چرا نیروهای ائتلاف سعودی در «نبرد البیضاء» از انصارالله شکست خوردند؟-راهبرد معاصر
راهبرد معاصر بررسی می‌کند؛

چرا نیروهای ائتلاف سعودی در «نبرد البیضاء» از انصارالله شکست خوردند؟

از اوایل ماه ژوئیه نیروهای ائتلاف سعودی، تیپ العمالقه (وابسته به امارات)، داعش و القاعده از جنوب شرقی و شرق استان البیضاء حملات برق آسایی را ترتیب دادند و طی مدت کوتاهی بر مناطق راهبردی همچون الحازمیه و فرمانداری الزاهر را به تصرف خود درآوردند. در هنگامی که رسانه‌ها آماده اعلام خبر سقوط البیضاء بودند؛ تنها طی چند روز انصارالله موفق شد تا مناطق اشغالی را آزاد کرده و موقعیت خود را تثبیت کند.
محمد بیات؛ کارشناس مسائل منطقه
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۹ - ۰۷ مرداد ۱۴۰۰ - 2021 July 29
کد خبر: ۹۶۵۲۱

چرا نیروهای ائتلاف سعودی-اماراتی و گروه های همپیمان آن از انصارالله شکست خوردند؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ پس از روی کارآمدن دموکرات‌ها در کاخ سفید و تمایل ریاض برای حل و فصل آبرومندانه بحران یمن، تحولات میدانی به نفع حوثی‌ها در جریان است. با آنکه نیروهای منصورهادی با حمایت عربستان سعودی و نیروهای مجلس انتقالی جنوب با حمایت امارات عربی متحده قصد نابودی کامل انصارالله و فتح کامل یمن را داشتند اما همچنان کش و قوص میدانی برای چیرگی بر طرف مقابل ادامه دارد. در ادامه این یادداشت سعی خواهیم کرد تا به بررسی آخرین تحولات میدانی استان مرکزی یمن یعنی البیضاء و موقعیت هر یک بازیگران فعال در میدان داشته باشیم.

 

چرا نیروهای ائتلاف سعودی-اماراتی و گروه های همپیمان آن از انصارالله شکست خوردند؟

 

از اوایل ماه ژوئیه نیروهای ائتلاف سعودی، تیپ العمالقه (وابسته به امارات)، داعش و القاعده از جنوب شرقی و شرق استان البیضاء حملات برق آسایی را ترتیب دادند و طی مدت کوتاهی بر مناطق راهبردی همچون الحازمیه و فرمانداری الزاهر را به تصرف خود درآوردند. در هنگامی که رسانه‌ها آماده اعلام خبر سقوط البیضاء بودند؛ تنها طی چند روز انصارالله موفق شد تا مناطق اشغالی را آزاد کرده و موقعیت خود را تثبیت کند. یکی از دلایل عمده شکست نیروهای ائتلاف را میتوان عدم همراهی قبایل بومی با گروه تروریستی القاعده عنوان کرد. القاعده نیز به مانند سایر گروهای تکفیری با مردم رفتار انسانی ندارد و از ایشان به عنوان سپر انسانی در برابر حملات خارجی استفاده می‌کند.

 

دومین عامل کلیدی در پیش‌روی نیروهای انصارالله را میتوان عدم همراهی نیروهای مجلس انتقالی جنوب با این حملات دانست. «محمد عبدالله حمصان» فرمانده منطقه «لودر» با پشتیبانی هوایی امارات از همکاری با نیروهای منصورهادی در پذیرش نیروها و تجهیزات جدید سر باز زد. بازی کردن نیروهای جنوب در زمین انصارالله نشان دهنده منافع مشترک دو طرف در زمین گیر کردن نیروهای هادی و القاعده در استان البیضاء است. دیگر متغییر مهم در عقب راندن نیروهای ائتلاف را میتوان حملات موشکی و پهپادی انصارالله برای هدف قراردادن نیروهای القاعده دانست. نیروهای انصارالله طی یک عملیات اطلاعاتی دقیق موفق شدند تا محل اجتماع فرماندهان القاعده را شناسایی و هدف قرار دهند. تنها در یکی از این حملات 10 تن از فرماندهان القاعده همچون ابوحذیفه العزانی به هلاکت رسیدند.

 

علاوه بر این نیروهای انصارالله به موقع وارد جبهه البیضاء شدند و اجازه سقوط کامل شهر را ندادند. صنعا پس از مشاهده وضعیت میدانی در استان البیضاء تصمیم گرفت تا تمرکز نیروها و تجهیزات خود را از جبهه‌های دیگر معطوف این استان کند. در نهایت این اقدام سبب شد تا تنها ظرف چند روز تمام مناطق از دست رفته باز پس گرفته شود. بررسی تحولات میدانی نشان دهنده ضعف نیروهای هادی در حمایت لجستیکی و نبرد اطلاعاتی در مقابل نیروهای انصارالله یمن بود. در این نبرد حدود 1000 کیلومتر مربع آزاد شد و حدود 350 نفر از نیروهای تکفیری به درک واصل و 560 تن دیگر زخمی شدند. با این حال به نظر می‌رسد عزم ریاض برای استفاده از نیروهای سلفی برای فتح جنوب مارب و البیضاء بسیاری جدی است تا جایی که براساس برخی گانه زنی آنها قصد دارند برخی سلفیون درگیر در جبهه سوریه را نیز وارد یمن کنند.

 

سرتیب یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن در شبکه «المسیره» به ارائه گزارشی از آخرین تحولات میدانی در استان البیضاء پرداخت. او در گزارش خود ضمن اشاره به حضور نیروهای تکفیری در کنار نیروهای ائتلاف، خبر از 161 هوایی برای پشتیبانی از این نیروها داد. وی در ادامه افزود:«یگان پهپادی در 40 عملیات، نیروهای دشمن را هدف قرار داده و 17 عملیات دیگر را نیز به شناسایی و پایش در جریان عملیات النصر المبین اختصاص داد. نیروهای ما موفق شدند محل تجمع هناصر تکفیری را هدف قرا داده و فیلم این عملیات را با صدا و تصویر ثبت کنند».

 

با وجود پیروزی های اخیر انصارالله بویژه در استان البیضاء، برخی رسانه‌ها خبر از ورود 300 افسر و سرباز آمریکایی، 30 خودرو زرهی هاروی، 12 هواپیما بلک هاوک، 4 سیستم دفاع هوایی پاتریوت وارد پایگاه العند در استان لحج شدند. گفته میشود که در این پایگاه میان افسران عربستانی و اماراتی درگیری‌هایی رخ داده بود که پس از ورود افسران آمریکایی اماراتی‌ها مجبور به ترک این پایگاه شدند. پایگاه العند یکی از پایگاه‌های اصلی برای مقابله با پیش‌روی نیروهای انصارالله در جنوب یمن بود. البته حضور نظامی آمریکا در یمن به دوران علی عبدالله صالح و ساخت پایگاه در البریقه عدن برمی‌گردد.

 

بهره سخن

هفته گذشته با آنکه نیروهای انصارالله توانستند حملات نیروهای تکفیری را دفع کنند؛ اما به نظر می‌رسد شرایط میدانی یمن بسیار پیچیده‌تر باشد. نیروهای منصورهادی قصد دارند تا در شرق و جنوب شرق استان البیضاء باردیگر نیروهای انصارالله را محاصره کنند. در چنین شرایطی لازم است تا صنعا با بسیج، تجهیز وآماده باش نیروهای خود به سمت عقب راندن نیروهای القاعده و داعش حرکت کند. بی‌شک تدوام هماهنگی تاکتیکی با مجلس انتقالی جنوب میتواند از شدت حملات نیروهای ائتلاف بکاهد. در نظر کارشناسان سیاسی موج جدید حملات ائتلاف سعودی برای کسب امتیازهای بیشتر در پای میز مذاکرات سیاسی با تهران است.

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده