به گزارش راهبرد معاصر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران گزارش شهدای اغتشاشات اخیر را دو بخش شهدای مدافع امنیت و شهدای مردمی و اقدامات تروریستی در جریان اغتشاشات 1401 منتشر کرد.
در مقدمه این گزارش که به فارسی و انگلیسی منتشر شده، آمده است: "امنیت، پیشنیاز و زیرساخت لازم برای پیشرفت و توسعه هر جامعهای در ابعاد مختلف به شمار میرود. استقلال و عدم وابستگی برای کشورهایی که بقای خود را در استثمارِ سایر کشورها تعریف کردهاند و مداخله در امور داخلی سایر کشورها را حق مسلم خود میپندارند، همواره گران آمده است. به همین دلیل، میکوشند با شیوههای مختلف ایران را دچار ناامنی و بیثباتی کنند و در این مسیر، توسل به ترور و تروریسم یکی از حربههای دشمنان علیه جمهوری اسلامی ایران است. در طول 4 دهه گذشته، بیش از 17000 نفر در ایران قربانی ترور شدهاند.
معاندین نظام جمهوری اسلامی ایران در 26 شهریور ماه 1401 بهدنبالِ فوت خانم مهسا امینی فرصت را از هر جهت آماده دیدند تا بر اعتراضات شکل گرفته موجسواری کنند. در این میان، همراهیِ خواسته و یا ناخواسته کسانی که با سناریوی دشمن همراه شدند، باعث شد اعتراضات به سرعت رنگ باخته و در میان اغتشاشات گُم شود و هزینه سنگینی بر کشور و مردم تحمیل گردد. ملت ایران با ارجح دانستنِ منافع ملی، خیلی زود صف خود را از اغتشاشگران و تجزیهطلبان جدا کردند و از این آزمون هم سربلند بیرون آمدند.
طی مدت سه ماه اغتشاشات اخیر، تعداد قابل توجهی (بیش از 7 هزار نفر) از جوانان این سرزمین مظلومانه و صرفاً به جرم تأمین امنیت، توسط اغتشاشگران مجروح شدند و تعدادی نیز به شیوههای بسیار وحشیانه به شهادت رسیدند. شهادت و مجروحیت نیروهای مجری قانون در حالی صورت گرفت که برابر دستورالعملهای صادره و مستندات موجود، آنان هیچ سلاح گرمی حتی برای دفاع از خود در برابر اغتشاشگران و تروریستهای مسلح حمل نمیکردند.
در طرف مقابل، اغتشاشگران و تروریستها با سلاحهای جنگی به میدان آمدند و با شلیک به نیروهای امنیتی و انتظامی و حتی مردم رهگذر، تعدادی از آنان را به شهادت رساندند. در طول مدت اغتشاشات، بیش از 8314 قبضه سلاح کشف و ضبط گردید که از این تعداد 6314 قبضه سلاح جنگی بوده است. اوج قساوت و بیرحمی را در حادثه تروریستی حرم مطهر شاهچراغ (ع) و نیز در جریان شهادت آرمان علی وردی در شهرک اکباتان تهران و روحالله عجمیان در استان البرز شاهد بودیم.
در استان مرکزی، پلیس جوان دهه هشتادی که فقط 20 سال داشت، در اقدامی سبعانه و عامدانه توسط خودرو زیر گرفته میشود و مظلومانه به شهادت میرسد. در مشهد مقدس نیز عوامل آشوب که با تهدید و زور قصد تعطیلی مغازهها را داشتند، به طور ناگهانی به مردم عادی حملهور شده و دو دانشجوی بیگناه را با ضربات چاقو به شهادت میرسانند. همچنین، برخی از افراد که با دست خالی برای آرام کردن و متفرق ساختن آشوبگران به میدان آمدند، طعمه اغتشاشگران قرار گرفته و به شهادت رسیدند. برخی از جان برکفان امنیت نیز توسط اغتشاشگران به فجیعترین وضع ممکن مورد ضرب و جرح و شکنجه قرار گرفته و به شهادت رسیدند.
قاتلان این شهدا در حالی شعار زن، زندگی و آزادی سر میدادند که در شهرهای مختلف کشور به بانوان باحجاب تعرض کرده و چادر از سرشان کشیدند؛ با بستن خیابانها و بزرگراهها در سراسر کشور، زندگی مردم را مختل کردند و مانع آزادی عبور و مرور ایشان شدند؛ با تهدید کسبه و بازاریها آزادی ایشان برای امرار معاش را مختل کردند و در حالی شعار آبادی سر میدادند که هزاران میلیارد ریال به اموال خصوصی، عمومی و دولتی خسارت وارد کردهاند.
تشییع پرشکوه شهدای حوادث اخیر در سراسر کشور و راهپیمایی دهها میلیونی مردمی در سراسر کشور به مناسبت چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن ماه 1401 و در پی آن، راهپیمایی سراسری مردم در روز جمعه 6 آبان ماه، دو روز بعد از حادثه خونین حرم مطهر شاهچراغ(ع)، مُهر تاییدی است بر اینکه غاطبه ملت ایران با هرکسی که عاملِ بیثباتی و خدشه به تمامیت ارضی و امنیت ملی ایران است، مرزبندی شفاف دارند."/تسنیم