به گزارش راهبرد معاصر حداقل حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد براساس اعلام سازمان تامین اجتماعی حداقل حقوق بازنشستگان این سازمان حدود چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان تعیین شده، اما بازنشستگان نسبت به این مبلغ اعتراض دارند آنها میگویند با وجود تورم بالا این حقوق جوابگو نیست.
ازمان تأمین اجتماعی به دنبال طرح برخی ابهامات در چگونگی متناسبسازی مستمری بازنشستگان در فروردین سال جاری اطلاعیهای صادر کرد.
در متن این اطلاعیه که روز شنبه انتشار یافته، آمده است: نظر به انعکاس نقطهنظرات مستمریبگیران سازمان از سوی مدیران کل استانها و کانونهای بازنشستگان سراسر کشور مبنی بر وجود پارهای اشکالات و ابهامات در چگونگی افزایش مستمری فروردین ۱۴۰۰ برخی از غیرحداقلبگیران، با وصول نظرات و بررسی کارشناسی به عمل آمده؛ وجود بعضی ایرادات نرمافزاری در محاسبات مستمری متناسب سازی شده در خصوص متوسط بگیران(غیرحداقل بگیران) مستلزم اصلاح فنی و نرمافزاری است.
در این اطلاعیه تصریح شده است: بر این اساس مقرر شد، به منظور جلوگیری از توقف در پرداخت مستمریها، پرداخت برمبنای محاسبات فعلی استمرار یابد و همزمان نسبت به بررسی و رفع ایرادات نرمافزاری و اعمال اصلاحات و صدور احکام جدید برای مستمریبگیران فوق تا پایان اردیبهشت سال جاری اقدام لازم انجام شود.
به گزارش ایرنا، قرار بود سازمان تامین اجتماعی از روز گذشته(جمعه) پرداخت مستمریها و متناسبسازی مرحله دوم را اجرایی کند
که همزمان با این پرداختها و مطرح شدن اشکالاتی در پرداختیها به سایر سطوح، با دستور مدیرعامل این سازمان، این اقدام به منظور بازبینی موضوع و اطمینان از صحت محاسبات به تعویق افتاد.
مرحله اول متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در مرداد سال ۹۹ اجرایی و حقوق ماهانه مستمریبگیران این سازمان از ۴۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان افزایش یافت. مرحله دوم این متناسبسازی نیز در پرداخت حقوق فروردین ماه این جمعیت لحاظ خواهد شد.
به گفته مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، براساس این متناسبسازی، بازنشستگان با ٣٠ سال سابقه از فروردین ١۴٠٠، ۴ میلیون و ۲۰۰ تا ۴میلیون و ۳۰۰ هزار تومان دریافت میکنند.
بازنشستگان با بیش از ٣٠ سال سابقه نیز باتوجه به سنوات بیش از این مبلغ و بازنشستگان کمتر از ٣٠ سال سابقه هم کمتر از این میزان را (باتوجه به سنوات) دریافت خواهند کرد.
در این راستا همچنین ۲۸ اسفندماه ۹۹ مبلغ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بهصورت علیالحساب به حساب بازنشستگان واریز شد.
مصطفی سالاری در جلسه اجرای مرحله دوم متناسب سازی حقوق بازنشستگان که به صورت ویدئو کنفرانس با حضور مدیران کل تأمین اجتماعی استانها برگزار شد، اظهار کرد: افزایش حقوق بازنشستگان سازمان به میزان افزایش حقوق بازنشستگان کشوری است و ما نیز همان افزایش 130 درصدی بازنشستگان کشوری از اسفند 98 تا فروردین 1400 را لحاظ کردیم.
وی با اشاره به اینکه در صورتی که فرمول افزایش حقوق بازنشستگان کشوری را اجرا میکردیم و مستمری را معادل 90 درصد حقوق شاغل همسان پرداخت میکردیم، دریافتی غالب بازنشستگان تأمین اجتماعی کمتر میشد و در این صورت هزینه سازمان تأمین اجتماعی کاهش مییافت اما با توجه به شرایط اقتصادی بازنشستگان، سعی شد بهترین روش برای افزایش مستمری مستمری بگیران لحاظ شود.
