روز‌های پرکار وزیر خارجه در هفته گذشته / از حضور میرزویان و المنقوش تا سفر المقداد به تهران-راهبرد معاصر

روز‌های پرکار وزیر خارجه در هفته گذشته / از حضور میرزویان و المنقوش تا سفر المقداد به تهران

۲ هفته نخست مرداد، امیرعبداللهیان در تهران میزبان وزرای خارجه ارمنستان، لیبی و سوریه بود و براساس اعلام رسانه‌های پاکستانی رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به دعوت همتای خود قرار است به پاکستان سفر کند.
تاریخ انتشار: ۱۸:۳۵ - ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 August 01
کد خبر: ۱۹۷۳۵۱

به گزارش راهبرد معاصر؛ دو هفته نخست مرداد ماه، حسین امیرعبداللهیان میزبان چند تن از همتایان خود بود. سفر وزیر خارجه ارمنستان به تهران و یک روز بعد از آن حضور وزیر خارجه لیبی در جمهوری اسلامی ایران و در نهایت سفر «فیصل المقداد» وزیر خارجه سوریه به همراه یک هیأت سیاسی و اقتصادی.

«محمد عبدالعزیز الخلیفی» وزیر مشاور در امور خارجی قطر و «جنین پلاسخارت» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور عراق هم از دیگر مقام‌هایی بودند که در دو هفته اخیر به تهران سفر کردند. «محمد عبدالعزیز الخلیفی» وزیر مشاور در امور خارجی دولت قطر اول مرداد ماه در سفرش به تهران ضمن دیدار با علی‌اکبر احمدیان دبیر شورای عالی امنیت ملی با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و پیام دعوت امیر قطر از آیت‌الله رئیسی برای سفر به دوحه را تسلیم وی کرد. دوشنبه هفته قبل از آن در ۲۶ تیر ماه هم «بدر البوسعیدی» وزیر خارجه عمان در سفری از قبل اعلام نشده و برای چند ساعت به تهران آمد و رایزنی‌های مفصلی با همتای ایرانی خود داشت.

از حضور میرزویان و المنقوش تا سفر المقداد به تهران

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این دو هفته تماس‌های تلفنی نیز با برخی همتایان خود داشت و روز دوشنبه نهم مرداد ماه در نشست فوق العاده و مجازی وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی در پی هتک حرمت اخیر قرآن کریم در سوئد و دانمارک شرکت و پیشنهاداتی را مطرح کرد.

اول مرداد ماه حسین امیرعبداللهیان با «شیخ سالم عبدالله الجابر الصباح» وزیر خارجه کویت تلفنی گفتگو کرد. وزیر امور خارجه در گفت‌وگوی تلفنی با همتای کویتی ضمن محکومیت اهانت به قرآن کریم در سوئد و دانمارک، بر اتخاذ موضع قاطع کشور‌های اسلامی در محکومیت و پیشگیری از این اقدامات تأکید کرد. شب قبل از آن در ۳۱ تیر ماه نیز امیرعبداللهیان در گفت‌وگوی تلفنی با «عبدالله بن زاید آل نهیان» همتای اماراتی ضمن محکوم کردن هتک حرمت قرآن کریم، درباره امنیت خلیج فارس گفت: کشور‌های منطقه می‌توانند بدون مداخلات خارجی امنیت منطقه را تامین کنند. علاوه بر این در ۳۱ تیر ماه امیرعبداللهیان با «بلاول بوتو زرداری» وزیر خارجه پاکستان تلفنی گفتگو کرد.

 میرزویان و المنقوش در تهران

دوم مرداد ماه بود که «آرارات میرزویان» وزیر خارجه ارمنستان برای دومین بار در دولت سیزدهم وارد تهران شد و پس از دیدار و گفتگو با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و همچنین دیدار با آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور در نشست خبری در محل وزارت امور خارجه به همراه امیرعبداللهیان به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداخت.

میرزویان در نشست خبری مشترک با امیرعبداللهیان از مواضع مشخص جمهوری اسلامی ایران در رابطه با تمامیت ارضی ارمنستان قدردانی کرد و افزود: مایلم بر عزم سیاسی و آمادگی رهبران بلندپایه ارمنستان برای تعمیق و توسعه روابط با ایران بر پایه منافع و احترام متقابل تأکید کنم. وزیر امور خارجه ارمنستان ضمن تکرار دعوت پاشینیان از رئیسی برای سفر به ایروان گفت: جمهوری اسلامی ایران برای ما همواره دوستی منحصر به فرد بوده و خواهد بود.

عصر دوم مرداد ماه نیز «ولادیمیر اورلیچ» رئیس پارلمان صربستان که به تهران سفر کرده بود با حضور در محل وزارت امور خارجه با امیرعبداللهیان دیدار و گفتگو کرد. وزیر امور خارجه در این دیدار اهانت به کتب آسمانی را محکوم کرد و گفت: نباید به بهانه آزادی بیان اجازه اقدام اهانت آمیز به مقدسات مسلمانان و پیروان ادیان الهی داده شود.

یک روز بعد (سوم مرداد ماه) هم حسین امیرعبداللهیان در تهران میزبان «نجلاء المنقوش» وزیر خارجه لیبی در تهران بود. سفری بعد از ۱۷ سال از سوی مقامات عالیرتبه لیبی به تهران و در پاسخ به دعوت همتای ایرانی. وزرای خارجه ایران و لیبی در تهران بر عزم و اراده مقامات ۲ کشور برای گسترش روابط دوجانبه تأکید کرده و هتک حرمت قرآن کریم را محکوم کردند. وزیر خارجه لیبی همچنین با آیت‌الله رئیسی دیدار و گفتگو کرد.

این دیپلمات عالیرتبه لیبی پس از این سفر در توئیتر نوشت: در این سفر با ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران و حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود دیدار کردم. استقبال گرمی از سوی برادران ایرانی صورت گرفت. المنقوش با بیان اینکه نشانه‌های تاریخی و فرهنگی متنوعی را در ایران مشاهده کردم، تصریح کرد که این کشور به دنبال همکاری اقتصادی نتیجه بخش با ایران است.

امیرعبداللهیان هم در گزارشی توئیتری از این دیدار نوشت: ‏امروز میزبان خانم نجلاء المنقوش، همتایم از لیبی بودم. این نخستین سفر یک مقام عالی لیبی به جمهوری اسلامی ایران پس از ۱۷سال است. همکاری در حوزه‌های متنوع تجاری، اقتصادی، صنعتی، علم و فناوری مورد توافق قرار گرفت. از بازگشت ثبات به این کشور اسلامی استقبال می‌کنیم. مصمم به توسعه مناسبات دوجانبه هستیم.

بعد از تحولات داخلی در لیبی، ایران اقدام به بازگرداندن سفیر خود از طرابلس کرد و عملا فعالیت سفارت ایران در این کشور متوقف شد تا اینکه ایران اقدام به اعزام سفیر آکردیته به طرابلس کرد. اسفند سال گذشته «محمدرضا رئوف شیبانی» سفیر آکردیته (غیر مقیم) جمهوری اسلامی ایران در لیبی با «نجلاء المنقوش» وزیر خارجه لیبی دیدار و گفتگو کرده بود. خرداد ماه سالجاری نیز شاهد اعزام سفیر لیبی به تهران و بازگشایی سفارت ایران در طرابلس و اعزام هیأت دیپلماتیک ایران به سرپرستی «عین‌الله سوری» برای بازگشایی سفارت ایران در لیبی بودیم و آنگونه که ناصر کنعانی پیش از این گفته بود گزینه تصدی این سفارتخانه هم مشخص شده است.

 رایزنی تلفنی با وزرای خارجه دانمارک و آذربایجان

امیرعبداللهیان همچنین چهارم مرداد ماه در تماس تلفنی «لارس لوکه راسموسن» همتای دانمارکی گفت: از دولت دانمارک انتظار جدی می‌رود با مسؤولیت پذیری و اقدامات موثر از تکرار اهانت به قرآن کریم جلوگیری کرده و عاملان آن را مجازات کند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پنجم مرداد ماه نیز با «جیحون بایراموف» وزیر خارجه جمهوری آذربایجان تلفنی گفتگو کرد و گفت که روند همکاری‌های ۲ کشور در مسیر سازنده و مثبتی قرار دارد.

