به گزارش راهبرد معاصر؛ یک مقام بلندپایه وزارت امور خارجه آمریکا در گفتگوی مجازی با خبرنگاران صراحتاً اعلام کرد که حتی اگر دولت جو بایدن به برجام ـ که دولت ترامپ در سال 2018 از آن خارج شده بود ـ بازگردد، باز هم هیچ تضمینی برای خارج نشدن دولت آینده آمریکا از این توافق وجود نخواهد داشت.
وی در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره خواسته ایران مبنی دریافت ضمانت کتبی از آمریکا برای اطمینان از خارج نشدن دولت بعدی آمریکا از برجام، اظهار داشت: روشن است که هیچ ضمانتی وجود ندارد (آمریکا مجدداً از برجام خارج نشود) و حق هر طرف است که به عضویت خود در برجام ادامه دهد یا نه.
این مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین اعلام کرد تحریمها به سه دسته تفکیک شدهاند؛ تحریمهایی که قابل رفع هستند، تحریمهایی که قابل رفع نیستند و تحریمهایی که پیچیدهاند و نیازمند مذاکره هستند.
وی تصریح کرد: ما بهدنبال آن هستیم که تفاهمهای طولانیتر، قویتر و گستردهتر با ایران (در موضوع برجام) داشته باشیم.
مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا با رد مکرر رفع همه تحریمها قبل از شروع اقدامات ایران برای بازگشت ایران به برجام گفت: در مورد رفع تحریمها طی مراحل، ما نمیپذیریم که همه تحریمها را برداریم و بعد از آن ایران به برجام برگردد. ما برای ایران روشن کردهایم که نمیپذیریم که قبل از اقدام ایران (برای بازگشت به تعهدات برجامی) به همه تعهدات برجامی برگردیم.
وی تأکید کرد: اگر موضع ایران این باشد که اول آمریکا باید همه تحریمها را بردارد و بعد ایران آن را راستیآزمایی کند تا بعد ایران هم به تعهداتش برگردد، ما چنین چیزی را نمیپذیریم. تکرار میکنم ما این فرایند را که اول آمریکا همه تحریمها را لغو کند، قبل از اینکه ایران کاری انجام دهد، نمیپذیریم.
این مقام آمریکایی با ادعای اینکه ایران ایده رفع گام به گام تحریمها را پذیرفته است، گفت: چند هفته پیش ایران برای برداشتن اولین گامهایی که دو طرف باید بردارند، ابراز تمایل کرد.
وی افزود: بحثهایی که الآن در جریان است در مورد این است که آمریکا باید چه اقداماتی برای بازگشت به تعهدات برجامی انجام دهد و ایران هم چه باید بکند تا به برجام برگردد.
این مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا با اشاره تلویحی مجدد به اینکه آمریکا همه تحریمها را بر نخواهد داشت، گفت: اگر بعد از اینکه ما تحریمهایی را برداشتیم، ارزیابی ایران این بود که نیازهایش مرتفع نشده است، میتواند برجام را ترک کند و ما هم همان کار را خواهیم کرد.
وی با تأکید مجدد بر طرح رفع گام به گام تحریمها طی مراحل متوالی گفت: دو طرف باید گامهای خود را برای بازگشت کامل به تعهدات برجامی مشخص کنند.
این مقام آمریکایی بدون ارایه توضیح بیشتر در مورد رفع مرحلهای تحریمها که قرار است از هفته آینده در کارگروه جدید وین مورد بحث قرار گیرد گفت: تمرکز مباحث در مورد اقدامات مرحلهای، تعریف گامهایی است که دو طرف باید بردارند.
وی برای چندمین بار تأکید کرد: قطعاً برای ما غیر قابل قبول است که آمریکا نخست تحریمها را بردارد و سپس ایران به تعهدات خود برگردد./ تسنیم