به گزارش راهبرد معاصر؛ پس از ماهها گفتگوی مقامات مسئول ایران با اروپا، وزرای خارجه آلمان، فرانسه و انگلیس در بیانیه مشترکی سازوکاری موسوم به اینستکس را برای بهاصطلاح حمایت از تبادلات تجاری ایران اعلام راهاندازی کردند، سازوکاری که از تجارت مشروع اروپا با ایران با تمرکز بر بخشهایی چون دارو، تجهیزات پزشکی و اقلام غذایی کشاورزی حمایت میکند. این شرکت خصوصی است و تجارت را با شرکت خصوصی مشابهی در ایران انجام میدهد. در این رابطه با حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده مجلس گفتوگو کردیم.
وی با انتقاد از طولانی شدن اجرای تعهد برجامی اروپا گفت: ایران در روز اجرای توافقنامه همه تعهدات خود را انجام داد اما اروپائیان برای اجرای آن پس از 9 ماه از خروج یکجانبه آمریکا اکنون وعده ایجاد سازوکار تبادلات مالی آن هم بهصورت محدود و مشروط میدهند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با تصریح به تفاوتهای وعدههای برجامی دولت و گزینه روی میز اروپا گفت: بهنسبتی که به دشمن نقطه ضعف نشان دهیم به همین میزان نیز به زیادهخواهیهای سیریناپذیرش افزوده خواهد شد و از امتیازدهی آنها کاسته خواهد شد.
* اینستکس یعنی باقیماندن یک مشت وعده نسیه از کوه وعدههای اقتصادی
حاجیدلیگانی با ابراز اینکه اینستکس یعنی باقی ماندن یک مشت وعده نسیه از کوه وعدههای اقتصادی برجامی دولت گفت: مسئولان اقتصادی و دیپلماتهای کشور باید پاسخگو باشند که چگونه جمهوری اسلامی علیرغم انجام تمامی تعهداتش، وعدههای اقتصادی برجام ابتدا چگونه به SPV رسید و سپس از SPV چگونه به اینستکس یعنی فروش نفت در برابر غذا تقلیل پیدا کرد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: هدف اروپا از ابتدا نیز گشایش در وضعیت اقتصاد کشور نبوده است بلکه اروپا و آمریکا دو لبه یک تیغ برای خلع سلاح و تسلیم کامل ملت ایران بوده است.
وی با تصریح به اینکه بهخلاف برخی از دولتمردان که سعی دارند با انواع القاب و برچسبها خود را رها از نظر کارشناسان ببینند اقدامات مقامات دولتی در اروپا و آمریکا بر اساس راهکارهای ارائهشده مؤسسات تحلیلگر و نظر کارشناسان است گفت: مؤسسه امریکن اینترپرایز «The American Enterprise» در سال 1997 سندی منتشر کرد که اگر دولتمردان یک بار آن را مطالعه میکردند به نقشه شوم غربیها پی میبرند و اقتصاد کشور و معیشت مردم را اینقدر به برجام گره نمیزدند.
* هدف اروپا از مذاکره اجرای تعهداتش نبود
حاجیدلیگانی اضافه کرد: این مؤسسه برای کشورمان پیشبینی کرده تا گام به گام وضعیت کشورمان را از حالت فعلی یعنی انقلاب اسلامی به حالت اقماری برساند یعنی از مرحله انقلاب به مرحله تعاملگرایی و از تعاملگرایی به وضعیت نرمال، از نرمال به تحت سلطه و از تحت سلطه به اقماری صرفاً برای اینکه بتوانند آرایش منطقه را براساس ارزشهای آمریکایی ایجاد کند.
حاجیدلیگانی با هشدار نسبت به اینکه در این سند هفت گام برای عبور از ایران مستقل به ایران وابسته در نظر گرفته شده است گفت که این هفت گام عبارتند از: هستهای ــ منطقهای ــ موشکی ــ حقوق بشری ــ بهرسمیت شناختن رژیم اشغالگر قدس ــ تحت سلطه قرار گرفتن و گام نهایی که آنها برای ایران در نظر گرفتهاند مستعمره شدن مثل زمان طاغوت است که ایران پاسبان منافع آمریکا در منطقه باشد.
* مگر اروپا بازیگر برجام نبود؟!
این نماینده مجلس شورای اسلامی راجع به برجام هستهای که امضا شد گفت: اما با امضای برجام هستهای نهتنها وضعیت اقتصادی بهتر نشد که بدتر نیز شد و همه ملت ایران بهبهانه اینکه ترامپ دیوانه روی کار آمده و قاعده بازی را به هم زده است سر کار رفتیم اما سؤال این است که مگر فقط آمریکا در برجام بود که با رفتنش بازی برجام به هم بخورد؟ در این میان اروپا چهکاره بود؟ و اگر اروپا بدون آمریکا وجهی ندارد بنابراین چرا مجدداً میخواهیم با او تعهدات جدیدی بدهیم؟
وی با یادآوری اینکه بر اساس آموزههای دینی مسلمان از یک سوراخ دو بار گزیده نمیشود گفت: غرب از ابتدا نیز قرار نبود به وضعیت اقتصادی کشور کمک کند بلکه هدفشان تسلیم کردن گام به گام ملت ایران بود.
حاجیدلیگانی در پاسخ به این پرسش که دلایل این ادعا چیست گفت: همانطور که در مطالب گذشته گفته شد مگر در مذاکرات هستهای اروپا یکی از طرفهای مذاکره نبود چرا با وجود انجام تمامی تعهدات بهوسیله ایران همچنان بحث تعهدات جدید ایران مطرح است در صورتی که اروپا گامی بهسمت جلو برنداشته و وقتی نقطه ضعف مذاکره کنندگان را در مذاکره مشاهده کرده است از SPV به اینستکس آن هم مشروط رضایت داده است؟
وی با ابراز اینکه "تا کنون نشنیدهایم که کشورهای با سابقه استعمارگری تغییر ایدئولوژیک بدهند" گفت: بنابراین کشورهای غربی در ارتباط با سایر کشورها به تنها چیزی که فکر نمیکنند منافع کشورهای دیگر است و در نتیجه هدف آنها از قرارداد با ایران چیزی جز وابسته کردن ایران نیست.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با هشدار نسبت به اینکه پذیرش اینستکس در صورتی که زیادیخواهیهای اروپا محدود نشود در شأن ملت متمدن ایران نخواهد بود گفت: حتی اگر از تمامی خطوط قرمز انقلاب و نظام اسلامی نیز کوتاه بیاییم وضعیت اقتصادی نهتنها بهتر نخواهد شد بلکه بهمراتب بدتر خواهد شد.
حاجیدلیگانی در مورد دلایل این ادعا نیز گفت: بر هیچ کس پوشیده نیست که با آغاز انقلاب اسلامی تا کنون غرب برای زمین زدن جمهوری اسلامی از هیچ کوششی دریغ نکرده و در سال 89 بهاذعان خود مقامات آمریکائی شدیدترین تحریمها را علیه ملت ایران وضع کردند اما آنچنان صدمهای را که کشور در چند ماهه اخیر با آن مواجه شد هیچگاه در طول انقلاب اسلامی شاهد آن نبودیم و علت آن نیز مشخص است با هر قراردادی و تعهدی اطلاعات دقیقتری به دشمن برای صدمه زدن میدهیم.
وی افزود: اگر اینستکس نان در برابر غذا و دارو باشد و درمقابل آن بخواهد که به تحقیق و پژوهش در عرصههای علمی بیتوجه باشیم دقیقاً این همان خواستی است که دشمن از ابتدای انقلاب اسلامی خواهان آن بوده است و ما زیر بار آن نرفتهایم و برای آن هزاران شهید دادیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با تصریح بر اینکه دشمنی غرب با نظام اسلامی بهجهت استقرار نظام مستقل است گفت: غرب دوست ندارد کشورهایی چون ایران از تحت سیطره آنها خارج شوند و مخترع و مکتشف باشند و الّا غرب در زمان طاغوت با ایران مصرفگرایی که در هیچ زمینهای از عرصههای علمی، تکنولوژی و تولیدی حرفی برای گفتن نداشت مشکلی نداشت.
حاجیدلیگانی با تأکید به اینکه استقلال اقتصادی هزینه دارد گفت: اگرچه استقلال اقتصادی هزینه دارد اما هزینههای آن را در 40 سال گذشته پرداخت کردهایم و اکنون مشکلات اقتصادی کشور نشأتگرفته از مسائل بیرونی نیست.
* فلجکننده اقتصاد کشور طرز تفکر برخی مسئولان و نه تحریمهاست
وی با تصریح بر اینکه با اینستکس گشایشی در اقتصاد کشور حاصل نخواهد شد گفت: این عدم گشایش به دو جهت است؛ اولاً که اروپا هیچگاه دست از زیادهخواهیهای خود برنمیدارد و در ثانی وقتی مشکلات منشأ داخلی دارد اینستکس چه گشایشی میتواند حاصل کند و نشانه آن هم این است که در 40 سال گذشته انواع تحریمهای فلجکننده را دشمن در سختترین شرایط کشور امتحان کرد اما وضعیت بهشکل کنونی در نیامد بنابراین تحریمهای فلجکننده هیچگاه توانایی اختلال اساسی در اقتصاد کشورمان را نداشته و ندارند بلکه تفکر غلط برخی از دولتمردان فلجکننده اقتصاد کشور است.
تسنیم