 پلاسخارت در تهران

هشتم مرداد ماه نیز «جنین هنیس پلاسخارت» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور عراق در سفرش به تهران با وزیر امور خارجه دیدار کرد و امیرعبداللهیان در این دیدار امنیت مرز‌های ایران و عراق را بااهمیت خواند و بر اجرای دقیق موافقت‌نامه امنیتی بین ۲ کشور تأکید کرد. این نخستین سفر پلاسخارت به تهران در دولت سیزدهم است. او دی ماه ۱۳۹۹ سفری دو روزه به تهران داشت.

پلاسخارت همچنین نهم مرداد ماه با سیدکمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی دیدار کرد. رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در دیدار نماینده دبیرکل سازمان ملل به تلاش آمریکا برای مانع تراشی در روابط اقتصادی ایران و عراق اشاره کرد و گفت: فشار‌های آمریکا برای جلوگیری از پرداخت بدهی عراق به ایران، نتیجه‌ای جز افزایش رنج و فشار مردم عراق نخواهد داشت.

 چهارمین حضور المقداد در تهران در دولت سیزدهم

نهم مرداد ماه نیز حسین امیرعبداللهیان در محل وزارت امور خارجه برای چهارمین بار در دولت سیزدهم میزبان «فیصل المقداد» همتای سوریه‌ای خود بود. او ۱۴ آذر ماه ۱۴۰۰ به دعوت حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه به تهران سفر کرد و یک روز بعد (۱۵ آذر) با حضور در محل وزارت امور خارجه با وزیر خارجه دیدار و گفتگو کرد. وی برای دومین بار در ۲۹ تیر ماه ۱۴۰۱ به تهران سفر کرد. سومین سفر المقداد ۱۱ آبان ۱۴۰۱ به تهران انجام شد.

المقداد که یک روز قبل (هشتم مرداد ماه) به همراه یک هیأت سیاسی و اقتصادی شامل «سامر الخلیل» وزیر تجارت خارجی و همچنین «ایاد الخطیب» وزیر ارتباطات و فناوری این کشور وارد تهران شده بود، روز دوشنبه نهم مرداد ماه در محل وزارت امور خارجه مورد استقبال امیرعبداللهیان قرار گرفت و وزرای خارجه بعد از آن بر سر یک میز به گفتگو نشستند که یک ساعت به طول انجامید و بعد از آن به میان خبرنگاران آمده و در نشست خبری به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداختند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این نشست خبری اظهار داشت: نگرانی‌های کشور همسایه و برادر ترکیه را در خصوص امنیت مرز‌های مشترک سوریه و ترکیه به خوبی درک می‌کنیم، ولی معتقدیم حضور نظامی در خاک سوریه راه‌حل نیست. چارچوب نشست‌های چهارجانبه روسیه، سوریه، ترکیه و ایران را مناسب‌ترین مسیر دیپلماتیک برای توافق و استقرار امنیت در مرز‌های مشترک سوریه و ترکیه می‌دانیم. نیرو‌های اشغالگر آمریکایی جز تشدید ناامنی در سوریه و حمایت از تروریست‌ها در ادلب دستاورد دیگری در منطقه نداشتند و خروج فوری نیرو‌های نظامی و اشغالگر آمریکا از خاک سوریه را کمکی بزرگ به ثبات و امنیت این منطقه می‌دانیم. 

فیصل المقداد وزیر خارجه سوریه نیز در این نشست خبری با بیان اینکه هیچ تفاوتی بین داعش، آمریکا و اسرائیل نیست، گفت: ملت مقاوم سوریه اجازه نمی‌دهد اشغالگری آمریکا ادامه یابد. وی همچنین گفت: جمهوری اسلامی ایران همه تلاش‌های خود را برای حمایت از ملت سوریه انجام داد در زمینه اقتصادی، نفت، گاز و کمک‌های انساندوستانه و از ایران تشکر می‌کنیم. کمک‌هایی که ایران بعد از زلزله اخیر انجام داد کمک‌های بزرگی بود و نشان داد دو کشور بردار و دوست هستیم. از ملت ایران و رهبری جمهوری اسلامی ایران تشکر می‌کنیم. 

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در دیدار همتای سوریه‌ای بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از حق مردم سوریه برای دفاع از استقلال و حاکمیت و تمامیت ارضی خود تأکید کرد.

امیرعبداللهیان و المقداد بقیه رایزنی‌های خود را بر سر میز ناهار ادامه دادند. وزیر امور خارجه دوشنبه شب (نهم مرداد ماه) در همین خصوص درباره این سفر در توئیتر نوشت: امروز میزبان آقای فیصل المقداد بودم. توسعه مناسبات در حوزه‌های سیاسی، تجاری، انرژی، علمی و…در مسیر درست پیشرفت قرار دارد.
‏وی افزود: ضمن حمایت از استمرار روند آستانه، بر لزوم خروج فوری نیرو‌های نظامی آمریکا از خاک سوریه و احترام همسایگان به تمامیت ارضی یکدیگر تأکید کردیم.

 پیشنهادات ایران به سازمان همکاری اسلامی

رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین دوشنبه عصر در نشست مجازی سازمان همکاری اسلامی شرکت کرد و طی اظهاراتی، قرآن سوزی و اهانت به مقدسات اسلامی را مصادیق آشکار اسلام هراسی و نژادپرستی خواند و گفت: این اقدامات باید جرم انگاری شود. وی همچنین پیشنهاداتی ارائه کرد از جمله اعزام هیأتی از سازمان همکاری اسلامی به کشور‌های سوئد و دانمارک با حضور دبیرکل برای دیدار با مقامات رسمی این دو کشور و انتقال نگرانی عمیق و حساسیت بالای دولت‌ها و امت اسلامی در زمینه اقدامات موهن اخیر در این کشور‌ها و درخواست اشد مجازات مرتکبان اعمال نفرت‌پراکنانه و اسلام‌ستیزانه اخیر در آن‌ها و تحویل مجرمان به دستگاه قضائی کشور‌های اسلامی.

رسیدگی فوری مجمع فقه اسلامی سازمان به این موضوع مهم با دستورکار پیشنهاد راهکار‌هایی برای جرم انگاری این قبیل اقدامات موهن در سطوح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی چه در فضای واقعی و چه در فضای مجازی و نیز فتح باب گفت‌وگوی بین‌الادیانی با سران مذاهب در سوئد و دانمارک یا حتی در سطح اتحادیه اروپا به منظور بهره‌برداری از ظرفیت بالای نهاد‌های مذهبی طرفین در راستای تعدیل شرایط فعلی پیشنهاد دیگری بود که توسط امیرعبداللهیان مطرح شد.

روزنامه نیشن: امیرعبداللهیان به پاکستان می‌رود

روزنامه «نیشن» هم چهارم مرداد ماه خبر داد که امیرعبداللهیان هفته آینده (پنجشنبه ۱۲ مرداد) به منظور دیداری دو روزه برای دیدار و گفتگو با همتای پاکستانی در سفری رسمی به این کشور می‌رود.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه دوشنبه نهم مرداد ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره سفر امیرعبداللهیان به پاکستان گفت: براساس دعوت همتای پاکستانی در حال برنامه ریزی انجام این سفر هستیم و امیدواریم برنامه‌ریزی‌ها در بازه کوتاه انجام شود. موضوعات مختلفی را با طرف پاکستانی برای گفتگو داریم. علاوه بر موضوعات سیاسی و امنیت مشترک و مبارزه با تروریسم به عنوان تهدید مشترک، موضوعات اقتصادی و تجاری مهمی برای گفتگو داریم. قرار است در صورت تکمیل برنامه ریزی سفر، هیأت عالیرتبه اقتصادی هم وزیر خارجه را در این سفر همراهی کند. / فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده