به گزارش راهبرد معاصر؛ حمله ارتش ترکیه به مواضع کُردها در شمال سوریه و در ادامه وضع توافق سوچی میان اردوغان با پوتین به سرعت موازنه قوا در منطقه را متحول نموده است. آغاز عملیات موسوم به چشمه صلح به خروج نظامیان آمریکایی از مواضع شان در شمال سوریه منجر شد.
وزیر دفاع آمریکا پیشتر از خروج نظامیان آمریکایی و شماری از زندانیان داعشی از سوریه به سوی عراق خبر داده بود. امری که با واکنش شدید مقامات عراقی همراه شد.
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق روز چهارشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که دولت کشورش هیچ مجوزی برای ورود نیروهای آمریکایی خارج شده از سوریه به خاک عراق صادر نکرده است.
عبدالمهدی در ادامه این بیانیه تاکید کرد که حضور هر نیروی خارجی در عراق منوط به موافقت دولت این کشور است و با خواست آن نیز پایان مییابد.
نخست وزیر عراق همچنین یاد آور شد که دولتش تمامی اقدام های قانونی لازم در چارچوب موازین حقوق بینالملل را در خصوص این مساله انجام داده و اکنون چشم انتظار مساعدت و همکاری جامعه جهانی و به ویژه سازمان ملل متحد است.
مخالفت دولت عراق با استقرار نظامیان آمریکایی در این کشور با واکنش وزیر دفاع آمریکا همراه شد. مایک اسپر در سفری اعلام نشده صبح چهارشنبه وارد بغداد شد و گفته شده بود که هدف از این سفر گفتوگو با مقامات عراقی درباره انتقال سربازان آمریکایی از سوریه به عراق است.
مارک اسپر در بغداد با نجاح الشمری وزیر دفاع عراق دیدار کرده و الشمری به نقل از او آورده که نظامیان آمریکایی به سرعت خاک عراق را ترک خواهند کرد. وزیر دفاع عراق اظهار داشت، نیروهای آمریکایی که از سوریه به عراق منتقل شده اند ظرف چهار هفته این کشور را ترک خواهند کرد.
وزیر دفاع عراق گفته است که در مذاکرات با همتای آمریکایی خود دو طرف توافق داشتند که نیروهای آمریکایی به صورت «عبوری» در عراق حضور خواهند داشتند و «ظرف چهار هفته» به سمت کویت، قطر و یا ایالات متحده حرکت خواهند کرد.
نجاح الشمری اضافه کرده است: هواپیماهایی که قرار است سربازان آمریکایی را از عراق به خارج منتقل کنند، در حال حاضر وارد عراق شده اند.
مارک اسپر در حالی به عراق سفر کرده است که روز گذشته رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین، روسای جمهوری ترکیه و روسیه، توافق کردند که نیروهای روسی و مرزبانهای ارتش سوریه به منطقه شمال شرق سوریه در مرز با ترکیه اعزام میشوند تا وضعیت خروج نیروهای کرد از این منطقه را بررسی کنند.
ترکیه پس از آنکه رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که نیروهای نظامی آمریکایی از شمال سوریه خارج خواهند شد، تهاجم گستردهای را با هدف به عقب راندن نیروهای کرد از مرز دو کشور آغاز کرد. خروج نیروهای آمریکایی از سوریه٬ موج انتقادات داخلی علیه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، را به دنبال داشت.
آسوشیتدپرس می گوید، براساس توافق واشینگتن و بغداد در حال حاضر بیش از ۵۰۰۰ نیروی آمریکایی در عراق حضور دارند. ایالات متحده در سال ۲۰۱۱ نیروهای خود را از عراق خارج کرد، اما آنها پس از آنکه گروه داعش در سال ۲۰۱۴ بخش وسیعی از عراق را تصرف کرد، نیروهای آمریکایی دوباره به این کشور بازگشتند.