سالاری درباره اختصاص 89 هزار میلیارد تومان در بودجه 1400 برای سازمان تأمین اجتماعی توضیح داد: این میزان مربوط به رد دیون و تعهدات جاری دولت به سازمان تأمین اجتماعی است و تنها به اجرای متناسب سازی حقوق بازنشستگان اختصاص ندارد البته ما از آن برای متناسب سازی حقوق بازنشستگان، بهبود درمان و سایر تعهدات استفاده میکنیم.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با تقدیر از تلاشهای دولت و مجلس برای ارتقای وضعیت معیشت بازنشستگان گفت: از زحمات و پیگیریهای نوبخت، رئیس سازمان برنامه وبودجه، دژپسند وزیر اقتصاد و دارایی و شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این زمینه تشکر میکنیم. رئیس جمهور نیز همواره بهبود پرداختی بازنشستگان را متذکر میشوند و هیئت دولت به خوبی در این زمینه اقدام کردند. مجلس نیز همراهی خوبی با سازمان تأمین اجتماعی داشت که جای تقدیر دارد.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی خطاب به مدیران بیمهای استانها تأکید کرد: باید ابهامات پیش آمده برای بازنشستگان در مورد میزان افزایش مستمری و متناسب سازی حقوق شان به شکل دقیق پاسخ داده شود.
مهرداد قریب، معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی در این جلسه با بیان اینکه بعد از دستور سالاری مدیر عامل سازمان برای اجرای مرحله دوم متناسب سازی حقوق بازنشستگان، این معاونت مطالعات تخصصی را آغاز کرد، گفت: برگزاری جلسات و برنامه ریزی و اخذ نظرات شرکای اجتماعی انجام شد.همواره سازمان تأمین اجتماعی تلاش میکند خدمات بهتری به مستمری بگیران ارائه کند زیرا این مهم را یک اولویت میداند.
قریب با اشاره به اینکه کل هزینه ماهانه مستمری در اسفند سال 98 به میزان 6600 میلیارد تومان بوده است، افزود: این رقم در اسفند سال گذشته به 10 هزار میلیارد تومان رسید و در فروردین امسال که افزایش سالیانه ماده 96 و متناسب سازی مرحله دوم حقوق بازنشستگان انجام میشود، هزینه مستمری ماهانه این سازمان 15 هزار میلیارد تومان میشود.
وی تصریح کرد: با افزایشهای امسال، رشد مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی نسبت به اسفند سال 98 افزایش 134 درصدی را نشان میدهد که نسبت افزایش حقوق بازنشستگان این سازمان با افزایش حقوق بازنشستگان کشوری در سال جاری برابر شده است.
قریب در ادامه به تشریح پرداخت بازنشستگان در دوسال گذشته پرداخت و گفت: در اسفند 98 پرداختی بازنشسته تأمین اجتماعی حداقل بگیر با 30 سال سابقه یک میلیون و 670 هزار تومان بود با اعمال متناسب سازی مرداد به 2 میلیون و 800 هزار رسید و با متناسب سازی امسال دریافتی آنها 4 میلیون و 300 هزار تومان خواهد بود.
معاون بیمه ای سازمان تأمین اجتماعی افزود: بازنشسته 20 سال سابقه در اسفند دوسال قبل، یک میلیون و 600 هزار تومان بود با متناسب سازی حقوق مرداد به 2 میلیون و 400 هزار تومان رسید. با افزایشهای امسال دریافتی آنها 3 میلیون و900 هزار تومان میشود.
وی اظهار کرد: بخشی از متناسب سازی حقوق بازنشستگان در بُن معیشت، بخشی دیگر در حق مسکن و بخشی در عائله مندی بوده است. حق عائله مندی بازنشستگان تأمین اجتماعی به میزان 370 هزار تومان و حق اولاد به رقم 96 هزار تومان به ازای هر فرزند در سال جاری افزایش مییابد.
قریب گفت: حقوق بازنشستگان سایر سطوح از 75 درصد زمان برقراری مستمری کمتر نخواهند گرفت.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته در تابستان مابه التفاوت افزایش حقوق بازنشستگان پرداخت میشد، افزود: اما امسال بازنشستگان حقوق فروردین خود را با اعمال افزایش سالیانه و متناسب سازی مرحله دوم دریافت میکنند.
علی دهقان کیا در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص صدور احکام جدید حقوق متناسب سازی شده بازنشستگان تأمین اجتماعی گفت: روز ۵ شنبه احکام جدید صادر شد اما مشکلی در این خصوص به وجود آمد که پس از صحبتی که با مسئولان سازمان تأمین اجتماعی داشتیم و جلسهای که مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در سازمان برگزار کرد، قرار شد احکام جدید مجدداً مورد بررسی قرار گیرد.
وی گفت: در احکام جدید، فیشهای حقوقی تیرماه بازنشستگان ملاک قرار گرفته بود در حالی که باید بر اساس حقوق اسفندماه سال ۹۹ احکام جدید صادر شده و در نهایت مدیر عامل سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرد که تا پایان امروز احکام جدید سایر سطوح مزدی بررسی و صادر خواهد شد.
رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی استان تهران تاکید کرد: احکام صادر شده مربوط به حقوق قبل از متناسبسازی مرحله اول بود که مورد اعتراض بسیاری از بازنشستگان قرار گرفت.
وی در خصوص حقوق ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی بازنشستگان گفت: مرکز آمار سبد هزینه خانوار را ۶ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان اعلام کرده و بر همین اساس ما هیچ وقت عنوان نمیکنیم که سفره بازنشستگان با ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رنگین میشود اما از سوی دیگر باید منابع افزایش حقوق را نیز در نظر بگیریم.
دهقان کیا افزود: از نظر ما متوسط حقوق بازنشستگان حتی بیشتر از اعلام مرکز آمار باید بین ۹ تا ۱۰ میلیون تومان در نظر گرفته شود و در این صورت است که آنها میتوانند حداقل نیازهای اولیه زندگی خود را تأمین کنند اما با توجه به بودجه سازمان تأمین اجتماعی نمیتوان بیش از ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان مستمریها را افزایش داد.
به گفته وی، ماهانه ۱۵ هزار میلیارد تومان برای پرداخت مستمری از سوی سازمان هزینه میشود و تا پایان سال ۱۸۰ هزار میلیارد تومان برای پرداختها نیاز است در حالی که کل بودجه سازمان تأمین اجتماعی در سال جاری ۱۹۲ هزار میلیارد تومان است به همین دلیل اگر منابع دیگری در نظر گرفته نشود در پایان سال با کسری مواجه خواهیم شد به همین دلیل نمیتوانیم بگوییم که از این بیشتر مستمریها افزایش پیدا کند چرا که اعتبار کافی برای پرداخت آن را نداریم.
وی در مورد حکم حقوقی حداقل بگیرها نیز گفت: احکام حقوق این افراد مشکلی ندارد و حداقل بگیر با ۳۰ سال سابقه بدون فرزند ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و با یک فرزند ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان باید دریافت کند.
علیرضا حیدری (نائب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری) با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی در محاسبات مربوط به افزایش مستمری بازنشستگان سایر سطوح (ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی) محاسبات مربوط به سال ۹۹ را کنار گذاشت و پرونده آن را بست به خبرنگار ایلنا، گفت: «فرمول و محاسبهای که جایگزین آن شده، در عمل مستمری را ساقط کرده است؛ انگار که در زمینه افزایش هیچ اتفاقی رخ نداده است. این نوعی بداخلاقی است و باید مبنای هرگونه اتفاقی در سال ۱۴۰۰، آخرین حکم برقراری مستمری در سال ۹۹ (اسفند ۹۹) باشد اما سازمان به کل آن را حذف کرده است. سازمان در عمل صورت مسئله اتفاقهای سال ۹۹ را کنار گذاشته و یک قاعده جدید را اساس قرار داده و بر مبنای آن متناسب سازی را اجرا کرده است.
