به گزارش راهبرد معاصر؛ با اتمام انتخابات آمریکا احتمالا صفحه جدیدی از قیمت ها در بازار طلا و دلار و سکه به وجود خواهد آمد و تاثیر به سزای نتیجه انتخابات امریکا بر قیمت دلار و طلا خواهیم دید با توجه به این نکته که قیمت طلا و دلار در هفته چند روز گذشته نوسانات عجیبی را داشته است تا جایی که رو شنبه با کاهش قیمت دلار تا 26 هزار تومان روبرو شدیم ولی مجدد قیمت ها دوباره سیر صعودی خود را در پیش گرفتند و از این رو پیش بینی قیمت دلار و طلا بعد انتخابات امریکا امر پیچیده ای است که البته از آنجایی که امروز 13 آبان انتخابات امریکا در حال برگزاری است این ابهام و سردرگمی در خصوص تاثیر انتخابات آمریکا بر قیمت دلار و طلا و پیش بینی قیمت دلار و طلا بعد انتخابات امریکا به پایان می رسد.
انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده نقشی عظیم در شکل گیری اقتصاد جهانی خواهد داشت و انتظار میرود طلا به عنوان سرمایه امن در بازارهای جهانی به این رویداد سیاسی واکنش نشان دهد.
در اینکه در اواخر روز انتخابات ریاست جمهوری امریکا بازارهای سهام نوسانات شدیدی را تجربه خواهند کرد شکی نیست و هر چه نتایج انتخاباتی این دو کاندید ریاست جمهوری به یکدیگر نزدیک تر باشد نوسانات بازار سهام شدیدتر خواهد شد و سهامداران به سمت پناهگاههای امن سنتی روی میآورند.
اگر تجربه گذشته نشانهای باشد دولت دوم ترامپ به نوبه خود نوسانات و عدم اطمینان را به بازارهای مالی باز خواهد گرداند اما در این میان در صورتی که اعضا کنگره تقسیم شوند ظرفیت سیاستهای رادیکال دولت ترامپ کاهش پیدا میکند و اما پیروزی بایدن در انتخابات به معنای روی کار آمدن یک دولت متعارف تر است که در نتیجه نوسانات بازارهای مالی و تنشهای سیاسی و بینالمللی را به حداقل خواهد رساند.
در این میان اما تجربه ثابت کرده است که طلا در آستانه انتخابات حزبی عمل نمیکند و عملکرد آن باید به عنوان یک محافظ در برابر نااطمینانیها سنجیده شود و چه برنده انتخابات رهبر حزب دموکراتها باشد و چه ترامپ در انتخابات پیروز شود طلا روند افزایشی را از سرخواهد گرفت.
کارشناسان امور بینالملل بر این عقیدهاند که انتخابات پیش روی ایالت متحده امریکا بدون شک یکی از بحث برانگیزترین انتخابات تاریخ این کشور خواهد بود و درصد آن که مشروعیت نتیجه انتخابات در محافل به چالش کشیده شود بسیار بالا است و در این میان یک انتخابات تنگاتنگ و پرتنش به نااطمینانیها در بازار دامن خواهد زد و در حالی که طلا طی چند ماه اخیر در نتیجه شرایط بد اقتصادی روند صعودی را در پیش گرفته است انتخابات امریکا میتواند به افزایش قیمت این فلز گران بها شتاب بیشتری دهد.
کارشناسان بر این باورند که پس از اتمام رای گیری تا زمان اعلام نتایج قیمت طلا میتواند تا هزار و ۹۴۰ دلار در هر اونس بالا رود و این اتفاق در حالی میافتاد که طلا طی یک سال اخیر در نتیجه بحرانهای اقتصادی به وجود آمده در اثر پاندمی کرونا افزایش ۲۵ درصدی قیمت را تجربه کرده است.
سایر فلزهای گران قیمت بازار نیز از این افزایش قیمتها در امان نماندهاند به گونهای که هر اونس نقره ۱.۱ درصد افزایش قیمت داشته است و هر اونس پلاتین نیز ۱.۴ درصد افزایش قیمت را طی چند روز اخیر تجربه کرده است.
