به گزارش «راهبرد معاصر»؛ مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشورمان گفت: بنا داریم برای عموم مردم علاوه بر اعطای بسته های معیشتی، کالاهای اساسی و پرمصرف خانوارها و نیز کالاهای مورد نیاز زوجهای جوان را با قیمت مناسب تهیه کنیم و در اختیارشان قرار دهیم.
وی افزود: در حال طراحی راهکارهایی هستیم که علاوه بر توزیع عادلانه یارانهها، از اقشار آسیبپذیر نیز به شکل مؤثر حمایت کنیم تا اجرای این راهکارها به رفع مشکلات و ارتقای وضعیت معیشتی این اقشار منجر شود.
تا زمانی که کشور در بخش اقتصادی چالش دارد، دولت نیازمند اتخاذ راهکارهای جدید در راستای حمایت از معیشت مردم به ویژه دهک های پایین درآمدی است
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار درباره اهمیت افزایش کالاهای معیشتی در کالابرگ در راستای حمایت از معیشت اقشار ضعیف جامعه به «راهبرد معاصر» گفت: طرح افزایش کالاهای اساسی که قرار است در کالابرگ به اقشار ضعیف جامعه تخصیص یابد، اقدام خوبی است؛ زیرا افزایش نرخ تورم در سال های گذشته و استمرار آن باعث شده است بخش بزرگی از جمعیت کشور دچار مشکل معیشتی شوند. در این میان گروه های حقوق بگیر و بازنشستگان دچار تنزل قدرت خرید شده اند و افزایش سالانه حقوق و دستمزد در سال های اخیر نتوانسته است کاهش قدرت خرید مردم را جبران کند.
وی افزود: با توجه به نگرانی در زمینه اینکه قشر متوسط جامعه دچار مشکل تأمین نیازهای زندگی هستند، لذا تا زمانی که کشور در بخش اقتصادی چالش دارد، نیازمند اتخاذ راهکارهای جدید در راستای حمایت از معیشت مردم به ویژه دهک های پایین درآمدی است.
کارشناس بازار کار عنوان کرد: دولت ومجلس شورای اسلامی باید با استفاده از راهکارهای مناسب از گروه های حقوق بگیر و قشر متوسط به پایین به ویژه دهک های ضعیف حمایت کنند؛ به همین دلیل در دو دهه اخیر یکی از راهکارهایی که در نظر گرفته شد، اعطای یارانه های نقدی است. با وجود تلاش دولت ها و مجلس این راهکار آنگونه که انتظار می رفت مؤثر واقع نشده و نتوانسته است جلوی کاهش قدرت خرید مردم را بگیرد و به هزینه خانوارها در هدف گذاری تعیین شده کمک کند.
حاج اسماعیلی گفت: اوایل پیروزی انقلاب اسلامی به ویژه در هشت سال جنگ تحمیلی یکی از راهکارهای کمک معیشتی مردم توزیع کالابرگ (کوپن) به صورت مستقیم بود، راهکاری که در آن زمان مؤثر واقع شد. اعطای کالابرگ در دولت سیزدهم نیز دنبال شد و راهکار خوبی است؛ لذا دولت چهاردهم و مجلس شورای اسلامی مترصد هستند بار دیگر با رفع نواقص ارائه کالابرگ و اعمال تغییراتی در یارانه ها، کمک های مؤثرتری در حمایت از اقشار ضعیف جامعه انجام دهند.
وی تصریح کرد: در صورتی که یارانه نقدی دهک های پایین جامعه با نرخ های بیشتر تبدیل به کالای اساسی شود و دولت و مجلس شورای اسلامی موضوع توزیع کالاهای اساسی را به صورت جدی پیگیری کنند، امکان تحقق هدف وجود دارد.
در شرایط معیشتی کنونی این راهکار در کنار افزایش نقدی دستمزدها، حقوق و مستمری بازنشستگان به گروه های ضعیف و دهک های آسیب پذیر کمک شایان توجهی خواهد کرد
کارشناس بازار کار عنوان کرد: بهتر است تعداد کالاها در سبد خانوار از سه، چهار قلم به 15 قلم کالا افزایش یابد و توزیع سراسری در دستور کار قرار بگیرد؛ آن هم نه به وسیله فروشگاه های سراسری بزرگ، زیرا در برخی شهرستان ها یا چنین فروشگاه هایی وجود ندارد یا محدود است. بنابراین باید اصل دسترسی مردم به کالاها به وسیله عرضه در فروشگاه های مختلف تسهیل شود تا کالا در نزدیکترین محل و منزل مسکونی قابل تهیه باشد.
حاج اسماعیلی گفت: سایر موانع مانند محدودیت های خرید و درخواست نکردن از مردم برای خرید سایر کالاها در ازای عرضه کالاهای درج شده در کالابرگ باید رفع شوند. در صورت رفع این موانع و اینکه افراد بتوانند از سهمیه خود کالابرگ از فروشگاه ها خرید کنند، افزایش تعداد کالاهای کالابرگ به جلب رضایت مردم منجر می شود.
کارشناس بازار کار تأکید کرد: در صورت رفع اشکالات مطرح شده و هدفگذاری چند دهک پایین کشور برای این منظور، بهترین روش برای حمایت از مردم جامعه اتخاذ شده است. در شرایط معیشتی کنونی این راهکار در کنار افزایش نقدی دستمزدها، حقوق و مستمری بازنشستگان به گروه های ضعیف و دهک های آسیب پذیر کمک شایان توجهی خواهد کرد.