خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟-راهبرد معاصر
کرونا در ایران چقدر خطرناک است؟

خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟

اتفاقی که در ایران افتاده است، مصداقی از مضمون فرمایش شهید مدرس است که می‌گفت: «از ترس آمدن بُلشِویک‌ها خودکشی نکنیم!». امروز باید رسانه‌ها و بلندگوهای علمی این موضوع را به چالش بکشند و اجازه ندهیم شیطان بزرگ و شیطانک‌ها، فرشته زیبای ایران را خلع ید سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کنند. ان‌شاءالله تعالی ملت ایران با مراقبت و همت و وحدت و لطف الهی، این بحران را مانند سایر بحران‌هایی که این دیار در قرن‌های متمادی با سربلندی طی کرده است، پشت سر می‌گذارد و در نهایت البته روسیاهی به ذغال خواهد ماند.
میلاد خدائی، دبیر سرویس اجتماعی
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۱ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۸ - 2020 February 25
کد خبر: ۳۶۸۵۴
تعداد نظرات: ۱ نظر

خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟

 

به گزارش راهبرد معاصر، از اوایل سال جدید میلادی اخبار فراگیری بیماری کرونا در چین، افکار عمومی  جهان را تحت الشعاع قرار داد. فراگیری این بیماری و اخبار در مورد کشندگی آن روز به روز به هراس افکار عمومی از آن افزود تا جایی که یک رسانه دولتی در چین اعلام کرده است که به اعتقاد اقتصاددانان، این ویروس، رشد اقتصادی سه ماهه چین را دو درصد کاهش می‌دهد. چنین خسرانی، به معانی از بین رفتن ۶۲ میلیارد دلار از اقتصاد چین است. از سوی دیگر وجهه مردم چین در جهان را با خدشه جدی روبرو کرد به طوری که هیچ کشوری مسافران چینی را پذیرش نمی‌کند. همچنین اعلام آن در روزهای اخیر در ایران موجب افت مشارکت در انتخابات مجلس یازدهم در ایران شد. پس می‌توان به نحوی از این ویروس به عنوان یک ویروس اقتصادی،اجتماعی،سیاسی و بهداشتی نام برد.

کو-وی۱۹ یا ویروس جدید کرونا ویروسی از خانواده کرونا است که احتمالا در بدن یک حیوان جهش یافته و پس از انتشار بین اعضای یک گونه به انسان هم منتقل شده است. هنوز به درستی مشخص نیست عامل ابتدایی انتقال‌دهنده ویروس به انسان چه بوده است. اما در توصیه‌های نهادهای بهداشتی به مردم، بر کاهش تماس با حیوانات و رعایت امنیت در صورت تماس تاکید شده است.

 

خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟

 

کرونا برای چه افرادی خطرناک‌تر است؟

به نظر می‌رسد ویروس جدید کرونا برای جوانان و افراد میان‌سال خطر کمتری دارد و تهدید اصلی متوجه سالمندان یا کسانی است که به هر دلیلی دستگاه‌ایمنی ضعیف‌تری دارند. از بین تمامی جان‌باختگان کرونا در چین، ۸۰ درصد مرگ‌ومیرها مربوط به افراد بالای ۶۰سال بوده است. نرخ مرگ‌ومیر مبتلایان با توجه به رده سنی‌شان در جدول زیر آمده است.

 

خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟

 

یک بیماری خفیف و کشنده

گرچه چین با قوانینی شدید به نبرد ویروس جدید کرونا رفته است، اما در مجموع باید گفت کووید۱۹ یک بیماری خفیف به حساب می‌آید. سالانه افراد بسیار بیشتری بر اثر ابتلا به آنفولانزا جانشان را از دست می‌دهند (چیزی بین ۳۰۰ تا ۶۰۰هزار نفر در جهان). اما آنچه کرونا را به تهدیدی برای سلامت عمومی بدل می‌کند، سرعت انتشار آن است.

اپیدمولوژیست‌ها (دانشمندانی که روی گسترش بیماری‌ها مطالعه می‌کنند) در تلاش‌اند تا نرخ انتشار ویروس جدید کرونا را محاسبه کنند. نرخ انتقال نشان می‌دهد که در طول دورانی که یک فرد ناقل بیماری است، ممکن است چند نفر دیگر را آلوده به ویروس کند. هنوز اتفاق نظری بین دانشمندان درباره نرخ انتقال ویروس جدید کرونا وجود ندارد. اما نتایج آماری تا کنون مشخص کرده است که تعداد مبتلایان می‌تواند به سرعت افزایش یابد و هنگامی که تعداد مبتلایان به چند هزار نفر برسد، انتظار می‌رود چند ده نفر جان باخته باشند.

کرونا گرچه می‌تواند به سرعت پخش شود اما نخست لازم است از وحشت‌زده شدن خودداری کنیم. کرونا یک ویروس است و پخش آن تابع قواعدی است. می‌توانیم راه‌های انتشار آن را بشناسیم و از خودمان در برابرش مراقبت کنیم. در صورت ابتلا وظیفه خواهیم داشت تا از دیگران در برابر ابتلا به ویروس محافظت کنیم.

در نهایت با همکاری می‌توان جلوی کرونا را گرفت. اما حالا دیگر عصر نوینی از بیماری‌های واگیردار آغاز شده است. گرمایش‌جهانی نیز خطر رها شدن ویروس‌ها و بیماری‌های جدیدی را که هزاران سال پیش در خاک‌های یخ‌زده محبوس شده‌ بودند را افزایش می‌دهد.

شاید باید گفت این بار را شانس آورده‌ایم که با یک بیماری بسیار کشنده مواجه نیستیم. اما مشخص نیست بیماری جهانی بعدی از کجا آغاز شود و با چه سرعتی پخش شود. مشخص نیست بیماری همه‌گیر بعدی چقدر کشنده باشد یا چگونه به درمان‌ها پاسخ دهد.

لازم است ساختار درمان با در نظر گرفتن این مسائل و با توجه به نفع جمعی (و نه نفع خصوصی‌ها)، تصحیح شود. در غیر این صورت، با گسترش بلایای طبیعی بر اثر تغییرات‌اقلیمی، بیشتر شدن ارتباطات جهانی که امکان انتقال بیماری‌ها را می‌دهد و گرمایش جهانی که بیماری‌های پیشاتاریخی را از  دل خاک دوباره به سطح می‌کشاند، مرگ‌هایی بیشتر و بزرگتر در انتظارمان خواهد بود.

فراموش نکنید، کرونا درمان ندارد. تنها می‌توان بدن را قوی نگه داشت و در برابر عوارض آن کاری کرد. کووید۱۹ مانند سرماخوردگی یک دوره بیماری دارد. پس از پایان آن فرد مبتلا «بهبود یافته» تلقی خواهد شد. نیازی نیست به دست دراز کردن به جادو و خرافه نیست. با رعایت نکات بهداشتی و افزایش توجه عمومی به بهداشت و درمان می‌توان در برابر بیماری‌های سخت هم پیروز شد. مواظبت خودتان باشید.

 

خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟

 

رعایت بهداشت فردی، مهمترین اقدام برای پیشگیری از کرونا

هر سرفه حدود پنج هزار قطره عفونی دارد و هر عطسه حدود شش هزار قطره عفونی دارد، هر سرفه و عطسه حدود ۸ تا ۱۰ متر را آلوده می‌کند، اما با گرفتن جلوی دهان و بینی شانس انتقال ویروس را کاهش می‌دهیم. شستشوی دست‌ها مهمترین راه برای جلوگیری از انتقال ویروس‌های عفونی است. آنفلوانزا در کودکان زیر سه سال نادر است. همچنین مصرف سبزیجات و میوه‌ که حاوی آنتی‌اکسیدان است در پیشگیری این بیماری کمک بسیاری می‌کند. این درحالی است که در صورت ابتلا فرد به عفونت‌های ویروسی باید در محل‌های عمومی از جمله محل کار و مدرسه حاضر نشود و استراحت کند تا به بهبودی کامل دست یابد و بهتر است ظرف و لیوان جداگانه داشته باشد.

نکته دیگر اینکه در صورت پایین نیامدن تب و شدید شدن تنگی نفس، فرد حتما به پزشک مراجعه کند و به هیچ‌وجه آنتی‌بیوتیک نیاز ندارند، متاسفانه برخی از پزشکان برای بیماری‌های ویروسی کورتون تجویز می‌کنند که باعث طولانی شدن دوره بیماری می‌شود.

