قیمت دلار و یورو و نرخ ارز امروز شنبه ۵ تیر ۱۴۰۰ در صرافی بانک ملی ایران اعلام شد.بر این اساس قیمت خرید دلار آمریکا ۲۳،۴۹۹ (بیست و سه هزار و چهارصد و نود و نه تومان) و قیمت فروش دلار آمریکا ۲۳،۹۷۴ (بیست و سه هزار و نهصد و هفتاد و چهار تومان) اعلام شد.
همچنین براساس اعلام صرافی بانک ملی ایران قیمت خرید یورو ۲۷،۷۹۵ (بیست و هفت هزار و هفتصد و نود و پنج تومان) و قیمت فروش یورو ۲۸،۳۵۶ (بیست و هشت هزار و سیصد و پنجاه و شش تومان) است.
قیمت روز ارز در صرافی ملی ایران
نام ارز |
قیمت (تومان) |
دلارآمریکا |
۲۳.۹۷۴ |
یورو |
۲۸.۳۵۶ |
نوسان گیری سیاسی در بازار ارز/ واکنش دلار به یک خبر هستهای
امروز قیمت دلار میتواند تحت تاثیر نوسان گیری سیاسی معامله گران قرار بگیرد. به گفته فعالان، از بعدازظهر روز جمعه، میزان خریدها به یکباره در معاملات پشت خطی بالا رفت و قیمت دلار در مقطعی حتی به بالای محدوده ۲۴ هزار و ۴۰۰ تومان نفوذ کرد. به گفته فعالان، افزایش پشت خطی قیمت دلار ناشی از جوسازی معامله گران پیرامون اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا بود. بلینکن گفته بود، «اینکه بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی توافقی موقت وجود ندارد، مایه نگرانی جدی این کشور است».
بازیگران ارزی با جوسازی پیرامون این اظهار نظر خریدهای خود را بالا بردند. علاوه بر این موضع آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز که اعلام کرد ایران به نامه مدیر کل این نهاد بینالمللی درباره تمدید توافق فنی پاسخ نداده است در هیجان پشت خط موثر بود. معامله گران با اطلاع از انقضای مهلت توافق فنی ایران و آژانس تاکید داشتند عدم تایید این توافق میتواند معادلات احیای برجام را پیچیده کند. اما روز گذشته خبرگزاریهای مختلف به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی جمعه خبر دادند پاسخی از تهران در خصوص تمدید توافق فنی میان این نهاد بینالمللی با ایران دریافت نکرده است.
به گزارش فارس، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیه جمعه اعلام کرد «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس روز ۱۷ ژوئن نامهای به مسئولان ایرانی در این خصوص نوشته، اما «ایران به این نامه پاسخ نداده و مشخص نکرده که آیا قصد حفظ کردن توافق فعلی را دارد یا خیر.»
در بخشی از بیانیه نهاد دیدهبان هستهای سازمان ملل آمده است: «در این خصوص به پاسخ فوری ایران نیاز است. رافائل گروسی بر اهمیت حیاتی گرآوری داده از فعالیتهای تهران به موجب این توافق تأکید کرده است.» آژانس اتمی گفته تداوم فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت در ایران و گردآوری بیوقفه داده توسط تجهیزات این نهاد بینالمللی، ضروری است.
برخورد دلار به کف؟در حالی که برخی فعالان باور دارند، افزایش پشت خطی قیمت دلار ناشی از جوسازی سیاسی معامله گران بود، عده دیگری اعتقاد داشتند که انتظارات فنی در بازار ارز تغییر کرده است. برخی تحلیل گران فنی اشاره میکردند که قیمت دلار در روزهای اخیر در برابر نزول به زیر مرز ۲۴ هزار تومانی چند بار مقاومت کرد و همین مساله چنین تصوری را شکل داد که مرز ۲۴ هزار تومانی، کف قیمت دلار است.
در واقع، گروهی از معامله گران به دلیل اینکه، بازار به کف نزدیک شده است، با جسارت خریدهای خود را بیشتر کردند؛ با این حال، برخی دیگر از فعالان باور دارند، نوسان گیران به دنبال فروش ارزهای خود در سقف قیمتی هستند. از نگاه آن ها، دلاریها امروز در همان محدوده ۲۴ هزار و ۴۰۰ تومان، اقدام به فروش خواهند کرد و از بازار خارج خواهند شد. این دسته احتمال افزایش بیشتر را برای دلار متصور نیستند. البته در صورتی که امروز قیمت دلار بالای محدوده ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان تثبیت شود، خریداران بیشتری وارد بازار ارز خواهند شد.
روند ادامه دار کاهش قیمت بیت کوین؛ جدال بین خریداران و فروشندگان بالا گرفت
بیتکوین دوباره روند کاهش قیمت خود را آغاز کرد و با ۹.۲ درصد کاهش در معاملات نیویورک به ۳۲ هزار دلار رسید. نوسان قیمت بیت کوین در هفتهای که گذشت حدود ۱۰ هزار دلار بود.
جدال بین خریداران و فروشندگان بیتکوین در سطح ۳۰ هزار دلاری به شدت بالا گرفته است، چرا که کانال ۳۰ هزار دلاری مرز روانی بسیار مهمی محسوب میشود و شکسته شدن آن بیتکوین را به سمت ۲۰ هزار دلار سوق خواهد داد.
با افزایش مقبولیت ارزهای دیجیتالی، قرار است برای نخستین امکان پذیرش این ارزها در ایستگاههای شارژ خودروهای برقی در سطح کشورهای اروپایی فراهم شود.
ژاپن که یکی از دولتهای سختگیر در رابطه با ارزهای دیجیتالی به شمار میرود، در یک تغییر موضع آشکار اجازه فعالیت به یک صرافی ارزهای دیجیتالی آمریکایی را داده است که این مسئله خبر خوبی برای بازار آن هم در زمانی که همسایه این کشور یعنی چین در حال تنگتر کردن عرصه بر روی فعالان ارز دیجیتالی است، محسوب میشود.
با ارز دیجیتالی، الماس بخرید
گفتنی است، برای نخستین بار به طور رسمی امکان خرید جواهرات با رمزارزها فراهم شده و قرار است خریدار، پیشنهاد خود را برای خرید یک الماس به ارزش ۱۵ میلیون دلار در یک حراجی هنگ کنگ بر حسب رمزارزها ارائه کند.
بیت کوین
بیت کوین با نماد اختصاری BTC یک ارز دیجیتال یا شکلی از دارایی دیجیتال است که با ارزش بازار حدود ۶۰۱.۶ میلیارد دلار، در رتبه ۱ بازار قرار داشته و سهم ۴۴.۹۴ درصدی از کل بازار را در اختیار دارد.
اتریوم
اتریوم با نماد اختصاری ETH یک ارز دیجیتال یا شکلی از دارایی دیجیتال است که با ارزش بازار حدود ۲۱۱.۹۷ میلیارد دلار، در رتبه ۲ بازار قرار داشته و سهم ۱۵.۸۲ درصدی از کل بازار را در اختیار دارد.
تتر
تتر با نماد اختصاری USDT یک ارز دیجیتال یا شکلی از دارایی دیجیتال است که با ارزش بازار حدود ۶۲.۵۱ میلیارد دلار، در رتبه ۳ بازار قرار داشته و سهم ۴.۶۷ درصدی از کل بازار را در اختیار دارد.
قیمت ارزهای دیجیتالی
شما مخاطبان میتوانید، قیمت انواع ارزهای دیجیتالی از جمله بیت کوین، اتریوم در پنجم تیر را در ادامه این خبر ببینید:
ارز دیجیتال |
قیمت(دلار) |
قیمت(تومان) |
بیت کوین |
32,098 |
۷۸۷,۶۷۴,۵۳۱ |
اتریوم |
1,828 |
۴۴,۸۹۲,۱۰۴ |
تتر |
0.99 |
۲۴,۵۴۵ |
بایننس کوین |
284 |
۶,۹۷۹,۸۹۲ |
کاردانو |
1.27 |
۳۱,۰۶۹ |
دوج کوین |
0.24 |
۶,۰۹۴ |
ریپل |
0.62 |
۱۵,۲۶۹ |
ای یو اس دی کوین |
1 |
۲۴,۵۵۰ |
توقف دلار در کانال ۲۴ هزار تومانی در روزهای پایانی بهار
قیمت دلار در بازار آزاد از نیمههای خردادماه بود که مجددا به کانال ۲۴ هزار تومان صعود کرد، اما همواره در طی روزهای گذشته، در نوسان میان بازگشت به کانال ۲۳ هزار تومان و رشد در این کانال قیمتی قرار داشت. نوسانی که البته بیشترین حد آن در روز ابتدایی هفتهای که گذشت و پنجشنبه پیشین، اتفاق افتاد.
