به گزارش راهبرد معاصر محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی در دوره احمدینژاد، مصاحبهای با یکی از خبرگزاریها درمورد عملکرد هشت ساله خود داشته که قسمتی از آن را در ادامه میخوانید.
* در آن زمان وقتی بانکها به تعهدات خودشان عمل نکردند به طور مستقیم از حساب آنها برداشت کردیم و بلافاصله پول را از حساب بانکها برداشت و همان رقم به حساب خزانه واریز شد و این بدهی بانکها به بانک مرکزی ناشی از ارزی بود که در اختیارشان قرار داده بودیم و قرار بر این بود بابت این ارز کالا وارد کشور شود. در آن زمان وقتی بانکها به تعهدات خودشان عمل نکردند به طور مستقیم از حساب آنها برداشت کردیم و بلافاصله پول را از حساب بانکها برداشت و بلافاصله همان رقم به حساب خزانه واریز شد و این بدهی بانکها به بانک مرکزی ناشی از ارزی بود که در اختیارشان قرار داده بودیم و قرار بر این بود بابت این ارز کالا وارد کشور شود.
پس از پایان چند نوبت مهلت و اخطار، وقتی بانکها نسبت به تسویه بدهی اقدام نکردند، ۳۰ هزار میلیارد ریال بدهی را از حساب بانکها برداشت کردیم. البته به بانکها اعلام کرده بودیم، بابت ارزی که دریافت کردند یا عملیاتی که انجام دادهاند، مدارک آن را ارایه دهند وگرنه باید ارز و مابه تفاوت آن را برگردانند. بانکها هم مستندی ارایه ندادند که بابت ارزهای ترجیحی کالایی را وارد کردهاند.
*در همان زمان عدهای این شایعه را مطرح کردند که برداشت مستقیم از بانکها برای پرداخت یارانهها یا جبران کسریها بوده اما مگر میتوان هر زمانی که دولت با کسری مواجه شد، از بانکها برداشت کند؟ اگر میخواستیم برای جبران کسری از این طریق عمل کنیم راههای بسیاری بود که بدون سر و صدا میتوانستیم از طریق آنها کسریها را تامین کنیم.
*توجه داشته باشید که اگر این پول از حساب بانکها برداشت میشد و به حساب بانک مرکزی میرفت، بانک مرکزی باید بایت این عملیات پاسخ میداد اما این پول بلافاصله به خزانه واریز شد، یعنی پول بیتالمال را برگرداندیم. این شایعات هم از طرف همان افرادی مطرح شد که به بانک مرکزی بدهکار بودند و بانک مرکزی بیت المال را از آنها پس گرفته بود.
*ما بالاترین ذخیره را در آن دوره داشتیم. اینکه پس از رفتن ما عدهای مدعی شدند خزانه خالی را تحویل دادند درست نبود. در همان دوره چند صد تن طلا وارد خزانه کرده بودیم و خزانه شرایط بسیار خوبی داشت و در زمان تحویل خزانه به دولت بعد تمام این چند صد تن طلا در خزانه موجود بود. باید توجه داشته باشیم که وارد کردن طلا بسیار کار سختی بود و مکانیزم پیچیدهای داشت.
*در آن دوره صندوق ذخیره ارزی داشتیم که بعدها به صندوق توسعه ملی تبدیل شد. در همان زمان هم وضعیت صندوق خوب بود و بالای ۱۰۰ میلیارد دلار تحویل دولت بعد داده بودیم. آن زمان اصرار داشتند که میزان ذخایر را اعلام کنم اما سیاست این بود که دشمنان خارجی اطلاعی از میزان ذخایر کشور نداشته باشند و دشمن نباید مطلع میشد که توان ارزی ما چه مقدار است که براساس آن برنامهریزی میکرد.
*بسیار بیخود و بیجهت و به اشتباه اعلام میکردند که خزانه خالی است. قصد ما از عدم اعلام میزان ذخایر این بود که دشمن به این اطلاعات دسترسی نداشته باشد نه اینکه بخواهیم این موضوع را از مردم پنهان کنیم. سالها تجربه داشتیم و بحرانهای اقتصادی سال ۲۰۰۸ اروپا را دیده بودیم و میدانستیم در این شرایط با تحریمها چطور مقابله کنیم. البته در زمان این ادعاها در آن زمان کشور در شرایط مذاکره بود و قصد این را نداشتم که تنشی ایجاد شود. البته اعلام کردم که خزانه را با وضعیت خوبی تحویل دادیم./تجارت نیوز