قیمت طلا در امسال در نتیجه کاهش نرخ بهره و تزریق نقدینگی توسط بانکهای مرکزی برای جبران صدمات ناشی از پاندمی کرونا هر لحظه افزایش یافته است و در این میان نه تنها طلا رشد چشمگیری را در امسال به ثبت رسانده است بلکه قیمت نقره طی این مدت دو برابر شده است و مس نیز ۴۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است.
هر چه تنشهای بینالمللی در نتیجه جنگ تجاری بیشتر میشود و تزریق نقدینگی بانکهای مرکزی سرعت میگیرد بازدهی طلا برای سرمایهگذاران بیشتر میشود به گونهای که بنابر آمارها سهامداران اساند پی در حالی طی دو سال اخیر ۱۱.۳ درصد سود کردند که سهامداران طلا طی این مدت سود ۵۵ درصدی را تجربه کردند.
براساس گزارش اخیر منتشر شده توسط بانک مرکزی امریکا پیشبینیها حاکی از آن است که قیمت طلا تا سال ۲۰۲۱ به ۳ هزار دلار در هر اونس برسد و درحالحاضر هر اونس طلا هزار و ۸۶۰ دلار قیمت دارد.
بایدن یا ترامپ، کدام یک کلید کاخ سفید را برای چهار سال آینده در دست خواهد داشت؟ فعالان بازار این سوال را علت نوسانات دو هفته اخیر ارز عنوان میکنند. بر این اساس طبیعتا مردم سناریوهای مختلفی برای بازار ارز با انتخاب هر یک از نامزدها در نظر میگیرند.
با گرایش نتایج نظرسنجیها به سمت بایدن دلار تا 26 هزار تومان هم عقبنشینی کرد و به محض پیشی گرفتن آرای ترامپ در برخی ایالتهای مهم، نرخ دلار با سرعت به کانال 29 هزار تومان بازگشت.
همین مسئله به خوبی نشان میدهد معاملهگران بازار را بیش از هر زمان دیگری تحت تاثیر اخبار خارجی ارزیابی میکنند. بنابراین دور از انتظار نیست که با فرض پیروزی هر یک از دو کاندیدای انتخابات، احتمالاتی برای آینده دلار در نظر بگیرند.
برآیند نظرسنجیها تاکنون حاکی از آن است که آرای جو بایدن با اختلاف 8 درصد نسبت به دونالد ترامپ برتری دارد. بر این اساس اگرچه نتیجه نظرات در برخی از ایالاتهای مهم شانس با ترامپ است اما برخی سناریوی فرضی برای پیشبینی در بازار ارز را بر مبنای پیروزی بایدن برنامهریزی کردهاند.
در ادامه نظر تعداد محدودی از آنان را میخوانید:
«بعد از انتخاباتم هیچ اتفاق خاصی نمیافته تازه بدترم میشه چون به احتمال ۹۹ درصد ترامپ پیروز میشه و همگی میرن دنبال دلار و کسی تو بورس پولشو نمیاره. باید فکر اساسی بکنن؛ تزریق پول اعتماد سازی… »
«دلار که پایین بیا نیست و نزدیکای ۲۵ تثبیت میشه با بایدن، چون بایدن هم یکساله با ایران توافق نمیکنه»
« دوست عزیز بایدن برنده بشه شاخص تا ۲ میلیون خواهد رفت چرا الکی زیاده گویی میکنید؟ دلار شدیدا خواهد ریخت و تا قیمت ۱۵ رو میبینه ربطی به بورس هم نداره»
« انشالله که بایدن باشه، چراکه از نظر روانی و کوتاه مدت مردم یه نفسی میکشن و بازارها به ثبات میرسه و دلار هم نزدیکای ۲۵ تثبیت میشه»
« بعد از انتخاب جو بایدن به ریاست جمهوری آمریکا، تحریمها کمتر میشه، نرخ دلار و به تبع آن قیمت سکه، طلا، خودرو، ملک و ….پایین میاد و بهترین جا برای سرمایه گزاری فقط و فقط بورس هست»
« نتایج انتخابات امریکا ممکن است در کوتاه مدت باعث کاهش ارزش دلار تا بیست و سه تومان شود، ولی بعد از دو هفته افزایش مجدد و در دوره شش ماهه در کانال بیست و پنج تا سی و سه نوسان دارد»
« بایدن قطعا انتخاب میشه و ارزش دلار و به تبع آن نرخ سکه، طلا، خودرو، ملک و…کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد …»
« نتایج نظرسنجیها تاثیر مستقیم در نرخ ارز داره . نمونهاش همین امروز؛ دلار زیر۲۶تومن و رو به پایین بود ولی نتیجه چندنظرسنجی اومد که آرای خاموش به نفع ترامپ داره فعال میشه بلافاصله دلاررسید به ۲۸تومن. با این شرایط حتما نتیجه نهایی دراقتصادایران تاثیرمستقیم داره.اگر بایدن پیروز بشه مذاکره میکنه اگربایدن رای بیاره نرخ دلارظرف دوهفته به بیست هزارتومن میرسه»
این اولین باری نیست که نتایج نظرسنجی ترامپ را پیروز میدان نشان نمیدهد. سال 2016 نیز وضعیت همین بود و ترامپ کلید کاخ سفید را به کمک آرای الکترال کالج بدست آورد.
حالا هم مردم تکرار این ماجرا را چندان بعید نمیدانند پس منطقا برخی بازار ارز را بعد از پیروزی ترامپ تصویر میکنند.
تعدادی از نظرات را در ادامه میخوانید:
«ترامپ بیاد دلار بسیار بالا میره طلا هم دو تومان صدرصد»
« اگرترامپ رای بیاره ارزو طلا بالا میره وخونه ارزون. چون که ملک قابل جابجایی نیست هر کی ملک فروخت و طلا خرید برد کرده»
« با آمدن ترامپ طلا و ارز ترمزمیبره وملک پایین میاد»
« اگه ترامپ بیاد درسته یک تکونی بورس میخوره ولی همه چیز به این بهانه گرون میشه. از لحاظ منطقی بایدن بیاد بهتره چون تولید شرکت ها بهتر میشه دلار تثبیت میشه»
« والا نمیدونم چطورحساب کتاب کردید بایدن بیاد دلارمیشه هزارتومن؟! چه فرقی میکنه اونم دوهفته هست. دوباره گرونی میشه ازترامپ بدتر. خیالتون راحت فرقی ندارن وضعیت با بایدن ۱۰۰برابرازترامپ خراب تره»
گروه سوم پیشبینی نتیجه را ممکن نمیدانند و ترجیح میدهند دو سناریو در نظر بگیرند؛ یکی پیروزی بایدن و دیگری تمدید ریاستجمهوری ترامپ.
مفروضات این گروه برای آینده بازار ارز را، در ادامه و در غالب چند نظر در صفحه تجارت نیوز میخوانید:
« انتخاب ترامپ باعث فشار بر اقتصاد ما میشود و قطعا تورم باعث رشد بورس میشود همین که کسانی که فکر میکنند ترامپ برنده میشود مشغول خرید در کف قیمتهای کنونی سهام هستند اما اگر بایدن بشود جو روانی ناشی از مذاکره و آزاد کردن مقداری از فروش نفت یا دلارهای مسدود شده ایران میتواند بازار ارز داخلی را کاهشی کند و بازار بورس هم مجددا کاهشی میشود. آینده میان مدت و بلند مدت بستگی به پذیرش مذاکرات دارد»
« سقوط سکه و دلار نزدیک است. بهتره منتظر اتفاقات بعد از انتخابات آمریکا باشید. چه با بایدن چه با ترامپ، توافق انجام میشه الکی دلتونو صابون نزنید برید تو صف خرید سکه و دلار »
« دو تا سناریو وجود داره: پیروزی ترامپ = افزایش قیمت دلار = ریزش دستوری بورس جهت جلوگیری از رشد تورم و نقدینگی -پیروزی بایدن = کاهش قیمت دلار = ریزش بورس تا رسیدن قیمت سهام به ارزش ذاتی. البته ممکنه بعد از پیروزی ترامپ توافق بشه بازهم ریزش دلار و ریزش بورس»
اشرفی درباره وضعیت احتمالی بازار در هفته پیش رو میگوید: احتمالا از شنبه تا چهارشنبه شرایط مانند هفتهای که گذشت خواهد بود. در هفتهای که گذشت دستگیری برخی فعالان معاملات فردایی توانست کمی در کاهش قیمتها موثر واقع شود، اگر پلیس فتا این اقدام را ادامه دهد و جلوی معاملات فردایی گرفته شود شرایط ممکن است بهتر هم شود.
او ادامه میدهد: به هر صورت اگر در سه روز شنبه، یکشنبه و دوشنبه همچنان نظرسنجیها بایدن را جلوتر نشان دهد روال هفته گذشته ادامه خواهد یافت و حتی ممکن است قیمت دلار مقداری جزئی کاهش پیدا کند تا به نرخ نیما نزدیکتر شود. روز چهارشنبه صبح به وقت ایران مشخص میشود چه اتفاقی در انتخابات افتاده است.
به اعتقاد این کارشناس اگر بایدن انتخاب شود جو روانی ایجاد شده میتواند کاری کند که به سرعت قیمتها پایینتر آید. البته به باور او این کاهش موقت خواهد بود و در شرایط فعلی کشور نهایتا بعد از یک ماه ممکن است همه چیز به حالت اول بازگردد.
اشرفی توضیح میدهد: در حال حاضر FATF از دستور کار خارج شده و اگر قرار باشد مشکلات نقل و انتقالات پول را همچنان داشته باشیم حتی با روش تهاتری که اکنون برای واردات و صادرات پیش گرفتند، جلوی سقوط ارزش پول ملی در ماههای آینده گرفته نمیشود.
آن طور که او میگوید اگر ورق برگردد و ترامپ بار دیگر رئیس جمهور شود انتظار این است که انتهای هفته بازار ارز واکنش نشان دهد و قیمتها احتمالا صعودی شود.
دبیر اتحادیه طلا و جواهر تهران میگوید: با نظرسنجیهای انجام شده عدهای اعلام کردهاند ترامپ پیروز انتخابات است، همین عامل بر افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی و داخلی تاثیر گذاشته است.
با افزایش هزار تومانی قیمت دلار در بازار آزاد و رسیدن آن به کانال 29 هزار تومان، قیمت طلا در بازارهای داخلی نیز حدود 102 هزار تومان افزایش یافت.
دبیر اتحادیه طلا تهران معتقد است سه سناریو در افزایش امروز قیمت طلا نقش دارد. سناریوی اول افزایش 10 دلاری قیمت انس جهانی طلا، سناریوی دوم افزایش هزار تومانی قیمت دلار و سناریوی سوم نیز افزایش تقاضاست که قیمت طلا را یک روز مانده به انتخابات آمریکا گران کرده است.
به گفته نادر بذرافشان پیشبینی میشود قیمت انس جهانی طلا به دلیل اینکه فردا آغاز انتخابات آمریکاست نوسان اندکی داشته باشد. همین مسئله باعث میشود قیمت طلا بعد از انتخابات اندکی افزایش یابد. روز گذشته قیمت انس جهانی طلا یک هزار و 880 بود اما امروز با 10 دلار رشد به قیمت یک هزار و 890 دلار رسیده است.
هر چند روز قبل گفته شد که نوسانات قیمت طلا سبب متوقف شدن معاملات در بازار شده است اما حالا نادر بذرافشان به تجارتنیوز میگوید: امروز روند خرید طلا در بازار نسبت به روزهای گذشته افزایش یافته است؛ یعنی امروز تقاضا برای خرید طلا نسبت به روزهای گذشته بیشتر شد. چرا که با نظرسنجیهای انجام شده عدهای اعلام کردهاند ترامپ پیروز انتخابات است، همین عامل بر افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی و داخلی تاثیر گذاشته است.
او در توصیهای به مردم گفت: در این روزها که نوسان طلا افزایش مییابد مردم برای خرید و فروش طلا احتیاط کنند؛ چرا که ممکن است در آینده دچار برخی ضرر و زیانها شوند.
این عضو هیات رئیسه اتحادیه طلا و جواهر تهران با اشاره به قیمت انواع سکه اظهار میکند: روز گذشته قیمت طلای 18 عیار یک میلیون و 218 هزار تومان بود که امروز با رشد 102 هزار تومانی قیمت آن به یک میلیون و 320 هزار تومان رسید.
سکه طرح جدید نیز دیروز با قیمت 13 میلیون و 60 هزار تومان معامله شد که امروز با افزایش یک میلیون و 540 هزار تومانی با قیمت 14 میلیون و 600 هزار تومان مورد داد و ستد قرار گرفت.
نیم سکه و ربع سکه دیروز هر یک به ترتیب با قیمت هفت میلیون و 200 هزار تومان و پنج میلیون تومان در سطح بازار فروخته شد این در حالی است که امروز با 300 و 200 هزار تومان افزایش با قیمت هفت میلیون و 500 هزار تومان و پنج میلیون و 200 هزار تومان در سطح بازار فروخته شده است. همچنین سکه گرمی هم امروز با 100 هزار تومان افزایش با قیمت دو میلیون و 800 هزار تومان داد و ستد شد.
پیش از این بسیاری معتقد بودند پیشتازی بایدن در نظرسنجیها، بازار را متقاعد کرده که احتمالا بایدن پیروز انتخابات است و قیمتهای جهانی طلا کاهش یافته بود. اما گویا امروز قیمت سکه با یک میلیون و 540 هزار تومان و طلای 18 عیار با 102 هزار تومان افزایش نشان میدهد که احتمالا ترامپ پیروز انتخابات است.
تاریخ ایران رییس جمهوری را به خاطر دارد که در صحن علنی مجلس متن تحریم های آمریکا را پاره کرد و آن ها را مشتی اراجیف خواند. لکن اینکه همان رییس جمهور حدود ۶سال بعد در مقابل دوربین به تاثیر تحریم های آمریکا و اقتصاد عظیم آن بر ایران و جهان اعتراف کرد نیز به راحتی از یاد نخواهد رفت.
جورج بوش در کتاب خاطراتش مینویسد که زمام داری بزرگ ترین ارتش جهان، رعشه به اندامش میانداخته است. خوشمان بیاید یا نه، آمریکا ۲۵درصد اقتصاد جهان را مدیریت میکند و انتخابات ریاست جمهوری آن، بر ایران که بماند، بر گینه بیسائو هم موثر است. هر تحلیلگر عاقلی بعد از ۲۰۱۶ پشت دستش را داغ کرده است که به پیش بینی ها اعتماد کند و بگوید کدام نامزد بر سر کار خواهد آمد
امسال هم مثل همان ۲۰۱۶، حتی با ابهام بیشتر، رای پست شده هم مزید بر علت شده است تا نتوان تکلیف را مشخص کرد حال باید دید اگر هر کدامشان بیاید، چه بادی به بادبان کشتی ما خواهد انداخت. بر خلاف آن چیزی که مردم از خوش رویی بایدن و بازگشتش به برجام و گشایش اقتصادی میگویند، سیاست خاورمیانه ای او تفاوت چندانی با ترامپ ندارد.
هدف هر دوی آن ها کنترل نفوذ منطقه ای ایران است که بعد از حضور داعش در منطقه، قوت خاصی گرفته بود. تسلط بر حزب الله لبنان زخمی بود بر نظم مورد نظر آمریکا در منطقه که استخوان لای آن، نفوذ ایران در عراق و سوریه شد.
دولت های از هم پاشیده عراق و قدرت متزلزل بشار اسد در کنار بهت ناشی از قدرت گرفتن داعش، اسرائیل را هم حریص کرد تا کلک همپیمانان ایران را یک جا بکند و از خرابه های خاورمیانه، نظم جدیدی سر بر آورد.
در مجموع میتوان گفت هدف نهایی هر دو حزب آمریکا، جلوگیری از نفوذ منطقه ای ایران است و آنچه مورد اختلاف دموکرات ها و جمهوری خواهان است، روش انجام این کار است.
قدرت ایران در منطقه نه فقط برای اسرائیل بلکه برای کشور های عربی متحد آمریکا نیز خطر آفرین است و پشتیبانی اعراب ثروتمند حاشیه خلیج فارس از سیاست کنترل نفوذ ایران بر اجماع دو حزب دموکرات و جمهوری خواه بر مسئله مقابله با ایران تاثیر گذار است.
آنچه تا این جا بیان شد توضیحی بود برای بسط نظر نگارنده در عدم تفاوت رویکرد بایدن یا ترامپ نسبت به سیاست های منطقه ای ایران.
اما در ادامه آنچه که به این یادداشت موضوعیت میدهد، تفاوت روش مد نظر دو کاندیدای انتخابات آمریکاست و این تفاوت همان چیزی است که میتواند بر شاخص های اصلی اقتصادی کشور مانند تولید ناخالص ملی اثر مستقیم بگذارد
ترامپ در مناظرات انتخابات 2016 وعده داد که از برجام خارج خواهد شد و ایران را برای توافقی بهتر، پشت میز مذاکره خواهد کشاند. تا امروز وعده اول را محقق کرده است اما وعده دوم، همچنان عملی نشده است. به همین دلیل در سخنرانی های جدید از مذاکره زود هنگام با ایران بعد از ریاست جمهوری مجددش سخن میگوید و به گونه ای تلاش میکند تا با گره زدن کنترل رفتار ایران در منطقه به انتخاب مجددش، حمایت لابی های سعودی و صهیونیستی را به خود جلب کند.
در این میان اما کشورمان روزهای سختی را سپری میکند و کرونا هم به کمک تحریم ها آمده است تا همان اندک تبادلات تجاری ارز آور ایران تحت الشعاع این بیماری قرار گیرد و با کمیاب و گران شدن ارز و برخی کالاهای اساسی، شرایط برای مردم هر روز سخت تر از قبل شود. تا کنون سیاست رسمی جمهوری اسلامی رد هر گونه مذاکره با شخص ترامپ بوده است و ترور سردار سلیمانی نیز شرایط مذاکره با رییس جمهور فعلی آمریکا را از آنچه که پیش تر شاهدش بودیم، سخت تر میکند.
سناریو هایی که به نظر میرسد با انتخاب مجدد ترامپ برای جمهوری اسلامی قابلیت اجرا دارد به شرح زیر است:
1-پذیرفتن مذاکره با دولت آمریکا به ریاست ترامپ
شاید آن گونه که ترامپ میگوید ما اولین کشوری که برای مذاکره با او پیش قدم میشود نباشیم اما اگر شرایط فعلی و تحریم های شدید آمریکا که حتی امکان وصول مطالباتمان از عراق را نیز با مشکل جدی مواجه کرده است ادامه یابد، تن دادن ایران به مذاکره با رییس جمهوری که برای بار دوم و به مدت 4 سال،انتخاب شده است و دیگر نیاز چندانی به همراهی افکار عمومی و رسانه های کشورش نخواهد داشت، چندان دور از ذهن نخواهد بود. جدا از آنچه که ایران برای مذاکره با او باید بپردازد و شرایطی که بر کشور و منطقه مستولی خواهد شد، در صورت برقراری این مذاکرات، احتمال از سرگیری فروش نفت ایران و وصول تدریجی مطالباتش از چین و عراق و امثالهم فراهم خواهد شد و میتوان رشد مجدد تولید ناخالص ملی به واسطه تزریق پول نفت به کشور را پیش بینی کرد.
2-امتناع از مذاکره و تلاش برای گشودن درهای دیگر
حالت دوم این است که در صورت حضور مجدد ترامپ در دفتر بیضی، جمهوری اسلامی به روی گردانی از مذاکره ادامه دهد و به دنبال راه های دیگری برای فروش نفت و جذب سرمایه خارجی مانند توافق 25 ساله با چین برود که باتوجه به روابط گسترده چین با اسرائیل و عربستان، بعید به نظر میرسد که اژدهای سرخ تبادلات تجاری صد ها میلیاردی اش با آمریکا به زمام داری ترامپ و عربستان و اسرائیل را فدای حراج منابع ایران کند.
در حالت دوم مهار تورم، از سرگیری رشد اقتصادی، کنترل قیمت ارز، تامین دارو و کالاهای اساسی و مانند آن بدون ارتباط با سیستم جهانی و با ترامپی که با توپ پر به میدان آمده است، به نظر نگارنده غیر ممکن میرسد و تولید ناخالص ملی ایران به سقوطش ادامه خواهد داد.
و اما درصورت انتخاب شدن بایدن مواردی هست که نباید آن ها را از خاطر برد
هدف اوباما از شروع مذاکرات با ایران تنها مسئله هسته ای نبود و آنچه غرب و متحدانش را نگران میکرد، عملکرد و رفتار متفاوت ایران با آن چیزی است که مد نظر آن ها است وگرنه عربستان سعودی هم اسرائیل را به رسمت نمیشناسد و پاکستان هم بمب اتمی دارد.
در واقع میتوان گفت مشکل مسئله هسته ای ایران نبود، مشکل رویکرد کلی جمهوری اسلامی در برابر جهان غرب و نگاه متفاوت آن است.
مذاکرات هسته ای که در آخر نتیجه آن برجام نام گرفت، از نظر غرب شروع فرایند عادی سازی رفتار ایران بود اما با پیام های تبریک عید نوروز و حافظ خوانی های باراک اوباما، و به قول خودشان با سیاست چماق و هویج.
همان طورکه گفته شد، تفاوت دموکرات ها و جمهوری خواهان درباره ایران هیچ گاه در استراتژی نبوده است و همواره در روش شناسی با یکدیگر متفاوت بوده اند، و این تفاوت را از تلاش های اوباما برای جلب افکار عمومی ایران با رفتارهایی شبیه آنچه در بالا ذکر شد و با توییت های تهدید گونه و توهین آمیز ترامپ و رفتار وحشیانه او در ترور سردار سلیمانی میتوان به وضوح مشاهده کرد.
در هر صورت آنچه که اوباما در برجام به دنبال آن بود، با رای نیاوردن هیلاری کلینتون و با خروج ترامپ از برجام نقش بر آب شد. در صورت برنده شدن بایدن، همان سیاست مجددا به جریان خواهد افتاد اما در این بین جزئیاتی وجود دارد که نباید از آن ها غافل شد.
بایدن در سخنرانی های خود به وضوح گفته است که به برجام باز خواهد گشت اما نگارنده بعید میداند که معاون اسبق اوباما از فرصت هایی که ترامپ با تحت فشار قرار دادن ایران ایجاد کرده است به راحتی بگذرد و احتمالا از ضعف توان مالی ما کمال استفاده را خواهد برد تا سیاست تغییر رفتار ایران و عقد قرار داد های جدید پس از برجام را با سرعت بیشتری از آنچه مد نظر رییس سابقش بود اجرا کند. نتیجه این که موضوع به آن راحتی که برخی صحبتش را میکنند نیست و پیش از این هم نبوده است. این احتمال وجود دارد که با ایجاد گشایش های مقطعی و تزریق پول به اقتصاد ایران کمی امکان نفس کشیدن را برایمان فراهم کنند اما نه آنقدر ها که بتوانیم به راحتی روش های پیشین را دنبال کنیم.
نکته دیگری که درباره حضور بایدن در کاخ سفید میتوان به آن اشاره کرد، نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری کشورمان است که از جذابیت تسریع مذاکرات با ایران می کاهد چرا که مذاکره با دولتی که رفتنی است چندان منطقی به نظر نمیرسد و بایدن هم ترجیح خواهد داد با آن هایی مذاکره کند که احتمالا در 4 سال بعدی در قدرت خواهند بود
سخن آخر
و اما آنچه که از نظر تحلیلگر از همه مهم تر است، توان دموکرات ها برای اعاده رهبری آمریکا بر جهان و جلب همکاری کشور های دیگر طرف برجام است که در سال های خروج ترامپ از برجام، بعضا به سمت ایران غش کرده اند و با حضور مجدد یک دموکرات در کاخ سفید، میتوان انتظار داشت که سیاست تغییر رفتار ایران با همکاری اروپایی ها، سرعت بیشتری به خود بگیرد.
با توجه به شرایط حاکم بر کشورمان، انتخاب چهره ای اصول گرا برای ریاست جمهوری در سال 1400 بسیار محتمل به نظر میرسد و از آن جایی که حکم رانی اقتضائات متفاوتی با نقد کردن دارد، تغییر رویکرد مسئولین جمهوری اسلامی نسبت به مذاکره مجدد با آمریکا پسا ترامپ دور از ذهن نیست و میتوان به از سرگیری مقطعی فروش نفت ایران امیدوار بود که این موضوع علاوه بر تزریق ارز به کشور و رشد تولید ناخالص ملی، امکان تحقق برخی از وعده های اصولگرایان را نیز فراهم خواهد کرد اما نه آنقدرها که کشور به حداکثر توان تولید خود برسد و حضور بدون دغدغه ایران در بازار های جهانی و رشد اقتصادی از طریق صادرات، به مذاکرات مجدد به منظور عادی سازی رفتار جمهوری اسلامی منوط خواهد شد.
در مجموع ادامه شرایط کنونی به نظر غیر ممکن میرسد و باید دید جناح مقابل رییس جمهور فعلی کشورمان با حضور در مسندی که تا کنون تمام مشکلات را نتیجه بی لیاقتی مسند نشینان آن میدانستند با گوی و میدان چه خواهند کرد.
قیمت اونس طلا در پایان روز دوشنبه با ۰.۹ درصد افزایش قیمت در نزدیکی بازگشت به کانال ۱۹۰۰ قرار گرفته است. اکنون در ساعات منتهی به آغاز انتخابات آمریکا، TD Securities برآوردی از بازدهی بازارها را در سناریوهای گوناگون ارائه داده است.
باب بسته شدن اولین روز بازارهای جهانی، قیمت هر اونس طلا با 17 دلار افزایش در یک قدمی مرز 1900 دلار، بر روی 1895 قرار گرفته است. با وجود کاهش قیمت طلا در آغاز روز بازار، قیمت آن یک روند پیوسته افزایشی را طی کرده است. افزایش قیمت فعلی در حالی بوده است که تحلیلگران انتظار فروش بیشتر طلا را داشتهاند.
شرکت خدمات مالی تی دی سیکوریتیز در جدولی پیشبینی از واکنشهای محتمل بازارها به انتخابات 2020، ارائه داده است.
طبق این جدول در صورتی که نتایج انتخابات تا چهارشنبه نامعلوم بماند، شاخص اساندپی 500 بورس آمریکا منفی 5 درصد و قیمت طلا منفی 4 درصد رشد منفی خواهد داشت. دلیل این تحلیل نااطمینانی اقتصادی سیاسی و احتمال به تعویق افتادن محرکهای مالی تحلیل میشود.
طبق جدول همین پیشبینی: در صورت پیروزی جو بایدن در ریاست جمهوری و حفظ تسلط جمهوریخواهان در انتخابات مجلس سنا، شاخص اساندپی و قیمت طلا 1 درصد افزایش مییابد.
در صورت پیروزی بایدن در ریاست جمهوری و پیروزی دموکراتها با 51 سناتور در مجلس سنا اسناندپی 3 درصد افزایش خواهد داشت و طلا 2 درصد.
در شرایطی که بایدن پیروز انتخابات آمریکا شود و دموکراتها با 54 سناتور پیروز مجلس سنا شوند اساندپی منفی 1 درصد کاهش خواهد یافت اما، طلا در بهترین حالت ممکن خود طبق این پیشبینی، 3 درصد صعود خواهد کرد.
اما اگر دونالد ترامپ برای دور دوم انتخاب شود و دموکراتها مجلس سنا را تصاحب کنند شاخص اساندپی 2 درصد افزایش مییابد و طلا 1 درصد.
در صورتی که سنا و کاخ سفید در دست جمهوریخواهان باقی بماند شاخص اساندپی 1 درصد و قیمت طلا 0.5 درصد افزایش مییابد.