پزشکیان در آیین دریافت استوارنامه سفیر جدید نیوزیلند: زورگویی در قاعده گفت‌و‌گو نمی‌گنجد روند بررسی برنامه‌های «مدنی‌زاده» در کمیسیون اقتصادی مجلس سخنگوی دولت: دولت اعتراض کامیونداران را به رسمیت می‌شناسد نحوه جذب منابع انسانی در آموزش و پرورش اصلاح شد نیروی زمینی ارتش ۵ پایگاه موشکی در ساختار خود پیش‌بینی کرد مهاجرانی: ایران با حفظ منافع ملی مذاکره را ترک نخواهد کرد / تمام سناریو‌های ما روی میز است محمود احمدی نژاد عازم اروپا شد + جزئیات دستورات معاون اول رئیس‌جمهور برای اطفای حریق در پارک ملی گلستان الحاق ۱۰ فروند بالگرد باز آماد شده به هوانیروز ارتش قالیباف: بولیوار صدای استقلال را از دل ملت‌های تحت ستم بیرون کشید قالیباف قانون اصلاح پرداخت فوق‌العاده خاص را ابلاغ کرد دستور رییس جمهور برای پرداخت حقوق کارمندان مبتنی‌بر عملکرد سخنگوی هیات رئیسه مجلس: مدنی‌زاده به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد به مجلس معرفی شد نائب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس: قصور بانک‌ها در پرداخت وام ازدواج محرز است سلیمی، نماینده مجلس: امضای سرپرست وزارت اقتصاد از فردا بی‌اعتبار است

چرا مواضع اخیر دولت آذربایجان سازنده نیست؟

انتظار این بود که واکنش دولت آذربایجان به این حادثه ناظر بر حل مسئله باشد چه آنکه، موضع‌گیری‌های غیر دیپلماتیک که می‌تواند دستمایه رسانه‌های معاند برای منحرف سازی مناسبات دو کشور به سمت تنش افزایی شود، قطعا تاثیری سازنده بدنبال نخواهد داشت.
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۷ - ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 January 30
کد خبر: ۱۷۰۹۸۱

به گزارش راهبرد معاصر، حمله یک فرد مسلح به سفارت آذربایجان در تهران در روز جمعه و رخدادهای پس از آن، با وجود اذعان عامل حمله به اینکه با اغراض شخصی چنین اقدامی را مرتکب شده، متاسفانه با طرح برخی اظهارنظرهای شتاب‌زده از سوی مقامات آذری به سوژه رسانه‌های معاند که به‌طور قطع علاقه‌مند به تداوم روابط گرم دو کشور نیستند، تبدیل شد.

در این خصوص؛ ادبیات به‌کار رفته در موضع‌گیری برخی مقامات جمهوری آذربایجان که انتظار می‌رفت به‌دنبال آرام‌سازی فضا باشند عملا موجب تشدید تنش و بروز چالش‌های جدید شد.

این در حالی است که؛ همه ادله و شواهد از جمله اعترافات فرد مهاجم از شخصی بودن انگیزه این اقدام حکایت می‌کند و از این رو استفاده از عبارات نادرستی همچون تروریستی یا برنامه‌ریزی شده بودن این حادثه که از سوی مقامات آذری طرح شده کاملا غیر قابل قبول است.

نکته آنکه؛ جمهوری اسلامی ایران به‌دلیل اهمیتی که برای روابط دو کشور قائل است بلافاصله در بالاترین سطح نسبت به این رخداد واکنش نشان داد و اظهار تأسف نمود و از هیچ اقدامی برای رسیدگی به مجروحان، تکریم دیپلمات کشته شده و کاهش آلام کارکنان سفارت و خانواده‌های آنها فروگذار نکرد.

از سویی؛  بر اساس اظهارات فرد مهاجم، او قبل از دست زدن به این جنایت، چندین نوبت برای اطلاع از وضعیت همسرش به سفارت آذربایجان مراجعه و پاسخی دریافت نکرده بود و سفارت آذربایجان به درخواست کتبی وزارت امور خارجه ایران برای مشخص نمودن وضعیت همسر فرد مهاجم نیز پاسخی نداده بود.

انتظار این بود که واکنش دولت آذربایجان به این حادثه ناظر بر حل مسئله باشد چه آنکه، موضع‌گیری‌های غیر دیپلماتیک که می‌تواند دست‌مایه رسانه‌های معاند برای منحرف‌سازی مناسبات دو کشور به سمت تنش‌افزایی شود، قطعا تاثیری سازنده به‌دنبال نخواهد داشت.

این در حالی است که به عنوان مثال؛ در جریان حمله تروریستی به حرم مطهر شاهچراغ(ع) که منجر به شهادت تعدادی از هم‌وطنانمان شد، اگرچه چند نفر از تروریست‌ها و عوامل پشتیبان آنها دارای گذرنامه آذربایجانی بودند اما جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه سعی نکرد این موضوع را به وجود هماهنگی میان تروریست‌ها و دولت آذربایجان تفسیر کرده و مرتبط نماید.

از سوی دیگر؛ خروج دیپلمات‌های آذری از ایران و توقف فعالیت‌های نمایندگی سیاسی آذربایجان در تهران که البته به منزله قطع روابط نیست،ضمن آنکه اقدامی غیر قابل توجیه است، بیشتر شبیه به تلاش برای ایجاد فضای تبلیغاتی علیه ایران است.

جمهوری اسلامی ایران همواره از رابطه گرم با دولت و ملت آذربایجان استقبال کرده و با وجود برخی اختلاف نظرها در مورد اقدامات سیاسی، امنیتی و رسانه‌ای  این کشور به‌ویژه باز کردن پای رژیم صهیونیستی به مرزهای شمالی ایران، با اتخاذ رویکرد مدیریت هوشمندانه‌ی تنش، اجازه نداده روابط دو کشور دست‌خوش آسیب شود.

به هر شکل؛ گرچه در سیاست راهبردی ایران در قبال آذربایجان هیچ‌گونه تغییری ایجاد نشده و تهران همواره به‌دنبال ارتقاء روابط همه‌جانبه با باکو است، اما دولت جمهوری آذربایجان نیز باید با توجه دقیق و منصفانه به ریشه‌های حادثه تلخ حمله مسلحانه به سفارت این کشور، به جای قدم نهادن در مسیر تنش‌افزایی، به‌دنبال آرام‌سازی شرایط و همکاری برای عبور از وضعیت ناخوشایند فعلی باشد./ نورنیوز

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار