به گزارش راهبرد معاصر نشریه «داون» روز یکشنبه در ستون یادداشت سردبیری خود نوشت، روز جمعه در پکن مقامات ارشد کشورهای چین، ایران و عربستان با لبخند به جهانیان اعلام کردند که ریاض و تهران تصمیم به برقراری مجدد روابط دیپلماتیک گرفتهاند.
بر اساس این گزارش، با توجه به روابط دو کشور به ویژه در دهههای پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹، این دستاورد بدی نیست. در این توافق اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، چشمانداز جدیدی از همکاری بین دو کشور تاثیرگذار جهان اسلام را ایجاد خواهد شد.
این نشریه با اشاره به سابقهای از روابط گرم و تنش زای ایران و عربستان در ادوار گذشته نوشت، از زمان انقلاب تاکنون روابط ایران و عربستان به تناوب روابط گرم و خصومت آمیز بوده است. در طول این دوره و قبل از آن، هر دو طرف برای نفوذ در لبنان، بحرین، عراق و بهویژه یمن رقابت کردهاند. بنابراین، تنش زدایی سعودی-ایران پتانسیل ایجاد ثبات در همه این کشورها به ویژه یمن را دارد.
این نشریه در ادامه نوشت، علاوه بر این، بهبود روابط بین قدرتهای شیعه و سنی پیشرو در جهان اسلام میتواند به معنای روابط بهتر بین مسلمانان باشد. این امر به ویژه در مورد کشورهایی مانند پاکستان که شاهد خشونتهای فرقهای هستند صادق است.
نشریه داون با اشاره به نقش میانجیگری چین در این زمینه و نگرانی رژیم صهیونیستی و آمریکا نوشت، چین خواهان ثبات در بازار مهم خلیج فارس است و در عین حال روابط خوبی با ریاض و تهران دارد. البته عراق و عمان نیز نقش مهمی در آوردن تهران و ریاض به میز مذاکره داشته اند. با این حال، این توافق زنگ خطر را در پایتختهای مهم، به ویژه واشنگتن به صدا درآورده است. هرچند آمریکا از این اقدام استقبال کرده اما به نظر میرسد آمریکا نسبت به خروج ایران از انزوا که برای حفظ آن بسیار سخت تلاش کرده محتاط است.در تلآویو، نگرانی در حد وحشت وجود دارد، زیرا شخصیتهای ارشد اپوزیسیون توافق صلح را شکست سیاست خارجی رژیم اسرائیل میخوانند.
این نشریه در خاتمه نوشت، مسیر صلح برای سعودیها و ایرانیها آسان نخواهد بود، اما به خاطر مردم و جهان اسلام، هر دو طرف باید این کار را انجام دهند./فارس