خط اعتباری قطره چکانی اروپا برای خریدن وقت از ایران-راهبرد معاصر

خط اعتباری قطره چکانی اروپا برای خریدن وقت از ایران

5 میلیارد دلار از سوی فرانسه و تحت نظارت آمریکا فعلا به نوعی تعیین تکلیف شده که طی 90 روز و سه دوره پرداخت خواهد شد. ولی به نظر میرسد این بار هم از اروپا آبی گرم نشود.
میلاد ترابی فرد؛ کارشناس مسائل اقتصادی
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۹ - ۱۱ شهريور ۱۳۹۸ - 2019 September 02
کد خبر: ۲۱۱۲۵

به گزارش راهبرد معاصر؛ عباس عراقچی به همراه هیئتی از بانک مرکزی به پاریس رفته است، آنطور که به نظر میرسد موضوع مذاکرات او در پاریس خودروسازی و بخش خصوصی نخواهد بود، ولی سفر گمانه زنی هایی را در رابطه با تعلیق گام سوم ایران برانگیخته است، این نکته ایست که علی مطهری نیز بدان اشاره کرده است.

 

خط اعتباری در چارچوب اینسکس و با نظارت آمریکا خواهد بود

ظاهرا قرار است خط اعتباری اروپا برای ایران از مسیر اینستکس و نه در ازای فروش نفت صورت گیرد، روز گذشته ایلنا در مصاحبه ای که با مهرداد عمادی مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا ترتیب داده است به جوانب مختلف آینده رابطه اقتصادی میان ایران و اروپا پرداخته است، این کارشناس به این نکته اشاره میکند که گسترش سازوکار مالی بر اساس اینستکس به نفع خود آمریکا نیز است چون اقدامات آمریکا علیه ایران در اروپا بسیار پرهزینه است و همسویی با اینستکس شفاف است، این هزینه‌ها را کاهش می‌دهد و هم نیاز ایران به اقدامات پرسش‌برانگیز به زعم آمریکا را اندک می‌کند و این به نوعی بازی برد-برد خواهد بود.

 

جزئیاتی از محورهای مذاکرات

در بخشی از این مصاحبه این کارشناس در رابطه با جزئیات جدید بسته جدید پرده برداشته و میگوید: «البته این موضوع در حال ارزیابی است اما در چند مورد اصولی مانند میزان اعتبار و خط اعتباری که از چه کانال‌هایی گشایش، اعمال و در دسترس باشد و نیز تیم نظارت بر شفافیت این خط اعتباری توافق شده است» گزارش‌ها حاکی از آن است که امانوئل مکرون، در جریان ملاقات با ظریف در حاشیه اجلاس گروه ۷ در بیاریتز، به او پیشنهاد داده بود خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری برای پیش‌خرید نفت از ایران در نظر گرفته شود. رویترز گزارش داده بود که قرار است این خط اعتباری در چارچوب اینستکس (کانال ویژه اقدام مالی) فعال شود. ظاهرا قرار است این پرداخت در سه مرحله و در 90 روز و در ازای بازگشت ایران به تعهدات برجام انجام شود، برخی گمانه زنی ها از معافیت تحریمی فروش نفت ایران نیز زده شده است. نکته حائز اهمیت این است که از میزان 15 میلیارد خط اعتباری وعده داده شده قرار است 5 میلیارد توسط فرانسه تامین شود و منبع الباقی خط اعتباری هنوز مشخص نشده است.

 

احتمال نشستن ایران بر سر میز مذاکره یا مذاکره بر سر یمن

روزنامه ایران در رابطه با امکان ادامه مذاکره یا مذاکره بر سر موضوعات منطقه ای ضمن اشاره به مخالفت فعلی ایران بر سر این مسائل میگوید: رئیس جمهوری رفع کامل همه تحریم‌ها علیه ایران را زمینه‌ساز مذاکرات بعدی دانست و تأکید کرد: اگر اروپا نتواند تعهدات خود را عملیاتی کند، ایران گام سوم در کاهش تعهدات برجامی را به اجرا خواهد رساند که البته این اقدام هم مانند دیگر مراحل اقدامی قابل بازگشت خواهد بود. روحانی تصریح کرد: مفاد توافق برجام تغییرناپذیر بوده و همه طرف‌ها باید نسبت به محتوای آن متعهد باشند. رئیس جمهوری همچنین با ابراز ناراحتی از اوضاع مردم بی گناه و مظلوم یمن، گفت: بحران یمن هرگز راه حل نظامی ندارد و باید تلاش کنیم تا با گفت‌وگوی سیاسی و اقدامات لازم، عملاً به صلحی عادلانه و امنیتی پایدار در این کشور دست پیدا کنیم، برخی گمانه زنی ها البته وجود دارد که توقف گام سوم برجامی ایران را رقم بزند، علی مطهری میگوید: «مکرون طرحی را ارائه کرده که این اقدام ایران بستگی به این دارد که آیا روی این طرح به توافق برسند یا خیر.. اگر این طرح به نفع ایران باشد، می‌توان گام سوم را فعلا برنداشت»

 

موضوع بخش خصوصی یا صنعت خودرو نیست

محمدرضا نجفي‌منش عضو اتاق ايران و فرانسه در گفت‌وگو با شرق از عدم اطلاع اعضاي اين اتاق از سفر پيش‌روي هيئت اقتصادي ايراني به فرانسه خبر داد. منابع آگاه هم از بي‌اطلاعي اعضاي اتاق ايران و تهران درباره سفر گروهي اقتصادي به فرانسه خبر دادند. فرشاد مقيمي مديرعامل تازه‌منصوب‌شده ايران‌خودرو نيز به عنوان يكي از شركاي تجاري شركت‌هاي خودروسازي فرانسوي در پاسخ به سؤال شرق درباره اعزام مديرعامل ايران‌خودرو به فرانسه با توجه به سرمايه‌گذاري مشترك رنو و پژو با ايران‌خودرو، اعلام مي‌كند: خير، در اين سفر حضور ندارم. الیاس حضرتی نیز درباره  احتمال مذاكره در موضوع بازار خودروی ایران میگوید:  بعيد مي‌دانم  شركت‌هاي اروپايي وارد همكاري شوند زيرا تحت فشار آمريكايي‌ها هستند. سهام‌داران عمده بخشي از آن شركت‌ها آمريكايي هستند يا تحت تأثير سياست‌هاي آمريكا قرار دارند. بنابراين بعيد مي‌دانم تا  خودشان نتوانند مسائل‌شان را با آمريكا حل كنند، وارد اقدام شوند.

 

یک یادآوری کوچک

سابقه اروپا به خوبی نشانگر این است که این بار نیز از اروپا برای ایران گرم نخواهد شد؛ بسته پیشنهادی اروپا در ۲۸ اردیبهشت سال گذشته چهار مرتبه تنزل پیدا کرد تا شد اینستکس، همان بسته اول هم طرف ایرانی را راضی نکرده بود پس از خروج آمریکا از برجام، ایران یک برنامه ۱۰ بندی ا تنظیم و ارائه کرد که حاوی موارد مهمی نظیر فروش نفت بود و در یک فازبندی اجرای این برنامه را تنظیم کرده بود. طرف اروپایی اما با یک تاخیر معتنابه بسته خود را در ۲۸ اردیبهشت تقدیم ایران کرد؛ این برنامه شامل استفاده از بانک سرمایه‌گذاری مشترک اروپا(EIB)، استفاده از سازوکار قانون رفع مسدودسازی اتحادیه اروپا مصوب ۱۹۹۸ و حمایت از فعالیت شرکت‌های کوچک و متوسط اروپایی در ایران بود.

 

برنامه پیشنهادی اروپا یک تنزل جدی از خواسته طرف ایرانی بود، به صورتی که برخی اقدامات نظیر قانون رفع مسدودسازی در رابطه با کوبا شاید یک قانون در برابر آمریکا محسوب می‌شد ولی کاملا یک قانون صوری و نمایشی بود که هیچگاه هم اجرا نشد طرف اروپایی با وجود عدم رضایت ایران(بخوانید عدم برخورد قاطعانه ایران) از این بسته پیشنهادی در ماه‌های بعدی هم باز کوتاه آمد، این بار سازوکار مالیSPV، ولی گویا SPV نیز برای تحقیر کردن ایران کافی نبود، این بارH-SPV  ارائه شد که با قید Humanitarian(انسانی)فقط شامل غذا و دارو میشد، آن هم نه تنها غذا و داروی اساسی مانند خوراک دام که تنها کالای نهایی و مصرفی نکته جالب اینکه همه این اقدامات فقط حرف بود و در عمل هیچ اتفاقی نیفتاد، در این مدت سه بسته سفارش محصولات غذایی وزارت جهاد کشاورزی توسط اروپا رد شد، چوبی که بابت چیدن تخم مرغها در سبد نسخه های پوچ سیاست خارجی خوردیم در واقع اروپایی ها فهمیده بودند پشت حرفهای ظریف هیچ نیست، آنها دیپلماسی لفظی و فوتودیپلماسی را با دیپلماسی لفظی جواب دادند. این درس اول سیاست است که تا وقتی حرفهایمان را با یک اتفاق در واقعیت همراه نکنیم اهرم فشاری نداریم.

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار