به گزارش راهبرد معاصر، مرکز مشاوره امنیتی در آمریکا با نام «صوفان» در تازهترین مطالعات خود آورده است: امارات در سالهای اخیر خودش را در قلب درگیریها در سراسر خاورمیانه قرار داده است.
این مرکز افزود: ابوظبی به جنگجویان سلاح داده و آنها را آموزش داده است تا نقش خطرناکی در جنگهای داخلی و حمایت از موارد شورش و کودتاهای نظامی ایفا کند.
بر اساس نتایج مطالعات مرکز صوفان، این بازی که باعث مشکلات داخلی و خارجی میشود، بدون بررسی پیامدهای آنها صورت میگیرد. دولت امارات بهدنبال طمعورزی برای نفوذ در منطقه به قتل و هرجومرج و خرابکاری در آن دامن میزند.
این نتایج همچنین تأکید میکند: امارات در سلاح دادن (به جنگجویان) در مناطق درگیری در سراسر خاورمیانه دست دارد.
با نگاهی به بیثباتی در یمن و لیبی و بسیاری از کشورهای دیگر که امارات در آنها دخالت میکند، روشن میشود که طرفهای مؤثر خارجی روند درگیری را برای خدمت به طمعورزیهای خارجی مشکوک طولانی میکنند.
ابوظبی در طول سالهای گذشته بهطور مداوم در لیبی دخالت کرده است و به گروههای شورشی سلاح داده و آنها را آموزش داده است که این امر باعث افزایش برهم خوردن ثبات در این کشوری شده است که اساساً در جنگ داخلی پیچیدهای قرار دارد.
در یمن نیز، امارات فرصتی برای شبهنظامیان مرتبط با القاعده در شبهجزیره عربی ایجاد کرده است که به خودروهای نظامی آمریکایی از جمله خودروهای زرهی دست یابند.
با وجود اینکه اکثر تمرکز روی خروج نیروهای اماراتی از یمن متمرکز است، اما زیانهای ناشی از دخالت ابوظبی در یمن و تهیه سلاح و آموزش گروههایی نظیر القاعده و سایر شبهنظامیان بسیار زیاد است.
اما در سودان، اماراتیها و سعودیها از گروه نظامیان برای سرکوب مخالفان سیاسی دموکراسیخواه با رهبری جامعه مدنی حمایت میکنند.
در مطالعات مرکز صوفان آمده است: در سایه دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، واشنگتن به فروش سلاح و تجهیزات و خودروهای زرهی و از جمله موشکهای ضدتانک و بالگردهای آپاچی ادامه میدهد.
شمار زیادی از سامانههای پدافند هوایی متحرک Man Potrtable Air Defense System از انبارهای تسلیحاتی لیبی متعلق به دوره زمامداری معمر قذافی به سرقت رفته است.
سامانههای پدافند هوایی متحرک با موشکهای زمین به هوای سبکی کار میکند که میتوان آن را بهسادگی حمل کرد و دوره آموزش استفاده از آنها کوتاه است. این سلاحها تهدید خطرناکی برای هواپیماهای مسافربری و تجاری و نظامی بهشمار میروند.
مرکز صوفان آورده است: حدود 5000 موشک از این نوع کشف و منهدم شده است اما احتمالاً 15000 سامانه پدافند هوایی متحرک MANPADS همچنان مفقود است.
این مرکز افزود: تهیه سلاح و مهمات و آموزش بازیگران مؤثر غیردولتی و نیروهای نیابتی در جنگها مسبوق به سابقه است اما بهنظر میرسد که دولتها از احتمال واکنشهای منفی و پیامدهای منفی چنین اقداماتی غافل هستند.
این مرکز در تحقیقات خود تصریح کرده است: اکثراً وقتی بازیگران مؤثر خارجی در تلاش برای نزدیک کردن موازنه قوا در جنگ داخلی از طریق کمک کردن (به طرفهای درگیر) هستند، نتیجه آن درد و رنج بیشتر ساکنان غیرنظامی میشود که باعث میشود خود این غیرنظامیان دست به انتقامجویی از این بازیگران مؤثر خارجی بزنند و این همان چیزی است که امارات گرفتار آن شده است.
منبع: تسنیم