به گزارش راهبرد معاصر، گروه رادیو و تلویزیون: هفته گذشته، در خلال ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی، هفته پرفراز و نشیبی برای سازمان صداوسیما رقم خورد.
**آغاز دلخوریها از اظهارنظر یک کارشناس
ماجرا هم مربوط به اظهارات محمدصادق کوشکی در برنامه جهانآرا بود. از آنجا که اعلام فراخوان از سوی رخشان بنیاعتماد صورت گرفته بود، علیرغم اینکه کوشکی نام کسی را بر زبان نیاورده بود، از سخنان کوشکی این استنباط به عمل آمد که منظور او رخشان بنیاعتماد بوده است. همین موضوع دستمایهای شد تا برخی از هنرمندان نسبت به این اظهارنظرها در سازمان صداوسیما واکنش نشان بدهند و برخی هم حتی اعلام کنند که دیگر تصمیم ندارند با این رسانه همکاری کنند.
در این مقطع افرادی مستقیم در صفحات مجازی خود اعلام کردند که دیگر با سازمان صداوسیما همکاری نخواهند کرد در این میان نیز نام چند تن دیگر نظیر محسن تنابنده و احمد مهرانفر نیز عنوان شد که از قول آنها نقلهایی صورت گرفت که هیچ وقت مشخص نشد آیا این اظهارنظرها واقعی بوده است یا خیر؟
**هنرمندان با سازمان صداوسیما همکاری نکنند!
در همین بحبوحه خانه سینما اطلاعیهای صادر کرد و در آن نوشت که هنرمندان دیگر با سازمان صداوسیما همکاری نکنند!
در این اطلاعیه آمده بود: سالهاست رسانهی انحصاری ملی که مدعی ارتقای فرهنگ و هنر و دانش اجتماعی و حقوق شهروندی است، نه تنها از انجام تکالیف ملی و اصلیاش جا مانده، بلکه هرازچندگاهی با خروج خود از مرزهای اخلاق و انسانیت به بهانه دفاع از ارزشها تداوم تخریباش را در شبکههای متعدد به رخ میکشد و در مسیر این ماموریت، چه چهرههایی شاخصتر از هنرمندان جامعه برای آنکه هدف تخریب قرار گیرند؟
اهانت اخیر و بیشرمانه صداوسیما به بانویی محترم از جمع کارگردانان سینمای ملی ایران و فرزند هنرمندش، پیش و بیش از آنکه خدشهای به ساحت اعتبار و ارزش این سرمایهی فاخر فرهنگی و هنری کشور وارد کند، برای ما سینماگران و همه کسانی که سینمای اجتماعی او را در تمام این سالها دنبال کردهاند، گواه گویاییست بر تداوم عامدانهی روند ایجاد تفرقه و تخریب توسط سازمان مذکور.
خانه سینما همچنین به همه همکاران خود پیشنهاد داد که از حضور در برنامههای صداوسیما خودداری کنند.
صدور این اطلاعیه منجر شد فضای هیجانی موجود التهاب بیشتری به خود بگیرد و منجر شود باز هم برخی دیگر از هنرمندان در کنار اعتراض به برپایی جشنوارههای فجر باز هم به دیوار کوتاه سازمان صداوسیما بتازند و اعلام کنند که با رسانه ملی قهر هستند!
**فشار بدنه روشنفکر سینما به هنرمندان برای موضعگیری
یکی از هنرمندان سرشناس حوزه سینما و تلویزیون نیز که خودش نیز جزو اعتراض کنندگان به رسانه ملی بود، ولی نخواست نامش فاش شود، در همین رابطه در گفتگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس درباره به وجود آمدن این جو گفت: متاسفانه جوری شده که ما هنرمندان در فضای بسیار بدی به سر میبریم. افرادی در بدنه روشنفکری سینمای ایران حضور دارند که تعیین میکنند چه اظهارنظرهایی در چه مقاطعی باید عنوان شود و برای رسیدن به این منظور نیز به ما فشارهای غیرمستقیمی میآورند.
وی ادامه داد: در موقعیتهای این چنینی ما نه راه پیش داریم و نه راه پس! سکوت کنیم به یکسری موضوعات ربطمان میدهند و واکنش نشان میدهیم باز هم باید با واکنشهای عجیب و غریب دیگری روبرو شویم که حتی میتواند آینده کاری ما را به خطر بیاندازد. این موضوع هم موضوعی نیست که به راحتی بتوان از کنار آن گذشت، چون بسیاری از کارهایی که ساخته میشود، مبنای آن روابطی است که در بدنه هنرمندان وجود دارد.
**اظهارات خانم مجری بر آتش اختلافات دمید
به گزارش فارس، سازمان صداوسیما با این افتوخیزها دست به گریبان بود که ناگهان انتشار اظهارنظر «زینب ابوطالبی» مجری شبکه افق آتش این ماجرا را تندتر کرد.
ماجرا هم مربوط به تقطیع سخنان این مجری بود که در برنامهای و پیش از ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی گفته بود. او در برنامهای که اصلا پیش از سقوط هواپیمای اوکراینی مطرح شده بود، حرفهایی زده بود که منجر به واکنش گستردهای در فضای مجازی شد تا جایی که صفحات بیشتر هنرمندان پرشود از مطالبی که همگی علیه این اظهارنظر بود!
در نهایت، اما طالبی در ویدئویی دیگر از کسانی که از او دلخور شده بودند دلجویی کرد و توضیح داد که از این اظهارنظرها استفاده ابزاری شده است. اما کوشکی حاضر به عذرخواهی نشد و اعلام کرد که از کسی نامی نبرده که حالا بخواهد از او عذرخواهی کند.
**برگ برنده صداوسیما در اوج اختلافات
درست در نقطه اوج این حملهها گفتوگویی از محمدحسین رنجبران مدیرکل روابط عمومی سازمان صداوسیما منتشر شد که نسبت به وقایع اخیر اظهارنظر کرده بود. البته شاید این اظهارنظر از معدود واکنشهای رسمی سازمان صداوسیما به شمار میآمد، اما در نهایت ورق را به نفع بهبود رابطه هنرمندان با سازمان صداوسیما برگرداند. او در سخنانی گفت: مدیرشبکه افق بعد از این اظهارنظر، حین برنامه به کارشناس مربوط تذکر داده است. متاسفانه بعد از تذکر مدیر شبکه هم این کارشناس اظهارات خود را اصلاح نکرد و جهتگیری خود را تغییر نداد و بعد از برنامه هم به تماسهای متعدد مسئولان برنامه برای توضیحات بیشتر و عذرخواهی از این حرکت پاسخ نمیدهد.
مدیرکل روابط عمومی رسانه ملی با اشاره به اینکه مدیریت شبکه افق به دلیل تخلف از ابلاغیه ستاد انتخابات رسانه ملی مبنی بر دعوت نکردن از افرادی که نامزد انتخابات مجلس یازدهم هستند، تذکرجدی دریافت کرده است، تصریح کرد: با توجه به اظهارات این کارشناس که باعث ناراحتی بسیاری میان افکارعمومی حتی مخالفان این خانم کارگردان شده است، به نظر میرسد با توجه به خواست مردم، بررسی دوباره صلاحیت وی در شورای نگهبان قانون اساسی قابل پیگیری باشد البته تصمیم گیری دراین زمینه فقط در حوزه صلاحیت این شوراست.
وی افزود: بسیاری از مخاطبان در تماس با روابط عمومی رسانه ملی از ما میپرسند آیا کسی که در شرایط حساس و خطیر کشور و لزوم حفظ وحدت میان آحاد مختلف جامعه چنین اظهارنظری را از تریبون زنده و عمومی رسانه ملی بیان میکند صلاحیت حضور در مجلس شورای اسلامی را دارد؟!
رنجبران همچنین بیانیه خانه سینما را به بهانه اظهارنظر یک کارشناس عجولانه و مغایر رویکرد روشنفکرانه این قشر فرهیخته کشور دانست و گفت: متاسفانه تعابیری در این بیانیه وجود دارد که اگر ما هم بخواهیم مانند مسئولان خانه سینما عجولانه و از سر احساس با آن برخورد کنیم، باید جواب متناسبی به آن بدهیم؛ اما همان طور که گفتم شرایط کشور به گونهای است که باید همه به سمت وحدت و همدلی پیش برویم و اینگونه رویکردها را سمی مهلک در این مقطع حساس میدانیم.
او همچنین در بخش دیگری از این مصاحبه هوشیاری همکاران سینمایی کشور را برای حفظ مرزبندی میان خانواده سینما با دشمنان قسم خورده این مرز و بوم خواستار شد و افزود: توقع این است که خانواده بزرگ سینمای ایران به معنای واقعی حافظ منافع مردم ایران باشد و اجازه ندهد عدهای معدود در درون این خانواده با پولدشمنان این مرزوبوم، ضد امنیت مردم ایران طراحیهای گوناگون داشته باشند.
به گزارش فارس، این مصاحبه کارگر افتاد و منجر شد تا بسیاری از هنرمندان از آن استقبال کنند و خوشحال باشند که رسانه ملی عمدا قصد ایجاد دلخوری در میان هنرمندان را نداشته و در کنار آنها ایستاده است.
**شاهسواری: به شکافهای مصنوعی دامن نزنیم/ فضا را آلوده به نفسانیات نکنیم
در همین رابطه نیز «منوچهر شاهسواری» مدیرعامل خانه سینما نیز در گفتگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس گفت: آنچه که مسلم است، رفتاری که در صداوسیما صورت گرفت فارغ از اینکه خطابش چه کسی باشد غیر اخلاقی است و به نظرم دامن زدن به شکافهای مصنوعی است و نباید شیوع پیدا کند.
وی ادامه داد: آنچه که آقای رنجبران اعلام کرد نه تنها قدمی رو به جلوست بلکه به عنوان اقدامی اخلاقی قابل احترام است. به نظرم همه ما گامهایی برداشتیم که در شرایط و وضعیت موجو نگذاریم آن بستر اصلی که وطن و کشورمان است دچار لطمه بشود. این اتفاقات با همه فراز و فرودها و تلخیهایش اسباب شکلگیری به یک رابطه اخلاقی را صورت داد. اقدام آقای رنجبران هم به لحاظ حرفهای و هم اخلاقی کار شایستهای بود.
وی همچنین درباره اطلاعیه خانه سینما عنوان داشت: آن توصیه متعلق به مجموعهای از همکاران من بود که مطلق نیست و مقطعی نسبت به یک موقعیت است. وقتی برنامهسازان به سمت بهبودی حرکت کنند و نه تخریب، خواهناخواه روابط هم بهبود مییابد. ما در حال حاضر در برخی برنامههای سینمایی تلویزیون مشکل داریم که امیدوارم دچار تغییر و تحول جدی بشود.
شاهسواری تاکید کرد: همه ما باید سعی کنیم ایام تلخی که به لحاظ روانی سپری کردیم را آلوده به نفسانیات نکنیم. احساس میکنم که برخی تلاش میکنند با دامن زدن به نفسانیات این ماجرا را آلوده کنند. ما همه هم وطن هم هستیم و باید به سمت وحدت پیش برویم پیش از اینکه سلایق نفسانی به آن دامن بزنند.
**غبارها فروکش کرد و واقعیت پیدا شد
به گزارش فارس، حالا پس از همه این اتفاقات به نظر میرسد که غبارها فروکش کرده و دیدهها برای دیدن واقعیت تیزبینتر شدهاند. هیجانات جای خود را به تصمیمگیریهای عقلانی دادهاند. نتیجه آن نیز اطلاعیه جدیدی است که خانه سینما منتشر کرده و در آن بر لزوم همکاری هنرمندان با صداوسیما تاکید کرده است.
هرچند که اطلاعیه اول خانه سینما با استقبال بیشتری از سوی رسانهها مواجه شد، اما در گامی دیگر خانه سینما اطلاعیه جدیدی منتشر کرد که هرچند دیده نشد، اما محتوای سازندهای داشت که در مسیر وحدت حرکت میکرد.
**اطلاعیه جدید خانه سینما مبنی بر همکاری دوباره هنرمندان با صداوسیما
در این اطلاعیه آمده است: به دنبال مباحث پیشآمده در موضوعات مربوط به دغدغهها و مطالبات صنوف سینما، روز شنبه جلسهای با حضور تعدادی از رؤسای صنوف و هیئتمدیره و مدیرعامل خانه سینما برگزار شد. در این جلسه پاسخ مدیر روابط عمومی سازمان صدا و سیما در مورد توهین مهمان یکی از برنامههای زنده سیما به چند سینماگر، همدلانه، مسئولانه و قابل قبول ارزیابی شد و رؤسای صنوف خانه سینما و هیئتمدیره ضمن تاکید بر تداوم همکاری با تلویزیون، خواستار هماهنگی بیشتر این دو عضو بزرگ خانواده هنرهای نمایشی شدند.
همچنین با اتفاق نظر اعضای جلسه بر آرامش فضای سینما، تدابیری برای هماهنگی بیشتر میان رؤسای صنوف و مدیران خانه سینما اتخاذ گردید.
در پایان شرکتکنندگان در این جلسه با تاکید بر رابطه ناگسستنی میان هنرمندان و مردم اشاره کردند که زندگی امروز را نمیتوان بدون ارتباط مردم و سینما تصور کرد.
منبع: فارس