حذف ارز ترجیحی باید با سیاست‌های جبرانی همراه باشد-راهبرد معاصر
چه خودرو‌هایی شرایط فروش خارج از سامانه را دارند؟ سازمان هدفمندی یارانه‌ها: مردم حتما حساب بانکی خود را برای دریافت یارانه چک کنند عرضه اولیه سهام زاگرس دارو پارسیان در فرابورس ایران + جزییات وزیر نیرو: ۶ هزار مگاوات برق تا تابستان آتی وارد شبکه می‌شود طرح فروش نقدی و اقساطی مدیران خودرو دی ۱۴۰۳ + جدول و شرایط شرایط پیش فروش سایپا برای متقاضیان سامانه یکپارچه اعلام شد + جدول ممنوعیت فروش خودرو‌های وارداتی خارج از سامانه زیان ۲.۲ میلیارد دلاری سرقت رمزارز در ۲۰۲۴  ۴۴ میلیون نفر سود سهام عدالت گرفتند  قیمت جهانی طلا امروز ۱۴۰۳/۰۹/۳۰ قیمت مصوب میوه شب یلدا اعلام شد/ قیمت هندوانه، انار، خرمال، موز و نارنگی یارانه آذر واریز شد / دهک‌های چهارم تا نهم حسابشان را چک کنند شرایط فروش فوق العاده خودرو چانگان CS۳۵ تیپ ۳ واریز سود به بیش از ۴۴ میلیون مشمول سهام عدالت خاتمه یافت وزیر کار: ناترازی‌ها بیشتر از آنکه به شرایط امروز مربوط باشد، ریشه در برخی تصمیمات گذشته دارد

حذف ارز ترجیحی باید با سیاست‌های جبرانی همراه باشد

رئیس کل اسبق بانک مرکزی تک نرخی بودن ارز را یک اصل اصیل برای سلامت اقتصاد جامعه دانست و گفت: البته از زمان حذف ارز ترجیحی تا رسیدن به نظام تک نرخی باید عواقب و آثار ناشی از آن را در قالب سیاست‌های جبرانی طراحی و مهار کرد.
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۴ - ۰۹ مرداد ۱۴۰۳ - 2024 July 30
کد خبر: ۲۵۲۳۶۵

به گزارش راهبرد معاصر، طهماسب مظاهری رئیس کل اسبق بانک مرکزی در مورد الزامات حذف ارز ترجیحی گفت: حذف ارز ترجیحی نه با توجه به شرایط اقتصادی امروز کشور بلکه در هر شرایط اقتصادی کاری پسندیده است چراکه ترجیح دادن تخصیص ارز به یک قیمت پایین تر به یک عده نسبت به دیگران به معنای ترجیح بلامرجّح است و معنای دونرخی را می‌دهد.

 

وی افزود: در هر شرایط اقتصادی اصل بر این است که کالا و ارز به ویژه در حوزه ارز تک نرخی باشد اما یک امّای بزرگی هم وجود دارد به این معنا که از زمان حذف ارز ترجیحی تا رسیدن به نظام تک نرخی باید عواقب و آثار ناشی از آن را در قالب سیاست‌های جبرانی طراحی و مهار کرد.

 

رئیس کل اسبق بانک مرکزی در توضیح بیشتر گفت: حذف ارز ترجیحی نباید اینطور باشد که معیشت و سفره زندگی افراد کم درآمد جامعه از حذف ارز ترجیحی صدمه جدی ببیند بلکه در زمان ایجاد سیستم تک نرخی باید سیاست‌های جبرانی را هم طراحی کنیم تا معیشت مردم آسیبی نبیند.

 

مظاهری متذکر شد: اگر ارز ترجیحی به این منظور داده می‌شود که یک سری کالای اساسی با قیمت پایین تر از قیمت بازار آزاد وارد و یا تولید شود و به دست مصرف کنندگان کم درآمدتر جامعه برسد پس نظام ارز ترجیحی تا روزی که حذف می‌شود باید یک نظام بسته‌ای باشد و زمان تخصیص و وارد شدن کالاها و رسیدن به دست مصرف کننده مشخص باشد.

 

وی به تجربه ارزی کشور در دوران دفاع مقدس اشاره و خاطرنشان کرد: ما در دوران جنگ تحمیلی هم ارز با نرخ بازار آزاد و ارز دولتی داشتیم و این ارز دولتی در جای خودش به درستی استفاده می‌شد اما الان متأسفانه ارز ترجیحی در نظام اقتصادی به قیمت ارزان تر از بازار آزاد به یک عده افراد داده می‌شود و آن‌ها هم قول می‌دهند که کالا را با همان قیمت ارائه کنند اما هیچ کنترلی وجود ندارد و ارز را با قیمت آزاد می‌فروشند.

 

رئیس کل اسبق بانک مرکزی گفت: ارز ترجیحی یا باید با طراحی سیاست‌های جبرانی و روش‌هایی متناسب با شرایط روز حذف شود و یا اینکه سیستم کنترل قیمت کالاها تا انتهای زنجیره (مصرف کالا) ایجاد شود.

 

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه هیچ شکی در ضرورت طراحی سیاست‌های جبرانی برای حذف نظام چند نرخی به سمت نظام تک نرخی وجود ندارد بیان کرد: در زمان جنگ تحمیلی، سیاست کنترل کالای وارد شده با ارز دولتی تا سوپرمارکت با روش‌های ابتدایی و کاغذی وجود داشت اما امروز روش‌ها و مسیرهای تک نرخی شدن متفاوت شده است.

 

مظاهری تک نرخی بودن ارز را یک اصل اصیل اقتصادی برای سلامت اقتصاد جامعه دانست و اظهار کرد: اصل بر این است که نظام تک نرخی یک نظام سالم است و نظام چند نرخی قطعاً با فساد همراه است و تمام فرضیه‌ها و تجربیات اقتصادی در کشورهای دنیا نیز موید همین مطلب می‌باشد./ تسنیم

ارسال نظر