روز پنجشنبه (یک روز پیش از برگزاری انتخابات) قیمت دلار تا نزدیکی ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان هم افزایش یافت که بیشترین قیمت دلار از ابتدای اردیبهشتماه تا به امروز است. اما در روز شنبه برخلاف انتظار بسیاری از فعالان بازار ارز، این روند صعودی متوقف شد و در آخرین معاملات این روز قیمت دلار تا محدوده ۲۳ هزار ۶۰۰ تومان سقوط کرد. به همین دلیل طی این دو روز نوسانی قابل توجه در بازار ایجاد شد که برخی تحلیلگران آن را به مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری و برخی دیگر به بروز امیدواریهایی در حصول به توافق برجام مرتبط دانستهاند.
بررسی نمودار تغییرات قیمت دلار و یورو در این هفته، نشان میدهد که با وجود این علائم مثبت، اما توان بازار برای تداوم روند کاهشی بسیار محدود بود؛ بنابراین امیدواری شکل گرفته و روند کاهشی قیمتها، حداکثر تا روز یکشنبه دوام آورد و مجددا مسیر تغییرات قیمت ارز به سمتی رفت که دلار به کانال ۲۴ هزار تومانی بازگشت. بازگشتی که باز هم فعالان بازار ارز مهمترین علت آن را تحولات مربوط به مذاکرات هستهای میدانستند. به گفته این افراد، اتمام ششمین دور مذاکرات وین، بدون دستیابی به توافق و همچنین اعلام خبر توقف موقت مذاکرات هستهای مهمترین دلایل بازگشت روند صعودی قیمتها به بازار بود.
از سوی دیگر به اعتقاد برخی از تحلیلگران اقتصادی، بازارساز نیز روز شنبه با انجام عرضه پرقدرت در نزدیکی قیمت بازار، تاثیر زیادی بر کاهش یکباره قیمت ارز در ابتدای این هفته گذاشت. اتفاقی که در ادامه هفته با آن شدت تکرار نشد.
توجه به جهت نمودار افزایش قیمت همچنین نشان میدهد، روند افزایشی قیمت دلار تا محدوده ۲۴ هزار ۲۰۰ تومان تا ۲۴ هزار و ۳۰۰ تومان در روز سهشنبه ادامه پیدا کرده، اما از روز چهارشنبه این شیب صعودی متوقف شده است. در نتیحه قیمت دلار در بالای مرز ۲۴ هزار تومان و تا حداکثر قیمت ۲۴ هزار و ۲۰۰ تومان نوسان محدودی داشت. عمده تحلیلگران دلیل توقف رشد قیمت را هم مجددا به مسئله احیای برجام مربوط میدانند. آنها معتقدند اظهار امیدواری حسن روحانی در جلسه صبح چهارشنبه هیات دولت مبنی بر اینکه اگر به مذاکرهکننده ارشد اتمی کشور اختیار کافی داده شود، یک روزه متن نهایی توافق برجام امضا خواهد شد، باعث شده است تا این فعالان بازار مجاب شوند تا در انجام معاملات خود احتیاط کرده و فعلا نظارهگر روند تحولات سیاسی باشند.
البته برخی دیگر از تحلیلگران بازار ارز، توقف رشد قیمتها از روز چهارشنبه را مربوط به الگوی خودکار نوسانات بازار میدانند. به اعتقاد این گروه از کارشناسان، در روزهای اخیر هرگاه دلار به قیمتی بالاتر از ۲۴ هزار و ۲۰۰ تومان رسید، بازار دچار روند کاهشی شد و این روند تا محدوده ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان ادامه پیدا میکند و مجددا شاهد بازگشت قیمت دلار به کانال ۲۴ هزار تومان خواهیم بود. این گروه معتقد هستند که از روز چهارشنبه بازار در تکرار همین الگو وارد روند مرحله ریزشی خود شده است و احتمال میدهند قیمت دلار به زیر ۲۴ هزار تومان هم در روزهای آینده برسد.
به هر ترتیب، آنچه که در بررسی روند بازار ارز در اولین فصل از سال ۱۴۰۰ میتوان دریافت کرد، توجه کامل فعالان این بازار به موانع تجاری در اقتصاد ایران است که عمدتا در تحریمهای یکجانبه دولت آمریکا و البته تحریمها بانکی خلاصه میشود. موانعی که فعالان بازار امیدوار هستند با احیای برجام طی مذاکرات وین تا حد زیادی برطرف شوند. به همین دلیل در فصل بهار شاهد بودیم هرگاه اخباری مبنی بر احتمال احیای برجام در فضای سیاسی کشور مطرح شد، بازار ارز با کاهش قیمتها به استقبال آن رفت.
پیشبینی رییس اسبق کانون صرافان از قیمت دلار در دولت سیزدهم
علیاصغر سمیعی در یادداشتی اظهار داشت: به نظر من عوض شدن آدمها نیست که تغییر ایجاد میکند، بلکه این عوض شدن برنامهها و روشها است که میتواند باعث تغییرات شود؛ اینکه کسی برود و کسی دیگر بیاید، ولی روشها همان روشهای قبلی باشد، تحول ایجاد نمیشود.
وی افزود: درباره ارز و اقتصاد هم اگر بنا باشد مسوول بعدی هم روش فعلی را ادامه دهد، معجزه اتفاق نمیافتد، بنابراین نتیجه هم همین خواهد بود که مشاهده میشود.
رییس اسبق کانون صرافان عنوان کرد: چند نرخی بودن ارز موجب فساد است. فرمولهای علم اقتصاد به مجریان حساسیت نشان نمیدهد، ولی به اجرا حساس است.
سمیعی خاطرنشان کرد: چشم انداز پیش رو را دو گونه میشود دید. یا با واقعی و واحد شدن قیمتها و کنترل شدید تورم و کاهش حجم نقدینگی و اصلاحات اقتصادی، شیب افزایش نرخ ارز را کم میکنیم و با تحکیم اقتصاد آرام آرام ثبات را به بازار هدیه میکنیم، یا با ادامه تلاطمهای مخرب، گاهی با سرکوب نرخها به ضرب تزریق بیش از تقاضا، فنر قیمت جمع میشود و گاهی هم با فرار فنر، قیمت به شدت افزایش مییابد و با هر تلاطمی ضربهای بر پیکر نحیف به اقتصاد کشور وارد میشود.
طرح دولت رئیسی برای ارزهای خانگی
ستاد ابراهیم رئیسی، رئیس دولت آینده در تارنمای او اقدام به راه اندازی صفحهای در قالب نقشه راه اقتصادی دولت سیزدهم کرده است. در این صفحه ۵۷ ویدئو در بازه ۳۰ ثانیه تا ۳ دقیقه منتشر کرده است. در این وئدیوها به راهکارهای موجود برای حل چالشهای اقتصادی ایران پرداخته است. در این ویدئوها سید رضا فاطمی امین معاون سابق وزارت صمت و از مشاورین اقتصادی آستان قدس رضوی به تشریح راهکارهای در نظر گرفته شده از سوی دولت آقای رئیسی برای اقتصاد ایران میپردازد. اقتصاد نیوز در این گزارش به انعکاس ۷ مورد از مهمترین این ۵۷ مورد پرداخته است موارد منعکس شده عبارتند از تورم، اشتغال زایی، کسری بودجه، معضل کارگران و کارفرمایان، مسکن، سرمایه گذاری ارزی و دلاریزه شدن اقتصاد.
این گزارش متن پیاده شده چالش ها، آسیب شناسی و راهکار ارائه شده از سوی رضا فاطمی امین است که سایت کمیته اقتصادی شورای هماهنگی ستادهای مردمی سید ابراهیم رئیسی در سایت پایگاه اطلاع رسانی به نام او قرار داده است.
حل تورم مسئلهای پیچیده نیست!
از منظر تیم اقتصادی آقای رئیسی معضل تورم در ایران به چهار دلیل رخ داده است؛ دلالی در نظام توزیع، رشد نقدینگی، کند بودن تولید و رشد نرخ ارز. فاطمی امین اعتقاد دارد: مورد اول را میتوان در زمره علل بیرونی و سه مورد بعدی را در زمره علل بیرونی قرار دارد. راهکارهای ارائه شده از سوی فاطمی امین در قالب نقشه راه اقتصادی دولت رئیسی برای حل مسئله تورم در چهار مورد دسته بندی شده است؛ اختلالات در توزیع را میتوان با مالیات بر سود و تنظیم بازار، رشد نقدینگی را با جلوگیری از سوداگری بانک ها، و جلوگیری از کاهش نرخ ارز با افزایش صادرات.
حل مسئله تورم از دیدگاه تیم اقتصادی آقای رئیسی مسئلهای پیچیده نیست و رسیدن به تورم تک رقمی در طول سه سال اول ممکن است، چراکه حل تورم با مسائل دیگر به طور زنجیره وار در ارتباط است. به عنوان مثال چنانچه تولید افزایش کند باعث کاهش نرخ تورم خواهد شد و از سویی نیز افزایش تولید باعث افزایش صادرات میشود.
ایجاد اشتغال ۴ میلیونی عجیب نیست
ایجاد ۴ میلیون شغل از برنامههای اصلی آقای رئیسی است. راهکار ایشان برای رسیدن به این امر فعال کردن ظرفیتهای خالی اقتصادی است تا از این طریق اشتغال زایی صورت گیرد. به بخشهایی در راهکار ایشان اشاره شده که عبارت است از صنایع دستی، لوازم خانگی، فضای مجازی و صنعت خودرو.
به نظر تیم اقتصادی رئیس دولت آینده ایجاد ۴ میلیون شغل عجیب نیست و این طرح راحت الوصول است. همچنین در این طرح اشتغال زایی برای فرودستان و قشر تحصیل کرده الویت ایجاد شده است تا بتوانند با شاغل شدن درآمدهای خود را افزایش دهند.
صفر شدن کسری بودجه
کسری تراز عملیاتی در حال حاضر حدود ۵۰ درصد است، به بیان سادهتر درآمدهای دولت تنها نیمی از هزینه هایش را پوشش میدهد و دولت برای جبران این کسری مجبور به استقراض از بانک مرکزی میشود. حال دولت جناب آقای رئیسی وعده داده است تا پایان چهار سال این کسری تراز عملیاتی بودجه را به صفر برساند.
راهکار تیم اقتصادی دولت بعدی نیز افزایش درامدهای مالیاتی است. به گفته فاطمی نماینده اقتصادی جناب رئیسی ۴۵ درصد اقتصاد ایران مالیات نمیدهد و دولت میتواند با دریافت مالیات از این بخش مشکل کسری بودجه دولت را حل کند بنابراین کسری تراز عملیاتی بودجه راه حلی جز برقراری عدالت مالیاتی ندارد. با حل مشکل کسری بودجه دولت دیگر دست در جیب مردم نخواهد کرد.
حل معضل کارگران و کارفرمایان با هم
سال هاست که مسئله حداقل دستمزد هم برای کارگران و هم برای کارفرمایان به معضل جدی بدل شده است. به طوری که افزایش دستمزد به اندازهای نیست که نرخ تورم را پوشش دهد، از سویی نیز کارفرمایان افزایش دستمزدها را با توجه به شرایط رکود اقتصادی مخل تولید شان میدانند.
دولت آقای رئیسی بنا دارد تا از سویی با افزایش حداقل دستمزدها همراه با تورم، تأمین مسکن و تأمین هزینههای سلامت مشکل کارگران را حل کرده، از سویی نیز با کاهش نرخ تورم و رساندن نرخ مالیات از ۲۵ درصد به ۱۰ درصد کارفرمایان را حمایت کند. همچنین دولت میخواهد از طریق نصف کردن بنگاه داری بانکها و تنظیم نظام بانکی تأمین مالی برای بانکها را ارزان کند.
دولت قرار نیست مسکن بسازد
ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی از طرحهایی است که دولت رئیسی وعده آن را داده است. به گفته تیم اقتصادی ایشان دولت قرار نیست خود بیل و کلنگ به دست شود و مسکن بسازد. بلکه همه عوامل برای این کار موجود و حاضر هستند و دولت قرار است نخ تسبیح این عوامل و هماهنگ کننده آنها باشد.
دولت میتواند با حل تأمین مالی، هماهنگی شهرداری ها، هماهنگی بانکها و هدایت کردن شرکتهای تولید مصالح این وعده را عملی سازد. به طور کلی دولت بنا دارد تا در این میدان نقش حمایت، نظارت و هدایت را ایفا کند.