چرا واردات خودروهای کارکرده اجرا نمی‌شود!؟/ دادفر: هیچ‌کس هماهنگ نیست جهش توقف‌ناپذیر قیمت نفت/ هر بشکه نفت چند شد؟ قائم مقام وزیر صنعت:‌ تولید را با تصمیمات تنظیم بازار قربانی نکنید مصوبه حمایت از خریداران خودرو باطل شد / ماجرا چیست؟ بسته اینترنت چرا زود تمام می‌شود؟ بالاخره اپراتور‌ها توضیح دادند تغییر مهم در فیش حقوقی کارگران؛ جزییات معافیت حق اولاد و حق تاهل از مالیات جدیدترین قیمت میوه اعلام شد پیش بینی قیمت دلار پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ / دلار مرز ۱۹۰ هزار را رد می‌کند؟ پیش بینی قیمت طلا و سکه پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ / طلا در آستانه صعودی دیگر + جدول اطلاعیه مهم سازمان تأمین اجتماعی در خصوص زمان پرداخت حقوق مرداد ماه ۱۴۰۵ بازنشستگان و مستمری بگیران واردات خودرو‌های کارکرده آزاد شد؛ سقف ۲۰ هزار دستگاه و شرط کلیدی ارز شرایط فروش مدیران خودرو ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ | ثبت‌نام فونیکس F ۷ Pro e+ با تحویل ۳۰ روزه + قیمت قطعی آغاز واریز حقوق مرداد بازنشستگان تأمین اجتماعی از فردا + جدول زمان بندی حروف الفبا قیمت سکه پارسیان امروز ۲۸ مرداد ۱۴۰۵ | سقوط یا صعود؟ گزارش لحظه‌ای بازار قیمت بیت کوین امروز چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵؛ تثبیت در کانال ۶۴ هزار دلاری آخرین قیمت دلار و یورو امروز ۲۸ مرداد ۱۴۰۵؛ نوسان صعودی در بازار ارز | گزارش لحظه‌ای

فرمول متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۵ نهایی شد + جزئیات

بازنشستگان جزئیات تازه از فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال ۱۴۰۵ اعلام شد. نحوه محاسبه، مراحل اجرا و تأثیر آن بر مستمری بازنشستگان غیرحداقلبگیر را اینجا بخوانید.
تاریخ انتشار: ۲۳:۰۵ - ۰۸ تير ۱۴۰۵ - 2026 June 29
کد خبر: ۳۱۲۰۵۰

به گزارش راهبرد معاصر، متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان به عنوان یکی از مهم‌ترین تکالیف قانون برنامه هفتم پیشرفت، در دستور کار سازمان تأمین اجتماعی قرار گرفته است. این فرآیند که در سه مرحله طی سال‌های ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ اجرا می‌شود، با هدف کاهش شکاف بین مستمری بازنشستگان و حقوق شاغلان همتراز طراحی شده است. بر اساس جزء ۲ بند «ر» ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم، سازمان تأمین اجتماعی موظف شده است تا متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان غیرحداقلبگیر را به گونه‌ای انجام دهد که در پایان سال سوم برنامه، نسبت مستمری بازنشسته به حداقل دستمزد همان سال، به ۹۰ درصد نسبت اولین مستمری به حداقل دستمزد سال برقراری مستمری برسد.

با توجه به پرسش‌های متعدد بازنشستگان درباره امکان تغییر فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان، سازمان تأمین اجتماعی در اطلاعیه اخیر خود به صراحت اعلام کرده است که این فرمول بر اساس قانون مصوب مجلس طراحی شده و تغییر آن منوط به تصویب قانون جدید و تأمین اعتبار مورد نیاز است. در ادامه، جزئیات کامل این فرآیند را مرور می‌کنیم.

فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان بر اساس چه ضوابطی تعیین شده است؟

فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی، دقیقاً منطبق با جزء ۲ بند «ر» ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم پیشرفت مصوب خردادماه ۱۴۰۳ مجلس شورای اسلامی طراحی شده است. بر اساس این قانون، سازمان تأمین اجتماعی مکلف است در طول سه‌سال اول برنامه، نسبت به متناسب‌سازی مستمری بازنشستگان غیرحداقلبگیر اقدام کند.

این متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال اول به میزان ۴۰ درصد، در سال دوم ۳۰ درصد و در سال سوم (۱۴۰۵) نیز ۳۰ درصد مابه‌التفاوت تا ۹۰ درصد یادشده انجام می‌شود. به عبارت دیگر، فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان به گونه‌ای طراحی شده است که در پایان سال ۱۴۰۵، نسبت مستمری بازنشسته به حداقل دستمزد، به ۹۰ درصد نسبت اولین مستمری به حداقل دستمزد سال برقراری مستمری برسد.

سازمان تأمین اجتماعی تأکید کرده است که متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان بر اساس ضریب سال برقراری مستمری محاسبه می‌شود و مبلغ آن برای هر فرد بر اساس سوابق و شرایط خاص وی متفاوت است.

آیا امکان تغییر فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان وجود دارد؟

یکی از مهم‌ترین پرسش‌های بازنشستگان درباره فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان، امکان تغییر آن در مراحل بعدی است. سازمان تأمین اجتماعی در پاسخ به این پرسش اعلام کرده است که فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان دقیقاً بر اساس قانون مصوب مجلس طراحی شده و هرگونه تغییر در آن نیازمند وضع قانون جدید توسط مجلس شورای اسلامی همراه با تأمین اعتبار مورد نیاز است.

این بدان معناست که متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۵ بر اساس همان فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان مصوب در قانون برنامه هفتم ادامه خواهد یافت و سازمان تأمین اجتماعی هیچ گونه اختیاری برای تغییر یک‌جانبه این فرمول ندارد.

نحوه محاسبه افزایش حقوق و متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۵

بر اساس دستورالعمل ابلاغی سازمان تأمین اجتماعی، متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۵ در دو مرحله انجام می‌شود:

مرحله اول: افزایش سالانه مستمری‌ها

در این مرحله، مستمری‌ها مطابق ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی افزایش می‌یابد. بر این اساس:

- حقوق حداقلبگیران و افرادی که دریافتی آنان کمتر از حداقل تعیین‌شده است، با افزایش ۶۰ درصدی محاسبه می‌شود.

- مستمری سایر سطوح با اعمال افزایش ۴۵ درصدی به‌علاوه مبلغ ثابت ۱۵ میلیون و ۵۸۶ هزار و ۴۷۰ ریال تعیین خواهد شد.

مرحله دوم: اعمال متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

در این مرحله، متناسب‌سازی موضوع جزء ۲ بند «ر» ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم پیشرفت اجرا می‌شود. برای این منظور:

- ضریب سال برقراری مستمری از تقسیم مستمری زمان برقراری بر حداقل دستمزد همان سال به دست می‌آید.

- سپس ضریب سال ۱۴۰۵ از تقسیم مستمری جدید بر حداقل دستمزد سال ۱۴۰۵ محاسبه شده و مابه‌التفاوت آن با ۹۰ درصد ضریب سال برقراری، مبنای تعیین مبلغ متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان قرار می‌گیرد.

نمونه محاسبه متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

سازمان تأمین اجتماعی برای شفاف‌سازی فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان، یک نمونه محاسبه را ارائه کرده است:

فردی با مستمری ۱۶۶ میلیون و ۱۰ هزار و ۲۵۵ ریال در سال ۱۴۰۴ و مستمری زمان برقراری ۲۰ میلیون و ۸۴۶ هزار و ۳۸ ریال در سال ۱۳۹۷، پس از اعمال افزایش سالانه در سال ۱۴۰۴، مستمری ۲۵۶ میلیون و ۳۰۱ هزار و ۳۴۰ ریالی دریافت خواهد کرد. همچنین بر اساس فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان برنامه هفتم پیشرفت، مبلغ ۲۴ میلیون و ۳۳۹ هزار و ۸۰۵ ریال به حقوق این فرد افزوده می‌شود. مجموع مستمری و مبلغ متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان این فرد در سال ۱۴۰۵ به ۲۸۰ میلیون و ۶۴۱ هزار و ۱۴۵ ریال خواهد رسید.

جزئیات اجرایی متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۵

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۵ با برنامه‌ریزی مشخصی اجرا خواهد شد. بر اساس گزارش‌های منتشر شده، افزایش حقوق بازنشستگان به ترتیب حرف اول نام خانوادگی و در چهار روز آخر خرداد ماه اعمال می‌شود.

همچنین سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرده است که متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان برای همه مشمولان بر اساس همان سازوکار و فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان مصوب در قانون برنامه هفتم انجام خواهد شد. احکام افزایش سالانه و متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان برای حدود ۵ میلیون نفر بازنشسته و مستمری‌بگیر تأمین اجتماعی صادر شده است.

جمع‌بندی

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی در سال ۱۴۰۵، بر اساس فرمول متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان مصوب در قانون برنامه هفتم پیشرفت ادامه می‌یابد. این فرمول که در سه مرحله طی سال‌های ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ اجرا می‌شود، با هدف رساندن نسبت مستمری بازنشستگان غیرحداقلبگیر به ۹۰ درصد نسبت اولین مستمری به حداقل دستمزد سال برقراری مستمری طراحی شده است. سازمان تأمین اجتماعی تأکید کرده است که تغییر این فرمول نیازمند قانون جدید از سوی مجلس شورای اسلامی است و این سازمان هیچ گونه اختیاری برای تغییر یک‌جانبه آن ندارد. بازنشستگان محترم می‌توانند برای اطلاع از جزئیات دقیق متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان خود، به درگاه رسمی سازمان تأمین اجتماعی مراجعه کنند.

مطالب مرتبط
ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار
آخرین اخبار