به گزارش «راهبرد معاصر»؛ فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: تقریباً همه کشورهای حوزه شمال اقیانوس هند به این باور رسیدهاند، باید در کنار جمهوری اسلامی ایران قرار بگیرند و بهصورت مشترک با همافزایی قابل توجه امنیت را برقرار کنند.
وی افزود: ائتلاف دریایی ایران، روسیه و چین در حال توسعه و ائتلافهای منطقهای در حال شکلگیری است. ما پیشتر با عمان اقدام اشتراکی انجام دادیم و اکنون عربستان این هدفگذاری را انجام داده و به آن ورود کرده است. امارات، قطر، بحرین، عراق، پاکستان و هند نیز جزو این کشورها هستند.
کشورها در تلاش هستند با همکاری ایران به سمت بومی سازی سیاست منطقهای کشورهای دو سوی ساحل خلیج فارس حرکت کنند
حسن هانی زاده، کارشناس سیاست خارجی درباره تشکیل نیروی دریایی مشترک ایران، عمان و عربستان با هدف حفظ و تضمین امنیت دریانوردی در خلیج فارس به «راهبرد معاصر» گفت: از زمان انعقاد قرارداد توافق پکن که به ازسرگیری ارتباط و بهبود روابط میان ایران و عربستان منجر شد، تاکنون شاهد نزدیکی و تمایل کشورهای عربی به سمت برقراری ارتباط با ایران اسلامی هستیم.
وی افزود: این کشورها در تلاش هستند با همکاری ایران به سمت بومی سازی سیاست منطقهای کشورهای دو سوی ساحل خلیج فارس حرکت کنند. کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از حضور نیروهای آمریکایی و غربی در منطقه تجربه خوبی ندارند و در سال های گذشته به دلیل همکاری نزدیک با آمریکا هزینه های سنگین انسانی، حیثیتی و مالی فراوانی مانند جنگ اول و دوم خلیج فارس و اشغال کویت بهوسیله عراق پرداختهاند.
کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه کشورهای بیان شده تمامی هزینه های ماجراجویی آمریکا و عراق را در آن زمان پرداخت کردند، عنوان کرد: در جنگ های منطقه ای بهویژه بحران سوریه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به ویژه عربستان 80 میلیارد دلار برای کمک به گروهک های تروریستی هزینه کردند؛ مبالغی که فشار مالی و اقتصادی زیادی به این کشورها وارد کرد و مانع از توسعه پایدار و فعالیت های زیربنایی در این کشورها شده است.
هانی زاده گفت: مشخص است کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بعد از تجربه سخت سال های گذشته به این نتیجه دست یافتهاند ایران می تواند محوریت بالایی در همگرایی منطقه ای داشته و شریک مورد اعتمادی باشد.
کارشناس سیاست خارجی تصریح کرد: راهبرد بومی سازی امنیت خلیج فارس اقدامی کاملاً راهبردی و منطقی است که باعث کاهش نفوذ قدرتهای فرامنطقه ای در منطقه می شود، به نحوی که زمینه ساز ترک منطقه بهوسیله نیروهای غربی و آمریکایی می شود.
کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بعد از تجربه سخت سال های گذشته به این نتیجه دست یافتهاند ایران می تواند محوریت بالایی در همگرایی منطقه ای داشته باشد
هانی زاده معتقد است: ترک منطقه از سوی آمریکا و قدرت های فرامنطقه ای و کشورهای اروپایی موجب کاهش شکاف و تنش ها در منطقه و ارتقای امنیت می شود، زیرا منطقه نیازمند همگرایی و تشکیل نیروی بازدارنده مشترک است.
کارشناس سیاست خارجی تصریح کرد: کشورهایی مانند عربستان، امارات و عمان به این نتیجه راهگشا و مهم دست یافته اند بدون همکاری با ایران امنیت خلیج فارس محقق نمیشود، لذا باید با ایران در زمینههای مهمی همچون تضمین امنیت خلیج فارس همکاری کنند؛ موضوعی که قطعاً در آینده ای نه چندان دور شاهد ثمرات و نتیجه مثبت آن خواهند بود.