به گزارش راهبرد معاصر؛ کمتر از چهار ماه از روی کار آمدن جو بایدن در اتاق بیضی شکل کاخ سفید می گذرد و در این مدت به برخی از وعده های انتخاباتی خود عمل کرده است از جمله بازگشت به قرار داد آب و هوای پاریس. یکی از وعده هایی که بایدن در زمان انتخابات می داد بازگشت به برجام بود ولی تا به امروز هنوز اتفاقی از سوی ایالات متحده پیش نیامده است گرچه چراغ های سبزی را نشان می دهند ولی هنوز عملیاتی نشده است.
«محسن پاک آیین» تحلیلگر مسائل بین الملل، در گفت و گو با «راهبرد معاصر»، با اشاره به صحبت رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران که مذاکرات سختی درباره برجام در پیش است گفت: صحبتی که نماینده امریکا مبنی بر این داشته که مذاکرات سختی در پیش است مذاکره با چه کسی منظورش است؟ مذاکره با ایران کاملاً منتفی است و ما به هیچ وجه وارد مذاکره با امریکا نمی شویم و سیاست قطعی نظام که از طرف مقام معظم رهبری چند بار اعلام شده و مورد تایید سران سه قوه و مقامات نیروهای مسلح و تمام ارکان نظام است، امریکا باید بدون هیچ قید و شرط و مذاکره ای به برجام بازگردد و تحریم ها را کاملاً لغو کند و بعد ایران در این صورت به تعهدات خود در برجام عمل کند. لذا موضوع مذاکره یک مسئله منتفی است، چه مذاکره دشوار و چه مذاکره ساده باشد. این مذاکره موضوعیتی ندارد و به طور قطعی هیئت ایرانی مذاکره ای با امریکا ندارد.
وی درباره ترس امریکا از سند راهبردی ایران و چین افزود: امریکایی ها و اروپایی ها به شدت از سند همکاری 25 ساله ایران و چین ناراضی هستند به دلیل اینکه منطقه خلیج فارس و غرب آسیا را حوزه نفوذ خود می دانستند و اجازه نمی دادند چین وارد این منطقه شود و چین را قدرت شرقی و منحصر در شرق آسیا قلمداد می کردند. نفوذ چین به سوی غرب اسیا اعم از پاکستان، افغانستان، ایران و روسیه مورد نگرانی جدی امریکا است.
او ادامه داد: از سوی دیگر احساس بی نیازی ایران به امریکا و اروپا و اراده برای همکاری راهبردی با چین به شدت غربی ها را نگران کرده چون حوزه های نفوذ آنها و منافع آنها را کاملاً تحت تاثیر قرار می دهد البته این وضعیتی که ایجاد شد بدلیل خطاهای غرب بود و خصومت هایی که امریکایی ها و اروپایی ها علیه ملت ایران داشتند، باعث تقویت نگاه به شرق ایران در سیاست های خارجی شد. حالت عصبانیت امریکا و اروپا هم از مسئله سند راهبردی ایران و چین این است که احساس می کنند در آینده یک جایگاه محکمی در غرب آسیا و خلیج فارس ندارند.
این تحلیلگر در پاسخ به این پرسش که راهبرد ایران در آینده چگونه باید باشد؟ گفت: سیاست ایران بصورت طبیعی در حوزه سیاست خارجی ارتباط با همه کشورهایی است که با ایران خصومت ندارند و در چارچوب احترام متقابل آماده همکاری با ایران هستند که این در عرصه سیاست خارجی است. در عرصه داخلی نیز تلاش برای مقاوم سازی اقتصاد و اجرای نظرات رهبری در رابطه با اقتصاد مقاومتی و تاکید به تولید و رونق تولید باشد و در مواردی نیز جهش تولید رقم بخورد تا بتوانیم بی نیاز از این شویم که وابستگی اقتصادی به خارج داشته باشیم و نگران تحریم های کشورهای قدرتمند نباشیم.
پاک ایین با اشاره به اینکه آیا این امکان وجود دارد امریکا به برجام بازگردد؟ پاسخ داد: من این امر را بعید می دانم بدلیل اینکه امریکایی ها علاقه مند به برگشت به برجام هستند و به همین دلیل در جلسه وین نیز حضور پیدا می کند که نوعی بازگشت به برجام است. اما بازگشت به برجام و لغو تحریم ها را باید با هم بیان کرد که لغو تحریم ها را امریکا آمادگی ندارد و فکر نمی کنم به این زودی لغو تحریم ها را آن طور که ما تمایل داریم انجام دهند. بیشتر صحبت های بایدن و تیم کاری او نسبت به ایران و برجام لفاظی و بازی با کلمات است و در عمل چیزی را نشان ندادند.
وی در ادامه تصریح کرد: این سیاست امریکایی ها و اروپایی هاست که مطالب دیگری را به مواردی که در برجام بود اضافه کنند و با ایران مطرح کنند اما از سوی ایران هر نوع مذاکره با امریکا بر سر برجام منتفی است و در هیچ مذاکره ای درباره برجام وارد نمی شویم.
تحلیلگر مسائل بین الملل درباره میانجگیری برخی از کشور ها برای ایران و امریکا تاکیدکرد: بصورت دوجانبه ما مشکلی با کشورهای اروپایی نداریم و هر یک بخواهند با ما همکاری صادقانه و مبتنی بر اعتماد و احترام متقابل داشته باشند مانعی در آن نمی بینیم ولی اروپایی ها بیشتر حرف می زنند و در عمل آنها هم کاری نتوانستند انجام دهند چون منافع خود را با منافع امریکا گره زدند.