یادداشت «اختصاصی» حسن لاسجردی، تحلیلگر مسائل بین الملل؛

آیا رفتار امریکا پس از امضای سند راهبردی ایران و چین تغییر خواهدکرد؟

در حالی که موضوع انعقاد تفاهم‌نامه و قرارداد ٢۵ ساله جمهوری اسلامی ایران با دولت چین خبر ساز شده است، از سوی برخی از تحلیلگران و مسوولین آمریکایی و اروپایی، و حتی صهیونیست ها زمزمه‌هایی از تلاش آمریکا برای بازگشت به برجام شنیده می‌شود.
حسن لاسجردی؛ تحلیلگر مسائل بین الملل
تاریخ انتشار: ۱۹:۵۷ - ۱۲ فروردين ۱۴۰۰ - 2021 April 01
کد خبر: ۸۲۳۳۰

آیا رفتار امریکا پس از امضای سند راهبردی ایران و چین تغییر خواهدکرد؟

 

به گزارش راهبرد معاصر، با آنکه آقای جوبایدن در دوران مبارزاتی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وعده بازگشت به برجام و عمل به تعهدات برجامی کشورش را داد، اما دنیا همچنان شاهد عدم بازگشت آمریکا به برجام و بی‌تفاوتی آمریکا به تعهدات و مفاد برجامی است.

 

علی رغم اینکه جمهوری اسلامی ایران در ماه‌های گذشته و بعد از مصوبه مجلس شورای اسلامی به آمریکا و اروپا جهت بازگشت به برجام و خروج گام به گام خود از برجام هشدار داد، اما در عمل شاهد بودیم آمریکا حتی با رفتن آقای ترامپ و ورود جو بایدن به کاخ سفید، ایالات متحده امریکا همچنان بیرون از برجام و بی‌توجه به وظایف و تعهدات خود در قبال برجام است.

 

در حالی که موضوع انعقاد تفاهم‌نامه و قرارداد ٢۵ ساله جمهوری اسلامی ایران با دولت چین خبر ساز شده است، از سوی تحلیلگران و برخی از مسوولین آمریکایی و اروپایی حتی صهیونیستی زمزمه‌هایی از تلاش آمریکا برای بازگشت به برجام شنیده می‌شود.

 

آنچه در رابطه با رفتار آمریکا در این موقعیت زمانی می‌توان گفت این است که به طور حتم قرار داد ایران و چین عامل مهمی در تکاپوی آمریکا برای بازگشت به تعهدات‌ برجام یا انجام برخی از مفاد برجامی است.

 

قطعأ تفاهم‌نامه ایران و چین در رویکرد آمریکایی‌ها بی‌تاثیر نیست، چرا که آمریکایی‌ها تا چند روز پیش همچنان بر موضع خود محکم ایستاده و بر این موضوع پافشاری می‌کردند که تحریم‌ها را تا زمان انجام کلیه تعهدات از سوی ایران کاهش نمی‌دهند، ضمن اینکه آنها تاکید داشتند که اولین و آخرین قدم‌های مربوط به برداشتن تحریم‌ها باید از سوی ایران برداشته شود، اما در حال حاضر شاهد تغییر موضع گیری‌های پیشین آمریکایی‌ها در این موضوع هستیم. لذا به نظر می رسد این موضوع مقداري تغییر کرده و در راه بازگشت آمریکا به برجام تا حدودی می‌تواند کمک کننده باشد.

 

بی شک در تعاملات بین کشورها، هر کشوری دارای توان و قدرت چانه زنی و حل مسائل است اعم از ایران یا آمریکا، به هر صورت اختلافات ایران و آمریکا زیاد است اما به نظر می‌رسد در قبال هر قدمی که هر یک از طرفین بر می‌دارد طرف مقابل باید حرکتی از خود نشان دهد، هر چند که بنا بر رهنمودهای مقام معظم رهبری چون آمریکا از برجام خارج شده، لغو کلیه تحریم‌های ایران شرط اصلی بازگشت ایران به تعهدات خود است، از این رو اگر امریکایی‌ها بپذیرند کلیه تحریم‌ها را لغو کنند، قطعا ما نیز به برجام باز می‌گردیم، از سوی دیگر اگر آنها این موضوع را نپذیرند، اگر گام‌های دیگری برای ثابت کردن میل و اراده خود برای بازگشت به برجام  مثل برداشتن تحریم نفتی و بانکی یا دیگر تحریم‌ها از خود نشان دهند، قطعا قطار متوقف شده برجام به حرکت در می آید و جمهوری اسلامی ایران شاهد حرکت مثبتی از سوی آمریکا خواهد بود که این موضوع در تصمیم‌گیری ما بسیار مهم است و  شرایط تداوم این فرآیند را برای رسیدن به یک نتیجه مثبت می‌تواند به نحو بهتری به نتیجه‌گیری برساند.

 

به هر حال آنچه جمهوری اسلامی ایران برای برجام در نظر دارد  لغو کلیه تحریم هاست یا اینکه ایران هم در ازای هر گامی که آمریکا در لغو تحریم‌ها برمی دارد گام به گام حرکت کند و بیش از آنچه آمریکا برای این موضوع انجام می‌دهد، ایران از خود مایه نگذارد چرا که هیچ توافقی یک طرفه انجام شدنی نیست.

 

ارسال نظر