حمایت گسترده از دیپلماسی/ اکثر آمریکایی‌ها جنگ با ایران را رد می‌کنند

 رسانه انگلیسی نوشته نتایج یک نظرسنجی نشان می‌دهد که 69 درصد آمریکایی‌ها و بیشتر جمهوری‌خواهان در بدنه این حزب از رئیس‌جمهور این کشور برای انجام دادن توافقی هسته‌ای با ایران حمایت می‌کنند و آن را به اقدام نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران ترجیح می‌دهند.
تاریخ انتشار: ۱۲:۵۶ - ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 May 20
کد خبر: ۲۷۸۶۱۴

به گزارش راهبرد معاصر؛  در حالی که جمهوری‌خواهان کنگره به «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا فشار می‌آورند که موضع سختگیرانه‌ای را علیه ایران اتخاذ کند،«اکثر آمریکایی‌ها» از جمله جبهه حامیان ترامپ می‌گویند توافقی هسته‌ای با ایران را به اقدام نظامی علیه برنامه هسته‌ای آن ترجیح می‌دهند.

ایسنا نوشت:‌ رسانه انگلیسی میدل ایست آی با انتشار این مطلب گزارش داد: نظرسنجی اخیر برنامه «مسائل حیاتی» دانشگاه مریلند که ۱۲ مه انجام شده نشان می‌دهد که ۶۹ درصد از آمریکایی‌ها توافقی مذاکره‌شده با ایران را برای محدودسازی برنامه هسته‌ای آن و با امکان نظارت بر آن را بهترین راه جلوگیری از دستیابی ایران به یک سلاح هسته‌ای می‌دانند.

این نظرسنجی نشان داده که ۶۴ درصد از جمهوری‌خواهان نیز می‌گویند خواهان یک توافق با ایران هستند.

طبق نتایج این نظرسنجی، ترامپ در حزب خود برای توافق با ایران از حمایت سطوح پایین حزب خود برخوردار است. این موضوع در حالی مطرح می‌شود که «استیو ویتکاف» مذاکره‌کننده ارشد او موضع‌گیری سختگیرانه‌ای درباره مذاکرات ایران داشته است.

ایران و آمریکا تا کنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجی‌گری عمان برای رسیدگی به مسئله برنامه هسته‌ای ایران انجام داده‌اند. طرفین به طور کلی روند این مذاکرات را خوب ارزیابی کرده و گفته‌اند ایده‌های مفیدی در جریان گفت‌وگوها مطرح شده و جریان مذاکرات از کلیات فاصله گرفته است. طبق اعلام ایران، زمان برگزاری دور چهارم تعیین شده و پس از برخی بررسی‌ها تایید و به زودی اعلام خواهد شد.

مقام‌های ایران تاکید کرده‌اند برخورداری ایران از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز و حق غنی‌سازی ایران موضوعی قابل مذاکره نیست و تاکید کرده‌اند ایران مقتدرانه از برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خود در قبال هرگونه اقدام متجاوزانه دفاع خواهد کرد.

در این میان،‌ مقام‌های آمریکایی به‌ویژه پس از دور سوم مذاکرات مدعی شدند که ایران به عنوان تنها کشور فاقد سلاح هسته‌ای پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی(ان‌پی‌تی) حق غنی‌سازی ندارد و اگر خواهان استفاده از انرژی هسته‌ای است، می‌تواند سوخت مورد نیاز رآکتورهای خود را از کشوری ثالث وارد کند.

«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روزگذشته (دوشنبه) در نشست خبری خود درباره موضوع غنی‌سازی گفت: ما در مورد غنی‌سازی در داخل خاک ایران از کسی اجازه نمی‌گیریم و آمریکا در جایگاهی نیست که در مورد حق یک کشور در ارتباط با این موضوع که در معاهده منع اشاعه نیز آمده است بخواهد مجوز صادر کند یا نه. این سفسطه آگاهانه و برای تحریف افکار عمومی است که گفته می‌شود هر کشوری به دنبال غنی‌سازی است به دنبال اهداف غیرصلح آمیز است، چرا که کشورهایی وجود دارند که غنی‌سازی انجام می‌دهند ولی سلاح هسته‌ای ندارند.

بقائی با تاکید مجدد مبنی بر اینکه «برنامه هسته‌ای ایران کاملا صلح‌آمیز است و موضوع غنی‌سازی حقی است که در معاهده منع اشاعه نیز به رسمیت شناخته شده است»، گفت: از طرف دیگر شما نمی‌توانید در عین حال که متحد شما در منطقه از سلاح‌های کشتار جمعی و هسته‌ای برخوردار است و اقدام به اشغالگری می‌کند، آن را نادیده بگیرید و از کشوری که عضو معاهده منع اشاعه است و سابقه هیچ‌گونه تعرضی ندارد و برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است انتظار داشته باشید که برنامه هسته‌ای خود را تعطیل کند. این یک درخواست غیرمنطقی و غیرقانونی است.

در ادامه گزارش این رسانه آمده است که ویتکاف اخیرا در گفت‌وگویی با شبکه ای‌بی‌سی نیوز گفت: ما یک خط قرمز بسیار واضح داریم و آن غنی‌سازی است. ما حتی نمی‌توانیم اجازه یک درصد توانمندی غنی‌سازی را بدهیم.

تحلیلگران گفته‌اند این اظهارت ویتکاف ایده بی‌سرانجامی برای ایران است که مصرانه اعلام کرده است «خط قرمز» آن برخورداری از حق غنی‌سازی در سطوح پایین برای یک برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز است.

اظهارات ویتکاف در این گفت‌وگو پس از آن مطرح شد که بیش از ۲۰۰ تن از نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره، تمامی قانون‌گذاران البته به جز رند پاول» سناتور آمریکایی در نامه‌ای به ترامپ از خواستند موضع سختگیرانه‌ای را علیه ایران اتخاذ کند.

این قانون‌گذاران آمریکایی خواستار توافقی با ایران شدند که به‌کلی برنامه هسته‌ای آن را منحل کند. مقام‌های آمریکایی پیام‌های متناقضی درباره غنی‌سازی در ایران مخابره کرده‌اند. ویتکاف پیشتر گفته بود که واشنگتن اجازه غنی‌سازی در سطوح پایین را به ایران خواهد داد. اما او پس از انتقادهای تند حامیان رژیم صهیونیستی در میان جمهوری‌خواهان تغییر موضع داد./همشهری

ارسال نظر