خطیب زاده: غربی‌ها درخواستی فراتر از برجام نداشته باشند-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد

خطیب زاده: غربی‌ها درخواستی فراتر از برجام نداشته باشند

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت که متن مشترک در وین به دلیل عقب نشینی طرف غربی از درخواست‌های حداکثری بود.
تاریخ انتشار: ۱۰:۱۵ - ۱۳ دی ۱۴۰۰ - 2022 January 03
کد خبر: ۱۱۶۲۵۰

به گزارش راهبرد معاصر، سعید خطیب زاده در نشست خبری گفت توصیه به آمریکا این است که به‌جای دستکاری در ترتیبات منطقه، تلاش کند واقعیات را بفهمد. ریشه آنچه که امروز در منطقه می‌بینیم همین روریکرد‌های مداخله جویانه برخی کشور‌های فرامنطقه‌ای در منطقه است.

حضور آمریکایی‌ها در منطقه از سال ۱۹۲۴ میلادی آغاز شد. با کشفِ میدان‌های نفتیِ بحرین در سال ۱۹۳۲ و کویت و عربستان سعودی در سال ۱۹۳۸ و معادنِ نفت قطر در سال ۱۹۳۹ میلادی، آمریکایی‌ها بیش از پیش به جایگاه ژئواستراتژیکی و اقتصادیِ خلیج فارس پی بردند و چیرگیِ سیاسی و نظامی بر آن را به یکی از هدف‌های راهبُردیِ خود تبدیل کردند.

از همان سال‌ها پای آمریکا به منطقه باز شد و حضور نظامی آن‌ها به سوریه، عراق، لبنان و بحرین کشیده شد. ماحصل حضور آمریکایی‌ها در منطقه متولد شدن گروه‌های تروریستی و تکفیری بود که طی ده سال گذشته غرب آسیا را به آشوب کشیدند.

آمریکا بداند با فروش سلاح نه تنها باعث آرامش در منطقه نمی‌شود بلکه استاندارد‌های دوگانه خود را نشان می‌دهد، سخنگوی وزارت خارجه این سخنان را در نشست خبری با اصحاب رسانه مطرح کرد.

پیش از این نیز، حجت‌الاسلام رئیسی ۱۵ آذر در دیدار با فیصل المقداد وزیر خارجه سوریه گفته بود که استمرار حضور غیر قانونی نیرو‌های بیگانه در منطقه و خاک سوریه برای امنیت و ثبات منطقه خطرناک است.


سفر رئیسی به روسیه با دعوت پوتین انجام می‌شود

خطیب زاده درباره احتمال امضای سند همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه در سفر رئیس‌جمهور به مسکو، گفت: این سفر در پاسخ به دعوت ولادیمیر پوتین انجام می‌شود. این یک سفر کاری است و تلاش می‌شود موضوعاتی در حوزه‌های مختلف مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد. برخی اسناد و تفاهمنامه‌ها نیز در دست پیگیری است. سند بالادستی تنظیم روابط راهبردی میان دو کشور همچنان وجود دارد درحال تمدید شدن است.

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه ۱۷ آذر در نشست خبری پس از دیدار با نخست‌وزیر یونان، گفت که امیدوارم رئیس‌جمهور ایران دعوت من را بپذیرد و بتواند روز‌های سال آینده از روسیه بازدید کند.

آخرین گفت‌وگوی تلفنی سران دو کشور روز ۲۵ آبان‌ماه انجام شد. در آن تماس، رئیسی اراده جمهوری اسلامی ایران را توسعه روابط تجاری و اقتصادی با روسیه دانست و گفت: آمادگی داریم سند جامع همکاری‌های بلندمدت دو کشور را نهایی کنیم تا روند ارتقاء هر چه بیشتر روابط و همکاری‌های دو کشور با سرعت، اجرایی شود.

پوتین نیز با تأکید بر همگرایی تهران و مسکو در بسیاری از موضوعات، گفت: مسکو از پیشنهادات تهران در تدوین سند جدید همکاری بلندمدت دو کشور حمایت می‌کند و مصمم هستیم هر چه سریع‌تر نهایی و اجرایی شود.

شبکه تلویزیونی زویوزدا متعلق به وزارت دفاع روسیه در روز‌های گذشته اعلام کرد که ایران و روسیه برای امضای سند راهبردی ۲۰ ساله که توافقنامه بسیار مهم برای دو کشور محسوب می‌شود، آماده می‌شوند.


گفتگو‌های وین از امروز وارد مباحث محتوایی می‌شود

سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات وین گفت: ما امروز در نقطه‌ای قرار داریم که گفتگو‌های وین وارد بحث‌های محتوایی می‌شود. از بعد از ظهر امروز گفتگو‌ها به صورت دو جانبه و چندجانبه آغاز می‌شود. البته جزئیات آن را بعد از گفت‌وگوی اولیه هماهنگ‌کننده برجام با مذاکره‌کننده ارشد کشورمان که مسیر جلسات بیشتر روشن خواهد شد، اعلام خواهیم کرد. کارگروه‌ها و هم هئیت‌ها از امروز دستور کار مشخصی خواهند داشت.

در روز‌های اخیر، میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات وین با رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران جلسه‌ای داشت. تصویری که از این جلسه منتشر شد در فضای مجازی بازتاب‌هایی در پی داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه در این باره گفت: ما به این موضوع که اعضای ۱+۴ با چه مکانیزمی با آمریکا صحبت می‌کنند و یا اینکه مکانیزم مشترک و یا انفرادی دارند ورود نمی‌کنیم و هیچ‌وقت از آن‌ها نمی‌پرسیم. برای اولین بار نیست که به صورت دوجانبه و چندجانبه گفتگو‌هایی بین اعضا شکل می‌گیرد و این گفتگو‌ها صرفا مختص روسیه نیست. برخی از مذاکره‌کنندگان از فعالان فضای مجازی هستند و شاید مطالباتشان مورد توجه رسانه‌ها قرار می‌گیرد.

او ادامه داد: آن‌هایی که در وین بودند می‌دانند که ۱+۴ در ادوار گذشته نیز با هیئت آمریکایی گفتگو‌هایی داشته است. مسیر مشخصی برای تبادل نظر بین ایران و ایالات متحده وجود دارد و برای اینکه سوء تفاهم و سوبرداشتی وجود نداشته باشد تبادل نظر در این مسیر، به صورت مکتوب، ولی غیر رسمی از طریق هماهنگ کننده کمیسیون مشترک است. این جزئیات را گفتم برای اینکه کسانی که قرار است دقیق بدانند در وین چه اتفاقی می‌افتد، بدانند و برخی هم که با متن کاری ندارند و دوست دارند حاشیه سازی کنند نکاتی را می‌گویند و به قول طلبه‌ها علیکم بالمتون لا بالحواشی.

سخنگوی وزارت خارجه در بخش دیگری از سخنان خود، مذاکرات وین را به جنگ اراده‌ها تشبیه کرد و در واکنش به انتشار مطالبی در یک نشریه خارجی (فارین پالسی) درباره فرآیند مذاکرات گفت: ما با متانت و منطق، قدرت مذاکره می‌کنیم. در وین جنگ اراده‌ها را داریم که فرزندان شما تلاش دارند طرف‌های مقابل را متوجه واقعیت‌ها کنند. آن‌ها حاضر نبودند آنچه که ما در اولین روز دوره هفتم پیشنهاد کردیم را بپذیرند و آن تنفس چند روزه نیز برای مشورت درباره پیشنهادات ایران بود.

خطیب‌زاده گفت: در حوزه اجرای تعهدات از سوی طرف‌های مقابل پیشرفت‌ها کمتر بوده است. امروز توپ در زمین غربی هاست که نشان دهند که به وین آمده اند تا در کمترین زمان به یک توافق خوب رسیم. ما برای رسیدن به یک توافق خوب و تحقق خواسته‌ها و منافع ملت ایران به وین رفته ایم. پنجره رسیدن به توافق تا ابد باز نخواهد ماند. زمان حساس است و جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه از این پس به تنهایی بار زنده نگه داشتن توافق برجام را به دوش نمی‌کشد. ما به وین نمی‌رویم که وقت و انرژی ایران و تیم مذاکره کننده ایران هدر برود. پیشنهادات مشخص ما روی میز است. طرف‌های مقابل نیز باید با پیشنهادات مشخص بیایند تا در کمترین زمان ممکن به یک توافق خوب برسیم.



ایران و ۱+۵ در سال ۹۴ پس از چند دور از گفتگو‌ها به توافق برجام دست پیداکردند. قرار بود در راستای این توافق تحریم‌های اعمال شده علیه ایران رفع شود. اما پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، او در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ از این توافق خارج شد. سپس تحریم‌های موجود علیه ایران مجددا اعمال شد و دولت آمریکا سیاست فشار حداکثری علیه ایران را آغاز کرد. با روی کار آمدن دولت سیزدهم گفتگو‌های ایران با ۱+۴ آغاز شد و هم اکنون نیز قرار است ادامه دور هشتم این مذاکرات از امروز دوشنبه ۱۳ دی آغاز شود.

سخنگوی وزارت خارجه در بخش دیگری از این نشست خبری بر موضع کشورمان مبنی بر لزوم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان تاکید کرد./باشگاه خبرنگاران

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار