به گزارش راهبرد معاصر سوم اردیبهشت ماه سال جاری درست در زمانیکه کشور با تبعات ناشی از شیوع کرونا و رکود اقتصادی که بر کشور حاکم شده بود دست و پنجه نرم می کرد روحانی در جلسه هیات دولت از خبرهای خوش و قدم های مهمی که وزارت اقتصاد برای بورس دارد صحبت کرد.
روحانی در صحبت های خودش بورس را یکی از راههای حرکت اقتصادی کشور عنوان کرد و همین نگاه های مثبت به بازار باعث شد تا حجم قابل توجهی از مردم سرمایه های خودشان را به امید پوشش دادن تورمی که هر روز سنگین تر می شد سرازیر این بازار کنند.
روز به روز بر تعداد کد های معاملاتی افزوده شد و دراین بین مردم به شوق حمایت دولت و سیاست گذاری های درست به دولت اعتماد کردند و به این بازار وارد شدند.
هر چند دراین زمان برخی فعالان و تحلیلگران نسبت به دعوت از این حجم سرمایه گذارانی که هیچ وقت روی منفی بازار را ندیده بودند هشدارهای لازم را دادند اما همین متولیان بقیه را مجبور به سکوت کردند و آن ها را به این متهم کردند که چشم دیدن ثروتمند شدن مردم را ندارید.
در همان زمان خیلی از تحلیلگران هشدار می دادند که دولت در حال تامین کسری بودجه خودش از بورس بوده و بعد از انجام تامین مالی اش بازار را به حال خودش رها میکند و دی 92 را مثال می آوردند.
این گروه از کارشناسان اعلام کردند که کسری بودجه سنگین دولت و تنگناهای مختلف و کم سابقه در بخش درآمدی دولت باعث توجه ویژه دولت به بازار سرمایه برای فروش داراییهاش و تامین مالی شده است. نظر ایشان این بود که دولت بهمنظور پر کردن کسری بودجه خود، مقداری هیجان کاذب در بازار ایجاد کرده و این موضوع میتواند عواقب اجتماعی خطرناکی به بار بیاورد.
برخی هم از این مهم پرده برداشتند که یک اجماع نسبتاً گسترده در بدنه دولت به عنوان بزرگترین سهامدار کنترلی بورس شکل گرفته که در شرایط کسری بودجه و تنگناهای مالی، یک فرصت مناسب برای تأمین مالی از بازار سرمایه هم از مسیر واگذاری سهام و هم از مسیر فروش اوراق بدهی ایجاد شده است.
این گمانه زنی ها و صحبت ها تا وقتی که بازار منفی نشده بود خیلی جدی گرفته نمی شد اما امروز که بورس هفته هاست که قرمز پوش شده این مهم بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
گفته می شود که در روزهای اوج بازار دولت 38 هزار میلیارد تومان از بازار تأمین کرده و 12 هزار میلیارد تومان از طریق عرضه شستا و یک بخش قابل توجهی هم از طریق مالیاتی که از خرید و فروش گرفته تأمین کرده و این یعنی منابع خوبی از این بازار عاید دولت شده است.
اگر واقعا این گونه باشد که آمار و ارقام می گوید حالا که بورس به چنین حال و روزی افتاده جا دارد تا دولتی ها دوباره آستین بالا بزنند و برای رونق دوباره این بورس و حفظ سرمایه های میلیون ها نفر سهامدار خردی که اندک سرمایه شان را به امید پوشش دادن تورم وارد این بازار کردند قدمی بردارد.
امروز مشکلات بازار از جنسی است که مداخلات سیاست گذار می تواند بازار را از ادامه سقوط نجات دهد از جمله کاهش خروج پول توسط دولت. حقوقی ها کل پولشان پاسخگوی نیاز مالی یک ماه دولت هم نیست.
جمع کردن این بازار کار چند حقوقی نیست چراکه حقوقی ها هم دست آخر فقط به منافع سهامداری خودشان فکر می کنند نه مردم عادی و باید آخر سال بابت عملکردشان پاسخگو باشند. این دولت باید به داد مردم برسد.
این نسخه ها که الان برای بورس می پیچند و از حقوقی می خواهند بازار را جمع کند مال سال 91-92 است نه بازار 20 هزار میلیارد تومانی امروز ؛ این مردم عادی نیستند که باعث ریزش شدند.
همین مردم زمانیکه آقای رئیس جمهور اعلام کرد با شرایطی که بورس نشان میدهد اوضاع بهتر خواهد شد و مردم باید همه چیز را به بورس بسپارند به دولت اطمینان کردند و امروز جایی است که دولت نباید این اعتماد و اطمینان را سلب کند چون اعتماد المثنی ندارد و این مردم ولی نعمت بازارند و بازار سرمایه نباید هزینه تامین مالی دولت را بدهد.
تسنیم