به گزارش راهبرد معاصر؛ به دنبال درخواست فرمانده ارتش بولیوی و در تداوم اعترض های پی در پی در این کشور؛ مورالس شب گذشته و بعد از یک دهه قدرت در کشور آمریکای لاتین بولیوی از پست ریاست جمهوری استعفا کرد.
استعفای مورالس از قدرت در حالی منتشر می شود که وی بعدازظهر روز یکشنبه در نطقی تلویزیونی از برگزاری انتخابات مجدد در این کشور خبر داد.
این تصمیم در پی گسترش اعتراضات و افزایش خشونت ها در شهرهای مختلف این کشور آمریکای لاتین اتخاذ شده است.انتشار خبر کناره گیری مورالس از قدرت با واکنش های شدیدی در آمریکای لاتین و دیگر نقاط جهان همراه بوده و شماری از کشورها آن را کودتا نامیده اند.
ونزوئلا و کوبا تحولات منجر به استعفای مورالس را «کودتا» خواندند
به دنبال افزایش فشارها علیه اوو مورالس رئیس جمهور منتخب بولیوی و اعلام استعفای وی از قدرت، وزارت خارجه کوبا تحولات این کشور را کودتا علیه مورالس خواند و آن را محکوم کرد.
کوبا از جامعه بین المللی خواسته از مورالس به عنوان رئیس جمهور این کشور حمایت کند.نیکلاس مادورو رئیس جمهور چپ گرای ونزوئلا نیز کودتا علیه اوو مورالس رهبر چپ گرای بولیوی را محکوم کرد.
مورالس یک شنبه شب و پس از چند هفته ناآرامی و اغتشاش در این کشور از سوی مخالفان، که وی را به تخلف در انتخابات متهم کرده بودند، اعلام کرد که از سمت خود استعفا میکند.
بنا بر اعلام کمیسیون انتخابات بولیوی و رای دادگاه عالی این کشور پس از شمارش دستی آرا، اوو مورالس موفق شده بود با کسب 47 درصد آرا بر رقیبش کارلوس مسا با 36 رصد آرا پیروز شود.
طبق قانون اساسی این کشور، برای بردن انتخابات در دور اول، هر کاندیدا نیاز به کسب حداقل 50 درصد آرای مردمی یا حداقل 40 درصد آرا در صورتیکه اختلافش با رقیب حداقل 10 درصد باشد، دارد.
در روزهای گذشته و به موازات تشدید ناآرامیها در بولیوی، مداخلات آمریکا و متحدانش درباره این انتخابات افزایش یافته بود.
«سازمان کشورهای آمریکایی» که سابقه دخالتها در امور کشورهای آمریکای لاتین و تکرار طوطیوار مواضع واشنگتن را داشته است، در یک بیانیه مدعی شده که «نمیتوانیم درباره نتیجه اعلام شده انتخابات ۲۰ اکتبر ریاست جمهوری بولیوی راستیآزمایی کنیم».
این نهاد که دفتر مرکزی آن در واشنگتن پایتخت آمریکا قرار دارد، مدعی شده بود که از نظر آماری و عددی، «بعید» است که اوو مورالس توانسته باشد اختلاف ۱۰ درصدی مورد نیاز برای پیروزی بر «کارلوس مسا» رقیبش در دور اول انتخابات را کسب کرده باشد.
نقابپوشان، سفارت ونزوئلا در بولیوی را اشغال کردند
به دنبال تنشها و ناآرامیها در بولیوی و اعلام استعفای رئیسجمهور این کشور، منابع رسانهای از حمله افراد ناشناس و نقابپوش به سفارت ونزوئلا در بولیوی خبر دادند؛ حملهای که به گفته سفیر ونزوئلا، عاملان آن «میخواستند اعضای سفارت را قتلعام کنند».
به نوشته «راشا تودی»، یک گروه از افراد نقابپوش در بحبوحه تنشها در بولیوی و اعلام استعفای «اوو مورالس از ریاست جمهوری این کشور، به سفارت ونزوئلا در بولیوی حمله کردند؛ حملهای که سبب شد سفیر و دیگر اعضای این سفارتخانه از ترس جانشان متواری شوند.
«کریسبیلی گونزالز» سفیر ونزوئلا در بولیوی در پیامی صوتی که به دست شبکه «راشا تودی» رسیده، به جزئیاتی از این حمله افراد نقابپوش اشاره کرده است.
سفیر ونزوئلا در بولیوی گفت: «ما حالمان خوب است اما سفارت (توسط گروه نقابپوش) غصب شده است. آنها میخواستند ما را قتل عام کنند. لطفا من از شما (راشا تودی) میخواهم این موضوع را گزارش دهید».به گفته او، افراد نقابپوش که به دینامیت و سپر مجهز شده بودند، به زور وارد سفارت شدند.
انتشار گزارش حمله افراد ناشناس به سفارت ونزوئلا در بولیوی ساعتی بعد از اعلام استعفای مورالس از ریاست جمهوری صورت گرفته است.
در یکی از فیلمهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، مردی خطاب به «همه ونزوئلاییهای ساکن بولیوی»، از آنان خواسته است در ضدیت با «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا، به سفارت کاراکاس در لاپاز بروند و سفارت را در اختیار بگیرند.
نیکلاس مادورو در واکنش به استعفای مورالس، در محکومیت این تحولات آن را «کودتای تمام عیار» خوانده است.
بامداد امروز دوشنبه، مورالس کمتر از یک روز بعد از اعلام آمادگی برای برگزاری دور تازه ای از انتخابات ریاست جمهوری بولیوی، استعفای خود را اعلام کرد.مورالس در سخنرانی خود ضمن اعلام استعفا، از مخالفان و رهبران آنها برای ایجاد اغتشاش و ناامنی در بولیوی شدیدا انتقاد کرد.
او در انتخابات اخیر ریاست جمهوری این کشور موفق شده بود با اختلاف اندک رقیب خود «کارلوس مسا» را شکست دهد و دادگاه انتخاباتی بولیوی روز جمعه بعد از پایان شمارش دستی انتخابات ریاست جمهوری این کشور، رسما پیروزی اوو مورالس را تایید کرده بود.
با این حال، مخالفان نتیجه انتخابات را به دلیل ادعای تخلفات نپذیرفتند و طی چند روز گذشته خیابانهای این کشور را عرصه اعتراضات و اغتشاشات خود کرده بودند.
براساس گزارش رسانههای غربی، علاوه بر اتهامات در زمینه نتیجه انتخابات، مخالفان حضور سه باره وی در انتخابات ریاست جمهوری را نیز غیرقانونی خواندهاند. طبق قانون اساسی بولیوی، هر فرد تنها دو دوره متوالی میتواند به عنوان رئیس جمهور بر مسند قدرت باشد.
دبیرکل سازمان ملل خواستار خویشتنداری طرفهای درگیر در بولیوی شد
سخنگوی سازمان ملل متحد با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: دبیر کل عمیقا نگران اوضاع در بولیوی است و به تحولات این کشور از جمله استعفای مورالس رئیس جمهور بولیوی توجه ویژه دارد.
گوترش از همه طرف های درگیر خواسته است از خشونت اجتناب کنند و ضمن کاستن از تنش ها حداکثر خویشتنداری را به عمل آورند. دبیرکل همچنین از همه فعالان خواسته است به حقوق بین المللی و به ویژه اصول اساسی حقوق بشر پایبند باشند.
در این بیانیه همچنین آمده است: دبیرکل از همه فعالان می خواهد به دستیابی به راه حلی صلح آمیز برای خروج از بحران کنونی متعهد باشند و درباره برگزاری انتخاباتی معتبر و شفاف اطمینان دهند.
پس از اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری در بولیوی و با وجود تایید «دادگاه عالی انتخابات»، مخالفان مورالس اعلام کردند که این نتایج را قبول ندارند و از آن زمان تاکنون دست به اعتراضهای خشونتآمیز زدهاند.
به دنبال تشدید بحران سیاسی در بولیوی، سازمان کشورهای آمریکایی (اواِیاس - OAS) از دولت لاپاز خواسته بود، نتایج انتخابات ریاست جمهوری برگزار شده در ۲۸ مهرماه (۲۰ اکتبر) را ملغی اعلام و انتخابات دوباره برگزار کند. سرانجام دیروز (یکشنبه) ۱۹ آبانماه (۱۰ نوامبر) با دخالت ارتش بولیوی، مورالس مجبور به استعفا شد و در نطق تلویزیونی گفت: استعفای خود را تقدیم میکنیم تا برادران و خواهران کارمند دولت هدف حملات و تهدیدات قرار نگیرند. وی شرایط جاری در بولیوی را به کودتا علیه دولت تعبیر کرد و خطاب به مردم کشورش گفت: دوست دارم اعلام کنم، مبارزه ما پایان نیافته و تلاش برای تحقق برابری و صلح همچنان ادامه خواهد داشت.مورالس افزود: به عنوان رئیسجمهوری وظیفه دارم که شرایط را آرام کنم.
استعفای مورالس، واکنش کشورهای مختلف آمریکای لاتین را به همراه داشته به گونهای که ساعاتی پس از کنارهگیری او، وزیر امور خارجه مکزیک، این استعفا را نتیجه اقدامی نظامی خواند و با وقوع «کودتا» در این کشور مخالفت کرد. «ابرارد مارسلو» در توئیتی با رد استعفای مورالس آن را مشابه تراژدیهایی خواند که در قرن پیش، آمریکای لاتین را آغشته به خون کرد. دولت مکزیک و برخی کشورها به مورالس پیشنهاد پناهندگی سیاسی دادند که با مخالفت او همراه شده و گفته در کشورش خواهد ماند.
در همین رابطه، رئیسجمهوری منتخب آرژانتین نیز کنارهگیری رئیسجمهوری بولیوی را کودتا علیه او خواند و برگزاری انتخابات آزاد و آگاهانه در این کشور را خواستار شد.
دولت نیکاراگوئه نیز با انتشار بیانیهای «کودتا» علیه اوو مورالس رئیس جمهوری بولیوی که وی را به استفعا واداشت، محکوم کرد و آن را اقدامی فاشیستی دانست.دولت پرو نیز در با صدور بیانیهای، برگزاری انتخابات شفاف با کمک سازمان کشورهای آمریکایی(اواِیاس - OAS) را خواستار شد.
شیلی از وقایع بولیوی ابراز نگرانی کرد
وزارت امور خارجه شیلی در بیانیهای با ابراز نگرانی از وقفه در روند انتخاباتی بولیوی، خواهان راهحلی صلحآمیز و فوری در این کشور شد.
دولت سانتیاگو در حالی نسبت به تحولات بولیوی واکنش نشان داده که این کشور همسو با سیاستهای کاخ سفید، در هفتههای اخیر شاهد تظاهرات گسترده مردم علیه وضعیت دستمزدها، مراقبتهای بهداشتی ناکافی و افزایش فاصله بین غنی و فقیر در یکی از ثروتمندترین کشورهای آمریکای لاتین بوده است.
پس از اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری در بولیوی و با وجود تایید «دادگاه عالی انتخابات»، مخالفان مورالس اعلام کردند که این نتایج را قبول ندارند و از آن زمان تاکنون دست به اعتراضهای خشونتآمیز زدهاند.
دولت پرو نیز در با صدور بیانیهای، برگزاری انتخابات شفاف با کمک سازمان کشورهای آمریکایی(اواِیاس - OAS) در بولیوی را خواستار شد.
نیکاراگوئه «کودتای فاشیستی» علیه مورالس را محکوم کرد
در بیانیه دولت نیکاراگوئه آمده است: ما اعمال فاشیستی که قانون اساسی را نادیده می انگارد، رد کرده و مردود می دانیم.به گزارش رویترز، پس از اعلام نتایج نهایی انتخابات و با وجود تایید دادگاه عالی انتخابات در بولیوی، مخالفان مورالس اعلام کردند، این نتایج را قبول ندارند و از آن زمان تاکنون دست به اعتراض های خشونت آمیز زدهاند.
بدنبال تشدید بحران سیاسی در بولیوی، سازمان کشورهای آمریکایی (او ای اس - OAS) از دولت لاپاز خواسته بود، نتایج انتخابات ریاست جمهوری برگزار شده در ۲۸ مهر ماه (۲۰ اکتبر) را ملغی اعلام کند و به برگزاری انتخابات مجدد تن دهد.
سرانجام شب گذشته (یکشنبه) ۱۹ آبان ماه با دخالت ارتش بولیوی، مورالس مجبور به استعفا شد و در نطق تلویزیونی اظهار کرد: استعفای خود را تقدیم میکنیم تا برادران و خواهران کارمند دولت هدف حملات و تهدیدات قرار نگیرند.
وی شرایط جاری در بولیوی را به کودتا علیه دولت تعبیر کرد وخطاب به مردم کشورش گفت: دوست دارم اعلام کنم، مبارزه ما پایان نیافته و تلاش برای تحقق برابری و صلح همچنان ادامه خواهد داشت.مورالس افزود: به عنوان رئیس جمهوری وظیفه دارم که شرایط را آرام کنم.
رئیسجمهوری منتخب آژانتین: استعفای مورالس، کودتا علیه اوست
«آلبرتو فرناندز» در پیام توئیتری با تاکید بر اینکه علیه مورالس کودتا شده است، نوشت: فروپاشی ساختاری در بولیوی غیرقابل قبول است؛ مردم بولیوی باید هر چه زودتر در انتخاباتی آزاد و آگاهانه دولت بعدی را انتخاب کنند.
پس از اعلام نتایج نهایی انتخابات و با وجود تایید «دادگاه عالی انتخابات» در بولیوی، مخالفان مورالس اعلام کردند که این نتایج را قبول ندارند و از آن زمان تاکنون دست به اعتراضهای خشونتآمیز زدهاند.
مکزیک با کودتا در بولیوی مخالفت کرد
پس از هفته ها اعتراضات انتخاباتی، رییس جمهوری بولیوی شب گذشته(یکشنبه) در پی افزایش تنش های سیاسی و سرپیچی نیروهای نظامی و انتظامی استعفا داد.
«ابرارد مارسلو» وزیر امور خارجه مکزیک در توئیتی با رد استعفای مورالس آن را مشابه تراژدی هایی خواند که در قرن پیش، آمریکای لاتین را آغشته به خون کرد.
وی در توئیت های دیگری اعلام کرد که در صورت درخواست رئیس جمهوری مستعفی بولیوی، مکزیک آماده است تا به وی پناهندگی اعطا کند.
پرو خواهان برگزاری انتخابات شفاف در بولیوی شد
ساعاتی پس از استعفای مورالس، دولت پرو در بیانیه ای خواهان برگزاری انتخابات شفاف با کمک سازمان کشورهای آمریکایی(او ای اس - OAS) شد.
مورالس پیشنهادهایی برای پناهندگی دریافت کرد
چندین کشور حوزه آمریکای لاتین ضمن اعلام حمایت از مورالس، پیشنهاد پناهندگی سیاسی به وی دادند، اما وی این پیشنهادها را رد کرد و گفت در بولیوی باقی خواهد ماند.
در گزارش سی ان ان به نام کشورهایی که به مورالس پیشنهاد پناهندگی داده اند، اشاره نشده است.
رویترز: مکزیک به مورالس پیشنهاد پناهندگی داد
خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد: "مارسلو ابرارد" (Marcelo Ebrard) وزیرخارجه مکزیک اعلام کرد درصورتی که اوو مورالس درخواست کند، مکزیک آماده اعطای پناهندگی سیاسی به وی است.
به اعتقاد تحلیل گران، مورالس پس از هوگو چاوز نماد بارز استکبارستیزی در حوزه آمریکای لاتین است و از جمله افرادی است که کشورهایی نظیر آرژانتین و مکزیک بود از او الهام گرفته اند بنابراین پیامدهای استعفای او، فراتر از بولیوی خواهد بود.