به گزارش راهبرد معاصر؛ آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضاییه صبح امروز (چهارشنبه) در آئین رسمی آغاز سال تحصیلی جدید حوزههای علمیه استان تهران که در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (یادمان شهدای سرچشمه) برگزار شد، طراحی «فقه نظام» در حوزه علمیه تهران را اقدامی ارزنده در راستای بهره مندی قوای سه گانه و دستگاهها از فقه غنی جعفری و خدمات علمی حوزه برای پیشبرد اهداف نظام دانست.
رئیس قوه قضاییه کادرسازی حوزههای علمیه برای بخشهای مختلف نظام را مهم دانست و با تأکید بر لزوم ارتباط مستمر حوزه با دستگاه قضا اظهار داشت: قوه قضاییه نیازمند قضاتی عالم و عادل و اخلاقمدار است و یکی از مأموریتهای حوزههای علمیه باید کادرسازی برای دستگاه قضایی اسلامی باشد.
آیت الله رئیسی بر همین اساس موضوع شناسی را از مهمترین مسائل محوری حوزهها و از ضروریات مقام افتاء و قضا دانست و تصریح کرد: فقه و علم و دانش از مهمترین ابزار قضاست و دستگاه قضایی مبتنی بر فقه و حقوق اسلامی زمانی به طور کامل شکل میگیرد که دانش قضایی ما به روز و کارآمد باشد.
رئیس قوه قضاییه گفت: امروز منابع عظیمی از فقه در اختیار ما قرار دارد، اما تفاوت اساسی دوران ما با روزگار چهرههای صاحب نظر و کتب فقهی مرجع این است که در زمان آنها دین حکومت نمیکرد، اما اکنون دین بر متن جامعه حاکم است، ولی هنوز همچنان سوالات بی جواب زیادی وجود دارد.
آیت الله رئیسی با اشاره به روایتی از پیامبر اعظم درباره علم در سه حوزه عقاید و باورها، اخلاق کریمه و احکام دین و غنای فقه در این حوزهها متذکر شد: باید با تکیه بر اجتهاد تمدن ساز و استفاده از پژوهشهای صورت گرفته در حوزه ها، تلاش کرد به سوالات گسترده و متنوع بشر امروز در زمینههای مختلف پاسخ داد.
رئیس قوه قضاییه در همین راستا به تعریف شخصیت فقیه پرداخت و افزود: فقیه کسی است که فقه در جانش ریشه بدواند و سرشت او با فقه آمیخته شود و حفظیات، یادگیری فرمولها و برخورداری صرف از حافظه و استعداد سرشار انسان را در جایگاه فقاهت قرار نمیدهد.
آیت الله رئیسی تصریح کرد: انسان سالک اگر وارد حوزههای دین شناسی و خداشناسی و هستی شناسی شود، عالم و دانشمند برخوردار از فقه میشود و فقاهت در رفتارش بروز و ظهور مییابد و به مقام و جایگاهی نائل میشود که وارث انبیاء محسوب میشود.
رئیس قوه قضاییه در ادامه سخنانش اظهار داشت: امروز که بر این باوریم همه زوایای زندگی میتواند از فقه بهرهمند شود و مدنیت مبتنی بر دین باید شکل بگیرد تا پاسخگوی نیازها و سوالات بشریت باشد، فقها و حوزههای علمیه باید بیش از پیش در این عرصه نقش آفرینی کنند.
آیت الله رئیسی با بیان این که از نظر فقه شیعه هیچ بن بست و سوال بی جوابی وجود ندارد، به سوالات بی شمار حقوقی و قضایی روز که باید با کار اجتهادی پاسخ داده شوند اشاره کرد و از فقها و مدیران و اساتید حوزه خواست که دستگاه قضایی را در پاسخگویی به این سوالات و تصمیم سازی و تصمیم گیری بهتر یاری دهند.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به گسترش دین و معنویت در دنیای امروز اظهار داشت: امروز ملتها و به ویژه جوانان گرایش زیادی به دین پیدا کرده اند و عامل اصلی عصبانیت دشمنان و هجمههایی که به دین میکنند، استیصال آنها در برابر اقتدار اسلام و نظام اسلامی در تسخیر دلها و افکار ملتها و بیداری و ایستادگی آنها در برابر نظام سلطه و مستکبران است.
آیت الله رئیسی با ابراز تأسف مقامات کشورهای غربی و مجامع مدعی حقوق بشر در برابر اهانتهایی که در برخی کشورها به قرآن کریم و پیامبر اعظم (ص) میشود، ادعای آنها برای حمایت از «آزادی بیان» را فریبکاری دانست و افزود: «آزادی»، صیانت از علم و دانش و عقلانیت بشر است.
رئیس قوه قضاییه گفت: پیامبر اسلام حق بزرگی بر گردن بشریت دارند و مدنیت امروز انسان مرهون آموختهها و تلاش مصلحانه آن حضرت است و توهین به نبی مکرم ما که اول شخص عالم هستی هستند، توهین به انسان و همه انبیاء الهی و کتب آسمانی و محکوم به شکست است.
آیت الله رئیسی افزود: این که به عدهای اوباش اجازه دهند به مقدسات انسانهای دیگر اهانت کنند، خلاف آزادی و مصداق بارز سلب آزادی است و قطعاً موجب نفرت انسانهای آزاده دنیا از عوامل و حامیان این نوع حرکات سخیف و رذیلانه میشود و اتاق فرمان این اقدامات موفق نمیشود به اهداف پلید خود دست پیدا کند.
رئیس دستگاه قضا در پایان سخنانش از همه اندیشمندان و حقوقدانان و سران کشورها به ویژه رهبران کشورهای اسلامی خواست که با موضع گیری قاطع در برابر اهانت به مقدسات، اجازه ندهند مشتی انسان جاهل آزادی را سلب و عرصه را برای خردمندان و آزاداندیشان تنگ کنند.
پیش از سخنان رئیس دستگاه قضا، آیت الله العظمی سبحانی از مراجع عظام تقلید نیز در پیامی تصویری به مناسبت آغاز سال تحصیلی حوزههای علمیه، توصیههایی خطاب به طلاب مطرح کردند و اظهار داشتند: شیوع ویروس کرونا تحصیل علم را با مشکلاتی مواجه کرده، اما طلاب باید ضمن رعایت اصول بهداشتی با تلاش و مجاهدت کاستیها و موانع علم اندوزی را جبران کنند.
ایشان با اشاره به تهاجم فرهنگی و جنگ نرم علیه اسلام و تشیّع، افزودند: در جهانی که برخی اشخاص جاهل در کشورهای مدعی علم و فرهنگ به کتاب خدا و پیامبر عظیم الشأن اسلام اهانت میکنند، لازم است در حوزه ها، علاوه بر فقاهت، به کلام و اصول عقاید نیز توجه ویژه شود تا انسانهایی عالم برای دفاع از اسلام تربیت شوند.
آیت الله سبحانی با اشاره به نقش «منبر» در حفظ دین مردم بر لزوم تربیت وعاظ و خطبای متبحر، کامل و مؤثر نیز تأکید کردم و فرودند: حوزههای علمیه باید به مسأله تبلیغ و مبنر اهمیت بدهند و الاف و دین مردم تلاش کنند.
این مرجع عالیقدر در پایان به مراجع و علمای اعلام در عراق که از آنها به عنوان «شخصیتهای برجسته و کامل در حوزنه «یاد کرد، پیشنهاد کرد بای تقویت حوزههای علمیه به خصوص حوزه عمیه تهران به ایران مهاجرت کنند.
آیت الله رشاد رئیس شورای عالی حوزههای علمیه استان تهران هم در این مراسم به ایراد سخن پرداخت و از آیت الله رئیسی به عنوان قاضی القضاتی قاطع، شجاع و عادل یاد کرد که مایه فخر حوزههای علمیه و گفتمان انقلاب اسلامی شده است و از اقدامات دستگاه قضا در دوره مدیریت وی تقدیر کرد.
وی با بیان این که حوزه تهران تمام قامت در خدمت نظام اسلامی است، از طراحی «فقه نظام» در حوزه علمیه تهران خبر داد و گفت: حوزه تهران ساختار جدیدی برای فقه بر مبنای حکومت در چارچوب ۵ محور معرفتی دین و متناسب با بخشهای مختلف اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و قضایی تدوین کرده که میتوانیم نیاز دستگاهها برای مدیریت بر مبنای اصول فقهی را برطرف کنیم.
رئیس شورای عالی حوزههای علمیه استان تهران با بیان این که «رابطه حوزه با دستگاههای مختلف نظام نهادمند هست، ولی باید نهادینه شود»، به نقل قولی از آیت الله سیستانی در این زمینه پرداخت که تصریح داشتند «موضوعات دروس خارج حوزه باید از پارلمان بیاید و مجلس بگوید چه نیازی دارد تا حوزهها برای حل مشکلات تولید معرفت کنند».
آیت الله رشاد با اشاره به تحصیل ۱۵ هزار طلبه در سطوح و محدودههای درسی در حوزههای علمیه استان تهران که به گفته او بزرگترین حوزه علمیه بعد از قم است، حوزه تهران را «غنیترین حوزه از نظر علمی و معرفتی» و «فقیرترین از نظر منابع مالی و امکانات» توصیف کرد و خواستار حمایت دستگاهها از این حوزه شد که آیت الله رئیسی تصریح کرد با احیای موقوفات در اختیار حوزههای علمیه تهران میتوان مشکلات مالی این حوزهها را برطرف کرد.
حجت الاسلام رحیمی صادق مدیر حوزههای علمیه استان تهران نیز در سخنانی اعلام کرد که سال گذشته با وجود آن که حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر از اساتید، مدیران و طلاب در قالب گروههای جهادی در صحنه مقابله با ویروس کرونا و طرح احسان و کمکهای مؤمنانه حضور داشتند، همه محدودههای درسی حوزهها در تهران به اتمام رسید.
وی با اشاره به قریب الوقوع بودن نهایی شدن برنامه ۵ ساله حوزههای علمیه و تدوین اسناد حوزوی در سال جاری گفت که آئین نامه فعالیتهای حوزهها در سال تحصیلی جدید نیز پس از تصویب در شورای عالی حوزههای علمیه استان تهران ابلاغ شده که با توجه به شیوع بیماری کرونا، اصل نخست آن «حفظ سلامتی حوزویان و طلاب» است.
در پایان این مراسم از «سامانه برخط آموزش مجازی طلاب حوزههای علمیه استان تهران (بیان)» با حضور رئیس دستگاه قضا و مدیران رونمایی شد که قابلیت برگزاری ۱۰۰۰ کلاس درسی همزمان را دارد و ۱۰ هزار نفر میتوانند به صورت آنلاین در این کلاسها شرکت کنند.