به گزارش راهبرد معاصر؛ نمای سبز نقشه بازار سهام در پایان جریان معاملات روز سهشنبه یادآور روزهای خوب فروردین و نیمه اول اردیبهشت امسال است. با این حال اما ارزش معاملات نسبت به بازه زمانی یادشده به شدت کاهش یافته است و همین فاکتور باعث میشود اهالی بازار سرمایه هنوز در ورود به سهام مد نظر خود شک داشته باشند.
پس از هیجانات ابتدای هفته که از تنشهای مرزهای شرقی کشور با افغانستان ناشی میشد، به نظر میرسد با فروکش کردن هیجانات منفی، بازار سرمایه رنگ و بوی منطق به خود گرفته است.
حال با نگاهی به نقشه بازار و روند بورس مشخص میشود که بازار سرمایه همچنان در دوراهی صعود و نزول باقی مانده است و همچنان قصد درجا زدن دارد. در روز سهشنبه نماگر اصلی بازار سهام ۱۳ هزار و ۴۳ واحد معادل ۰.۵۷ درصد، رشد کرد.
در نهایت شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران، طی معاملات سهشنبه در ارتفاع دو میلیون و ۲۸۸ هزار واحدی به کار خود خاتمه داد. شاخص هموزن نیز با تبعیت از شاخص کل ۱۰ هزار و ۸۸۴ واحد کاهش ارتفاع داد. به این ترتیب نماینده شرکتهای کوچک و متوسط بازار با رشد ۱.۴۳ درصدی به تراز ۷۷۳ هزار و ۸۹۳ واحد رسید.
نگاهی به آمار و ارقام تابلو بورس نشان میدهد، طی معاملات سهشنبه بازار سهام، ۱۴ میلیارد و ۷۰ میلیون برگه سهم دست به دست شد و همین روند، ارزش معاملاتی معادل هشت هزار و ۸۸۵ میلیارد تومانی را رقم زد.
بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی نیز حکایت از ورود سرمایه حقیقیها به بازار سهام دارد. به این ترتیب شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان بورس سه شنبه، خبر از ورود ۶۱ میلیارد تومانی پول به بورس میدهد.
بررسی این اعداد نشان میدهد کفه ترازوی صعودی بورس همچنان سبکتر است. باید خاطر نشان کرد، بورس برای شروع روند صعودی خود نیازمند اعتماد مجدد حقیقیها افزایش ارزش معاملات است که در حال حاضر این فاکتور در بازار سهام دیده نمیشود.
در بورس تهران از فصل مجامع شرکتها، همواره به عنوان امتیاز ترغیبکننده سمت تقاضا یاد شده است. در حالی که تب فروش هر از چند گاهی در بازار سهام به دلایل اخبار منفی بالا میگیرد، نگاه سرمایهگذاران بلندمدت به گزارشهای فصلی و سالیانه شرکتهاست. تعدیل P/E شرکتها که احتمالا با انتشار گزارشهای آنها در راه است، جذابیت اصلی بازار سهام برای سرمایهگذاران در این برهه از سال است.
از سویی بیماری مزمن تورم در قلب اقتصاد کشور، بهعنوان یکی از دلایلی که پس از دو سال و نیم از ریزش تاریخی بورس، موجب تغییر روند شد، همچنان بی کموکاست در اقتصاد وجود دارد و حتی روند افزایشی در پیش گرفته است. در این حین، بازار سهام با عقبماندگی نسبت به بازارهای موازی، مقصدی معتبر برای حفظ ارزش سرمایه افراد حقیقی به شمار میآید. بنابراین خریداران برای ورود به بازار سهام، دلایل منطقی خود را دارند.
از سوی دیگر ریسکهای سیاسی، ابهاماتی را در ذهن برخی از اهالی بازار سرمایه بهوجود آورده است که نمیتوانند بیاعتنا به آنها دست به خرید سهام زنند. سفر سلطان عمان به کشور با قوت بخشیدن به احتمال احیای برجام، به مذاق معاملهگران بورس خوش نیامد.
در این خصوص اما باید توجه داشت، همانگونه که احیای برجام میتواند کاهش انتظارات تورمی در اثر کاهش نرخ دلار را در پی داشته باشد و احتمال کاهش قیمت دلار همواره ترس در دل بورسیها میانداخته است اما توافقات دیپلماتیک میتواند بار سنگینی را از روی دوش اقتصاد کشور بردارد.
کاسته شدن از این فشار، قطعا در میانمدت و بلندمدت با کاستن از کسری بودجه، کاهش فشار کمبود قطعات و یا تکنولوژی قدیمی دستگاههای تولیدی شرکتها- که منجر به کارایی به مراتب پایینتر آنها در تولید شده است-، به نفع بازار سرمایه است.
بنابراین هر کدام از سناریوهای پیش رو در خصوص اتفاقات سیاسی کشور، نمیتواند بورس را در روند نزولی شدیدی قرار دهد و بازار سهام پس از طیکردن زمان اصلاح، به روند صعودی خود باز خواهد گشت.
پیش بینی بورس چهارشنبه
روند معاملات بورس سهشنبه با جریان تقاضای خوبی آغاز شد. در نیمه دوم معاملات اما هیچکدام از دو گروه خریداران و فروشندگان نتوانست بر دیگری غلبه کند. کارشناسان معتقدند بورس در روز پایانی هفته با نوسانات بیشتری در سهام شاخصساز همراه خواهد بود.
برای بازگشت به روند صعودی اما همچنان باید منتظر اندیکاتور ارزش معاملات بود. هنگامی که ارزش معاملات در کانالی صعودی قرار گیرد، میتوان انتظار داشت با ورود سهامداران تازهنفس به بازار، شاخصهای تالار شیشهای روندی مثبت در پیش گیرند./تجارت نیوز