گزینش بیش از ۲۰ هزار نیرو در آموزش و پرورش-راهبرد معاصر
پاشیدن اسید به بدن سگ‌ها در بندرانزلی / اطلاعیه محیط زیست  بازداشت کلاهبرداران میلیاردی خرید اینترنتی و برنده شدن خودرو در زنجان در نوزدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش چه گذشت؟ جولان ویروس آنفولانزا و کرونا در خراسان شمالی اعلام جرم علیه روسای چند اداره دولتی و کارمندان آنها /دستگیری یکی از روسای اتاق اصناف عضو شورای شهر: ۲۰ درصد از پله برقی‌های تهران خراب و از رده خارج هستند محمد درویش، فعال محیط زیست: ۸ درصد جنین‌ها در ایران به‌خاطر آلودگی شدید هوا مرده به دنیا می‌آیند «ویروس جدید چینی» به ایران رسید؟ / پاسخ وزارت بهداشت مدارس ابتدایی شهر و استان تهران فردا غیرحضوری شد هشدار افزایش آلودگی هوای تهران و کرج/ سواحل کشور طوفانی می‌شود مقتول پرونده محیط‌بان کرمانی افغانستانی است؟ گزینش بیش از ۲۰ هزار نیرو در آموزش و پرورش بازداشت ماموران قلابی در کرج خبر خوش وزیر آموزش و پرورش برای فرهنگیان فاقد مسکن سرقت تریلی حامل ۸ دستگاه خودرو در نیشابور

گزینش بیش از ۲۰ هزار نیرو در آموزش و پرورش

مدیر هسته گزینش آموزش و پرورش فارس گفت: در یک سال اخیر بیش از ۲ هزار ۵۰۰ نفر در رسته آموزگاری، حدود ۳ هزار و ۲۰۰ دبیری و هنرآموزی، حدود ۷ هزار و ۲۰۰ دانشجو معلم دانشگاه فرهنگیان، حدود ۳ هزار نفر مشاغل کیفیت بخشی و حدود ۵ هزار نفر نیز سایر بخش‌ها مورد گزینش قرار گرفتند.
تاریخ انتشار: ۱۶:۳۱ - ۱۸ دی ۱۴۰۳ - 2025 January 07
کد خبر: ۲۶۷۸۱۲

به گزارش راهبرد معاصر؛ حسین رنجبر امروز، ۱۸ دی‌ماه در جمع گزینشگران مناطق و شهرستان‌های سراسر استان فارس در باشگاه فرهنگیان شیراز با اعلام این خبر اظهار کرد: بیش از ۳۰ هزار تحقیق، حدود ۱۷ هزار مصاحبه و اعمال نظر در حدود ۱۹ هزار پرونده از جمله عملکرد یک ساله هسته گزینش فارس است.

وی اضافه کرد: امتیازات ارزیابی‌های تخصصی، اختصاصی و بخش عمده‌ای از ارزیابی‌های عمومی در حیطه کاری هسته گزینش نیست لذا شایسته است افراد معترض به نتایج استخدامی‌ها، به مراجع مربوطه مراجعه کند.

رنجبر گفت: تنها بررسی و پاسخگویی به اعتراضات افراد شامل کد ۱۹ شده‌اند، می‌توانند به دایره گزینش مراجعه و اعتراض خود را پیگیری کنند، بنابراین افرادی که شامل سایر کد‌ها شده‌اند باید از طریق مراجع ذیربط دیگر موارد را پیگیری کنند.

مدیر هسته گزینش آموزش و پرورش فارس در ادامه سخنان خود تصریح کرد: حساس‌ترین موضوع در فرآیند گزینش رعایت عدالت است، لذا اگر در مراحل مختلف گزینش عدالت را رعایت نکنیم قطعا به سمت پرتگاه خواهیم رفت.

وی با بیان اینکه گزینشگر نباید بر اساس حب و بغض‌ها در مورد افراد قضاوت کند، افزود: نباید به راحتی دیگران را متهم کرد و بدون دلیل به قضاوت پرداخت، چرا که ممکن است به دلایلی همچون پیوند خویشاوندی، مدیون افراد بودن، عدم شجاعت، عدم ایستادگی در برابر جریانات، و ...، دچار قضاوت ناعادلانه شویم. / ایسنا

مطالب مرتبط
ارسال نظر