استقلال و پرسپولیس چیزی جز یک برند ندارند-راهبرد معاصر
قتل سه خواهر توسط برادر در بروجرد / قاتل دستگیر شد پرسپولیسی‌ها خواهان اخراج درویش شدند سپاهان قهرمان سوپرجام ایران شد ببینید/ پوتین: آرزوی بهترین‌ها را برای رهبر ایران داریم ببینید/ استقبال رسمی ولادیمیر پوتین از مسعود پزشکیان در کاخ کرملین ببینید/ ادای احترام پزشکیان در میدان سرخ مسکو ببینید/ آرزوی بغض‌آلود ابراهیم نبوی در شب پیروزی پزشکیان در انتخابات ۱۴۰۳ سانحه هوایی مرگبار در کره جنوبی؛ پَر و خون در هر ۲ موتور هواپیما پیدا شد رابطه اوباما و همسرش شکرآب شده؟ / اوباما به سراغ همسر سابق برد پیت رفت؟ درگیری حسینی و رضاییان در اردوی استقلال / صدای کاپیتان استقلال را همه شنیدند برنامه بازی‌های فوتبال امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول ۱۵ زمین‌لرزه در ۳ نقطه فارس طی امروز رخ داد وقوع زلزله ۴.۷ ریشتری «وحدتیه» در استان بوشهر انفجار بقایای جنگی در ایلام ۲ مصدوم بر جا گذاشت صدور دسته چک از ۳۰ دی ماه منوط به ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان شد

استقلال و پرسپولیس چیزی جز یک برند ندارند

امیررضا خادم و معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه‌ای وزارت ورزش به بررسی واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی پرداختند.
تاریخ انتشار: ۲۱:۴۰ - ۱۲ شهريور ۱۴۰۰ - 2021 September 03
کد خبر: ۱۰۰۷۵۰

به گزارش راهبرد معاصر امیررضا خادم در خصوص اینکه چرا واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس انجام نشده اظهار داشت: سال 93 خیلی تلاش کردیم که این اتفاق بیفتد. کاری که در وزارت ورزش باید انجام می‌شد،‌انجام شد و در اختیار سازمان خصوصی‌سازی و دولت قرار گرفت. وزارت اقتصاد برای واگذاری اقدام کرد و سازمان خصوصی‌سازی هم در سه مرحله مزایده برگزار کرد.

وی تصریح کرد:‌هر سازمان و نهادی وظیفه خودش را دارد، آنچه در آن سال در وزارت ورزش باید انجام می‌شد اتفاق افتاد. شرایط واگذاری فراهم و سه مرحله مزایده برگزار شد. در بحث اهلیت وزارت ورزش حداقل دخالت را داشت و بیشتر بحث‌های امنیتی، قضایی و اقتصادی مطرح بود.

خادم در مورد اینکه آیا وزارت ورزش نظر دیگری داشت،‌گفت: تمام اتفاقاتی که در این بخش افتاده بود در هیأت دولت مصوب شد دو باشگاه در فضای حقوقی دو شرکت دولتی هستند. قانون بودجه و مصوبه مجلس نشان می‌دهد الزاما بحث آن وزارت ورزش نیست، از وقتی هم بحث واگذاری مطرح شد وزارت اقتصاد رئیس مجمع شد. یعنی وزارت ورزش عضوی از شورای واگذاری دو باشگاه بود. تمام اتفاقات توسط وزارت اقتصاد ساماندهی می‌شد و سازمان خصوصی‌سازی مسؤول واگذاری بود.

وی افزود: الزاماً این طور نیست که وزارت بتواند رأساً اقدام کند، پیشنهاد می‌دهد و در شورای واگذاری بررسی می‌شود. در این شورا نماینده بخش خصوصی، نماینده‌های مجلس، وزارت اقتصاد، شورای رقابت و ... حضور دارند که مجموعا تجربه عریض و طویلی در بحث واگذاری دارند و قطعا نگاه تخصصی آنها از وزارت ورزش وسیع‌تر است.

خادم تصریح کرد:‌ آنچه در نهایت اتفاق افتاد این بود که وزارت ورزش فقط توانست در بحث اهلیت توانمندی فنی را هم لحاظ کند یعنی سابقه فوتبالی، تیم‌داری و ... را مدنظر قرار داد بقیه موضوعات امنیتی، قضایی و اقتصادی بودند.

وی در مورد اینکه آیا فکر می‌کند واگذاری دو باشگاه انجام می‌شود یا خیر، عنوان کرد:‌ در ابتدای کار در دولت دهم زمانی که گودرزی وزیر ورزش بود بهترین صحبت را طیب‌نیا وزیر اقتصاد بیان کرد که گفت اگر دو باشگاه را به این شکل به بخش خصوصی واگذار کنیم در آینده تبعات سنگینی از حیث نگهداری و انتظارات عمومی بر سر دولت هوار می‌شود. مانند موضوع هفت‌تپه. این دو باشگاه یک کارخانه در یک گوشه کشور نیستند. 30، 40 میلیون طرفدار دارند که با آن زندگی می‌کنند.

وی گفت: من به صراحت می‌گویم آنچه در دولت و جاهای مختلف دیده می‌شود به هیچ وجه بحث امنیتی ندارد. این صحبت مطرح می‌شود که اگر دو باشگاه واگذار شوند طرفداران یا خریداران ممکن است کارهای سیاسی انجام دهند اما اصلاً چنین چیزی شدنی نیست چون کسی که توانمندی خرید این دو باشگاه را دارد از لحاظ اقتصادی شرایط خاصی دارد، بخش خصوصی که این توانمندی را دارد به هیچ وجه وارد حاشیه نمی‌شود و آینده خودش را متأثر مسائل سیاسی نمی‌کند. برعکس آنها حرف‌شنوی کامل در مورد مباحث مرتبط دارند و ای مسائل را بیشتر از همه رعایت می‌کنند که پول‌دار شده‌اند.

خادم در گفت‌وگو با برنامه ورزش و مردم اظهار داشت: در آن دوره به سازمان خصوصی‌سازی این انتقاد را داشتم که دو باشگاه امکان واگذاری ندارند چون آنقدر مشکلات حقوقی جدی و بدهی سنگین دارند که این واگذاری به هیچ وجه شدنی نیست. وزارت ورزش خیلی تلاش کرد که به هر شکل شده در آخر دولت این دو باشگاه را واگذار کند تا خاطره خوبی بماند اما سازمان خصوصی‌سازی، بورس و فرابورس قواعدی دارند که هر چقدر هم بخواهند تعدیل کنند باز این دو باشگاه آنقدر مسائل و مشکل حقوقی دارند که امکان آن وجود ندارد. دو باشگاه هیچ چیزی هم جزء یک برند ندارند.

در ادامه مهدی علی‌نژاد معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه‌ای وزارت ورزش در خصوص واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس عنوان کرد: امیررضا خادم چند سال مسؤولیت این کار را داشت و پیشقدم بود من در این 20 ماه که وزارت ورزش بودم سعی کردم کمک کنم هر چند محوریت کار با ما نبود.

وی افزود: در هیچ کجای دنیا مجمع دو باشگاه واحد نیست. وزارت ورزش که نهاد سیاست‌گذار است شأنش باشگاه‌داری نیست. این یک کار غلط است اگر قرار بوده دولتی هم باشند باید به بخش‌های دیگری از دولت واگذار می‌شدند. این از الزامات AFC است که باید اصلاح شود.

علی‌نژاد تصریح کرد: موضوعی که ما در قانون برنامه ششم با آن مواجهیم و در برنامه پنجم هم وجود داشت قریب 10 سال است که وزارت ورزش یک ریال هم نمی‌تواند به این دو باشگاه کمک کند حداقل در این سه چهار سال اخیر مطلع هستم که مستقیم و غیرمستقیم پرداختی صورت نگرفته، شاید در گذشته به روش‌هایی انجام می‌شد اما این کار تخلف و جرم است اگر اتفاق بیفتد باید توسط نهادهای نظارتی بررسی شود.

معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه‌ای وزارت ورزش در مورد اینکه دو باشگاه به هر حال معطل مسائل مالی نماندند گفت: این کار مکانیزمی دارد، بخش خصوصی و کارگزارها آمدند و هزینه کردند این هنر مدیریت دو باشگاه بوده که توانستند از بخش خصوصی استفاده کنند. هر دو کارگزار از بخش خصوصی هستند و یک درصد سهام آنها هم متعلق به دولت نیست. کار بسیار دشواری بود، دو باشگاه بدون هیچ حمایت دولتی سرپا ایستادند در یک سال اخیر آنها بلیت‌فروشی هم نداشتند، حق پخش و همه منابع درآمدی که باشگاه خصوصی می‌تواند داشته باشد، وجود ندارد.

علی‌نژاد با اشاره به اینکه برای خصوصی شدن الزاماتی وجود دارد عنوان کرد: ما چند مرحله اقدام کردیم بعد از اینکه کار متوقف شد و شکل دیگری پیدا کرد، دوباره در سال 97 هیأت وزیران برای خصوصی شدن دو باشگاه مصوبه‌ای داشت. سال 98 هم مجلس مصوب کرد که در بازار فرابورس واگذار شوند.

وی در مورد اینکه آیا فکر می‌کند واگذاری دو باشگاه انجام می‌شود، گفت: همانطور که خادم اشاره کرد وزارت ورزش در آن مقطع کار خودش را انجام داد و کار در جای دیگری انجام نشد. این بار هم برای اینکه وارد فرابورس شوند الزامات سختگیرانه‌ای وجود دارد بازار سرمایه اصلاً شوخی ندارد و نمی‌توان باشگاه یا شرکتی را به این بازار تحمیل کرد. یکسال و نیم کار شبانه‌روزی برای شفاف‌سازی، افزایش سرمایه و مباحث اصلاح قانونی انجام شد، دوستانی که می‌گویند نمی‌شود خبر ندارند در این یکسال و نیم چه اتفاقاتی افتاد. قبل از آن واقعاً نمی‌شد. در این یکسال و نیم کارهایی انجام شد که شورای عالی بورس مصوب کرد دو باشگاه بررسی شوند. الان آنها به عنوان شرکت بورسی تمام مدارکشان به بازار بورس داده شده است. از دو ماه پیش هیچ کار دیگری بر عهده وزارت ورزش باقی نمانده و الان در اختیار فرابورس، بورس و خصوصی‌سازی هستند. به خاطر تغییر دولت فکر می‌کنم دوستان در وزارت اقتصاد دست نگه داشته‌اند، در صحبتی که با حمید سجادی داشتم نگاهش این است که این کار ادامه پیدا کند.

سپس امیررضا خادم عنوان کرد: من به این مسأله اشراف نسبی دارم اگر کاری در وزارت ورزش انجام می‌دهیم بخشی از چارچوب و مسائل حقوقی و مرتبط با مباحث اقتصادی به سازمان خصوصی‌سازی و وزارت اقتصاد مربوط می‌شود این دو باشگاه همین الان هم پرونده‌های حقوقی زیاد و مختلفی دارند.

وی در مورد خرید دو باشگاه توسط بخش خصوصی اظهار داشت: من اگر بخش خصوصی باشم و بخواهم این دو باشگاه را بخرم می‌آیم پرداخت اولیه را انجام می‌دهم، پرونده را به دادگاه می‌برم و بعد بقیه کار را متوقف می‌کنم چون با توجه به موضوعات حقوقی زیادی که دو باشگاه دارند قطعا در دادگاه برنده هستم به عنوان مثال اگر عدد دو باشگاه را 100 تومان گذاشته باشید من با پرداخت 10 یا 20 درصد پول عدد ابتدای را می‌دهم و بقیه را در دادگاه تشکیل پرونده می‌دهم. سال‌ها پرداخت نمی‌کنم بعد هر جا هم از طرف دولت سر و صدا شود که بیا و پرداخت کن طرفداران را به جان دولت می‌اندازم که در شرایطی که باید از دو تیم حمایت شود از ما پول می‌خواهند و طبیعتا دولت هم باید سکوت کند.

خادم تصریح کرد: در بحث فرابورس طبق مصوبه مجلس 5 یا 10 درصد باید در ابتدا واگذار شود تا کسر قیمت شود، این کسر قیمت چون دو باشگاه طرفداران زیادی دارند قیمت بسیار بالایی در فرابورس پیدا می‌کنند چون همه دوست دارند بالاخره سهمی در پرسپولیس و استقلال داشته باشند. عمدتاً هم بازار سرمایه ما فضای غیرتخصصی و عمومی دارد. اگر بر فرض پایه هزار تومان باشد ممکن است تا 3 هزار تومان بالا برود. زمانی که 10 درصد واگذاری در فرابورس بسته شد کسر قیمت بی‌ربط می‌شود و بر اساس قانون باید در مرحله بعد این بلوکه و خریدار عمده بر اساس آن اقدام کند. طبیعتا در آن بخش کسی پا جلو نمی‌گذارد. مردم هم از این طرف ضرر می‌کنند و از طرفی دیگر خریداری هم وجود ندارد.

در ادامه مهدی علی نژاد عنوان کرد: خادم دغدغه‌های درستی را می‌گوید، در سال 98 هیأت واگذاری مصوباتی داشت که آنها باید الان اجرا شوند، در مرحله اول 15 درصد به آحاد مردم و نه به فردی خاص واگذار می‌شود. در بازار پایه واگذار می‌شود، این بازار هفته‌ای یکبار باز می‌شود و در هر بار یک درصد بیشتر نمی‌تواند افزایش قیمت داشته باشد. یعنی ظرف یکسال حداکثر شاید 60 تا 65 درصد بیشتر نمی‌تواند افزایش قیمت داشته باشد.به خاطر اینکه کاغذبازی‌ها شکل نگیرد.

وی افزود: معمولاً کسر قیمت دو سه ماه طول می‌کشد طبیعتاً‌ اگر هفته‌ای یک درصد داشته باشیم خیلی کمتر از این اتفاق می‌افتد و این دغدغه‌هایی که خادم دارد اتفاق نمی‌افتد.

وی تصریح کرد: اگر در بازار دوم می‌رفتیم همین مشکلاتی که خادم می‌گوید اتفاق می‌افتاد اما در بازار پایه این مشکل ایجاد نمی‌شود. قرار است دوستان در سازمان خصوصی‌سازی چک کنند که یک نفر نتواند هر دو باشگاه را با هم بخرد. این‌ها نکات ریزی است که به همه آنها توجه شده است.

سپس خادم عنوان کرد: افزایش قیمت اگر مثلاً هزار تومان باشد بر اساس اشاره‌ای که علینژاد کرد حداکثر می‌تواند 1600 تومان شود. این عدد برای خریداری که می‌خواهد سهام عمده بخرد عدد بالایی است چون بعد از آن باید بلوکه فروخته شود. به این ترتیب آن خریدار که باید بلوکه بخرد جلو نمی‌آید. او مردم عادی نیست. در این زمان طرفدار ضرر می‌کند چون خرید کرده است.

وی افزود: همین الان با خیل عظیمی از طرفداران روبه‌رو هستیم که می‌گویند وزارت ورزش از استقلال یا پرسپولیس حمایت می‌کند. حالا حساب کنید این طرفدار پول هم داده باشد. مسائلی که در بورس اتفاق افتاد نهایتا 50 نفر مقابل بورس تجمع و اعتراض می‌کردند اما در آن زمان 100 هزار نفر در یک استادیوم هستند.

خادم در مورد بهترین شکل واگذاری دو باشگاه گفت: ما باشگاه‌هایی مانند سایپا و پیکان داریم و شرکت‌هایی مانند ایرانسل یا همراه اول که حمایت می‌کنند. بهترین شکل واگذاری با شرکت‌هایی است که خودشان در ورزش حضور دارند و باشگاه دارند. این اتفاق باید از دولت خارج و در اختیار شرکت‌هایی که تقریبا خصوصی هستند و تیم‌داری می‌کنند قرار داده شود. در این صورت می‌توان حتی ریالی هم از آنها نگرفت. وقتی این اتفاق بیفتد زیرساخت‌ها و آینده دو باشگاه هم توسط آنها در نظر گرفته می‌شود هر چند در اصل واگذاری موافقم که این اتفاق باید بیفتد.

ارسال نظر
آخرین اخبار