 

خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟

 

کرونا در اسرائیل همه‌گیر شده است/ نرخ مرگ بر اثر کرونا در ایران 1.3 درصد است

این ویروس بار دیگر در سال ۲۰۱۲ با نوع «مرس» در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس از جمله عربستان سعودی ظاهر شد و امسال هم با نام «کرونا» در چین ظهور کرد.

معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه نخستین مورد کرونا در کشورمان، چهارشنبه پیش شناسایی شد، گفت: «یک بیمار فوت کرد و پس از رسیدن جواب آزمایش او مشخص شد که به علت ویروس کرونا فوت کرده است و این بیمار چند روز پیش از آن به این بیماری مبتلا بوده است و این را نمی‌دانستیم».

وی با اشاره به اینکه دو رویکرد نسبت به بیماری کروناویروس یا «کروید ۱۹» داریم، گفت: «بر اساس پروتکل علمی سازمان جهانی بهداشت، چون بیماری آنفلوآنزا بسیار شایع است، دیگر بیماری‌هایی را که علائم سرماخوردگی شدید، تنگی نفس، سرفه و تب شدید دارند به حساب آنفلوآنزا می‌گذاریم، اما بر اساس پروتکل، پس از کشف نخستین مورد باید تلقی کنیم بقیه بیماری‌ها، کرونا یا همان «کووید ۱۹» است».

حریرچی در پاسخ به این پرسش که با توجه به فراگیری این بیماری در جهان، آیا نباید از بیماران دارای علائم مشابه، تست کرونا می‌گرفتید؟ گفت: «چون، ورود مستقیم و تبادل مسافر ما از چین، کم است. در حالی که در یکی از کشورهای همسایه ۲۵۰ هزار گردشگر چینی و در یکی دیگر از کشورهای همسایه، روزانه چند هزار مسافر چینی رفت و آمد دارند. یک کارخانه دار مرحومی که ظاهراً با علائم بیماری «کووید ۱۹» مبتلا و از قم بود ۲ بار به کشورهای جنوبی خلیج فارس و از آنجا به چین رفت، اما بیماری او شناسایی نشد تعدادی کارگر و تعدادی طلبه از چین نیز در شهر مقدس قم وجود دارند».

معاون کل وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه از روزی که کرونا در کشور شناسایی شد، به مردم اعلام کردیم، ادامه داد: «اکنون ۹۱۶ مورد مشکوک به کرونا در کل کشور داریم که تهران، البرز، مرکزی، همدان، قم، گیلان، و مازندران از جمله آن است. خوشبختانه این ویروس هنوز به استان‌های خراسان‌های رضوی، جنوبی و شمالی و منطقه سیستان و بلوچستان، منطقه جنوب، خوزستان، آذربایجان‌ها و استان اردبیل نرسیده است».

وی با اشاره به اینکه در جنگ تبلیغاتی هستیم، ادامه داد: «امسال در کشورمان ۱۳ هزار و ۲۰۰ نفر به بیماری آنفلوآنزا H۱ مبتلا شدند که از این میزان ۱۰۸ نفر فوت شدند، اما در آمریکا با جمعیت ۳۳۰ میلیون نفری، ۲۸ میلیون نفر به بیماری آنفلوآنزا H۱ مبتلا شدند که از این میزان ۲۹۰ هزار نفر بستری و ۱۶ هزار نفر فوت شدند، اما کسی نمی‌گوید که به آمریکا مسافرت نکنید».

حریرچی افزود: «رژیم صهیونیستی می‌گوید هیچ بیمار مبتلا به کرونا ندارد در حالی که کره جنوبی اعلام کرده است از رژیم اسرائیل ۹ نفر ورودی داشت که آزمایش کرونای همه آن‌ها مثبت بود. این موضوع نشان می‌دهد که رژیم اسرائیل، مبتلایان را اعلام نمی‌کند و برخی کشورهای همسایه ما هم امکان اعلام ندارند».

وی با اشاره به اینکه برای محاسبه درصد فوتی‌های کرونا باید تعداد فوتی‌ها را بر افراد مشکوک به کرونا تقسیم کرد، گفت: «تعداد افراد مشکوک ابتلاء به کرونا در کشورمان ۹۱۶ نفر و تعداد فوتی‌ها در کشورمان ۱۲ نفر است بنابراین میزان مرگ و میر کرونا در کشورمان، یک و ۳ دهم درصد است که بر اساس میانگین جهانی، رقم بالایی نیست».

حریرچی درباره روش اعلام تعداد مبتلایان به بیماری کرونا در کشورمان افزود: «مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت، هر روز ساعت ۱۳ آمار مربوط به بیماران کرونا را اعلام می‌کند».

 

خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟

 

نکات بهداشتی برای عدم ابتلا به کرونا

براساس سایت رسمی سازمان جهانی بهداشت، مهم‌ترین نکاتی که رعایت آن به مردم به ویژه در کشورهای در معرض شیوع کرونا از سوی کارشناسان و متخصصان این نهاد بین‌المللی توصیه شده ، به شرح زیر است:

 

۱.  شستن دست ها با آب و صابون

 دستان خود را مرتب با آب و صابون بشویید یا اگر به نظر می رسد که دستانتان به ظاهر آلوده نیست، آنها را با ژل های حاوی الکل تمیز کنید.

- چرا؟ شستن دست ها با آب و صابون یا استفاده از ژل های بر پایه الکل سبب می شود چنانچه ویروسی هم بر روی دستان شما باشد، از بین برود.

 

۲. تنفس بهداشتی را تمرین کنید 

هنگام سرفه و عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید و بلافاصله دستمال را در سطل زباله بیندازید و دستان خود را با آب و صابون یا ژل های بر پایه الکل تمیز کنید.

- چرا؟ پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه و عطسه از شیوع میکروب و ویروس جلوگیری می کند. اگر بر روی دستان خود عطسه یا سرفه کنید، ممکن است اشیاء یا افرادی را که با انها در تماس هستید  آلوده کنید.

 

۳. حفظ فاصله در اجتماع

 دستکم یک متر فاصله میان خود و سایر افراد بخصوص افرادی که سرفه و عطسه می کنند و یا تب دارند، حفظ کنید.  

- چرا؟ هنگامی که شخصی به یک بیماری تنفسی مانند کرونا آلوده است و سرفه یا عطسه می کند، قطرات کوچک خارج شده از دهان و بینی آنها حاوی ویروس است. اگر فاصله شما با این افراد کم باشد، ممکن است ویروس وارد دستگاه تنفسی شما باشد.

 

۴. از لمس چشم، بینی و دهان خودداری کنید

- چرا؟ دست بسیاری از سطوح آلوده به ویروس را لمس می کند. اگر با دستان آلوده به چشم، بینی یا دهان دست بزنید، ویروس را از سطوح به بدن خود انتقال می دهید.

 

۵. اگر تب، سرفه و مشکل تنفسی دارید، به سرعت به پزشک مراجعه کنید

 اگر به منطقه ای در چین سفر کرده اید، یا اگر با کسی که به چین سفر کرده، تماس نزدیک داشته اید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

- چرا؟ هر وقت تب، سرفه و مشکل تنفسی داشتید باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است این علایم به دلیل عفونت تنفسی یا وضعیت جدی دیگری باشد. علائم تنفسی با تب می تواند علل مختلفی داشته باشد و بسته به تاریخچه و شرایط سفر شخصی شما، ویروس کرونا می تواند یکی از این موارد باشد.

 

۶. اگر علائم تنفسی خفیفی دارید و سابقه مسافرت به چین ندارید

- اگر علائم تنفسی خفیفی دارید و سابقه سفر به چین ندارید، اصول بهداشتی تنفس و شستن دست ها را با دقت تمرین کرده و تا حد امکان در خانه بمانید.

 

به عنوان احتیاط، هنگام رفتن به فروشگاه های خرید و فروش حیوانات زنده، بازارهای مرطوب یا بازار محصولات حیوانی، اقدامات بهداشت عمومی را انجام دهید.

از شستن منظم دستها با آب سالم و بهداشتی و صابون پس از دست زدن به حیوانات و محصولات حیوانی اطمینان حاصل کنید از دست زدن به چشم، بینی یا دهان خودداری نمایید. از تماس با حیوانات بیمار یا محصولات حیوانی فاسد اجتناب کنید. از هرگونه تماس با حیوانات دیگر در بازار (به عنوان مثال، گربه های ولگرد و سگ، جوندگان، پرندگان و خفاش ها) به شدت جلوگیری کنید. از تماس با زباله های حیوانی آلوده یا مایعات موجود در خاک یا زباله های ساختمانی خودداری کنید.

 

۷. از مصرف محصولات حیوانی خام و نیم پز خودداری کنید

 مصرف گوشت و شیر را با احتیاط انجام دهید تا از انتقال آلودگی غذاهای خام و نیم پز به بدن خود جلوگیری کنید.

 

خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟

 

 چگونگی مقابله با استرس در زمان شیوع کرونا

- ترس و نگرانی و سردرگمی در مواقع شیوع اینگونه بیماری ها کاملا طبیعی است. در چنین مواقعی تلاش کنید با افرادی که به آنها اعتماد دارید و یا دوستانتان تماس بگیرید.

اگر در چنین مواقعی مجبور به ماندن در خانه هستید، سعی کنید سبک زندگی سالمی در پیش بگیرید؛ رژیم غذایی سالمی را رعایت کنید، خوب بخوابید و ورزش کنید. با عزیزان خود در خانه ارتباط داشته باشید و با دوستان خود از طریق تلفن و ایمیل در تماس باشید.

- مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر را کنار بگذارید. اگر احساس دستپاچگی و سردرگی داشتید با پزشک یا مشاور تماس بگیرید.

- سعی کنید به اطلاعات درست دسترسی داشته باشید. اطلاعاتی را جمع آوری کنید که در تصمیم گیری های درست و منطقی و در پیش گرفتن اقدامات محتاطانه به شما کمک کند.

- زمان گوش دادن به رادیو و تلویزیون و هر رسانه دیگری را که بر نگرانی خود و خانواده تاثیر منفی می گذارد محدود کنید.

- سعی کنید با سرگرمی ها و مهارت هایی که در زمان های عادی انجام می دادید، احساسات خود را مدیریت کنید.

 

کمک به کودکان برای مقابله با کرونا ویروس در زمان شیوع

واکنش کودکان به استرس به شیوه های گوناگون است؛ برخی از آنها بیش از پیش نگران و آشفته و خشمگین شده و برخی وابسته تر از قبل شده و گروهی دیگر به شب ادراری مبتلا می شوند.

-  به واکنش های فرزندتان به شکلی حمایتی پاسخ دهید، به نگرانی های آنها گوش کنید و به آنها بیش از گذشته محبت نمایید. کودکان در دوران سختی به عشق و محبت بیشتر بزرگترها احتیاج دارند. در صورت امکان زمان بیشتری برای بازی و آرام کردن آنها بگذرانید.

- در چنین مواقعی باید کودکان در کنار والدین و خانواده خود باشند. از جدا کردن کودکان از سرپرستان آنها خودداری کنید.

در صورتی که جدایی هم رخ دهد (مثلاً بستری شدن در بیمارستان) با تماس منظم (مثلاً از طریق تلفن) از آرامش آنها اطمینان حاصل کنید.

حقیقت را به آنها بگویید و به فرزندان خود اطلاعات روشنی در مورد بیماری بدهید تا خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند. بسته به سن و درکی که از موقعیت دارند، از کلمات مناسب برای توضیح آن استفاده کنید.

 

خودکشی از ترس مرگ یا مبارزه با کرونا؟

 

خودکشی از ترس مرگ؟

اتفاقی که در ایران افتاده است، مصداقی از مضمون فرمایش شهید مدرس است که می‌گفت: «از ترس آمدن بُلشِویک‌ها خودکشی نکنیم!» قبل از حضور ویروس، غوغای رسانه‌ای هدفمندی شروع شد؛ آنقدر قوی و محکم که گاهی مسؤولان را به انفعال وادار کرد.

گفتیم که مبادی ورودی و خروجی را با تب کنترل می‌کنیم، تا کرونا کنترل شود و این انفعال به یک چماقی تبدیل شد که امروز بگویند ایرانی و وابسته به ایران، نیاید و نرود. انفعال ما همچون غالب اوقات به تعطیلی مدارس کشیده شد. هر آنچه شایعه بود را رسانه‌ای کردیم و میدان را به برخی مجریان رسانه‌ها سپردیم که گاهی بگویند آنچه نمی‌بایست.

از متخصصین در مسیر صحیح استفاده نکردیم که برخی نه عمق علم را می‌بینند نه فضای اجتماعی آن را. لازم به ‌ذکر است که در هنگام اپیدمی‌ها، متخصصین طب عمومی یا «بهداشت عمومی» و اپیدمیولوژیست‌هایِ اپیدمی‌ها با مشاوره متخصصان اقتصاد سلامت و مدیریت سلامت باید میدان‌دار باشند نه آن‌ها که تنها با بیمار و بیمارستان ارتباط دارند.

نظام قدرتمند و سطح‌بندی شده ارائه خدمات سلامت را در قالب مراقبت‌های اولیه بهداشتی آن طور که باید به میدان نیاوردیم و مردم را به چند بیمارستان هدایت کردیم که بدیهی است توان پاسخگویی مناسب کمی و کیفی را نداشته و منجر به بروز شایعات و اخبار درست و نادرست می‌شود.

طول کشید تا این‌ها را به مسؤولین واقعی آن سپردیم و به آنها اعتماد کردیم. متاسفانه هنوز نیز پیام‌های علمی و اجتماعی مسؤولینِ امر در اقلیت انتشار نسبت به شایعه‌ها و فرافکنی‌ها قرار دارد.

حاصل کار آن شده که به‌عنوان نمونه، نشست‌های علمی و قابل کنترل و حتی کمک‌کننده را تعطیل کرده‌ایم اما بازارهای شب عیدی، همچنان پر رفت و آمد است. در خیابان‌ها آنطور که باید اثری از رفتارهای علمی نیست و ذهن مشوش مردم را هر روز آشفته‌تر می‌بینیم.

متاسفانه روزانه حدود ۴۰ نفر تنها بعلت تصادف با وسائل نقلیه کشته می‌شوند، لکن چرا کسی برای این موضوع سر و صدایی راه نمی‌اندازد! چه اتفاقی افتاده است که غالب کشورها حتی آن‌هایی که حیاتشان به‌وجود ما وابسته است مرزهای خود را بر روی ایرانی بسته‌اند و تجارت را با ما محدود یا ممنوع کرده‌اند و این درحالی است که آن‌ها نه توان تشخیص بیماری را دارند و نه تمایل به ابراز آن.

طیاره‌ای نمی‌آید و نمی‌رود و کارهای اقتصادی بین‌المللی که خود تحت فشار سنگین‌ترین تحریم‌های ظالمانه هست، با فشار مضاعف روبه تعطیلی است. اگر یک کشتی چینی در بندر دَیّر پهلو بگیرد تا جنسی را ببرد همه کارشناس شده که چرا چنین شد و چنان نشد! اینکه گفته‌اند مرزهایشان را بر ما می‌بندند یا تجارت را تعطیل می‌کنند، با درنظر گرفتن حقارت ویروس، دوره نهفتگی (۱۴-۲ روز) و تب‌دار بودن یا نبودن بیمار، پشتوانه علمی متقنی ندارد.

امروز باید رسانه‌ها و بلندگوهای علمی این موضوع را به چالش بکشند و اجازه ندهیم شیطان بزرگ و شیطانک‌ها، فرشته زیبای ایران را خلع ید سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کنند.

 

 

حربه‌ی کرونایی آمریکا، بهانه‌ «مرگ بر آمریکا»های بلندتر!

دیپلماسی زنده، پویا و علمی یعنی توجه به این مطالب و امیدوارم دست واحده‌ای برای ادای دین به مردم باشیم. آن چیزی که آن را امروزه قدرت نرم می‌نامیم، بسیار پیچیده است. قافیه را باخته‌ایم اگر غفلت کنیم و باید دقت کرد که در نبرد امروز، تنها سلحشوری‌های سنتی کفایت نمی‌کند.

کشور چین به‌عنوان یکی از بزرگترین اقتصادهای دنیا و پرجمعیت‌ترین کشور جهان، قرار است در سال‌های آتی، تا حد زیادی خط بطلانی بر نظام اقتصاد سرمایه‌داریِ لیبرال بکشد و با سیر و پر نگه‌داشتن قریب ۱.۵ میلیارد نفر از جمعیت جهان، دیدگاه‌های غیرمردمی صاحبان زر و زور را به محکمه تاریخ ببرد.

یکباره اتفاقی می‌افتد اعجاب‌آور؛ ویروسِ همیشه حاضر کرونا، متحول می‌شود و آدمی‌زاد را گرفتار می‌کند؛ ویروسی بالنسبه کم‌خطر ولی پرهیاهو. تعدادی گرفتار می‌شوند و با نسبتی بسیار اندک، عده‌ای می‌میرند (very low fatality)؛ اما رسانه‌هایِ از قبل آماده جهان، کاری می‌کنند که از این ویروسِ حقیر، غولی بی‌شاخ و دم ساخته شود و جهان را بر تحریم و تحدید چین و چینی دعوت می‌کنند.

هدف، اقتصاد چین به‌نظر می‌آید؛ حتی از رفت و آمدهای کشتی‌های چینی بدون تبادل انسانی جلوگیری صورت می‌پذیرد. آنقدر تبلیغات عمیق و سنگین است که جمهوری خلق چین، توان مقابله متناسب را ندارد و در یک واکنش نسبتاً انفعالی، خود را به طوفان ایالات متحده می‌سپارد و در دام آنها گرفتار می‌شود. رفتارها گاهی خارج از عرف علمی و نحوه مقابله صحیح با ویروس کرونا است؛ ویروسی که قبلا با چهره‌هایی بسیار کشنده‌تر با نام‌هایی چون SARS و  MERS آمده و رفته بود و اقتصاد چین را چنین متاثر نکرده بود. به هر حال چین اگرچه اقدامات بهداشتی بسیار موثری انجام داد، لکن نتوانست مسائل اجتماعی و فرهنگی را بخوبی مدیریت کند که تشریح آن در این مقال نمی‌گنجد.

سراغ آمریکا برویم، کشوری که امروز با زور علمی، توان بالای رسانه‌ای و ذهنیت و استراتژی استثماری، دنیا را به بازی گرفته است. براساس گزارش CDC آمریکا (مرکز کنترل بیماری‌های واگیر آمریکا) در سال ۲۰۱۰ میلادی ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر به آنفولانزا مبتلا شدند و این رقم تا سال ۲۰۱۸ به ۴۵ میلیون نفر رسید. در سال ۲۰۱۰ تعداد ۱۴۰ هزار نفر از این بیماران در بیمارستان‌ها بستری شدند و تا سال ۲۰۱۸ این رقم به ۸۱۰ هزار نفر افزایش یافت. از این تعداد، در سال ۲۰۱۰ میلادی، ۱۲ هزار نفر و تا سال ۲۰۱۸ میلادی ۶۱ هزار نفر فوت کردند. در آخرین گزارش از آمریکا برای فصل آنفولانزایی ۲۰۲۰-۲۰۱۹، ۲۹ میلیون نفر بیمار، ۲۸۰ هزار نفر بستری، ۱۶ هزار مرگ و ۱۰۵ مرگ کودک از آنفولانزا گزارش شده است.

خواهش می‌کنم مجددا اعداد مذکور را با مداقه مطالعه کنید و به میزان کشندگی و گسترش این ویروس در آمریکا توجه نمایید. اما چه اتفاقی برای آمریکا افتاد؟ آیا کشوری مانع از رفت و آمد آمریکایی‌ها شد؛ آیا پروازی لغو شد؛ آیا کشتی‌ای از حرکت ایستاد؟

 

چه باید کرد؟

در واقع می‌توان گفت هر چند کرونا خطرناک است، اما چیزهایی خطرناک‌تر از کرونا هم هستند. فقر، تبعیض، فساد ساختاری، بی‌کفایتی مدیران و برنامه‌ریزان و البته تعطیل کردن برنامه‌ریزی و واکنش غریزی به هر مشکل بزرگ و کوچک با خشم و دلواپسی. بدون شک این چیزها بیش از کرونا انسان کشته و می‌کشند.

ان‌شاءالله تعالی ملت ایران با مراقبت و همت و وحدت و لطف الهی، این بحران را مانند سایر بحران‌هایی که این دیار در قرن‌های متمادی با سربلندی طی کرده است، پشت سر می‌گذارد و در نهایت البته روسیاهی به ذغال خواهد ماند. اما در پس این بحران باید فکری جدی برای مسائل خطرناک‌تر از کرونا در کشور کرد. به فرموده رهبر معظم انقلاب اسلامی که اتفاقا در روزهای اخیر چندین بار تکرار شده است، «اراده الهی بر پیروزی ملت ایران است»، ان‌شاءالله.

ارسال نظر
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
یک زن
Germany
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۷
1
1
چرا خود کشی؟ خود کشی کار انسان از خدا بی خبر است .تا اراده الهی هست زندگی جریان دارد.هر چه خدا خواهد ما راضی هستیم.
تحلیل های برگزیده