راهکارهای برون رفت خوزستان از معضل‌های اقتصادی چیست؟-راهبرد معاصر
یادداشت اختصاصی «مرتضی افقه»، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز؛

راهکارهای برون رفت خوزستان از معضل‌های اقتصادی چیست؟

در این موضوع تردیدی وجود ندارد که خوزستان زمینه‌های زیادی برای ایجاد اشتغال دارد و پتروشیمی، صنعت بسیار تاثیرگذاری بر اقتصاد کشور است بنابراین با توانمندسازی و رونق صنعت پتروشیمی می‌توان صدها واحد اقتصادی را از طریق تامین مواد اولیه مورد نیاز تولید تحریک و وارد بازار کار و تولید استان و کشور کرد.
مرتضی افقه؛ اقتصاددان
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۳ - ۰۹ شهريور ۱۴۰۰ - 2021 August 31
کد خبر: ۱۰۰۲۰۳

راهبردها و راهکارهای برون رفت خوزستان از معضل‌های اقتصادی چیست؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ بیش از سه دهه است کارشناسان و متخصصان بخش‌ها و حوزه‌های مختلف در خصوص بحران‌های خوزستان و استفاده از منابع طبیعی و ظرفیت‌های اقتصادی این استان بزرگ و پهناور به مسئولین هشدار می‌‎دهند، هشدارهایی که متاسفانه با شعارزدگی از آن عبور شده و هیچ‌گاه جدی گرفته نشده است، لذا امیدواریم سفر آیت‌الله رئیسی به استان خوزستان نویدی برای عبور از شعارزدگی و عملیاتی کردن وعده‌هایی باشد که هیچ‌گاه محقق نشده است.

 

آنچه رئیس‌جمهور در سفر به خوزستان عنوان کرد  ناظر به تحولاتی در بخش‌های کشاورزی استان، تبدیل استان به صنعت تولید و بسته‌بندی و توسعه محصول ارزشمندی چون خرما و پر کردن ظرفیت‌های خالی بنگاه‌های اقتصادی استان و ایجاد ارزش افزوده برای صنایع پایین دستی پتروشیمی بود.

 

ضمن اینکه به موضوع جدی رونق کشاورزی در 550 هکتار زمین حاصل‌خیز در خوزستان نیز اشاره شد. اگر مسائل استان خوزستان را بسیار خوش بینانه مورد بررسی قرار دهیم بنده با جرات اعلام می‌کنم که بیش از حدود دو دهه است مسئولین برنامه‌هایی برای طرح‌های تحولی استان خوزستان ارائه می‌دهند، برنامه‌های بزرگی که قابل توجه است اما به دلایل مختلف هیچ‌گاه به منصه ظهور نرسیده است.

 

اصلاحات اقتصادی دراستان خوزستان و در کل کشور از جمله آشناترین وعده‌های دولت ها به مردم بوده، اما این بار امیدواریم نگاه دولت کنونی به اصلاحات متفاوت و جدی‌تر از نگاه دولت‌های قبلی باشد. آقای روحانی در اوایل دوران کاری خود در خصوص بهره‌برداری از 550 هزار هکتاری که آیت‌الله رئیسی نیز بدان اشاره کردند وعده‌های بسیاری به مردم داد در حالی که بعد از گذشت هشت سال ازدولت آقای روحانی، تنها حدود 50 درصد طرح به‌بهره‌برداری رسیده و مابقی هنوز در مرحله مطالعاتی یا در ابتدای کار است.

 

درواقع مسئولین باید به مردم استان توضیح دهند چرا وعده‌ها محقق نمی‌شود؟ از این رو انتظار می‌رود دولت آیت‌آلله رئیسی قبل از انجام هر کاری برای تحقق وعده‌های داده شده به مردم خوزستان در وهله اول شناسایی موانع مورد توجه قرار بگیرد. اگر موانع شناسایی و برطرف نشود در واقع این دولت هم بسان دولت های قبلی به بیان این موضوعات اکتفا کرده لذا نمی‌تواند مشکلی از مشکلات مردم خوزستان را حل کند.

 

از سوی دیگر دولت باید مشخص کند طرح های وعده داده شده برای انجام اصلاحات اقتصادی در استان با کدام منابع مالی انجام می‌شود؟ آیا دولت تامین منابع می‌کند یا دولت برای ورود بخش مردمی و خصوصی به این عرصه اقداماتی را انجام خواهد داد. باید دید دولت برای آورده‌های مردمی و بخش خصوصی برنامه‌ای دارد؟ بی‌تردید مشخص ساختن منابع درآمدی انجام طرح‌ها در افزایش امیدواری مردم استان به انجام فعالیت‌ها بسیار موثر خواهد بود.

 

در این موضوع تردیدی وجود ندارد که خوزستان زمینه‌های زیادی برای ایجاد اشتغال دارد و پتروشیمی، صنعت بسیار تاثیرگذاری بر اقتصاد کشور است بنابراین با توانمندسازی و رونق صنعت پتروشیمی می‌توان صدها واحد اقتصادی را از طریق تامین مواد اولیه مورد نیاز تولید تحریک و وارد بازار کار و تولید استان و کشور کرد. تقریبا می‌توان گفت هیچ کالایی پیدا نمی‌شود مگر اینکه محصولات پتروشیمی درآن به کار برده شده باشد، بنابراین پتروشیمی یکی از مهمترین صنایع کشور است که باید بیش از پیش مورد توجه مسئولین قرار بگیرد.

 

جلوگیری از خام فروشی در صنعت پتروشیمی موجب ایجاد ارزش افزوده و اشتغال در کشور می‌شود. متاسفانه به دلیل کم کاری‌ها  وسوء مدیریت‌هایی که در سال‌های گذشته اتفاق افتاده است با خام فروشی محصولات پتروشیمی در واقع کشورهای دیگر از مزایای پتروشیمی ما بهره‌مند می‌شوند و ما برای کشورهای دیگر ایجاد شغل می‌کنیم! در حالی که اگر مواد خام پتروشیمی در کشور تبدیل به محصولات و کالای نهایی شوند، ضمن ارز آوری قابل توجه و ایجاد ارزش افزوده بالا بخش زیادی از بیکاری استان و به تبع آن بیکاری کشور را حل می‌کند و منجر به افزایش  تولید ملی نیز می‌گردد.

 

از این جهت انتظار می‌رود دولت سیزدهم موانع جدی در برابر خام فروشی محصولات پتروشیمی ایجاد کند، چرا که خام فروشی محصولات پتروشیمی قابل تفاخر نیست و فرصت‌های اشتغال و درآمدزایی و تولید ملی را از بین می‌برد. اگر این موارد در استان دنبال شود نه تنها در استان خوزستان، بلکه در کشور شاهد رونق و فراوانی تولید خواهیم بود.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده