به گزارش راهبرد معاصر ، انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان، سومین انتخابات در این کشور است که در سال ۱۳۹۸ برگزار خواهد شد.
کمیسیون انتخابات افغانستان تاریخ انتخابات ریاستجمهوری را ۶ مهر ۱۳۹۸ اعلام کرده است. قرار بود که انتخابات ریاستجمهوری همزمان با انتخابات مجلس نمایندگان در حوزه ولایت غزنی و انتخابات شوراهای ولایتی افغانستان برگزار شود، اما بعدها کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرد که فقط قادر به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری است.
برای این انتخابات ۱۴۹ میلیون دلار بودجه تعیین شده و ۱۸ نفر به عنوان نامزد ثبت نام کردند. ثبتنام نامزدهای ریاست جمهوری از اول دی ۱۳۹۷ شروع شد و لطیف پدرام نخستین فردی بود که خود را برای انتخابات ریاستجمهوری نامزد کرد.
طبق قانون انتخابات در افغانستان هر فردی که مسلمان، بدون داشتن تابعیت کشور دیگر، عدم سوءپیشینه کیفری و چهل سال تمام است میتواند در انتخابات ثبت نام کند. هر فرد باید دو معاون برای خود معرفی کند، همچنین باید یک فهرست ۱۰۰ هزار نفری از ۲۰ ولایت افغانستان معرفی نماید که نامزدی وی را تأیید کنند. سپردن ضمانت مالی ۱ میلیون افغانی (۱۳۰ هزار دلاری) هنگام ثبتنام الزامیست.
کمیسیون مستقل انتخابات در ۱۷ بهمن پرونده تمامی ۱۸ نامزدی که برای انتخابات پیش رو خود را کاندید کرده بودند، تأیید کرد.
اسامی نامزدهای انتخابات افغانستان عبارتند از: احمد ولی مسعود، محمد حکیم تورسن، رحمتالله نبیل، شیدا محمد ابدالی، عبداللطیف پدرام، عبدالله عبدالله، عنایتالله حفیظ، غلام فاروق نجرابی، فرامرز تمنا، گلبدین حکمتیار، محمد ابراهیم الکوزی، محمد اشرف غنی، محمد حنیف اتمر، محمد شهاب حکیمی، نورالحق علومی، نورالله جلیلی و نور رحمان لیوال.
کشورهای حمایت کننده از این انتخابات، آمریکا با ۲۹ میلیون دلار و بریتانیا با ۸ میلیون پوند میباشند. ضمن اینکه طالبان این انتخابات را تحریم و تهدید کرده است که شبهنظامیان این گروه هر آنچه که بتوانند برای جلوگیری از برگزاری آن انجام خواهند داد و در عین حال به مردم عادی هشدار داد که از حضور در تجمعات انتخاباتی به دلیل اینکه هدف حملات این گروه قرار میگیرد بپرهیزند.