وی افزود: «در قبال مستمری سایر سطوح، متناسبسازی مرحله اول در دل متناسبسازی مرحله دوم مستهلک شده است؛ یعنی حتی اگر متناسبسازی مرحله دوم برای اینها به اجرا گذاشته نمیشد و بر اساس آخرین حکم سال ۹۹، ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی برای آنها به اجرا گذاشته میشد، امروز وضعیت بازنشستگان خیلی بهتر بود؛ یعنی حتی اگر افزایش مزایای جانبی را در نظر نمیگرفتند و صرفا ۲۶ درصد افزایش به اضافه ۲۴۸ هزار تومان به اضافه متناسبسازی مرحله اول را در نظر میگرفتند، به نفع بازنشستگان بود؛ درحالیکه متناسبسازی مرحله دوم منهای متناسبسازی مرحله اول، کامل به زیان بازنشستگان تمام شده است. لازم به یادآوری است که اگر افزایش به درستی اعمال شد، امروز شاهد تفاوت معناداری در مستمری ۱۴۰۰ بازنشستگان مشمول ماده ۹۶ بودیم.»
حیدری با اشاره تفاوت حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری با تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۰ و اعلام خبر جبران شکاف بازنشستگان تامین اجتماعی با کشوریها، گفت: «برای حداقلبگیران و کفِ حقوق میتوانیم همطرازی را ببینم اما برای سایر سطوح از لحاظ محاسبات هیچ توجهی وجود ندارد. در کل بازنشستگان کشوری و لشکری به طرز معناداری از متناسبسازی بهرهمند شدهاند. از طرفی باید مبلغ متناسبسازی معیار مقایسه قرار گیرد و نه با احتساب مزایای جانبی. اساسا اینگونه نیست که آنها به هم نزدیک شده باشند؛ کافی است که به بار مالی همسانسازی در صندوق بازنشستگان کشوری قبل از شهریور سال ۹۸ و پس از آن تا آخر ۹۹ نگاه کنیم و همچنین بودجه صندوق بازنشستگان کشوری را برای اجرای همسانسازی و افزایش حقوق در سال ۱۴۰۰ را در نظر داشته باشیم.»
نائب رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری، افزود: «صندوق کشوری عملا با کمتر از نصف جمعیت بازنشستگان و مستمریبگیران تامین اجتماعی، منابع تعهدات بلندمدتش به تعهدات بلندمدت تامین اجتماعی نزدیک شده است. این چه جور متناسبسازی است که در آنها بازنشستگان این ۲ صندوق هم طراز میشوند؟! صندوق کشوری با حدود ۱.۵ میلیون بازنشسته تقریبا چیزی نزدیک به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار مستمریبگیر تامین اجتماعی، تعهدات دارد. هیچ عدالتی در این شیوه دیده نمیشود چراکه در آنجا درست عمل شده است و آثار و برکات آن در حقوق بازنشستگان کشوری قابل مشاهده است. در همین حال، قطعا اثر افزایش ۲۵ درصدی در مجموع دریافتی سال ۹۹ بازنشستگان کشوری ملموس است و دریافتی آنها را در سال ۱۴۰۰ به شکل معناداری بهبود میبخشد.»
حیدری افزود: «بازنشستگان لشکری حتی وضعیت بهتر نسبت به کشوریها دارند و متوسط و سقفبگیران آنها وضعیت بهتری از کشوری دارند؛ مضافا اینکه در کشوریها، برابر رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، سقف برداشته شده است و از سال آینده یعنی ۱۴۰۰ کشوریهایی که بازنشسته میشوند میتوانند سقف را رعایت نکنند و بیش از آن بگیرند. در نتیجه راه برای آنها باز گذاشته شده است. از طرفی مجلس هم پذیرفته است که حقوق آنها تا سقف ۳۰ میلیون تومان افزایش یابد. بنابراین از سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۰ به بعد شکاف کشوری و لشکری از تامین اجتماعی در مقایسه با شرایط ناعادلانه امروز بیشتر میشود. در هر صورت اگر امروز تامین اجتماعی اقدام ترمیمی را انجام ندهد و عقبگرد نکنند جمعیت قابل ملاحظهای به سازمان معترض میشود خوشبختانه سازمان مدیرعامل عاقلی دارد و فکر میکنم شاهد بازگشت سازمان از این مسیر خواهیم بود.»
این اصلا منصفانه نیست برای یک بازنشسته ی سخت و زیان آور و کسی که دو سال زمان جنگ تو جبهه بوده