به گزارش راهبرد معاصر، این روزها خبرهای نشست مذاکره کنندگان متشکل از اعضای برجام رسانهای شده با این تفاوت که امریکا هر گونه مذاکره با جمهوری اسلامی ایران را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم پذیرفته است. با آنکه بازگشت به برجام یکی از وعدههای انتخاباتی جوبایدن بود اما نشانههای رویکرد دولت جدید آمریکا هم تکرار فریب کاریها و دغل کاریهایی است تا منافع یک ملت به بازی گرفته شود تا در عوض مقاصد آمریکا در ایران و در منطقه اعمال شود. راهبرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در برابر برجام و دستورات اکید مقام معظم رهبری برای این موضوع برنامه مشخص و تدوین شدهای است که قطعا نیاز به مذاکره دیگری ندارد چرا که آمریکا زیر میز برجام زده است و از این قرارداد خارج شده است، اما بحث مذاکره مجدد در فضای بین الملل، رويکرد ایران و چگونگی حضور ایران در جنگ ارادهها موضوعات مهمی است که راهبرد معاصر با سید مصطفی خوش چشم مطرح کرده که در ادامه آن میخوانید.
سید مصطفی خوش چشم کارشناس بین الملل و سیاست خارجی در گفتوگو با راهبرد معاصر در خصوص مذاکرات وین و درخواست آمریکا و کشورهای اروپایی برای مذاکرات جدید و بازگشت گام به گام به برجام گفت: آمریکا و اروپا با مطرح کردن پیشنهاداتی مبنی بر بازگشت گام به گام به برجام و پیش کشیدن بحث مذاکره جدید درباره بازگشت به برجام اصولا یک هدف عمده و راهبردی را دنبال می کنند، آنها تلاش میکنند تا با چنین راهبردهایی، شاکله تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان را حفظ کنند.
وی در ادامه توضیح داد : آمریکا به برجام به عنوان پله اول برای حصول توافقهای متعدد در آینده و به نفع خود نگاه میکند، لذا عمده ابزاری که برای تحمیل فشار به جمهوری اسلامی ایران در دست دارد همین تحریم هاست، هدف نیل به چنین توافقاتی با هدف محدودسازی توان موشکی و منطقهای جمهوری اسلامی است که ایالات متحده امریکا از ابزار تحریمها به نفع پیشبرد گام به گام خواستههای خود استفاده میکند.
این کارشناس سیاست خارجی خاطر نشان کرد : آمریکاییها تمام همت خود را به کار گرفتهاند تا ضمن حفظ رژیم تحریمها به طور موثر برجام را نیز زنده کنند و ایران را به مسیر مذاکره برگردانند و روی مولفههای قدرت جمهوری اسلامی ایران از قبیل قدرت موشکی و حضور منطقهای آن نیز بحث کنند، بنابراین مسوولین ایرانی هرگونه اقدام آمریکاییها را باید در این چارچوب ارزیابی کنند.
سيد مصطفی خوش چشم درباره اهداف آمریکا از طرح مذاکره مستقیم و غیر مستقیم گفت : قطعا این سلسله اقدامات آمریکا منجر به برداشتن هیچ تحریمی نمیشود، ممکن است تحریمها به صورت محدود برداشته شود، اما آمریکاییها تلاش میکنند تا به صورت حداکثری رژیم تحریمها را به طور دست نخورده در جای خود باقی نگه دارند، اما فقط چند تحریم محدود را به منظور زنده کردن برجام حذف کنند.
این کارشناس مسائل بین الملل در اینباره با ذکر یک مثال خاطر نشان کرد : آنها ممکن است بخشی از پولهای بلوکه شده ایران را در کشورهای مختلف آزاد کنند تا بتوانند ایران را قانع کنند که از هدف راهبردی خود در جنگ اراده ها یعنی برداشته شدن رژیم تحریمها به طور موثر پایین بیاید و به حذف چندین تحریم غیر مهم راضی شود. استراتژی دوم آمریکایی این است که تلاش میکنند تا با طولانی کردن روند مذاکرات، اراده ایران را مورد فرسایش قرار دهند.
خوش چشم در اینباره توضیح داد : پر واضح است اگر ساختار تحریمها به طور موثر باقی بماند آمریکا هم این تجربه را مکرراً بر روی مولفههای قدرت دیگر جمهوری اسلامی ایران از قبیل موشکی و منطقه ای تکرار خواهد کرد و نهایتاً هیچ گشایشی به نفع ایران حاصل نخواهد شد. به عبارت دیگر اگر قرار باشد آمریکا در مواجهه با جمهوری اسلامی اسلحه را به سمت جمهوری اسلامی بگیرد و تهدید کند و در عین حال، ظاهر یا نمایش دیپلماسی و مذاکره به خود بگیرد، پرواضح است که باز هم دست به شارلاتانیزم سیاسی زده، لذا حضور در چنین معرکهای به هیچ عنوان برای ما مثمرثمر نخواهد بود.
خوش چشم خاطر نشان کرد : به هر حال جمهوری اسلامی با دانش کامل نسبت به طرحهای آمریکاییها سعی دارد به طرف آمریکایی بفهماند که این آخرین تلاش و شانس آقای بایدن برای تغییر رویکرد آمریکاست، چرا که آمریکاییها به دنبال حل منازعه نیستند و فقط میخواهد از طریق مذاکره و دیپلماسی به عنوان یک ابزار در کنار تحریم ها به جمهوری اسلامی ایران ضربه بزنند و ایران را تضعیف کنند.
خوش چشم در این باره توضیح داد : جمهوری اسلامی در حال دادن هشدار به طرف آمریکایی است که باید رویکرد خود را به سمت حل منازعه تغییر دهد، لذا برای این کار در درجه اول باید همه تحریمها به یکباره لغو شود، موضوعی که انجام آن از سوی آمریکا محتمل نیست و حتی نشانههایی از آن از سوی امریکاییها دیده نمیشود، در غیر اینصورت آنزمان در ابتدای راه مقاومت فعال از سمت ایران قرار خواهند گرفت، ضمن اینکه ایران ابزارهای بسیار زیادی برای مقابله با آمریکا دارد. آمریکاییها دست خود را برای ایران رو کردهاند و فشار حداکثری که به ايران اعمال کردهاند در ماههای پیش رو به کاهش خواهند داد. با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ابزارهای گوناگونی برای کاهش فشار تحریمها دارد و میتواند فشار متقابلی را به طرف آمریکایی وارد کند، آمریکاییها به این موضوع واقف هستند، بنابراین ما در جنگ اراده قرار گرفتهایم، لذا باید مراقب هرگونه تحرک طرف غربی باشیم چرا که آمریکا و متحدین اروپایی از فرصتهایی مثل فرصت مذاکرات سهشنبه به نفع خود استفاده میکنند تا ذره ذره و به تدریج اراده جمهوری اسلامی را مورد فرسایش قرار دهند.
این کارشناس مسائل بین الملل درباره موضعگیری و چرایی حضور جمهوری اسلامی در مذاکرات وین خاطر نشان کرد: البته مقامات جمهوری اسلامی برای اینکه در بازی نمایشی آمریکاییها که مدعی خواستن دیپلماسی و استفاده از ابزار دیپلماسی هستند، متهم به پرهیز از دیپلماسی نشوند، در همین حد از راهکار یعنی ملاقات با کشورهای اروپایی را پذیرفته اند اما به هیچ عنوان نباید با طرف آمریکایی به صورت مستقیم یا غیر مستقیم همانگونه که مقامات جمهوری اسلامی به کرات از دیروز تاکنون بر این موضوع تاکید داشته اند دیدار و گفتگویی صورت بگیرد. قطعا ایران باید روی خط قرمز اعلام شده از سوی مقام معظم رهبری بایستد تا طرف آمریکایی را مجبور به عقب نشینی کند، چرا که طرف آمریکایی بیش از این کاری نمیتواند انجام دهد و فشار حداکثری خود را بر ایران اعمال کرده است، بنابراین ما در صورت مقاومت و داشتن استراتژی مقاومت فعال به صورت همهجانبه میتوانیم به نفع خود عمل کنیم و از همه ابزارهای خود برای پیشبرد مقاصد خود استفاده کنیم. بیشک میتوانیم آمریکا را زیر فشار بیش از پیش قرار دهیم، برای رسیدن به این هدف، نیازمند یکپارچگی و دور نگه داشتن مسئله برجام و هسته ای از مسائل انتخاباتی پیش رو هستیم، لذا با یک رویکرد یکپارچه می توان آمریکا را در حقیقت ناامید کرد و زیر فشار بیشتر قرار داد تا شاید اقدامات و پیشنهادات بهتری را ارائه کند اما قطعاً نباید به دنبال اقدامات همزمان یا متقابل یا گام به گام رفت چرا که آمریکاییها میخواهند از این حربه استفاده کنند تا از ابتدا نتیجه کار معلوم نباشد، اگر آمریکا صداقت داشت قطعاً همه تحریمها را به سرعت بر میداشت تا به ایران نشان بدهد که واقعا خواهان حل منازعه است اما همین قدر که مدعی هستند به دنبال اقدامات متقابل هستند نشان دهنده آن است که نمیخواهند نتیجه کار از ابتدا معلوم باشد و به دنبال حفظ شاکله تحریمها علیه ایران به طور موثر هستند.