به گزارش راهبرد معاصر؛ در ماههای گذشته نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن دور جدیدی از عملیات آزادسازی استان و شهر مأرب را به عنوان قلب دولت مستعفی آغاز کرده و این بار از سمت جنوب و جنوب شرق در حال پیشروی به سمت شهر هستند. استان مأرب به علت دارا بودن منابع غنی نفت و گاز از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است و به گفته کارشناسان در صورت آزادسازی کامل این استان، باید پایان کار دولت مستعفی منصور هادی و ائتلاف سعودی در یمن را اعلام کرد. جعفر قناد باشی کارشناس مسائل بین الملل ومنطقه نگاهی دارد به پیروزیهای انصارالله در شهرهای مهمی مثل مارب و جیزان و وضعیت بحرانی سعودیها در یمن در ادامه گفتگوی این کارشناس بینالملل را میخوانیم.
جعفر قناد باشی کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با «راهبرد معاصر» در خصوص پیشرفت نیروهای انصارالله در شهر مارب و جنوب یمن گفت: مسلما هر نوع موفقیت نیروهای انصارالله و نیروهای ارتشهای مردمی در یمن، در بازپسگیری مناطق تازهای از استان مارب می تواند بر کل شرایطی که در یمن وجود دارد تاثیر بگذارد. نیروهای انصارالله و نیروهای مردمی در یمن طی ماههای گذشته، موفقیتهای بیشماری در مارب کسب کردند به رغم اینکه عربستان و نیروهای مزدور این کشور در این استان کوشیدند تا از پیشرفت نیروهای انصار الله جلوگیری به عمل بیاورند، اما شاهد بودیم با همکاری مردم، به خصوص سران عشایر استان مارب، موفقیتهای زیادی حاصل شود و مناطق حساس و استراتژیکی در اختیار نیروهای انصارالله قرار گرفت.
وی در این باره خاطر نشان کرد: بی شک استان مارب برای طرفین جنگ بسیار حائز اهمیت است. اهمیت این استان به دلیل بودن پایگاه اخوان المسلمین یا اینکه نیروهای نزدیک به منصور هادی در این استان فعال بودند، نیست، بلکه به دلیل دارا بودن منابع نفت و گاز، به این دلیل که در سه راه نیروهای متجاوز به صنعاء قرار دارد و همچنین به دلیل موقعیت های استراتژی دیگری که می تواند بر جنوب این کشور تاثیر بگذارد، میباشد. بنابراین مورد توجه طرفین جنگ است.
قناد باشی در این رابطه خاطر نشان کرد: عربستان پیوسته و از ابتدای آغاز جنگ یمن سعی کرده تا استان مارب را در اختیار خود داشته باشد و نیروهای مزدور خود را در این استان تقویت کند. اما انصار الله با برنامهریزی و با به کارگیری انواع تاکتیک های جنگ نامتقارن، در این استان حضور پیدا کرده و موفقیت هایی کسب کرده است. با وجود اینکه هواپیماها و جنگندههای ساخته آمریکا و هواپیماهای صهیونیستی در بمباران مناطق مارب نقش داشتند، اما انصار الله همچنان مواضع خود را تثبیت کرده و طبیعتاً می تواند به عنوان اهرمی برای فشار به نیروهای متجاوز مورد استفاده قرار بگیرد.
این کارشناس مسائل منطقه خاطر نشان کرد: این موضوع در سرنوشت یمن همزمان می تواند منجر به تقویت روحیه نیروهای یمنی و تضعیف روحیه نیروهای مقابل شود. بسیاری از گروههای وابسته به اخوان المسلمین حزب اصلاح و نیروهای نزدیک به منصور هادی مدت هاست مارب را از ترس آزادسازی ترک کردند، یعنی سنگرها را خالی کرده اند. موضوعی که کمک میکند تا اینکه شرایط به نفع انصار الله پیش برود و انصار الله بتواند با قدرت و اتکای آنچه که در مارب صورت گرفته، استانهای بیشتری را در جنوب یمن آزاد کند و از شر نیروهای متجاوز و مزدور نجات دهد.
قناد باشی در این باره موقعیت و اهمیت شهر جیزان نیز توضیح داد: به هر حال جیزان یکی از سه استانی است که قبلا متعلق به یمن بود اما سال هاست در اختیار عربستان سعودی است. نیروهای یمنی از ابتدای جنگ کوشیده اند در این سه استان از جمله جیزان فعالیت های بیشتری داشته باشند و در عرصه نظامی، نیروهای متجاوز را در این سه استان مورد حملات خود قرار دهند. بخصوص مردم جیزان به تحت تسلط قرار داشتن توسط نیروهای عربستان سعودی علاقه ای ندارند. این موضوع کمک می کند پایگاه های جیزان با دقت بیشتری مورد هدف قرار بگیرد. طبیعتا موفقیت های انصار الله و ارتش های مردمی در یمن در این استان می تواند بر موازنه قوا تاثیر بگذارد. کما اینکه بارها باعث شده ستون های نظامی دشمن در این استان منهدم شود، به گونه ای که ارتش عربستان در طی شش سال گذشته به دلیل درگیری های صورت گرفته در استان جیزان و استان های همجوار، بسیار ضعیف شده است. اگر امروز گفته می شود که ارتش عربستان به ضعیف ترین موقع خود رسیده است به دلیل شکست های پیاپی در استان جیزان و استان های همجوار است.
جعفر قناد باشی در این باره خاطر نشان کرد: سلسله اقداماتی که در شهر عدن و جنوب یمن صورت می گیرد موجب شده عربستان و امارات تضعیف شوند. به عبارت دیگر مزدوران آنها که در دو گروه دسته بندی می شوند گروهی تحت فرمان منصور هادی و گروه شورای انتقالی، این دو گروه بارها با هم درگیر شده اند و با کشتارهای مختلف، زمینه های تضعیف هر دو طرف را فراهم کردهاند. این در حالی است که مردم استانهای جنوبی علیه نیروهای مزدور قیام هایی را آغاز کردهاند این قیام ها به دلیل مشکلات اقتصادی در استانهای جنوبی، از جمله کمبود برق، کمبود مواد غذایی و مشکلات شدید معیشتی موقعیت عربستان و امارات را در مناطق جنوبی یمن بسیار ضعیف کرده است. در این بین انصارالله و نیروهای مردمی همزمان توانستند بخش ها و استانهای بیشتری را در جنوب یمن در اختیار بگیرند. طبیعتا تقویت نیروهای انصارالله موجب تحکیم بیشتر نیروهای مردمی یمنی می شود به خصوص اگر جنگ پایان بپذیرد انصارالله با ثبات بیشتری فعالیت های خود را به نفع منافع عمومی مردم یمن ادامه می دهد. در مقابل موقعیت نیروهای مزدور و مخالف مردم یمن تضعیف می شود.
قناد باشی درپایان خاطر نشان کرد: این موضوع بدین معناست که عربستان به رغم اینکه بیش از شش سال است در جنگ تمام اهرم هایی که برای امتیازگیری به کار گرفته را از دست می دهد. در آن سو با توجه به اطمینان مردم یمن به انصارالله و اتخاذ سیاست های مردمی که در طول سالهای گذشته اعمال کرده است موقعیت بسیار قوی خواهد داشت ولی میتوان گفت وضعیت انصارالله هیچگاه در یمن به اندازه وضعیت کنونی امروز باثبات و قوی نبوده است. طبیعتاً در آینده انصارالله نیز یکی از قویترین، موثرترین و محبوبترین نیروهای کشور یمن خواهد بود. هر چند سازمانهای بین الملل و کشورهای غربی در حال حاضر تلاش میکنند تا عربستان را از باتلاق یمن نجات دهند. آنها تلاش می کنند به نام صلح و با عنوان گفتگوهای صلح زمینهای را فراهم کنند تا عربستان را به شکلی آبرومندانه از صحنه ی جنگ خارج کنند. کوشش نماینده سازمان ملل این است که پایان جنگ به معنی شکست عربستان تلقی نشود و در مقابل انصارالله جشن پیروزی نگیرند بلکه به عنوان اینکه این موضوع در صلح انجام گرفته نشان داده شود تا عربستان به آرامی از این باتلاق خارج شود.