خروج از NPT، واکنش احتمالی ایران به اقدامات اروپا-راهبرد معاصر
علی ودایع، کارشناس مسائل اروپا در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد:

خروج از NPT، واکنش احتمالی ایران به اقدامات اروپا

علی ودایع، کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه تأکید بر خروج از ان پی تی از سوی وزیر امور خارجه کشورمان واکنش متناسب با اقدامات انجام‌شده اتحادیه اروپا علیه ایران است، گفت: امیرعبداللهیان باید همچنان بر موضع خود پافشاری و اروپا را به اصلاح رویه مجبور کند. اگر این موضع تقویت شود، یقیناً اتحادیه اروپا به سازوکار معمول دیپلماتیک و سیاسی خود علیه ایران و سپاه پاسداران توسل نخواهد جست.
علی ودایع؛ کارشناس مسائل اروپا
تاریخ انتشار: ۱۵:۴۰ - ۰۳ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 January 23
کد خبر: ۱۶۹۷۸۶

خروج از NPT، واکنش احتمالی ایران به اقدامات اروپا

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به اقدام اخیر پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: اگر اروپا مواضعش را تغییر ندهد، احتمال انجام هر اقدام تقابلی متصور است. پارلمان اروپا تصمیم احساسی گرفته است و عقلانیت بر کسانی که این کار را انجام دادند و بر جلسه‌ای که این تصمیم را گرفته، حاکم نبوده است.


وی افزود: از ماه‌ها قبل تلاش‌هایی انجام دادیم که اتحادیه اروپا مسیر و دیدگاه خود را اصلاح کند، نتیجه و خروجی کار این شد که آن‌ها به جمع بندی دست یافتند که در اتحادیه اروپا این موضوع مطرح نشود، زیرا مصوبات شورای وزیران اتحادیه اروپا برای خودشان الزام آور است، اما آن‌ها در سطح پارلمان اروپا برای اینکه نمایشی اجرا کنند، این قطعنامه را تصویب کردند.


امیرعبداللهیان یادآور شد: اقدام مجلس شورای اسلام و طرحی که دولت را ملزم و در عین حال نیرو‌های نظامی اروپا را به عنوان ارتش تروریستی قلمداد می‌کند، اقدام مقابله‌ای است. البته در شکل آرایش نظامی نیرو‌های نظامی منطقه نیز تغییرات عمیقی دارد و تأثیرات مهمی خواهد داشت.

شبی که قطعنامه پارلمان اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران صادر شد، شاهد داغ شدن موضوعاتی در زمینه برجام  بودیم، هرچند خروج از توافق هسته ای در اتحادیه اروپا رأی نیاورد


وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این پرسش که خروج ایران از NPT یا اخراج بازرسان آژانس بین المللی انرزی اتمی جزو رفتار‌های تقابلی ایران خواهد بود، گفت: تعداد اندکی از رهبران سیاسی اروپا هیچ تجربه‌ای در حوزه دیپلماسی ندارند و امروز تنها در رأس دستگاه دیپلماسی قرار گرفته‌اند، ازجمله وزیر امور خارجه آلمان؛ لذا اگر آن‌ها در مسیر عقلانیت حرکت نکنند و مواضع خود را اصلاح نکنند، هر احتمالی متصور است.


علی ودایع، کارشناس مسائل اروپا درباره اقدامات اخیر اروپا علیه ایران و تأکید بر تصویب قطعنامه علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و موضع گیری وزارت امور خارجه کشورمان مبنی بر خروج از ان پی تی به «راهبرد معاصر» گفت: موضوع مهم در زمینه آنچه میان اتحادیه اروپا و ایران گذشته، این است که کنش و واکنش ها باید در قالب یک بسته بررسی شود تا مجموعه سیگنال هایی که از طرف ایران یا رفتارهایی که از سمت اتحادیه اروپا به سمت ایران ارسال می شود، درست تحلیل شوند.


وی افزود: شبی که قطعنامه پارلمان اتحادیه اروپا علیه سپاه پاسداران صادر شد، شاهد داغ شدن موضوعاتی در زمینه برجام  بودیم، هرچند خروج از توافق هسته ای در اتحادیه اروپا رأی نیاورد، اما پرواضح بود اتحادیه اروپا این پیام را به تهران ارسال کرد به دنبال اجرای برجام است.


کارشناس مسائل اروپا عنوان کرد: قابل درک است حفظ برجام برای اروپا بیش از هر موضوعی حیاتی است، زیرا اروپایی که درگیر جنگ اوکراین است، به کنترل سطح تنش در روابط خود با کشورهای دیگر ازجمله روسیه و ایران نیاز دارد. علاوه بر این، مشهود است اروپا در دو سه ماه اخیر به نوعی اسیر سناریوهای آمریکا در زمینه برخی ابعاد همکاری نظامی ایران با روسیه شده است. طبیعی است اروپا بخواهد در زمینه برجام، حقوق بشر و درنهایت تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اقدامات خود را مطرح و دنبال کند. در موضوعی که علیه سپاه مطرح شد نیز رگه هایی از تلاش برای جلوگیری از همکاری نظامی ایران و روسیه مشهود است.


ودایع گفت: بمباران خبری و رسانه ای کی یف و واشنگتن در زمینه استفاده روسیه از برخی پهپادها، اروپایی ها را ناچار به واکنش احساسی کرد، به گونه ای که وزیر امور خارجه کشورمان به درستی عملکرد اروپا را احساسی توصیف کرده است.

خروج از ان پی تی از سوی وزیر امور خارجه کشورمان واکنش متناسب با اقدامات انجام شده اتحادیه اروپا علیه ایران است، به این معنا که ایران به اتحادیه اروپا سیگنال داده که آماده تقابل است


وی عنوان کرد: اتحادیه اروپا نیازمند بقای برجام است، بنابراین جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تلاش می کند ایران را آرام کند و ذیل این روند شاهدیم کشورهای اروپایی تاکنون در عمل اقدامی علیه سپاه پاسداران انجام نداده اند؛ بلکه آنچه انجام شده بیشتر سازوکار معمول دیپلماتیک است تا اقدامی عملیاتی در عرصه روابط بین الملل که اروپا برای تقابل با ایران و سپاه پاسداران تعریف کرده باشد.


کارشناس مسائل اروپا تصریح کرد: خروج از ان پی تی از سوی وزیر امور خارجه کشورمان واکنش متناسب با اقدامات انجام شده اتحادیه اروپا علیه ایران است، به این معنا که ایران به اتحادیه اروپا سیگنال داده که آماده تقابل است.


وی درباره کنش های آمریکا و رزیم صهیونیستی گفت: آمریکا و رژیم صهیونیستی در ادامه بازی آغاز شده علیه ایران بعید به نظر نمی آید با تأکید بر تلاش برای انجام اقدامات و فعالیت های هسته ای غیر صلح آمیز و مطرح کردن خروج ایران از ان پی تی، به دنبال طرح این موضوع در شورای حکام باشند تا ذیل این موضوع استفاده از «مکانیزم ماشه» را به میان بیاورند.


ودایع عنوان کرد: امیرعبداللهیان باید همچنان بر موضع خود پافشاری و اروپا را به اصلاح رویه مجبور کند. اگر این موضع تقویت شود، یقیناً اتحادیه اروپا به سازوکار معمول دیپلماتیک و سیاسی خود علیه ایران و سپاه پاسداران توسل نخواهد جست و کمترین اقدام تحریمی علیه ایران و سپاه انجام نخواهد شد.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده