هوک هدف افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه را «حفاظت از خود» خواند

نماینده رئیس‌جمهور آمریکا در امور ایران دلیل افزایش حضور نظامی این کشور در منطقه خلیج فارس را بالا بردن توانایی «حفاظت از خود» در برابر ایران خواند.
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۱ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۸ - 2019 June 20
کد خبر: ۱۴۰۹۹
 

به گزارش راهبرد معاصر؛ «برایان هوک» نماینده رئیس‌جمهور آمریکا در امور ایران چهارشنبه شب (به وقت تهران) گفت هدف از افزایش حضور نظامی این کشور در منطقه غرب آسیا، بالا بردن توان «حفاظت از خود» در برابر ایران است.

 

وی که در نشست کمیته روابط خارجی سنای آمریکا با موضوع ایران صحبت می‌کرد، در این مورد گفت: «در اواخر ماه آوریل و اوایل ماه می ما گزارش‌های موثقی دریافت کردیم که ایران در حال برنامه‌ریزی برای حملاتی قریب‌الوقوع علیه منافع ایالات متحده در چند میدان است. به همین جهت، ما با رویکردی دفاعی موضع نظامی خود را تقویت کردیم، تا در صورتی که مورد حمله قرار گرفتیم، بتوانیم از خود محافظت کنیم. همین، تا همین جا پیش رفته‌ایم، نه بیشتر.»

 

دولت آمریکا در هفته‌های گذشته به بهانه مشابه تعداد نیروهای نظامی خود در منطقه را افزایش داده و یک ناو هواپیمابر، چند بمب‌افکن و چندین سامانه پدافندی به خلیج فارس اعزام کرده است. «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا شب گذشته بار دیگر مدعی شد که واشنگتن خواهان درگیری نظامی نیست و صرفا به دنبال ایجاد بازدارندگی در برابر ایران است.

 

اهداف فشار اقتصادی

هوک در بخش دیگری از نشست چهارشنبه هدف فشارهای اقتصادی آمریکا به ایران را «اولا، محروم کردن رژیم ایران از پولی که برای پشتیبانی از اقدامات ثبات‌زدایش نیاز دارد» و «ثانیا، بازگرداندن ایران به میز مذاکره برای دستیابی به یک توافق جامع و پایدار» برشمرد. وی مدعی شد که دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا آماده گفت‌وگو با ایران در «زمان مناسب» است. او البته بار دیگر شروط مربوط به برنامه هسته‌ای، موشکی و منطقه‌ای ایران را تکرار کرد.

 

او با متهم کردن ایران به ایجاد بی‌ثباتی در منطقه پیش از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، ادعا کرد: «امروز با هر معیاری که سنجیده شود، این رژیم و نایبان آن ضعیف‌تر از زمانی هستند که فشارهای ما آغاز شد.»

 

این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در ادامه افزود: «دیپلماسی ما، فشارهای اقتصادی ما و اعمال انزوای دیپلماتیک، به ایران این حق را نمی‌دهد که علیه کشورهای دیگر خشونت به خرج دهد یا امنیت دریانوردی را تهدید کند.»

 

هفته گذشته رسانه‌ها اعلام کردند دو کشتی در دریای عمان دچار حریق شده‌اند. ساعاتی بعد ادعا شد که این کشتی‌ها هدف حمله قرار گرفته‌اند و دلیل آتش‌سوزی نیز انفجار بوده است. دولت آمریکا در روزهای گذشته ایران را به دست داشتن در این حمله متهم کرده و در تلاش است تا دیگر کشورها را با خود همراه کند.

 

با این وجود، برخی از نزدیکترین متحدان آمریکا از جمله آلمان و ژاپن، دلایل ارائه‌شده از سوی واشنگتن را ناکافی دانسته‌اند. «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد هم انجام تحقیقات مستقل و کامل درباره این حادثه را خواستار شده است.

 

نگرانی از لغو تحریم‌های تسلیحاتی

هوک در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به سؤال یکی از سناتورها در مورد احتمال استفاده دولت ترامپ از مجوز سال ۲۰۰۱ برای درگیری نظامی با ایران، از پاسخ دقیق و قطعی طفره رفت و گفت حقوقدان‌ها باید در مورد اینکه امکان استفاده از این مجوز وجود دارد یا نه، اظهار نظر کنند.

 

روزنامه «نیویورک‌تایمز» روز چهارشنبه گزارش داد که نمایندگان دولت آمریکا در نشست‌های غیرعلنی کنگره تلاش کرده‌اند تا ایران را به گروه تروریستی «القاعده» مرتبط نشان دهند. چنین اقدامی، می‌تواند توجیه لازم را برای استفاده از مجوز سال ۲۰۰۱ که به بهانه مبارزه با تروریسم صادر شده، برای کاخ سفید فراهم کند. برخی نمایندگان کنگره می‌گوید واشنگتن در تلاش است تا با استفاده از این مجوز، قوه مقننه آمریکا را از فرآیند تصمیم‌گیری در مورد حضور نظامی خارجی کنار بگذارد.

 

هوک در پاسخ به این سؤال که آیا ایران یکی از کشورهایی بوده که در حادثه یازده سپتامبر ۲۰۰۱ نقش داشته است، گفت: «نه.»

 

در ادامه نشست سنای آمریکا، یکی از نمایندگان از هوک درباره احتمال صادرات تسلیحات چینی به ایران صحبت کرد و از هوک پرسید که کاخ سفید چه برنامه‌ای برای مقابله با چنین احتمالی دارد. هوک گفت: «ما هم به صورت علنی و هم به صورت خصوصی برای چینی‌ها روشن کرده‌ایم که هرگونه اقدام قابل تحریمی را تحریم می‌کنیم. کشورهای سرتاسر جهان می‌دانند که ما این کارزار فشار و انزوای دیپلماتیک را با جدیت و هدفگذاری مناسب اجرا کرده‌ایم. در نتیجه، شاهد سطحی تاریخی از همراهی با تحریم‌های آمریکا، به خصوص تحریم‌های نفتی هستیم.»

 

او با بیان اینکه ایران هنوز تحت تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل متحد قرار دارد، گفت این تحریم‌ها تنها ۱۷ ماه دیگر بر اساس قطعنامه شورای امنیت لغو می‌شوند و محدودیت‌های دیگر از جمله ممنوعیت سفر خارجی سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز رفع می‌شود. وی این موارد را یکی از دلایل خروج آمریکا از برجام توصیف کرد و گفت: «خروج از توافق، ما را در وضعیت بسیار بهتری برای تحریم موارد نقض ممنوعیت صادرات سلاح قرار می‌دهد. ما متعهد به این کار هستیم.»

 

بر اساس یکی از مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ که توافق هسته‌ای با ایران را تایید کرده، تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران پنج سال پس از اجرایی شدن توافق هسته‌ای، یعنی در سال ۲۰۲۱، به پایان می‌رسد.

 

ادعای هوک درباره نقش ایران در یمن

هوک در ادامه این نشست ایران را به ایجاد بی‌ثباتی در یمن و طولانی کردن درگیری در این کشور متهم کرد و مدعی شد: «ایران در حال انجام یک بازی بسیار طولانی در یمن است. آن‌ها بسیار مایلند که در یمن همان کاری را انجام دهند که توانستند در لبنان انجام دهند. آن‌ها می‌خواهند از حوثی‌ها به همان نحوی استفاده کنند که از حزب‌الله در لبنان استفاده کردند.»

 

وی گفت واشنگتن تلاش می‌کند تا میزان بازدارندگی در برابر ایران را در یمن افزایش دهد.

 

در سال‌هایی که از حملات بی‌وقفه ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی به یمن می‌گذرد، آمریکا پشتیبان اصلی این کشور بوده و علاوه بر فروش جنگ‌افزار، در زمینه لجستیک و تعیین اهداف هم نقش مستقیم داشته است. خبرگزاری «آسوشیتدپرس» روز چهارشنبه گزارش داد که تعداد کشته‌های جنگ یمن از ۹۱۰۰۰ نفر عبور کرده است. با این وجود، واشنگتن هرگونه اقدام تدافعی مردم یمن را محکوم کرده و مدعی است که مقاومت یمنی‌ها جنگی به نیابت از ایران است.

 

منبع: فارس

ارسال نظر