستند که در شرایط تحریم این برای کشور مناسب است بخشی از موجودی کالاها به دلیل مشکلات حمل و نقل از بررسی کردیم علاوه بر دستور رئیس جمهور مجدداً با دستگاههای مربوطه موضوع بررسی خواهد شد و به خصوص برای کالاهای اساسی و خوراکدام که با امنیت و سلامت همه ما درگیر است و معمولاً ترخیص آن ۸ روز زمان می برد.
وزیر اقتصاد ادامه داد گروهی از کالاها به دلیل اقتصاد زمانی در گروه غیر ضرور قرار گرفته و از واردات آنها جلوگیری شده که تشخیص نمی شود برخی دیگر نیز منفعل ارزی نامشخص دارند تا و منتظریم واردکنندگان وضعیت آن را روشن کنند.
*افزایش 28 درصدی درآمدهای مالیاتی در بهار امسال
دژپسند در مورد این سوال که خود را طراحی اقتصاد بدون نفت معرفی کرده که آیا برای این موضوع برنامه عملیاتی ارائه شده است گفت: سال ۷۵ و ۷۶ برنامه بلند مدت با کاهش اتکا به درآمد نفت در سازمان برنامه و بودجه داشتن الان بهترین فرصت برای تحقق برنامه بدون نفت است در آن برنامه موضوع صادرات غیرنفتی و بهره وری افزایش می یابد.
وی ادامه داد: درآمدهای مالیاتی در سه ماهه امسال ۲۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است و به رقم ۲۴ هزار میلیارد تومان رسیده است که البته با احتساب مالیات های مستقیم و کالا و خدمات است.
به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی برنامههای رونق تولید به شدت به موضوع اقتصاد بدون نفت کمک می کند و در این برنامه مولد سازی دارایی ها هوشمند سازی اقتصاد اگر بتوانیم ۲۰ درصد داراییها را مولد کنیم به شدت سهم نفت در بودجه کاهش می یابد.
*جمع بندی نشد ارز 4200 تومانی کالاهای اساسی تا پایان امسال تغییر یابد
وی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی و آن که مطرح شده مرداد ماه امسال حاملهای انرژی به خصوص بنزین افزایش مییابد گفت: سخنگوی دولت در رابطه با کالای اساسی صحبت کرد و جمعبندی نشد که دولت تا آخر سال نرخ ارز کالاهای اساسی را تغییر ندهد. همچنین در رابطه با حامل های انرژی نیز تاکنون این موضوع را که قرار است تا مرداد ماه حاملهای انرژی تغییر کند نشنیدم.
وزیر اقتصاد در مورد مالیات بر عایدی سرمایه نیز گفت: پیشنویس اولیه آماده و بررسی شده و تا نیمه اول امسال آن را برای دولت و در نهایت مجلس ارسال میکنیم. این کار با حضور صاحبنظران دانشگاهی انجام شده و برای اصلاح نهایی پیش نویس آن در آستانه نهایی شدن است.
دژپسند افزود: همچنین درآمد اختلال زا نهایی شده است که برای فعالیت های کوتاه مدت طراحی شد.
اخذ مالیات از سکه نیز گفت این موضوع به موجب قانون و تکالیف قانونی است. ما نیز مسائل و شکایتهای مطرحشده را شنیدیم. همچنین اخذ مالیات از فعالیتهای غیر شفاف تراکنشهای مالی بررسی میشود. راهکارهای انسداد فرار مالیاتی شناسایی شده و باید توجه داشت افرادی که از سودهای کلان و هم نمی شوند خود باید پیشقدم شده و اظهار نامه ارائه دهند و این موضوع باید به فرهنگ تبدیل شود.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه سکه مهریه خانم ها مشمول مالیات نیست گفت: حدود این موضوع را رعایت میکنیم. ضمن آنکه دنبال درآمد برای دولت هستیم.
وی تاکید کرد: سود سپرده بانکی سرمایه تلقی میشود اما در بسیاری از کشورهای دنیا این نوع مالیات اخذ می شود. ما باید بر اساس شرایط اقتصادی آن را بررسی و مورد توجه قرار دهیم. شعار من در بحث مالیات این است که در وصول مالیات نمیخواهیم مبادی مالیاتی دچار خسران و ضرر شود.
وزیر اقتصاد در مورد انتخاب و حواشی پیش آمده برای ریاست سازمان مالیاتی و آقای پناهی به عنوان سرپرست سازمان مالیاتی گفت: چون پارسا رئیس مرکز آمار بود باید با آقای نوبخت صحبت میکردم این حداقل ملزومات مدیریت مثلاً اگر معاون اقتصادی من بخواهد برود باید با من صحبت کنند. تمام افرادی را که منصوب کردم از هیچ زاویهای تحمیل نشده اند. انتخاب نهایی من برای سازمان مالیاتی، آقای پناهی بود اما شرایط آن فراهم نشد.
وی در مورد وضعیت برخی کالاهای اساسی مورد نیاز مردم به ویژه مرغ گفت: رئیسجمهور نیز در این رابطه صحبت کردند. دولت از شرایط بازار راضی نیست وقتی قیمت یک کالا از زمین تا میدان و از میدان تا بازار دو برابر میشود حتماً اختلالی وجود دارد و مشکلاتی است که باید حل شود.
*ارسال پیش نویس پیمان پولی با 7 کشور
وزیر امور اقتصادی و دارایی در مورد پیمانهای پولی دوجانبه با کشورها در شرایط تحریمی عنوان کرد: پیشنویس اولیه قراردادهای پولی و مالی دوجانبه با حدود ۷ کشور برای آنها فرستاده شده و رئیس جمهور نیز در جریان هستند. با جدیت این موضوع را پیگیری میکنیم با کشورهایی که کمیسیونهای مشترک داریم بازخوردهای مثبتی گرفته شده اما اجازه بدهید به دلایل شرایط موجود اطلاع رسانی در این زمینه صورت نگیرد و شما نیز همراهی کنید.
وی در مورد سازمان خصوصی سازی و شرایط خصوصی سازی نیز گفت: بارها تاکید کردهام که روشها و مدلهای واگذاری و قیمتگذاری و باعث دیگر بازنگری شده و بنای ما این نیست که از قوانین عدولی داشته باشیم. در مورد بازنشستگی رئیس سازمان خصوصیسازی اختلاف نظر میان برخی دستگاههای نظارتی وجود دارد که در حال بررسی است.
وزیر اقتصاد درمورد بهبود شاخص فضای کسب و کار اظهار داشت: در رابطه با این فضا 49 رتبه بهبود جایگاه داشتیم. در شروع کسب و کار و نوسازی و عمران شهری مشکلاتی وجود دارد. به دنبال حذف مقررات زاید هستیم و از فعالان اقتصادی و از صاحبنظران درخواست داریم هرگونه مقررات زاید را با دلایلی که مطرح میکنند برای ما بفرستند.
وی ادامه داد: جلسات حذف مقررات زاید و هیات مقررات زدایی را که با همکاری قوای دیگر است دو برابر کردیم. همچنین نقشه جامعی تهیه شده که برای نمایندگان و مقام معظم رهبری ارسال شد و هفته آینده از آن رونمایی میشود. بدین منظور بخشی از مشکلاتی که دشمن در رابطه با کسب و کار ایجاد میکند را میتوان با روان کردن کسب و کارها تسهیل کرد.
دژپسند به موضوع افزایش نرخ بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود پرداخت و یادآور شد: متاسفانه این نرخ در کشور پایین است فارغ از آنکه بتوانیم سرمایهگذاری جدیدی کنیم باید از سرمایهگذاریهای گذشته صیانت کرد و از این ظرفیتها غافل نشد. اگر بتوان نرخ بهرهبرداری را به 75 درصد برسانیم قطعا اتفاقات مثبتی در حوزه اقتصاد رخ خواهد داد.
*تفاهم است تا پایان سال داراییهای منجمد به صفر برسد
وی در بخش دیگری از سخنان خود به داراییهای منجمد بانکها اشاره کرد و گفت: بانکها باید داراییهای منجمد را تبدیل به منابع برای تسهیلاتدهی کنند و این موضوع با دستور اداری حل نمیشود بلکه تفاهم است تا پایان سال داراییهای منجمد به صفر برسد و این اراده در بانکها وجود دارد.
وزیر اقتصاد درمورد بازار سرمایه نیز تصریح کرد: تحرکات خوبی در این بخش وجود دارد باید در این کار از مولدسازی داراییهای دولت استفاده کنیم. شائبهای پیش آمد که دولت به دنبال تبدیل داراییها برای تامین نیازهای مالی است. اگرچه این موضوع اثرگذار است ولی هرگز با این هدف دنبال نمیشود بلکه مولدسازی و اهرمکردن منابع هدفگذاری شده برای مثال پروژه بزرگی با همکاری بانک سپه و بانک مسکن تحت مدیریت معاونت بانک و بیمه در حال انجام است تا داراییهای بانک سپه به مجموعه امیدشهر تبدیل شود.
دژپسند به تامین درآمدهای دولت از طریق مالیات پرداخت و یادآور شد: به دنبال آسیبزدن به فعالان اقتصادی نیستیم و در مباحث مالیاتی پوشش و کوشش باید افزایش یابد چرا که نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی پایین است. فعالان اقتصادی خوش حساب و شفاف از این دریچه دچار آسیب نخواهند شد دنبال بهبود وصول فرایندهای مالیاتی هستیم.
وی تاکید کرد: مؤدی خوش حساب دیگر نباید برای پرداخت مالیات شکنجه شود و در فرایندهای طولانی قرار گیرد بلکه ایستگاههایی که امکان طولانیشدن مسیر را دارد در حال احصا شدن بوده تا امور تسهیل شود. همچنین مباحث مشابهی در گمرک، بیمه و بانکها به منظور روانسازی کسب و کار در دستور کار است.
وزیر اقتصاد به بعد دیگر این موضوع پرداخت و گفت: به کاهش مداخله دولت نیاز داریم که بخشی از آن میتواند اندازه دولت باشد که لزوما این موضوع مطلوب نیست. معیار دیگر خصوصیسازی است انتقادات زیادی در این راستا وجود دارد راهکارهای اساسی در هیات واگذاری که فراقوهای است مصوب شد.
دژپسند ادامه داد: اینکه گفته میشود از پس واگذاریها به دنبال تامین بودجه دولت هستیم درست نیست خیلی از موارد واگذاری در بودجه نمیآید واگذاری سهام د ولت در بانکها در بودجه نیست مسائلی مانند قیمتگذاری و شیوه واگذاری باید شفاف باشد. یک آسیب جدی در فروش اقتصادی داشتیم که چک اول پاس میشد اما برای مابقی آن مشکلاتی بوجود میآمد و حواشی بوجود میآمد. از این به بعد قرار شد به صورت نقد و بلوکی فروخته شود. دندان طمع مدیریتی را میکنیم.
به گفته دژپسند، سه شرکت با برنامهریزی به تدریج عرضه خواهد شد و تا دهه دوم تیر ماه نیز چند شرکت دیگر واگذار میشود اگر در واگذاریها موفق نبودیم مدل ETF را اجرایی میکنیم که حواشی پیرامون تخفیف حواشی ایجاد نشود.
وزیر اقتصاد یکی از اموراتی که برای مردم در نظر گرفته شده را ایجاد صندوق رهن و اجاره با سازوکاری خاص دانست و افزود: یکی از نگرانیهای ما روند رشد اجاره است که طبیعتا مسئول مستقیم آن نیستیم اما صندوقی را پیشنهاد دادیم تا تامین منابع مورد نیاز رهن صورت بگیرد. در این رابطه مجموعهای از پیشنهادات برای مدیریت تورم وجود دارد حتما به عنوان دولت نمیتوانیم نظارهگر روند رشد قیمتها باشیم.
دژپسند به شایستهگزینی در انتصابات اشاره کرد و اظهار داشت: استفاده از مدیران تحولخواه که کار میدانی کرده باشند به خصوص برای انتخاب مدیران گمرک مهم بود گمرک مدرن و هوشمند باید داشته باشیم. به دنبال گسترش ایکسری و ظرفیت بخش خصوصی هستیم. قاچاق مقولهای است که به صور گوناگون باید جلو آن بایستیم.
*در شرایط تحریمی تعطیلات مفهوم ندارد
وی با اشاره به شرایط تحریمی و جنگ اقتصادی تصریح کرد: خوشبختانه در وزارتخانه ستاد مقابله با تحریم تشکیل شده بود و اکنون نیز فعالیت آن ادامه دارد پیشنهاداتی را به تصویب مراجع ذیربط رساندیم توانستیم مبانی که دشمن برای ما ایجاد کرده بود را با ارائه راهکار برون رفت طراحی و مجوزهای لازم را بگیریم. در شرایط تحریمی تعطیلات مفهوم ندارد و حتی یک روز تعطیل جلسه ستاد مقابله با تحریم را برگزار کردیم. برای مباحثی که دشمن میخواهد ایجاد کند دستمان پر است.
دژپسند درباره قیمت ارز گفت: در مدل هایی که برای تعیین قیمت ارز مطرح شده در هیچ کدام از مدل ها به قیمت بالای 10 هزار تومان اشاره نشده است و عمده مدلهای اقتصادی قیمت زیر 8 هزار تومان را برای اقتصاد ایران پیش بینی کرده است .
وی افزود: به گفته اقتصاددان ها اگر به شرایط نرمال اقتصادی برگردیم حتما قیمت ارز به زیر 8 هزار تومان خواهد رسید.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه گفت: بررسی ها نشان می دهد با راه اندازی بازار متشکل ارزی شاهد تاثیر مثبت ارز در بازار خواهیم بود.
منبع : فارس