به گزارش راهبرد معاصر؛ دستکم ۱.۷ میلیون مهاجر افغان بدون مدرک اقامت در پاکستان زندگی میکنند که از اکتبر سال گذشته میلادی هدف اخراج اجباری قرار دارند.
بنا به برخی از گزارشها، پاکستان از اکتبر سال گذشته که اجرای طرح اخراج اجباری مهاجران افغان را آغاز کرده، حدود ۶۰۰ هزار شهروند افغانستان را با عنوان «اتباع بیگانه و بدون مدرک» به کشورشان بازگردانده است؛ بنابراین دستکم یک میلیون افغان بدون مدرک، خود را در پاکستان پنهان کردهاند.
پیشتر برخی گزارشها از دستور وزارت کشور پاکستان به همه ادارههای مرتبط ایالتی، برای شناسایی محل سکونت جمعی مهاجران و پناهجویان افغان و بررسی اینکه آنها دارای چه نوع کارت مهاجرتی هستند، حکایت داشتند.
شماری از مهاجران افغان از آنجا که امیدی به داشتن خانه و سرپناه در افغانستان ندارند، نگران بازگشت به کشورشان هستند.
یک جوان ۱۸ ساله افغان که در پاکستان به دنیا آمده و بزرگ شده است، پس از آنکه پلیس کراچی او را بازداشت و به افغانستان فرستاد، بار دیگر خود را با استفاده از قاچاقچیان انسان به پاکستان رساند.
این جوان که پدر و مادرش نیم قرن پیش به پاکستان گریخته بودند، به آسوشیتدپرس گفت که زندگیاش در پاکستان است، زیرا «هیچ دوست یا خانوادهای» در افغانستان ندارد.
مقامهای طالبان پس از ورود این جوان افغان که از ۱۵ سالگی به عنوان مکانیک در یک تعمیرگاه خودرو در پاکستان کار میکرده است، به او ۳۴ دلار میدادند.
این جوان افغان شش هفته پس از ورود به افغانستان، با پرداخت ۷۰ دلار به قاچاقچیان انسان توانست به پاکستان بازگردد.
او در پاکستان برای همان مدارکی که خانوادهاش دارند، درخواست داده است، اما این کشور برای پناهجویان افغان یا فرزندانشان مدارک اداری صادر نمیکند.
برخی از گزارشها حکایت از آن دارند که شهروندان افغان ساکن پاکستان از پیش از اجرای طرح اخراج اجباری مهاجران افغان از این کشور، تحت نظر ادارات محلی بودهاند. این گزارشها همچنین به شایعاتی اشاره دارند که از تصمیم پاکستان برای اخراج همه افغانها از جمله افغانهای دارای مدرک اقامتی در این کشور حکایت دارند. البته پاکستان اعلام کرده است که چنین تصمیمی ندارد.
بنا به گزارش آسوشیتدپرس، پلیس پاکستان اعدادی را روی خانههای محله این جوان افغان ثبت کرده تا نشان دهد چند نفر در آنجا زندگی میکنند و چند نفر دارای مدرک اقامت هستند.
در این گزارش آمده است که از زمان آغاز اجرای طرح اخراج مهاجران افغان از پاکستان، بسیاری از افغانهای ساکن محله این جوان ۱۸ ساله، خانههای خود را ترک و برخی هم خود را پنهان کردهاند.
برخی از مهاجران افغان که در پاکستان زندگی میکنند، کارتهای شناساییشان در زمان ژنرال ضیاءالحق، رئیس جمهور و حکمران نظامی پاکستان صادر شده است.
این گروه از افغانها یا از خانههایشان خارج نمیشوند یا در خانهای زندگی میکنند که به نام دیگری اجاره شده است.
پیشتر مهاجران افغان برای کسب درآمد یا دریافت خدمات درمانی از محلات زندگی خود به مرکز کراچی سفر میکردند، اما پس از اجرای طرح اخراج مهاجران افغان از پاکستان، آنها دیگر نمیتوانند به این منطقه سفر کنند، زیرا احتمال دستگیری و بازگرداندنشان به افغانستان وجود دارد.
برای این گروه از مهاجران افغان، پرداخت اجاره مسکن و خرید مواد خوراکی سختتر شده است، زیرا آنها شغلهای خود را رها کردهاند.
برخی از شهروندان پاکستان که در محلاتشان مهاجران افغان زندگی میکردند نیز از اینکه زندگی روزمره و کسب و کارشان با اجرای طرح اخراج اجباری مهاجران افغان مختل شده، شکایت دارند و منتقد این طرح هستند. / همشهری