حقوق بین‌الملل در رابطه با مناقشه قره‌باغ چه می گوید؟-راهبرد معاصر
با برقراری آتش بس نسبی در قفقاز جنوبی

حقوق بین‌الملل در رابطه با مناقشه قره‌باغ چه می گوید؟

اگر بخواهیم ادعای هریک از طرفین را بر اساس اصول حقوق بین‌الملل مورد ارزیابی قرار دهیم، می‌توان گفت که هم ادعای آذربایجان بر منطقه قره‌باغ که مبتنی بر اصل تمامیت ارضی کشورها و خدشه‌ناپذیر بودن مرزهای بین‌المللی بوده، صحیح است و هم ادعای ارمنستان و جدایی‌طلبان قره‌باغ که مبتنی است بر اینکه طبق اصل حق تعیین سرنوشت مردم منطقه می‌توانند حق استقلال و جدایی داشته باشند، موردپذیرش است.
جاوید منتظران؛ کارشناس حقوق بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۸ - ۲۱ مهر ۱۳۹۹ - 2020 October 12
کد خبر: ۶۲۵۱۴
تعداد نظرات: ۳۵ نظر

حقوق بین‌الملل در رابطه با مناقشه قره‌باغ چه می گوید؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ درگیری‌ها در منطقه قره‌باغ کماکان ادامه دارد، گرچه گاهی این درگیری‌ها با آتش‌بس دو طرف، موقتاً متوقف می‌شود و در مقابل جنگ لفظی شدیدی میان طرفین شکل می‌گیرد. در تازه‌ترین اظهارت مقامات دو کشور، نخست‌وزیر ارمنستان اعلام کرده است که کشورش برای پایان دادن به درگیری‌های اخیر در منطقه قره‌باغ حاضر است امتیازاتی به جمهوری آذربایجان بدهد، اما اعطای امتیاز مشروط به این خواهد بود که طرف مقابل نیز امتیازاتی را به ارمنستان اعطا کند. در مقابل الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان شروط خود برای آتش‌بس با ارمنستان را ترک خاک آذربایجان، تعیین سازوکار مشخص برای خروج ارمنستان از منطقه قره‌باغ کوهستانی و به رسمیت شناختن تمامیت ارضی آذربایجان اعلام کرده است.

 

نکته جالب اینجاست که دو طرف این درگیری، هرکدام توجیهات حقوقی خود را بر سر مالکیت بر قره‌باغ دارند؛ بنابراین اینکه حق با کدام ‌یک از طرفین این مناقشه است، موضوعی قابل ‌بررسی است که یادداشت پیش رو از منظر حقوق بین‌الملل به آن می‌پردازد.

 

توجیهات حقوقی دو طرف منازعه بر سر قره‌باغ

می‌توان گفت که یکی از دلایل پایان نیافتن این منازعه سیاسی نظامی، تمسک هرکدام از طرفین درگیر مناقشه قره‌باغ به یکی از اصول مهم حقوق بین‌الملل و استفاده از این اصول براي توجیه مواضع خود در مناقشه می‌باشد. در این میان جدایی طبان قره‌باغ بر حق تعیین سرنوشت به‌ عنوان یکی از اصول حقوق بین‌الملل به‌ عنوان توجیه حقوقی تکیه و تأکید دارند.

 

ارامنه قره‌باغ در توجیه حقوقی جدایی‌طلبی خود میگویند که اکثریت قاطع ساکنان قره‌باغ ارمنی هستند و مایل نیستند تحت حاکمیت دولتی باشند که هم از لحاظ دینی به آن‌ها ستم می‌کند و هم از لحاظ قومی درصدد نفی حقوق آن‌ها و حذف تدریجی آن‌ها در میان اکثریت مردم جمهوري آذربایجان هستند...بر این اساس همه‌پرسی استقلال، انتخابات پارلمانی، ریاست جمهوري و حتی محلی تشکیل داده‌اند و براي خود حکومتی بر اساس سیستم ریاستی تحت عنوان جمهوری آرتساخ تشکیل داده‌اند که بین سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۷ به‌ طور رسمی با نام جمهوری قره‌باغ کوهستانی شناخته می‌شد. جمهوری ‌ای که به‌ صورت یک کشور مستقل دو فکتو با اکثریت ارمنی بوده است.

 

در مقابل جمهوری آذربایجان معتقد است که شورای امنیت با صدور چهار قطعنامه پی‌درپی شامل قطعنامه‌های ۸۲۲، ۸۵۳، ۸۷۴ و ۸۸۴، قره‌باغ را خاک آذربایجان اعلام کرده و بر عقب‌نشینی نیروهای ارمنی از آن تأکید داشته است. مقامات آذربایجان به قطعنامه 884 که درواقع آخرین قطعنامه این شورا درباره مناقشه قره‌باغ از سال 1993 تاکنون می‌باشد اشاره می‌نمایند که به‌ صراحت خواستار خروج یک‌جانبه و خروج نیروهاي اشغالی از بخش زنگیلان و بخش‌های اشغال‌شده جمهوري آذربایجان است.

 

حق با کدام طرف است؟

با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروي، از منظر حقوق بین‌الملل و با استناد به اصل ثبات مرزهای مستعمرات، قره‌باغ جزئی از خاک جمهوری آذربایجان تلقی گردید و جمهوري آذربایجان با تمسک به اصل تمامیت ارضی کشورها و خدشه‌ناپذیر بودن مرزهاي بین‌المللی بر تعلق قره‌باغ به این کشور تأکید نمود و در این میان قطعنامه‌های متعدد ارکان سازمان ملل بر حاکمیت آذربایجان بر قره‌باغ تأکید داشت.

 

در مقابل ارمنستان و جدایی‌طلبان ارمنی قره‌باغ با رد مواضع جمهوري آذربایجان و قطعنامه‌های شورا امنیت، با تأکید بر اینکه هشتاد درصد ساکنان قره‌باغ را ارامنه تشکیل می‌دهند، معتقد هستند این منطقه باید مستقل شود. ادعای ارمنستان در واقع مبتنی بر آن است که با توجه به قومیت ساکنین این منطقه که اکثریت آن ارامنه هستند، لذا بر اساس اصل حق تعیین سرنوشت که یک اصل مصرح در حقوق بین‌الملل است، این منطقه می‌بایست خودمختار اعلام و اداره شود.

 

لذا اگر بخواهیم ادعای هریک از طرفین را بر اساس اصول حقوق بین‌الملل مورد ارزیابی قرار دهیم، می‌توان گفت که هم ادعای آذربایجان بر منطقه قره‌باغ که مبتنی بر اصل تمامیت ارضی کشورها و خدشه‌ناپذیر بودن مرزهای بین‌المللی بوده، صحیح است و هم ادعای ارمنستان و جدایی‌طلبان قره‌باغ که مبتنی است بر اینکه طبق اصل حق تعیین سرنوشت مردم منطقه می‌توانند حق استقلال و جدایی داشته باشند، موردپذیرش است.

 

جمع‌بندی

از منظر حقوق بین‌الملل و به استناد قطعنامه‌های شورای امنیت منطقه قره‌باغ متعلق به آذربایجان است. براین اساس حقوق جمهوری آذربایجان در حفظ تمامیت ارضی خود انکارناپذیر و مشروع است، بااین‌حال اقدامات جمهوری آذربایجان ولو در چارچوب دفاع از تمامیت ارضی خود، نباید تهدیدی را متوجه موجودیت مردم ارمنی قره‌باغ نماید‌، چراکه مردم قره‌باغ از منظر جغرافیای انسانی و تاریخی واجد ویژگی‌های مردم بوده و از حق تعیین سرنوشت، مصرح در حقوق بین‌الملل برخوردارند، حتی با اینکه انتخابات جدایی‌طلبی پیشین این مردم، از سوي سازمان ملل و سازمان امنیت و همکاري اروپا به ‌عنوان مهم‌ترین متولی حل مناقشه قره‌باغ، غیرقابل‌پذیرش بوده است.

 

بنابراین در صورتی‌که اقدامات آذربایجان منجر به تهدید به کشتارجمعی مردم ارمنی قره‌باغ گردد، امکان توسل مردم قره‌باغ به دکترین جدایی چاره‌ساز و جدایی مشروعشان از آذربایجان مطرح می‌گردد. چنانچه در شبیه‌ترین مورد تحقق‌یافته در خصوص حق تعیین سرنوشت نظریه مشورتی اخذ شده از دیوان بین‌المللی دادگستری در خصوص اعلامیه یک‌جانبه استقلال کوزوو بوده است که در آن نظر مشورتی، اقدام جدایی‌طلبانه کوزوو مغایر با حقوق بین‌الملل تلقی نگردید.

 

در این میان، اینکه جمهوری اسلامی ایران در درگیری دو کشور آذربایجان و ارمنستان، هم بر احترام به تمامیت ارضی آذربایجان و هم بر احترام به حقوق انسانی و حق تعیین سرنوشت مردم قره‌باغ اشاره و تأکید می‌نماید، دقیقا به این دلیل است که از منظر حقوق بین‌الملل به موضوع مناقشه قره‌باغ نگاه می‌کند.

 

ارسال نظر
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
0
0
چرا جمهوری اسلامی به ملت تورک ساکن ایران و دیگر ملیتها چنین حقی که شما بیان می کنیداز طرف جمهوری اسلامی مورد ةأیید و هم مطابق حقوف بین المللی می باشد . به آن ملیتها خودمختاری و حق تعیین سرنوشت نمی دهد.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
0
0
ایا شما حق تعیین سرنوشت را برای نصف مردم ایران (ترکان ایران ) هم برسمیت میشناسید؟!! یا مرگ فقط برای همسایه خوبست؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
0
0
واقعا متاسفم ازتون تو جنگ اول قره باغ حدود یک ملیون نفر از مردم مسلمان و شیعه مردم ادربایجان اواره شدند خوب معلومه دیگه جمعیت ارمنی بیشتر میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
0
0
چه جالب، نزدیک به یک میلیون ساکن رو به زور کوچ بدهی و بعد بین ۱۵۰ هزار ساکن باقیمانده انتخابات برگزار کنی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
0
0
چرا قصه میگی. این ارمنی ها بودن که در خوجالی و شهرهای دیگه قتل عام کردن.
رحمتی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
0
0
اگر منظور جمهوری اسلامی از سرنوشت حقوق انسانی ارامنه در قره باغ اعلام استقلال و جدایی طلبی است و حمایت مرموزانه ایران از ارمنستان .پس نباید از جدایی طلبی خوزستان و مردم ۵۰ ملیونی اذربایجان ایران اظهار ناراحتی نکند و حتی باید از پیشنهاد پروژه صد ساله امریکا مبنی بر تجزیه خاورمیانه ناراحت نباشد.
فرهنگ
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
0
0
پس اگر آن طور که شما می گویید درست است پس سالهاست که کردها خودمختاری می خواهند و آذربایجان خودمختاری می خواهد و عربهای جنوب خود مختاری می خواهند و بلوچستان خودمختاری می خواهد پس چرا نمی دهید
ebi
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
0
0
آقای به اصطلاح کارشناس ، پس با این استدلال جنابعالی قومیت هایی که در ایران زندگی می کنند مثل کردها و بلوچ ها و عرب ها و ترک ها تحت هر عنوانی که شده خواستار جدایی از ایران باشند حکومت مرکزی باید به نظر مردم احترام بگذارد و هر چند وقت یک بار شاهد جدایی قسمتی از کشور باشیم .به جای این تحلیل های به اصطلاح کارشناسی بهتر است به درس ومشقت برسی .
علی
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
0
0
برادر تاریخ رو تحرویف نکن. همون اکثریت ارمنی که اشاره می فرمایید بعد از کشتار وحشیانه اکثریت شیعه ساکن منطقه قره باغ در آن منطقه اسکان داده شده اند. قره باغ متعلق به آذربایجان است و خواهد ماند. نیازی به انتشار پیام من هم نیست. فقط خواستم گوشزد کنم که بیخودی خودت را علاف کرده و این همه متن برای سایتی که هیچ بازدید کننده ای ندارد نوشتی. آن چه عیان است چه حاجت به بیان. یاشاسین آذربایچان.
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
0
0
دنیای امروز تغییر مرزها در کشورها را مورد پسند قرار نمی دهد. مثال عینی کاتالونیای اسپانیا و کردستان عراق. آنچه بیشتر مورد پسند است سیستم خودگردانی در داخل مرزهای همان کشور می باشد.
آذربایجان این حق را زمان شوروی به ارامنه قره باغ داده بود و حتی به دفعات اعلام کرد که حاضر است بالاترین سطح خودگردانی و جمهوری را در داخل مرزهای آذربایجان به قره باغ بدهد.
به نظر من ایران از حیث حق تعیین سرنوشت نباید جانب ارمنستان را بگیرد چون در عراق و سوریه و مخصوصا در خود ایران ثابت کرده که موافق این موضوع نمی باشد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
0
0
گیرم که حق تعیین سرنوشت ارامنه قره باغ درست باشد ارمنستان این وسط چیکاره است .
رحمتی
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
0
0
بی معرفت چرا و به چه دلیل نظر بنده و نظرات مردمی و واقع بینانه رو انتشار نمیکنید از چی میترسید.
مالک
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
0
0
اولا ایران نه سر پیاز است نه ته پیاز، برای ایران هیچ ارتباطی ندارد که در امور داخلی یک کشور مستقل دخالت کند،چون موضوع قره باغ یک موضوع داخلی آذربایجان است حتی پوتین هم گفت چون موضوع قره باغ یک مشکل داخلی آذربایجان است ،وبه آن سبب هیچ کس نمی تواند دخالت کند حتی ایران اسلامنما، پس هر حرف وحرکت ایران دقیقا سیو ویاداشت میشود واگر فردا گروه الاهوازیه،پژاک،وجیش ،الله عربها،کردها،بلوچها که میخواهند از ایران جدا شوند پس طبق عقیده ایران با توسل به تعیین حق سرنوشت می‌توانند از ایران جدا شوند،. واگر هر ۱۲۰ هزار نفر به عنوان یک کشور حق تعیین سرنوشت دارند ،پس در ایران هم ارامنه بایستی یک کشور تعیین کنند،وحتی در لبنان،سوریه،فرانسه،امریکا،هم می‌توانند دهها کشور ارمنی درست کنند،، پس اگه ایران خاموش باشد خیلی بنفعش خواهد بود،ونخود هر اش شدن در سطح ممالکی مثل ایران نیست،
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
0
0
خیلی عالی گفتین طبق نظر شما پس مردم ترک نشین ایران حق جدایی دارن و بلوچستان و خوزستان و ترکمن ها و کردها شما بااین قاعده و قانون تجزیه طلبی اقوام ایران را صادر می کنید نمی خواد به خاطر کمک به ارمنستان قانونی را صادر کنی طبق همان قانون ایران تجزیه می شود
رضا
Netherlands
۰۶:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
0
0
ادمین می حواهی نظرمو بزار منتشر بشه یا نخواهی فرق نداره به قرآن قسم به تمام مقدسات برایمان ثابت کردین که بیشعور ترین هستین کثافت قراباغ که خاک آذربایجانه چه تهدیدی برای ارمنی های آنجا ارمنی های کثیف بودند که شبعه ها را از کودک و پیر قتل عام کردند
علی
France
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
0
0
این اختلافات بهونه برای کشاندن پای ایران به جنگ هستش، اردغان دو رو که شب با یک یکی و روز با یکی هستش عامل این اختلافات همین اردوغان که نیروهای تکفیری رو از سوریه و لیبی اورده جنگ قره باغ واسه تفرقه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۳
0
0
اکثریت مردم قره باغ مسلمان ازربایجانی هستند.فقط یک ملیون نفر در خلال جنگهای قبلی از سرزمین خود اواره و دهها هزار نفر شهید شدند.خود ایروان شهری مسلمان نشین بود که با اخراج مسلمانان ازربابجان الان پایتخت جمهوری جعلی ارمنستان شده.اگر استناد به این حق را میکنید که اصلا موضوعیت ندارد در این جریان.قبل از آن ازربایجان ایران با تمسک به این حق انشا الله مستقل خواهد شد.
الم
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۴
0
0
هر دو حق اند کارشنارس نامعلوم و قاطی و دیوانه
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۴
0
0
دراین مقاله بر جدایی طلب بودن ارمنی ها تاکید شده و ددرست که الان ایران کشوری با 35 میلیون تورک آذربایجان همان بر اساس حق حقوق بر حق تعیین سرنوشت به‌ عنوان یکی از اصول حقوق بین‌الملل می نماید و یا بلوچ ها و عرب ها ویا کرد وکه از قضا تمام این اقوام هیچ حق حقوقو اولیه انسانی برای انها در ایران رعایت نمی گردد و حاکمیت و همه این اقوام را شهر وند درجه 2 تلقی می نمایید و سیسات های تبعیض از هر حیث و احاظ می نماید و با این تفاسیر مقاله شما اقوام ایرانی می توانند ادعایی جدایی طالب نمایند و واقعا برای سیستمی که واقعیت ها نمی بیند و خود را الت دست پوتین و یا غیر ه نمودند ...............
بی نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۵
0
0
شما که دم از اصل حق تعیین سرنوشت می زنین ، این حق رو برای مردم غیر فارس ایران هم قایل هستین؟؟؟؟
من
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۵
0
0
خاک تو سرت با این مقاله چرت
الان ما اکثریت ترک باید خود مختار بشیم یعنی؟
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۶
0
0
اتفاقا این ارمنی ها بودن که با حمایت روسیه در 30 سال گذشته یک میلیون اذری رو از قره باغ اواره کردن و 30 هزار نفر از اونها رو کشتن. الان شما بلبل زبون شدین که حق دارن جدا بشن؟ لعنت به شما مردمان دو رو
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
0
0
اگر نظر جمهوری اسلامی بر این است که بر اساس حق تعیین سرنوشت مردم منطقه می‌توانند حق استقلال و جدایی داشته باشند، پس چرا به هیچ کدام از اقوام کرد - ترک - عرب و بلوچ این حق را قائل نمی شود ولی به ارامنه که اتفافقا قبل از سال 1990 در اقلیت بودند و بعد از بیرون کردن آذری ها صاحب اکثریت شدند
ضمنا سازمانهای بین المللی بر اساس تمام موازین بین المللی تشخیص داده اند که حق با آذربایجان است . این مطلب یادتان نرود
آ
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
0
0
چطور شما به 200 هزار نفر ارمنی حق خودمختاری و استقلال میدهید ولی به 30 میلیون تورک آزربایجانی در ایران این حق را قائل نیستید؟
آ
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
0
0
چطور شما به 200 هزار نفر ارمنی حق خودمختاری و استقلال میدهید ولی به 30 میلیون تورک آزربایجانی در ایران این حق را قائل نیستید؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
0
0
منطقه قره باغ متعلق به آذربایجان و امت مسلمان است و باید از دست ارامنه نجات پیدا کند و اگر حمایت برخی همسایگان از دولت ارمنستان نبود تا حالا این مشکل حل شده بود و قره باغ آزاد شده بود
ننگ بر دولت های همسایه خاین...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۸
0
0
سلام شماها چه دشمنی با ترک ها دارید منطقه قره باغ کوهستانی اکثریت ارمنی دارند که در طی دویست سال اخیر به منطقه کوچانده شدند بعد از جداشدن از ایران با این نظر اگر نگاه کنیم باید بیشتر ایران هم جدا شود چون ترک،کرد،ترکمن،بلوچ،عرب،و...هستند همه هم طالب جدایی .بعد منطقه بهر باغ کوهستانی مساحت در حدود ۴۸۰۰کیلو متر دارد پس باقی ۱۲۴۰۰کیلومتر را چرا اشغال کردن ،پس تکلیف دو میلیون آواره قره باغ چیست ،چرا ۸۰هزار ارمنی در قره باغ به چشم میاد ولی ۲میلیون ترک را همه گور هستند و نمی بینند .ام جعفر صادق میفرمایند:حیا تمام دین است.من میگم درسته نه تنها دین باهم همه چی انسان از شرافت و انصاف و وجدان و انسانیت و...چیز انسان .حیا کنید
قباد ولی زاده
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۸
0
0
با سلام
خاک هر کشور برای آن کشور عزیز است اگر هر کسی از حاکمان کشور خود با توجه به اعمال خویش دوست ندارند باید خودش خاک آن کشور را ترک کند نه اینکه خاک کشور را به سوی دشمنان اسلام قرآن بدهند
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۹
0
0
طبق نظر نویسنده مردم یک قسمت از کشوری میتوانند ادعای استقلال و خودمختاری داشته باشند در اینصورت بیشتر از نصف کشورهای دنیا دچار تجزیه میشود و این دلیل نمی تواند توجیه جدایی قراباغ از آذربایجان باشد.
نصرت
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۳۰
0
0
اره واللا تو راست میگی. برای اثبات صحت تحلیل خود اجازه میدهید یکی از قومیتهای ایران یه همچین غلطی بکنند و ادعای حق تعیین سرنوشت بکنند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۳
0
0
انشاالله این تز جمهوری به اصطلاح اسلامی شامل حال ملت بزرگ ۴۰ میلیونی ترک‌زبانان ایران هم خواهد شد،واز ایران به مثال یوگسلاوی ۸ کشور جداگانه بوجود خواهد آمد ،،به امید تحقق آنروز،وازادی خلق‌های ایران از زیر فاشیزم پانپارسی رضا پالانی
فریدون
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۵
0
0
سلام انصافا کشورعزیزمان ایران بایدبه داشتن افرادباهوشی چون شما که ازمنظرحقوقی مشکل اذربایجان وارمنستان روحل می کنید ببالد خوب مومن خدااگرارامنه قره باغ فقط به این دلیل که ارمنی هستندونمی خوهند زیر رهبری قوم دیگر باشند بااین فتوی شما تکلیف ایران عزیز ماچه می شوداگر فرداروزی آدریها کردها عربها لرها بلوچها واقوام دیگرایرانی هم براساس دکترین پوچ وواهی شما ادعای اسقلال ازایران رابکنندوهمین نوشته وافکار بی منطق شمارو دلیل خواسته خودمبنی برجدایی ازایران بدانند باورکنیدهیچ اتفاقی نمی افتداگرصرفا یک گوشه بنشینید ومطالب تفرقه افکن ودشمن شادکن روننویسیدهرچندبه قیمت ناراحتی دوستان وحقوق پردازان شمادرارمنستان باشدالبته شاید عنوان بکنید که مزدبگیرارمنستان نیستیداون موقع بایدگشت دنبالدانشگاهی که این مدرک حقوق بین الملل رابه شماداده وتبریک گفت
راستگو باش البته با بصیرت
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۰۷
0
0
انصافا
نویسنده هم به نعل کوبیده و هم به میخ
بیشتر ماست مالی کردی
مگر هر کجا قومی بیشتر باشه می‌تونه ادعای استقلال بکنه ، اون موقع ، یهودی ها که اکثریت فلسطین را اشغال کرده‌اند به نظر شما از نظر حقوقی راست میگن، قره باغ اکثریت مسلمان بودند با کشتار و وحشیانه آنها را بیرون کردند خود ایران اولین مدافعین حقوق آذربایجان بود که حتی مستشاری هم در اوایل کمک کرد
ایران
Netherlands
۲۲:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۰
0
0
قرا باغ ارمنی نشین و جزو سرزمین ارمنستان است منطقه ی لنکران و تالش هم یک منطقه ی خودمختار و همه ی اینها با کل قفقاز قسمتی از خاک ایران هستند . و حتما به ایران خواهند پیوست .
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
0
0
سلام. امیدوارم شما به عنوان کارشناس حقوقی اظهار نظر بکنید که بعید می دانم با این طرز تفکرتان از حقوق بین الملل چیزی عاید داشته باشید. چرا ارمنستان هم حق دارد؟ با طرز فکر شما آذربایجان های ایران که صد در صد ترک هستند از حق تعیین سرنوشت برخوردارند! یا سنندج و کرمانشاه هم می توانند استقلال بگیرند. پس چرا وقتی من ترک یا دوست کرد استقلال و حق تعیین سرنوشت می خواهد انگ تروریست و ایادی استعمار و پانیسم را زده و اعدام می کنید؟ مگر می شود که بلوچستان به تاثیر از اصل تعیین سرنوشت از بدنه ایران جدا شود؟ چرا کاتالونیا در اسپانیا محکوم شد یا کردستان عراق را محکوم کردید و ولی نوبت آذربایجان ما که رسید تعاریف حقوقی را عوض کردید؟وای بر شما. ملت ترک آذربایجان ایران به تمامی از شما اعتماد سلب کرده است. شما در لحظات حساس از پشت خنجر زدید د به واقع به اسلام و شیعه و اصل تمامیت ارضی آذربایجان شمالی خدشه وارد کردید و خیانت کردید.ما ترک ها ضرب المثلی داریم کسی که خوابیده رو میشه بیدار کرد ولی کسی که خودش رو به خواب زده نه. اما بگذارید تعریف اصل تعیین سرنوشت ملت ها را براتون ساده بگم. ملت ها حق دارن سرنوشت شون رو در تمامیت ارضی قانونی شون بدست بگیرن. مثل تحصیل و علم و تاریخ به زبان مادری و موسیقی و فرهنگ و آداب و رسوم و رادیو و... پس عزیز دل کردستان حق دارد در محدوده ی ایران، به تمام حقوق معنوی نایل شود. رسانه های فارس برای برادران از خواهر عزیزترشون ارامنه در جنگ دوم قره باغ مایه گذاشتن، زحمت و غم کشیدن. تو هم اجرت با کورش کبیرتون و داشناک های متجاوز و زن و بچه کش ارامنه
تحلیل های برگزیده