گزارش رئیس دفتر پزشکیان از دستاوردهای اجلاس بریکس-راهبرد معاصر
پزشکیان: با نگاه بسیجی می‌توان برای کشور عزت‌آفرینی کرد وزیر کشور: پرونده انتصاب استانداران هفته آینده بسته می‌شو‌د پزشکیان: حل مشکل ناترازی‌ها با روند‌های اداری امکان‌پذیر نیست سرلشکر سلامی: مردم ایران مطمئن باشند که انتقام خود را از اسرائیل خواهیم گرفت پزشکیان: مهم‌ترین مولفه توسعه پایدار در کشور افزایش سطح سلامت مردم است اسماعیل شوشتری، وزیر اسبق دادگستری درگذشت واکنش شریعتمداری به انتشار شعری به نام رهبری: غفلت کردیم وزیر علوم: ۱۵۰ دانشجوی تعلیقی را بی سر و صدا برگرداندیم پزشکیان: برای خدمتگزاری به مردم آمده‌ایم؛ قرار نیست بر آنها تحکم کنیم پزشکیان: با هیچ کشوری خصومت نداریم، اما قطعا زیر بار زور هم نخواهیم رفت جزئیات جدید از دانشجوی زن دانشگاه آزاد که برهنه شده بود | گزارش رئیس دانشگاه؛ با پدرش در تماس هستم + فیلم انتقاد شدید پزشکیان از ژست حقوق بشری آمریکا/ شرم بر شما! انتصاب دستیار ویژه رئیس جمهور و رئیس شورای امور اقوام، ادیان و مذاهب پیشنهادات کمیسیون آموزش برای اصلاح تاثیر قطعی معدل در کنکور رئیس‌جمهور از پارک علم و فناوری زاهدان بازدید کرد

گزارش رئیس دفتر پزشکیان از دستاوردهای اجلاس بریکس

رئیس دفتر رئیس‌جمهور گزارشی از دستاوردهای سفر رئیس‌جمهور به روسیه و حضور در اجلاس سران بریکس ارائه کرده است.
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۰ - ۰۵ آبان ۱۴۰۳ - 2024 October 26
کد خبر: ۲۶۱۲۱۲

به گزارش راهبرد معاصر،  مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور در روز اول آبان در سفری سه‌روزه و به دعوت ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه و به‌منظور حضور و سخنرانی در شانزدهمین اجلاس سران بریکس، عازم شهر قازان روسیه شد.پزشکیان در این سفر علاوه بر دیدار با رئیس‌جمهور روسیه با سران کشورهای شرکت‌کننده در اجلاس بریکس نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.محسن حاجی‌میرزایی رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور که در سفر به روسیه، پزشکیان را همراهی می‌کرد، در یادداشتی به جزئیاتی از دستاوردها و برنامه‌های سفر پزشکیان پرداخته که متن کامل آن به شرح زیر است:سفر دکتر پزشکیان ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران و هیئت همراه به اجلاس بریکس در شهر کازان، مرکز جمهوری تاتارستان روسیه، سفری معنادار و پر دستاورد بود.

 

در آغاز مایلم از میهمان‌نوازی آقای پوتین ریاست‌جمهوری کشور روسیه تشکر کنم. حضور روسای جمهور و مقامات بیش از 40 کشور در کازان و برگزاری یک گردهمایی بزرگ و جهانی، امر بسیار مهم و قابل‌اعتنایی است که هیچ کشور در غرب و شرق نمی‌تواند آن را نادیده بگیرد.اگر بخواهیم گزارشی کوتاه از سفر فشرده دکتر پزشکیان ارائه کنیم، می‌توان گفت در روزهای سرد شهر کازان، دیدارهای بسیار گرمی بین رئیس‌جمهور محترم و سران دیگر کشورهایی که در اجلاس حضور داشتند، انجام شد که نتیجه‌ و چشم‌انداز آن رونق بخشیدن به اقتصاد ایران و تلاش برای شکل‌دهی به سازوکارهای نوین برای تنظیم مبادلات کشورها، مستقل از سازوکارهای موجود و شکل‌دهی نظمی مبتنی بر چندجانبه‌گرایی است.


سه سخنرانی دکتر پزشکیان در اجلاس بسته و باز بریکس و بریکس پلاس، پردازش ایده‌ی همگرایی به جای واگرایی و ایجاد یک بلوک قدرتمند با اعضای بریکس برای رسیدن به یک همکاری اقتصادی با زیربناهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نشان دهنده‌ی آن بود که افق دید ایران به بریکس، نگاهی گذرا و کوتاه مدت نیست.واقعیت این است که ما در زمانه‌ی انتقال قدرت از غرب به شرق به سر می‌بریم. اقتصادهای نوظهوری مانند چین، روسیه و هند در کنار برزیل، آفریقای جنوبی و ترکیه نشان دهنده‌ی این چرخش جهانی است؛ پس همانطور که ریاست محترم جمهور ایران نیز گفتند در بریکس گام بلندی برداشته شده است. حرکت به سمت یک سازوکار روشن برای ایجاد یک اتحادیه اقتصادی، ایده تاسیس یک بانک موثر برای اعضای بریکس و در کنار آن راه‌اندازی ارز مشترک و همچنین لغو روادید برای سهولت سفر شهروندان کشورهای عضو بریکس به کشورهای یکدیگر، همه بیانگر آن است که اتفاقی بزرگ در شرف وقوع است.بریکس همچنین در حوزه هوش مصنوعی و کارآفرینی کارگروه و در حوزه بازرگانی یک شورای بازرگانی دارد که جمهوری اسلامی ایران در یکسال گذشته به شکل منظم در جلسات آن شرکت کرده است.

 


در این روزها که تمدن غرب و سازوکارهای آن برای همکاری‌های بین‌المللی، محافظت از صلح و دفاع از حقوق بشر در آزمونی بزرگ، ناموفق ظاهر شده و نتوانسته است در توقف جنایات و نسل‌کشی رژیم غاصب صهیونیستی عملکرد قابل قبولی ارائه کند و با تحمیل سازوکارهای مالی خود عرصه تبادلات جهانی را در خدمت منافع یکجانبه‌گرایی سازمان داده است، شکل‌گیری نظمی نوین در قالب بریکس و اقبال کشورها برای پیوستن به آن، امیدهای زیادی را ایجاد و تقویت کرده است.در سفر سه روزه ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران، ملاقات‌های متنوع، پرتعداد و گفتگوهای راهبردی با رؤسای جمهوری چین، روسیه، مصر، آفریقای جنوبی، ونزوئلا، بولیوی، بلاروس، رئیس امارات متحده‌ی عربی و نخست‌وزیران هند و ارمنستان انجام شد که هم کارساز بودند و هم مفید.گفت‌وگوهای دوجانبه در چند محور انجام شد که اشاراتی به آنها می‌شود.در تمامی این گفت‌وگوها، رؤسای جمهور به موضوع توسعه‌ی همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی می‌پرداختند.

 

اولویت اول دکتر پزشکیان بهبود وضعیت اقتصادی کشور است، بنابراین از اولین مباحثی که ریاست محترم جمهور در گفتگوهای خارجی با همتایان خود بیان می‌کنند، توسعه‌ی روابط اقتصادی و تشویق آنها به سرمایه‌گذاری در ایران و استفاده از ظرفیت‌های دو طرف است. به عنوان مثال در گفتگو با آقای شی رئیس جمهور چین، ایران آمادگی خود را برای هر چه زودتر اجرایی شدن قرارداد منعقد شده میان دو کشور اعلام کرد و آقای شی نیز ضمن تایید این موضوع، علاقه‌مندی خود را برای افزایش تبادلات اقتصادی و فرهنگی بین دو کشور و فعال شدن مسیر اعطای تسهیلات سه به یک در ازای منابع ایران در چین، ابراز کردند.


در دیدار با رئیس جمهور روسیه موضوع قرارداد راهبردی، کریدور شمال-جنوب، همکاری‌های ریلی، انتقال گاز و... مطرح و سازوکارهایی برای پیگیری مستمر توافقات تعیین شد. در دیدار با نخست وزیر هند بر توسعه همکاری‌ها به ویژه در توسعه بندر چابهار تاکید شد و در دیدار با رئیس جمهور آفریقای جنوبی مراتب قدرشناسی ایران از طرح شکایت این کشور در دیوان بین‌المللی دادگستری درباره جنایات رژیم غاصب اعلام شد و توسعه همکاری‌های اقتصادی مورد تاکید قرار گرفت.دیدار با رئیس جمهور مصر، پس از بیش از چهار دهه قطع روابط سیاسی، به تبادل مواضع و دیدگاه‌ها اختصاص یافت.

 

 شنیدن مستقیم مواضع جمهوری اسلامی برای رئیس جمهور محترم مصر به گونه‌ای بود که با تصویری که غربی‌ها و رسانه‌ها از ایران ساخته‌اند، کاملا متفاوت بود. تعامل مستقیم و بی‌واسطه کشورهای اسلامی می‌تواند به درک دقیق‌تر آنها از یکدیگر کمک کند. سیطره رسانه‌ای غرب، روایت‌هایی را ترویج می‌کند که متضمن جهان تک‌قطبی و استمرار آن است. در این روایت‌ها است که کشتار بیش از 50 هزار نفر مردم غیر نظامی و ویرانی کامل شهرها توجیه می‌شود.مسأله دیگر تبیین مواضع صلح‌طلبانه‌ی ایران بود.رئیس جمهور ایران در سه سخنرانی خود در بریکس چندین بار به صراحت اعلام کردند ما جنگ طلب نبوده، نیستیم و نخواهیم بود. سخن و خواسته‌ی قلبی ما برقراری صلح جهانی است. آرزوی ما جهانی بدون جنگ است. ما جنگ را به نفع هیچ کشوری نمی‌دانیم، اما اگر رژیم غاصب اسرائیل اقدامی انجام دهد، قطعا بدون پاسخ نمی‌ماند.


ما خواستار دنیایی هستیم که در آن کودکان و زنان و مردان در صلحی پایدار به سر ببرند و روزهای خود را بدون سیاهی جنگ آغاز و به پایان برسانند. ما خواهان آن هستیم که همه‌ی مردمان، خاصه کودکان از غرب عالم تا شرق دور در آرامش باشند، نه آنکه کودکان پی‌پناه غزه زیر بمب‌های چند هزار تنی باشند و هیچ سازوکاری قادر به مهار و توقف این حجم از جنایت نباشد.این تبعیض و بی‌عدالتی مغایر با همه آموزه‌های دینی پیامبران الهی است.ریاست محترم جمهور در گفتگوهای خود دفاع از مردم مظلوم غزه و لبنان را وظیفه خود دانستند و جنایات رژیم غاصب اسرائیل را محکوم کرده و از کشورها و دولت‌های دیگر نیز خواستند که این آتش‌افروزی رژیم صهیونیستی را مهار، متوقف و خاموش کنند.

 

 ایشان اعلام کرد که ما از افزایش تنش در منطقه استقبال نمی‌کنیم و از آغاز دوره ریاست جمهوری بر وفاق داخلی و همکاری‌های بین‌المللی تاکید کردیم، اما در همان روز نخست، این رژیم غاصب بود که با ترور شهید هنیه در تهران در مسیر گسترش تنش و درگیری‌ها عمل کرد.ریاست جمهوری محترم ایران همچنین در اجلاس بریکس تاکید کرد باید به سوی دنیای بهتری حرکت کنیم که در آن خبری از تحریم، جنگ، تجاوز، کشورگشایی و نسل‌کشی نباشد. در چنین جهانی، برابری به جای تبعیض، شفافیت به جای فریب و گفتگو به جای جنگ حکم‌فرما خواهد بود. باشد که چنین شود.


بریکس چیست؟

بریکس مخفف پنج اقتصاد بزرگ در حال ظهور است: برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی. از سال ۲۰۰۹، دولت های کشورهای بریکس سالانه در اجلاس های رسمی تشکیل جلسه داده اند. چین میزبان چهاردهمین اجلاس سران بریکس در ۲۴ جولای ۲۰۲۲ به صورت مجازی بود.فعالیت این گروه در سال ۲۰۰۹ به صورت غیررسمی و با هدایت روسیه آغاز شد و هدف آن فراهم کردن بستری بود تا اعضای آن نظم جهانی تحت سلطه آمریکا و دولت‌های غربی را به چالش بکشند.اجلاس سران این کشورها به صورت سالیانه برگزار می‌شود و مسئولیت ریاست گروه نیز یک سال یک بار به صورت چرخشی به اعضا واگذار می‌شود که در از سال گذشته میلادی تاکنون ریاست این اجلاس به عهده کشور آفریقای جنوبی است.

 

مساحت کشورهای عضو بریکس مجموعاً ۳۹.۷۴۶.۲۲۰ کیلومتر مربع (۱۵.۳۴۶.۱۰۰ مایل مربع) و جمعیت کل حدود ۳.۲۱ میلیارد، یا حدود ۲۶.۷ درصد از سطح زمین و ۴۱.۵ درصد از جمعیت جهان است. برزیل، روسیه، هند و چین جزو ده کشور بزرگ جهان از نظر جمعیت، مساحت و تولید ناخالص داخلی هستند. در سال ۲۰۲۲، این پنج کشور حدود ۲۶.۲ درصد از تولید ناخالص جهانی را به خود اختصاص داده‌اند.در حال حاضر دو کشور عضو بریکس، عضویت دائم شورای امنیت را بر عهده داشته و سه کشور دیگر، داعیه عضویت دائم در شورای امنیت و اصلاح ساختارهای سیاسی و مالی جهانی را دارند./ فارس

ارسال نظر
آخرین اخبار