انقلاب اسلامی و تحقق شعار «ما توانستیم» در صنایع فضایی و هسته‌ای-راهبرد معاصر
رئیس‌جمهور عازم قاهره شد رئیس‌جمهور فردا به مصر می‌رود تاجگردون: ۱۱ میلیارد دلار برای کالا‌های اساسی تخصیص یافت  بودجه ۱۴۰۴ به شورای نگهبان ارسال شد استاندار تهران: تعطیلی‌ها روزانه اعلام می‌شوند ربیعی: رئیس‌جمهور قانون حجاب و عفاف را در دستورکار شورای امنیت ملی قرار داد وکیل پرونده «کنسرت فرضی»: بازداشت پرستو احمدی در مازندران سخنگوی دولت: افزایش دو یا سه برابری بودجه نیرو‌های مسلح صحّت ندارد امام جمعه موقت تهران: هدف رژیم صهیونیستی از نیل تا فرات است / جامعه جهانی برای توقف این رژیم به پا خیزد  واکنش صمصامی به گران سازی نرخ ارز؛ وزیر اقتصاد استیضاح شود + عکس اطلاعیه سپاه: شبکه ضد امنیت ملی در قزوین متلاشی شد بیانیه سپاه / آغاز دورانی نوین از پروسه شکست دشمنان امت اسلامی و غلبه جبهه مقاومت بر توطئه ترکیبی جبهه باطل سخنگوی دولت: اغلب بنزین تولیدی کشور مطابق با استانداردهای یورو ۴ است ابراهیم‌پور: مطالبات معلمان بازنشسته نیمه دوم ۱۴۰۰ در سال آینده پرداخت می‌شود آملی لاریجانی: در مجمع با شفافیت مخالف نیستیم، اشکال ما مساله خروج مجلس از حدود اختیارات خود بود
یادداشت اختصاصی محمدمهدی نژاد نوری، معاون علوم، تحقیقات و فناوری ستاد کل نیروهای مسلح؛

انقلاب اسلامی و تحقق شعار «ما توانستیم» در صنایع فضایی و هسته‌ای

43 سال تلاش بی‌وقفه دانشمندان و متخصصان ایرانی در عرصه‌های مختلف موجب دستاوردها و پیشرفت‌هایی شد که امروز ایران اسلامی را در عرصه‌های علمی و فناوری جزو کشورهای برتر دنیا قرار می‌دهد. دشمنان این نظام و انقلاب در خواب هم نمی‌دیدند انقلاب مردمی ایران با وجود تحریم‌ها و فشارهای شدید بتواند حتی به کوچک‌ترین پیشرفت‌ها دست یابد.
محمدمهدی نژاد نوری؛ معاون علوم، تحقیقات و فناوری ستاد کل نیروهای مسلح
تاریخ انتشار: ۱۸:۰۷ - ۰۹ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 January 29
کد خبر: ۱۷۰۷۴۳

انقلاب اسلامی و تحقق شعار «ما توانستیم» در حوزه‌های فضایی و هسته‌ای

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دشمنان نظام و انقلاب اسلامی در خواب هم نمی دیدند انقلاب مردمی ایران با وجود تحریم ها و فشارهای شدید بتواند حتی به کوچک‌ترین پیشرفتها دست یابد، چه برسد به دستیابی به فناوری های نوین و پیشرفت های هسته ای، نانو، ساخت دارو  و واکسنی که تنها در اختیار کشورهای پیشرفته غربی و اروپایی قرار دارد.

 
با وجود این، دشمن برای ایجاد اخلال در مسیر پیشرفت انقلاب و خدشه وارد کردن به اعتماد ملی دست به سیاه نمایی و کوچک شمردن پیشرفت ها زد تا در باور برخی کوته بینان «ما می توانیم» و «ما توانستیم» به نمی توانیم، نمی‌شود و دروغ است، ختم شود. 

با فاصله کمی از پیروزی انقلاب اسلامی جنگ تحمیلی شکل گرفت و کشورهای غربی به محاصره اقتصادی روی آوردند و مانع از ارسال مواد و تجهیزات لازم به ایران شدند، تا جایی که حتی سیم خاردار به ایران نمی دانند


رهبر معظم انقلاب اسلامی (حفظه الله) با برشمردن دستاوردهای عظیم انقلاب اسلامی بر لزوم «جهاد تبیین» در راستای شناساندن حقایق انقلاب و خنثی سازی تبلیغات مسموم رسانه‌های نظام سلطه تأکید کردند. باید گفت، یکی از ظرفیت‌های والای انقلاب اسلامی پیشرفت‌ های فناورانه و ارتقای سطح علمی کشور در حوزه‌های مختلف ازجمله سلول‌های بنیادی، هوافضا، نظامی و هسته‌ای است؛ پیشرفت هایی که تنها با پیروزی انقلاب اسلامی و مردمی ایران می توانست رخ دهد، زیرا قبل از انقلاب اراده‌ و حرکتی وجود نداشت تا در عرصه‌های علمی به خودکفایی و استقلال دست یابیم.

 
عمده فعالیت‌ها پیش از انقلاب استفاده از محصولات مصرف‌شده خارجی بود؛ با گران شدن نفت پول برای اینگونه مصارف نبود و دیگر انگیزه‌ای برای پیشرفت های علمی و فناوری وجود نداشت؛ کشورهای خارجی نیز علاقه‌مند بودند دستاوردها و محصولات خود را بفروشند، لذا حرکت قابل توجهی وجود نداشت.

 
از محاصره اقتصادی تا ساخت زیردریایی

با فاصله کمی از پیروزی انقلاب اسلامی جنگ تحمیلی شکل گرفت و کشورهای غربی به محاصره اقتصادی روی آوردند و مانع از ارسال مواد و تجهیزات لازم به ایران شدند، تا جایی که حتی سیم خاردار به ایران نمی دانند، لذا  کشور برای اینکه به خودکفایی و استقلال دست یابد و بتواند از خود دفاع کند، در عرصه‌های مختلف وارد تحقیق و توسعه شد. نتیجه این شد که به‌تدریج دستاوردهای متعددی حاصل شد که ثمره آن را در زمینه‌های متعدد فضایی، هسته‌ای، زیستی، لیزر، دریایی، شهرسازی، تونل‌سازی، زیردریایی و… شاهدیم.

 
ایران اکنون در برخی از زمینه‌های نظامی، علمی و فناوری جزو 10 کشور نخست دنیاست و روند توسعه علمی و دستیابی به قابلیت‌های علمی پیشرفته به سرعت ادامه دارد؛ به نحوی که امروزه شاهدیم با وجود اینکه زمانی عده‌ای معتقد بودند نباید در زمینه دفاعی اقدامی انجام شود، با حادث شدن جنگ‌های اخیر، برخی کشورها و در رأس آنها ژاپن و آلمان قصد دارند هزینه‌های نظامی خود را به شدت افزایش دهند، زیرا دیده‌اند با وجود داشتن قدرت اقتصادی، درنهایت قدرت نظامی تعیین کننده است. جمهوری اسلامی نیز با وجود تحریم‌ها در این زمینه اقداماتی انجام داده و به نتیجه خوبی در عرصه دفاعی، پهپادی، هوافضا، تولید موشک های بالستیک، ماهواره و ... دست یافته است.

 
ماهوارهایی که به نام ایران فضا را تسخیر می کنند

ایران در زمینه فضایی، قدرت پرتاب ماهواره و در مدار قرار دادن آن و بهره برداری از ماهواره در مدار را برای اهداف سنجشی، مخابراتی و زیست محیطی دارد. دستیابی به قدرت پرتاب ماهواره برای کشور این قدرت را فراهم می‌کند که در آینده به قابلیت‌های مناسبی دست یابد. در زمینه زیستی شاهدیم در داروهای نوترکیب، ضد سرطان، سلول درمانی و… پیشرفت های زیادی داشته‌ایم، درحالی‌که شاید در کل دنیا 10 کشور بیشتر نباشند که این قابلیت‌ها را داشته باشند.


ایران اسلامی در حوزه دریایی، طراحی و ساخت انواع شناورهای کوچک و بزرگ و حتی اقیانوس پیما، در زمینه‌های لیزر و دیگر زمینه‌های نوظهور مانند فناوری نانو نیز از توانمندی‌ها و قابلیت‌های خوبی برخوردار و روز به روز نیز در حال پیشرفت و عقب زدن موانع است.

 
در زمینه شهرسازی، پل‌ها، تونل‌های عظیمی که در کشور طراحی، ساخته و شهرهایی که طراحی و پیاده‌سازی می‌شود یا در زمینه‌های انرژی و نفت که کاملاً وابسته بودیم و اکنون حرف‌های زیادی برای گفتن داریم. اختراع، اکتشاف، فرآوری محصول، ساخت ماشین آلات طراحی و ساخت در داخل کشور انجام می‌شود.

ایران اسلامی در حوزه دریایی، طراحی و ساخت انواع شناورهای کوچک و بزرگ و حتی اقیانوس پیما، در زمینه‌های لیزر و دیگر زمینه‌های نوظهور مانند فناوری نانو نیز از توانمندی‌ها و قابلیت‌های خوبی برخوردار است


اکنون توزیع گاز به‌وسیله توربو کمپرسورهایی انجام می شود که طراحی آن داخلی است و نیروگاه‌هایی که در داخل توسعه پیدا کرده اند، بیشتر توربو کمپرسورهایشان طراحی و ساخت داخل است. در عرصه شیمی و فیزیک انواع محصولات را می بینید که بخشی حاصل برنامه ریزی‌ها و بخش مهم‌تر آن حاصل فداکاری‌ها و از خودگذشتگی‌هاست.

 
اگر انقلاب نمی شد؟

با وجود سیاه نمایی ها و تلاش رسانه های سلطه در راستای تخریب حقایق و بزرگنمایی دروغ پردازی هایشان این سؤال مطرح می شود، اگر انقلاب اسلامی رخ نمی‌داد در جامعه دانشگاهی شاهد ارتقای علمی، پیشرفت ها و ظهور ظرفیت ها بودیم یا خیر؟

 
برای پاسخ به این سؤال باید گفت، برخی کشورهای منطقه مانند مصر در ابتدای انقلاب تقریباً شبیه ایران بودند؛ کشوری که جمعیت و وسعت داشت، اما اکنون چه پیشرفت‌های متکی به خود دارد و ما چه داریم؟ آیا مصر فناوری فضایی دارد یا در صنایع نظامی مستقل است؟ آیا در زمینه های زیست فناوری صاحب نام است؟ تفاوت در کجاست که ما صاحب این فناوری ها هستیم و مصری ها نیستند؟

 
ایران اکنون از لحاظ تعداد مقالات ISI که نشانه قدرت علمی در دنیاست رتبه 15 جهان، ولی مصر رتبه 42 را دارد. ترکیه با وجود تولید داخلی برخی محصولات و دسترسی‌ آزاد به کل دنیا، از لحاظ برخی تولیدات در زمینه‌های فضایی و موشکی کیفیت پایین‌تری نسبت به ایران دارد.

 
پیشرفت های نیابتی

سال 2011 در مقاله‌ای شتاب رشد علمی ایران 11 برابر رشد جهانی برآورد شد. این موضوع چند وجه دارد؛ یکی از آن‌ها آموزه‌های اسلام و انقلاب است که به ما یاد می‌دهد باید دنبال علم باشیم، بعد از آن نقش رهبری حضرت امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی (حفظه الله) در مدیریت راهبردی کشور است که به‌شدت پیگیر پیشرفت ها و دستاوردهای علمی و فناوری بودند و هستند. در این میان مدیران ارشدی که در مسیر بودند، مجاهدان علمی و فنی که کم نگذاشتند و جانشان را در این عرصه گذاشتند، مانند شهریاری های و دیگر دانشمندان شهید ایرانی نقش عمده‌ای ایفا کردند.

 
قاطعانه می‌توان گفت، اگر زنجیره وابستگی سیاسی ادامه پیدا می‌کرد و انقلاب پیروز نمی‌شد، دستاوردهای امروز را نداشتیم، هرچند ممکن است برخی از مظاهر ظاهری تمدنی و بازار مصرفی در کشور ما به دلیل درآمدهای نفتی توسعه می‌یافت.

 
نگاهی به عربستان و امارات بیندازید که چگونه فوتبالیست‌های مشهور جهان را با قیمت‌های نجومی می خرند که برای خودشان آبرو درست کنند. در عرصه علمی نیز به دانشمندان غربی پول می‌دهند که برایشان به اسم دانشگاه های سعودی مقاله بنویسند و درواقع توسعه نیابتی در عرصه علم و فناوری دارند و اقداماتشان واقعی نیست. ژاپن برای ابوظبی ماهواره طراحی می‌کند به این عنوان که بگوید متعلق به امارات است. طبیعی است می‌دانیم این نوع پیشرفت واقعی نیست و کاریکاتوری و نیابتی است، اما رشد و توسعه علمی در کشورمان ریشه‌دار و عمیق است. لذا آنچه انقلاب ایجاد کرد، به دلیل روح استقلال طلبی و قله یابی است.

 
از جهاد تبیین تا راهیان پیشرفت

بعد از فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره لزوم جهاد تبیین، رخدادی در کشور به نام راهیان پیشرفت در حال توسعه شکل گرفت تا مردم از نزدیک با فداکاری‌ها و جانفشانی‌هایی که انجام شده است، آشنا شوند. برای نسل جوان، نوجوان و اقشار مختلف مردم نیز زمینه‌ای فراهم میشود که با پیشرفت‌ها از نزدیک آشنا شوند. هرچند مشکلات اقتصادی و معیشتی برخی چیزها را مقداری تحت‌الشعاع قرار داده و باور آن را برای برخی دشوار کرده است، اما از نزدیک دیدن واقعیت‌های علمی تأثیر بیشتری دارد.

قاطعانه می‌توان گفت، اگر زنجیره وابستگی سیاسی ادامه پیدا می‌کرد و انقلاب پیروز نمی‌شد، دستاوردهای امروز را نداشتیم


تلاش شده است در عمل سازوکاری فراهم شود تا اقشار مختلف مردم و بیشتر فشر جوانان، نوجوانان، دانشگاهی و… به تدریج با پیشرفت‌ها آشنا شوند و مردم این اقدامات را از نزدیک ببینند و آن وقت مشخص می‌شود ادعاها و فضاسازی‌ها واقعیت دارد یا خیر.

 


با توجه به عقب ماندگی‌های زمان شاه و قبل‌تر در زمان قاجار، جبران ضعف‌ها زمان‌بر است، اما می‌دانیم دشمن در ابعاد نظری، فکری، شناختی و عملی تلاش می‌کند پیشرفت‌ها اتفاق نیفتد و باورهای مردم و جوانان را دچار خدشه کند.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده