داعش و تاکتیک جنگ دکل‌های برق-راهبرد معاصر
نیویورک تایمز: غرب برای گفتگو با ایران به بازرسان هسته‌ای جهان متوسل می‌شود بن‌سلمان در دیدار با اسد: بازگشت قدرتمندانه سوریه، به سود همه کشورهای عربی است رسانه اسرائیلی: آمریکا ارسال سلاح به تل‌آویو را از سر گرفت اردوغان: توافق صلح بین آذربایجان و ارمنستان، فرصت تاریخی است ناتو از اعضای خود خواست اوکراین را در اولویت قرار دهند واکنش حماس به بیانیه نشست سران عرب در منامه ایران ادعای آمریکا درباره وضعیت یمن را رد کرد آغاز دادرسی دیوان لاهه در پرونده شکایت آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی رهبر انصارالله: آمریکایی‌ها حمله به رفح را طراحی کرده‌اند دیدار بشار اسد و بن سلمان در بحرین بیانیه عفو بین‌الملل به مناسبت سالگرد اشغال فلسطین تداوم درگیری‌های پراکنده مرزی طالبان و پاکستان آغاز نشست سران عرب در منامه/ درخواست بن‌سلمان درباره غزه عبداللطیف رشید: ایران هیچ دخالت نظامی در عراق ندارد زلنسکی در خارکیف: وضعیت میدانی به شدت سخت است
راهبرد معاصر بررسی می‌کند؛

داعش و تاکتیک جنگ دکل‌های برق

داعش از طریق تاکتیک «ازدیاد آلام» با هدف تحریک ملت عراق برای آغاز موج جدید اعتراضات و هرج‌ومرج و همچنین سردرگمی نیرو‌های مسلح «جنگ دکل‌های برق» را تشدید کرده است.
سیدعلی نجات؛ کارشناس مسائل غرب آسیا
تاریخ انتشار: ۰۷:۲۹ - ۱۸ مرداد ۱۴۰۰ - 2021 August 09
کد خبر: ۹۸۰۵۳

داعش و تاکتیک جنگ دکل‌های برق

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ دولت عراق در دسامبر سال 2017 شکست سازمان داعش را اعلام نمود. اما به‌رغم شکست و اضمحلال سرزمینی داعش این گروه تروریستی همچنان تهدیدی اساسی برای ثبات و امنیت عراق به‌شمار می‌رود.


حملات داعش در شهرهای شمال، غرب و مرکزی در ماه‌های اخیر افزایش یافته است؛ حملاتی که منجر به جان باختن و زخمی شدن ده‌ها تن از غیرنظامیان، نیروهای امنیتی، ارتش، الحشد الشعبی و پیشمرگه شده است. در این میان، کرکوک، دیالی، الانبار، صلاح الدین و مناطق اطراف بغداد بیشترین حملات داعش را طی ماه گذشته تجربه کرده‌اند.


داعش هم‌اکنون همانند سال‌های پیش از 2013 که هنوز سرزمین‌هایی را در عراق اشغال نکرده بود عمل می‌کند. داعش به دنبال ظهور مجدد است؛ از این‌رو مکانیسم‌های متعددی را در دستور کار خود قرار داده است.


یکی از تاکتیک‌هایی که داعش اخیرا برای قدرت‌گیری و بازگشت به عراق در دستور کار خود قرار داده حمله به دکل‌های انتقال نیرو بوده است. ابو ابراهیم القریشی، خلیفه جدید داعش به عناصر خود دستور داده تا با حمله به دکل‌های انتقال انرژی برق و تهدید بازارها علیه عراق غزوه اقتصادی کنند.


اقدامات تروریستی برای تخریب دکل‌های برق هم‌زمان با گرمای هوا بر مشکلات شبکه برق عراق افزوده است. حمله به دکل‌های انتقال برق در مناطق شمال، غرب، و شرق عراق خسارت‌های زیادی برجای گذاشته و موجب قطعی برق برای چندین ساعت شده است.


داعش در نشریه هفتگی خود به نام النباء مدعی شده طی 70 روز از 1 مه تا 8 ژوئیه 2021 تحت عنوان «غزوه اقتصادی» 75 دکل اصلی انتقال برق در مناطق شمال و شمال شرقی عراق به ویژه خط انتقال برق ایران به عراق در استان دیالی «خط مرصاد» را منفجر نموده است.


واحد اطلاع‌رسانی امنیتی دولت عراق نیز در سوم ژوئیه 2021 خبر داد که در روزهای اخیر 61 دکل برق هدف حملات خرابکارانه قرار گرفته‌ است. پس از آن نیز چندین دکل انتقال نیرو هدف حملات خرابکارانه قرار گرفت. به عنوان مثال در یک شبانه روز 14 دکل برق در شرق استان صلاح‌الدین تخریب شدند. با این حساب می‌توان گفت که طی کمتر از سه ماه حدود 100 دکل انتقال برق در عراق تخریب شده‌ و در هشت ماه اخیر نزدیک به 200 دکل انتقال برق در عراق منفجر شده است.


معمولا حمله به دکل‌های فشار قوی انجام می‌شود که انرژی را از ایران از طریق دیالی به مرکز کشور و بغداد علاوه بر سایر برج‌ها در کرکوک و صلاح‌الدین در شمال کشور انتقال می‌دهند. این حملات همچنین به بحران جدیدی برای دولت عراق تبدیل شده است؛ دولتی که متعهد شده تلاش بسیاری برای تامین کافی برق در فصل تابستان انجام دهد.


داعش زمانی تاکتیک «جنگ دکل‌های انتقال برق» را تشدید کرد که درجه حرارت اکثر استان‌های عراق از جمله بغداد به بالای 50 درجه سانتیگراد رسیده است. در واقع داعش از طریق تاکتیک ازدیاد آلام با هدف تحریک ملت برای برای آغاز موج جدید اعتراضات و سردرگمی نیروهای مسلح به تاکتیک منفجر کردن دکل‌های انتقال برق روی آورده است. شایان ذکر است که این تاکتیک موجب تشدید بحران برق در عراق گردید و اعتراضات مردمی در چند شهر مهم از جمله کربلاء، بصره، العماره و الناصریه و کوت و دیوانه را به دنبال داشت که به سرعت پایان یافت.


حملات داعش در ماه ژوئیه که منجر به قطع سراسری برق در عراق شد دولت را واداشت تا نیروهای ارتش را مسئول صیانت از خطوط برق کند. ستاد عملیات مشترک عراق نیز با انتشار بیانیه‌ای از آغاز عملیات ویژه برای جلوگیری از حملات به تأسیسات برقی خبر داد و تأکید کرد که اتاق عملیاتی با حضور وزارت برق و نیروهای ارتش و پلیس و حشد تشکیل شده است. این ستاد افزود که برای تأمین امنیت تأسیسات برقی کشور از پهپاد و جنگنده‌های ارتش عراق استفاده خواهد شد. سرلشکر تحسین الخفاجی، سخنگوی عملیات مشترک در این زمینه گفت: «نیروهای امنیتی راهکارهای جدیدی نظیر بکارگیری پهپادها، جنگنده‌ها و دوربین‌های حرارتی و استمداد از عشایر منطقه را برای صیانت از خطوط برق در برابر حملات داعش در پیش گرفته‌اند.»


اگرچه طی دو هفته پس از اتخاذ این اقدامات دکل‌های جدیدی تخریب نشد اما پس از آن تخریب دکل‌های انتقال برق شدت بیشتری به خود گرفته است. عملیات خرابکاری علیه خطوط انتقال برق در روزهای اخیر در عراق رو به فزونی نهاده و طی چند روز گذشته چندین استان را دربرگرفته و منجر به خاموشی‌هایی در برخی مناطق شده است.


در این میان، در حالی که نیروهای امنیتی در تلاش برای ممانعت از این حملات هستند، نمایندگان و مقامات دولتی نسبت به عدم امکان کنترل این پرونده و تبعات آن هشدار می‌دهند. آنچه مایه نگرانی مسئولان و گروه‌های سیاسی عراق شده، این است که این بحران دوباره منجر به بروز اعتراضات مردمی گسترده و خارج شدن اوضاع از کنترل شود. به خصوص که برخی هشدار داده‌اند که بروز احتمالی اعتراضات می‌تواند دلیلی برای تعویق زمان برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور شود.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده