به گزارش راهبرد معاصر، احمد اصانلو، رئیس سازمان تعزیرات حکومتی امروز دوشنبه 8 اسفند در نشست خبری با خبرنگاران از آغاز گشتهای مشترک نوروز و ماه مبارک رمضان 1402 نظارت بر بازار خبر داد که این طرح به مدت دو ماه ادامه خواهد داشت و با محتکران و گرانفروشان و تولیدکنندگان و واردکنندگان گرانفروش برخورد صورت خواهد گرفت.
اصانلو در این نشست گفت: مسئولیت اصلی نظارت بر بازار از حیث قیمتگذاری، برنامه تولید، شبکه توزیع، شبکه واردات و صادرات، حُسن اجرای نظارت بر ضوابط قیمتگذاری و توزیع و کالا و خدمات بر عهده وزارت صمت و سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده و در خصوص محصولات کشاورزی با جهاد کشاورزی و نیز در حوزه خردهفروشان با اتاق اصناف است و سازمان تعزیرات حکومتی فقط مرجع رسیدگی به تخلفات است که گزارش تخلفات را مرجع ناظر ارسال میکند.
وی افزود: بازرسی و نظارت و کشف تخلف و رسیدگی بر تخلف، چهار حلقه نظارت بر بازار است که تنها حلقه چهارم یعنی رسیدگی به تخلفات بر عهده سازمان تعزیرات حکومتی است. ما از حیث نظارت بر بازار شاهد تشتت مراجع هستیم که منتهی به ناکارآمدی در این موضوع شده است.
اصانلو افزود: موازیکاریها و تشتت نهادهای ناظر بر بازار ساختار فعلی نظارت بر بازار را ناکارآمد کرده که پیشنهاد دادیم نظارت به سازمان تعزیرات حکومتی را افزایش دهد یا تصمیم دیگری گرفته شود و دولت در این راستا پیشنهاد تشکیل سازمان بازرگانی را داد تا این ناکارآمدی به حداقل برسد.
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی اظهار کرد: عامه مردم و خواص جامعه این ذهنیت را دارند که سازمان تعزیرات حکومتی مسئولیت نظارت و کنترل بازار را دارد که بر اساس مصوبه سال 73 مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده است اما با تصویب قانون اصناف، این ماموریت از سازمان تعزیرات گرفته شد و سازمان باید متمرکز بر رسیدگی بر تخلفات شود.
وی تأکید کرد: رسیدگی به تخلفات بازار تنها مأموریت سازمان تعزیرات حکومتی نیست بلکه تخلفات در قاچاق کالا و ارز و تخلفات حوزه بهداشت از وظایف این سازمان است که با نیروی انسانی و امکانات موجود باید به آنها رسیدگی کنیم.
اصانلو گفت: در شرایط عادی خیلی حضور میدانی نداریم اما به لحاظ شرایط خاص بازار و حضور در جنگ اقتصادی، سازمان تعزیرات حکومتی خودش را مقید به این نمیداند که در شعبه بنشیند و در راستای وظیفه اصلی منتظر وصول گزارشها از مراجع ناظر باشد و به این دلیل گشتهای مشترک سیار را پیشبینی کرده است.
وی گفت: بر اساس ماده 17 آییننامه سازمان تعزیرات حکومتی و مقررات نظام صنفی، بازرسین، ضابط سازمان تعزیرات محسوب میشوند و این سازمان طبق قانون میتواند شعبه سیار برای رسیدگی به تخلفات راهانداز کند به این دلیل مبادرت به توسعه و تشکیل گشتهای مشترک کرده است.
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی در ادامه با اشاره به شرایط اخیر در حوزه ارز و نوسانات ارزی و التهابات بازار در آستانه نوروز و ماه مبارک رمضان گفت: سازمان تعزیرات حکومتی زودتر از موعدهای پیشبینی شده در سالهای قبل و حتی جلوتر از نهادهایی که وظیفه نظارت بر بازار دارند و از امروز به مدت دو ماه گشتهای مشترک خود را با همراهی ضابطین آغاز میکند.
وی افزود: گشت این دوره تفاوتهایی نسبت به قبل دارد از جمله اینکه روسای شعب که قرار است به جای حضور در شعبه در میدان حاضر شوند، به برخورد با تخلف می پردازند همچنین روسای شعبه در محل اختیارات لازم برای رسیدگی به تخلفات در محل را دارند که با مصوبه چند ماه قبل سران قوا ممکن شد.
اصانلو تأکید کرد: اکثر بازاریان ما قانونمند هستند و تخلف نمیکنند اما هشدار میدهم که در این دوره، تخلفات قابل اغماض نخواهد بود و مجازات داده خواهد شد.
وی سپس درباره تفاوتهای دیگر این دوره نسبت به دورههای قبل گفت: قبلاً نظارت بر مراکز خردهفروشی و بازار بود اما در این دوره در کنار نظارت و حضور گشتهای سیار در مراکز واحدهای صنفی طوری برنامهریزی شده که حضور موثری در مرکز تولیدی و فروش عمده حضور داشته باشیم و در پروندههای ملی بر شرکتهای واردکننده و توزیعکننده عمده هم نظارت داشته باشیم.
وی تصریح کرد: نوسانات ارزی باعث شده که برخی از واردکنندگانی که با دلار 28 هزار تومان، کالایی را وارد کردهاند به دنبال این هستند که افزایش قیمت دهند. به آنها اعلام کردیم که شرکت واردکننده باید بر اساس ارزی که کالا را وارد کرده است، کالا را عرضه کند. ما در این دوره به این مراکز هم ورود خواهیم کرد و حتی با مسئولان و نهادهایی که در این خصوص کمکاری کردهاند برخورد قانونی خواهیم داشت.
اصانلو ادامه داد: سعی کردهایم که نظارت بر ضابطین خود را هم تشدید کنیم البته ما ابزارهای نظارت بر ضابطین سازمان تعزیرات حکومتی نداریم و متاسفانه با مشکلات قانونی مواجه هستیم. با این حال رسیدگی میکنیم و در این باره دو فقره پرونده در خصوص مدیران وزارت جهاد و وزارت صمت تشکیل شد و هر دو به برکناری از مسئولیت خود محکوم شدهاند.
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی اظهار کرد: همچنین واحدهای نظارت بر فروشگاههای اینترنتی تشکیل میشود تا کالایی که چند ماه قبل با ارز ارزان تهیه کردهاند را تحت تأثیر نوسانات ارزی، گران نفروشند.
وی گفت: در تهران مقر فرماندهی گشتهای مشترک مستفر میشود و گشتها به صورت 24 ساعته از همان محل فرماندهی میشوند و رؤسای شعبات حضور میدانی مفید خواهد داشت.
وی ادامه داد: کل روسای شعب سازمان تعزیرات حکومتی شامل بیش از 500 نفر در طرح نوروزی حضور دارند و 100 رئیس شعبه در تهران گشتهای نوروزی امسال را انجام میدهند.
اصانلو با بیان اینکه در سازمان تعزیرات حکومتی، گزارشات و رسیدگی و شکایات کاملاً رایگان است، ادامه داد: ممکن است افراد کلاهبرداری پیدا شوند و به ادعای اینکه بازرس تعزیرات هستند بخواهند از اصناف و بازاریها اخاذی و کلاهبرداری کنند. سازمان تعزیرات حکومتی بازرس ندارد و حضور میدانی در قالب گشت مشترک و با خودروی آرمدار است.
اصانلو در پایان با اشاره به جریمه 14 هزار میلیاردی یک شرکت خودرویی و نیز جریمه 300 میلیاردی یک شرکت تولید لوازم خانگی گفت: حضور موثر سازمان تعزیرات در تابستان گذشته و تفهیم این موضوع که حذف قیمت دستوری به معنای قیمتگذاری دلبخواهی نیست، مانع از افزایش سرسامآور قیمتها در محصولاتی مانند لبنیات و محصولات دیگر شد./ تسنیم