به گزارش راهبرد معاصر، محمد کاظمی فرد، رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه ضمن گرامیداشت هفته قوه قضاییه اظهار کرد: اهداف این مرکز بر اساس دستورات موکد مقام معظم رهبری در حکم انتصاب ریاست محترم قوه قضاییه تهیه و تدوین شده است، یکی از مهمترین اهداف دسترسی آسان و رایگان مردم به خدمات قضایی است.
وی در تشریح اقدامات صورت گرفته برای ارائه خدمات آسان و رایگان قضایی به مردم گفت: اکنون مردم در مراجعه به کلانتری تنها هزینههای قانونی را پرداخت میکند بسیاری از پروندههای قوه قضاییه از این درگاه تشکیل میشود.
کاظمی فرد با اشاره به سامانه ثنا اظهار کرد: افردا با ثبت نام در سامانه ثنا میتوانند ۳۵ درصد ارزانتر از مراجعه حضوری از خدمات قضایی استفاده کنند. هزینه تمامی خدمات قضایی که به صورت الکترونیک به مردم ارائه میشود ۳۵ درصد ارزانتر است.
وی با بیان اینکه به دنبال ارائه خدمات بیشتری به صورت الکترونیک به مردم هستیم، بیان کرد: ما به دنبال این هستیم خدمات قضایی در سفارتخانهها و کنسولگریهای کشورمان، خدمات قضایی به ایرانیان مقیم خارج از کشور ارائه شود؛ از همین رو رایزنی ویژهای با وزارت امور خارجه آغاز کرده ایم.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه گفت: ارائه ابزارهای جدید به قضات منجر به کاهش اطاله دادرسی و جلوگیری از فسادهای احتمالی میشود. "ارجاع هوشمند پرونده" و "ارجاع هوشمند کارشناس" دو اقدامی است که تا پایان سال انجام خواهیم داد؛ با محقق شدن این دو اقدام زمان رسیدگی به پرونده کاهش و شفافیت افزایش مییابد. همچنین از بروز هرگونه فساد احتمالی جلوگیری میکند.
وی افزود: در حال حاضر ۲۰ خدمت در پنجره واحد به صورت الکترونیک به مردم ارائه میشود که طی هفتههای آینده این خدمات ۲۴ خدمت افزایش پیدا میکند و افزایش تعداد خدمات در این پنجره واحد تا پایان سال در دستور کار قرار دارد.
کاظمی فرد گفت: "استعلام ممنوع الخروجی" و "مراحل گواهی انحصار" دو خدمت الکترونیک قضائی به مردم است که به زودی ارائه خواهد شد.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه با تأکید بر اینکه با هوشمند سازی قوه قضاییه باری از روی دوش این دستگاه برداشته میشود، خاطرنشان کرد: در خدماتی که به صورت الکترونیک به مردم ارائه میشود صرفاً به دنبال تسریع ثبت درخواست مردم نیستیم بلکه میخواهیم آنها سریعتر به نتیجه برسند.
وی در توضیح بانکهای اطلاعاتی قوه قضاییه بیان کرد: بانکهای اطلاعاتی متعددی وجود دارد، اما این سوال مطرح است که تعامل لازم بین دستگاهها شکل گرفته است یا خیر.
این مقام مسئول ادامه داد:در حال حاضر بیش از ۱۷۰ میلیون تعامل الکترونیکی بین قوه قضاییه با دولت شکل گرفته است، ما به دنبال در اختیار گذاشتن اطلاعات قوه قضائیه به نهادها و دستگاههای ذیربط هستیم.
کاظمی فر اعلام کرد: هر دستگاه و نهادی که بر اساس بند پ ماده ۱۱۶ برنامه ششم توسعه میتواند از بانک سه جلد محکومیتهای مالی استفاده کند؛ این آمادگی را داریم که در اختیار آنها قرار دهیم. همچنین از سامانه استعلام مجرمان متواری نیز در هفتههای آتی رونمایی خواهیم کرد.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضایی تصریح کرد: دستگاههای دولتی نیاز به استعلام گواهی عدم پیشینه دارند؛ اکنون این امر به صورت برخط در اختیار آنها قرار دارد. همچنین میتوانند با ثبت کد رهگیری بر روی سایت درگاه خدمات الکترونیک قضایی استعلام گواهی عدم پیشینه را بگیرند.
وب افزود: استعلام اصالت آراء قضایی و گواهی انحصار وراثت نیز به صورت برخط در اختیار نهادهای دولتی قرار گرفته است. امروز میتوانیم بگوییم که طیف عظیمی از خدمات قضائی به صورت برخورد با اختیار نهادهای دولتی قرار دارد./فارس