به گزارش راهبرد معاصر؛ رئیسجمهور فرانسه که کشورش در کنار سایر کشورهای اروپایی هنوز نتوانستهاند به تعهداتشان در قبال ایران در توافق هستهای برجام عمل کنند پنجشنبه در کنفرانس خبری مشترک با رئیسجمهور آمریکا در پاریس تأکید کرد دو کشور اهداف یکسانی در قبال ایران دارند و لازم است مذاکرات جدیدی با ایران آغاز شود.
«امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه امروز پنجشنبه (۱۶ خرداد/۶ ژوئن) در کنفرانس خبری مشترک با «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در پاریس بر همسو بودن اهداف دو کشور در قبال ایران تأکید کرد.
ماکرون که کشورش در کنار سایر کشورهای اروپایی هنوز نتوانستهاند به تعهداتشان در قبال ایران در توافق هستهای برجام عمل کنند همچنین تأکید کرد که لازم است مذاکرات جدیدی با ایران انجام شود.
وی گفت: «فکر میکنم ما قطعاً اهداف یکسانی در قبال ایران داریم. چه کارهایی مدنظرمان است که انجام دهیم؟ اول، میخواهیم مطمئن شویم آنها به سلاح هستهای دست پیدا نمیکنند، منظورم این است تا سال ۲۰۲۵ ابزاری در اختیار داریم، میخواهیم از آن فراتر برویم و به اطمینان کامل در درازمدت دست پیدا کنیم.»
ماکرون اضافه کرد: «دوم، ما میخواهیم فعالیت آنها در زمینه موشکهای بالیستیک را کاهش دهیم. سوم، میخواهیم فعالیت منطقهای آنها را مهار کنیم.»
رئیسجمهور فرانسه برقراری صلح در منطقه را چهارمین هدف مشترک واشنگتن و پاریس خواند و گفت: «بنابراین، ما باید با یکدیگر این چهار هدف را محقق کنیم.»
ماکرون در ادامه اذعان کرد اختلافات میان آمریکا و کشورهای اروپایی در قبال ایران به مسائل راهبردی مربوط نمیشود و دو طرف از لحاظ روشهای محقق کردن اهداف خود در قبال ایران اختلاف دارند.
رئیسجمهور فرانسه گفت: «مسئله کلیدی این است و همه مباحثات دیگر، مسائل تکنیکی هستند. برای رسیدن به این هدف لازم است مذاکراتی آغاز شود و فکر میکنم این همان چیزی است که رئیسجمهور ترامپ آن را مطرح کرده است. لازم است مذاکرات جدیدی را آغاز کنیم تا به این اهداف دست پیدا کنیم.»
فرانسه در ماههای بعد از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» و قبل از خروج او از برجام رهبری فشارهای اروپا علیه برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران را به عهده داشت.
«امانوئل ماکرون» اولین رئیس یک کشور اروپایی بود که بعد از تهدیدهای ترامپ به خروج از توافق هستهای، بحث «توافق مکمل برجام» با ایران برای دائمی کردن محدودیتهای ایران در برجام را به میان آورد.
این کشور، در کنار انگلیس و آلمان سه کشور اروپایی طرف برجام هستند که بعد از خروج آمریکا از برجام نتوانستهاند به وعدههایشان برای تضمین عواید اقتصادی ایران از این توافق هستهای عمل کنند. سه کشور اروپایی با ادعاهای آمریکا علیه ایران در زمینههای موشکی و منطقهای همسو شدهاند.
در واکنش به اهمال کشورهای اروپایی در عمل به تعهداتشان، شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشتماه سال جاری در بیانیهای اعلام کرد قصد دارد «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام» برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کند.
جمهوری اسلامی در این بیانیه که در اولین سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای صادر شده به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی اقدام کنند.
این بیانیه همچنین هشدار میدهد در صورتی که کشورهای گروه ۱+۴ در ضربالاجل یاد شده به تعهداتشان عمل نکنند، ایران به صورت مرحله به مرحله تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز ۳۰ اردیبهشت اعلام کرد، در راستای اجرای ابلاغیه شورای عالی امنیت ملی، ظرفیت تولید غنیسازی اورانیوم ۳.۶۷ کشور با طراحی جدید به حدود چهار برابر افزایش مییابد.
توافق ظریف برای امریکا و اسرائیل و اعراب یک توافق برد برد بوده است.